Malta-Biserica Iezuitilor din Valletta

 

MALTA - BISERICA IEZUITILOR DIN VALLETTA

 


 

In acest articol va prezint Biserica Iezuitilor din Valletta, Malta.

 

 

Cand mergeam spre Gradinile Superioare Barrakka, ne-a atras atentia o biserica de pe o straduta foarte aproape de port. Am intrat sa o vizitam si am aflat ca este vorba despre Biserica Iezuitilor, aflata pe strada Merchants. Intrarea este libera. Mie mi-a placut! De fapt, mi-au placut toate bisericile din Malta, sunt foarte frumoase.

 

Biserica Iezuitilor sau Biserica Universitatii, sau Biserica Circumcizia Domnului Nostru este una dintre cele mai vechi si mai mari biserici din Valletta.

 

Biserica Iezuitilor a fost construita de Episcopul Tommaso Gargallo pe un teren dat de Catedrala si incredintat Parintilor Iezuiti, pe data de 12 noiembrie 1592. Biserica a fost construita initial intre anii 1593 si 1609 si este localizata langa cladirea Universitatii Vechi, care a gazduit initial colegiul cunoscut sub denumirea de Collegium Melitense.

 

Planul bisricii a fost desenat de arhitectul iezuit Giuseppe Valeriano si remodelat de inginerul militar al Ordinului Iezuit, Francesco Buonamici. Biserica a fost reconstruita in stilul baroc dupa planul lui Buonamici, dupa ce a suferit avarii mari in explozia din anul 1634. Biserica a ramas in folosinta dupa ce iezuitii au fost expulzati din Malta, in anul 1768 si este folosita, de asemenea pentru ceremoniile de absolvire ale masteranzilor si doctoranzilor Universitatii din Malta, succesoarea Collegiumului.

 

Istoricul Bisericii Iezuitilor

 

Constructia Bisericii Iezuitilor a inceput in noiembrie 1593, cand a fost facuta fundatia. A facut parte dintr-un  complex iezuit, care ocupa un intreg bloc si care includea, de asemenea Collegium Malitense (acum cladirea Universitatii Vechi), care a fost construit intre anii 1595 si 1602. Constructia Bisericii Iezuitilor a fost finalizata in anul 1609.

 

Pe data de 12 septembrie 1634, o explozie a fabricii de praf de pusca a cauzat avarii mari atat bisericii, cat si colegiului. Cea mai mare parte a bisericii, inclusiv fatada, a fost reconstruita ulterior in stilul baroc, dupa planul arhitectului si inginerului Francesco Buonamici. Cu toate ca lucrarile au continuat pe tot parcursul secolului al XVII-lea, fatada bisericii inca pare ca este incompleta. Cladirile au suferit, de asemenea cteva avarieri in timpul cutremurului din Sicilia din anul 1693.

 

Biserica Iezuitilor a fost consacrata de Episcopul Fra Paolo Alpheran de Bussan, pe data de 16 decembrie 1731. Primul superior a fost Fr Leonardo Capiano, care a fost primit in Ordin de insusi Sfantul Ignatius.

 

Interiorul bisericii este decorat in Ordinul Doric. Planul sau a fost facut dupa Biserica lui Gesu din Roma, cu o nava cu patru travee si sapte capele laterale; a opta capela, Capela Congregatiei Onorati se deschide din nava si duce la o usa in strada Arhiepiscopului.

 

In aprilie 1768, iezuitii au fost expulzati din Malta de Marele Maestru Mannuel Pinto da Fonseca. Papa Clement al XIV-lea a trecut posesiunile lor la Marele Maestru al Ordinului Sfantului Ioan, cu conditia ca el sa construiasca o universitate pentru studii. Biserica Iezuitilor a ramas insa deschisa si s-a ales un capelan conventual care sa se ocupe de ea.

 

Studiile la colegiu au continuat, de asemenea si in anul 1769 a fost infiintata Universitatea din Malta in locul colegiului. Biserica Iezuitilor a fost folosita pentru ceremoniile de conferire ale diplomelor din cadrul Universitatii, pana in anii 1960, cand institutia s-a mutat intr-un campus nou, la Tal-Qroqq din Msida. Ceremoniile de absolvire ale masteranzilor si doctoranzilor sunt inca organizate in interiorul bisericii.

 

Cladirea Bisericii Iezuitilor eate listata in Inventarul National al Proprietatii Culturale al Insulelor Malteze. Interiorul si exteriorul bisericii au fost restaurate intre anii 1996 si 2002, iar fatada, acoperisul si domul au fost restaurate din nou intre anii 2016 si 2018, impreuna cu fatada cladirii adiacente a Universitatii Vechi.

 

Lucrari de arta

 

Retablul bisericii infatiseaza Circumcizia lui Iisus si este lucrarea artistului italian Filippo Paladini. Biserica contine si alte picturi de la sfarsitul secolului al XVI-lea pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea, inclusiv lucrari de Baldass Peruzzi, Stefano Erardi, Nicolo de Simoni si Mattia Preti.

 

Exteriorul Bisericii Iezuitilor (fatada), in urmatoarele 11 fotografii.

 






Interiorul Bisericii Iezuitilor, in urmatoarele fotografii.

Nava Bisericii Iezuitilor, in urmatoarele 5 fotografii.

 

Nava si domul bisericii

 

Retablul bisericii cu Circumcizia lui Iisus

 



Capele laterale, in urmatoarele 20 fotografii.

 





Mormant



Orga bisericii, in urmatoarele doua fotografii.

 


 

 

Recomand vizitarea Bisericii Iezuitilor din Valletta, Malta!

 






Comments

Popular posts from this blog