Iordania-Catedrala Ortodoxa Greaca din Amman

 

IORDANIA - AMMAN -

CATEDRALA ORTODOXA GREACA

 



In acest articol va prezint Catedrala Ortodoxa Greaca din Amman, Iordania.

 

 

In ultima seara de sedere in Iordania, ne intorceam la hotel dupa ce ne-am plimbat prin Amman. Am vazut o biseriuca cu cruce, la cateva sute de metri de Moscheea Regelui Abdullah I din Amman, pe o straduta laterala si ne-a starnit curiozitatea. Am intrat in curtea bisericii si in biserica. Este vorba despre Catedrala Ortodoxa Greaca din Amman. Ne-a placut foarte mult!

 

Am vorbit putin si cu un preot, care era inaintru si ne-a spus ca este grec.

 

Comunitatea crestina din iordania reprezinta 2,2% din populatie si este formata, in principal din greci-ortodocsi (90.000), catolici (30.000) si protestanti (20.000). Comunitatea crestina este dispusa in Amman si pe Valea Iordanului, iar membrii ei apartin, preponderent, clasei sociale mijlocii si celei superioare.

 

Constitutia iordaniana, adoptata in anul 1952, proclama islamul ca religie de stat, dar garanteaza libera practica a tuturor religiilor care respecta legislatia, principiile de moralitate si nu instiga la dezordine publica.

 

Catedrala Ortodoxa Greaca a Bunei Vestiri este o biserica remarcabila din Amman, Iordania. Fiind construita in anul 1962, serveste ca principala biserica Ortodoxa Greaca din tara. Totodata, Constitutia Iordaniei garanteaza ca cetatenii nu vor fi discriminati pe criterii religioae, dar stipuleaza ca regele trebuie sa fie musulman. Aceleasi principii ca in Constitutie au fost reiterate si intarite de Pactul National adoptat in anul 1991, document, in care s-a facut apel la toleranta si respectarea drepturilor religioase.

 

In Iordania sunt 11 grupuri crestine recunoscute oficial si anume: greco-ortodox, romano-catolic, armean-ortodox, melkite-catolic, anglican, maronit-catolic, luteran, sirian-ortodox, adventist de ziua a saptea, penticostal unit si copt. Comunitatile non-islamice recunoscute nu primesc subventii de la stat si sunt independente din punct de vedere administrativ si financiar fata de stat.

 

Liderii celor 11 grupuri crestine formeaza Consiliul Liderilor de Biserici (Council of Church Liders), un organism de consiliere pentru autoritati in legatura cu recunosterea si inregistrarea grupurilor religioase crestine. Consiliul Liderilor de Biserici serveste si ca organism administrativ care elibereaza documente civile, cum ar fi cele de casatorie si mostenire.

 

Pentru ca un grup religios crestin sa fie recunoscut si inregistrat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: activitatile grupului nu trebuie sa incalce Constitutia tarii, traditiile si obiceiurile locale, doctrina religioasa a grupului nu trebuie sa fie indreptata impotriva islamului, grupul trebuie sa fie recunoscut de Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu si trebuie sa fie compus dintr-un numar minim de cetateni.

 

Grupurile crestine nerecunoscute nu au reprezentanti in Consiliul Liderilor de Biserici si, conform Legii Asociatiilor adoptata in anul 2008, trebuie sa se inregistreze la Ministerul Justitiei ca societati, sa obtina aprobarea guvernului pentru buget si fonduri straine primite.

 

Constitutia Iordaniei prevede dreptul congregatiilor religiaose de a-si infiinta scolile proprii, dupa ce au obtinut in prealabil aprobarea Ministerului Educatiei, dar stipuleaza dreptul statului de a controla programele de invatamant. Diferite grupuri crestine (incluzand baptisti, annglicani, ortodocsi si romano-catolici) administraza scoli private in mai multe orase. Aceste scoli au clase crestine, dar sunt deschise si pentru membrii altor comunitati religiase.

 

Catedrala infatiseaza stilurile bizantin si ortodox, cu un exterior vopsit in alb si un dom distinctiv. Inauntru, sanctuarul spatios este ornamentat cu icoane religioase si un iconostas frumos din marmura.

 

Catedrala tine slujbe religioiase regulate si promoveaza credinta. Vizitatorii pot sa experimenteze traditiile greco ortodoxe si sa se bucure de cultura crestina bogata din Iordania.

 

Exteriorul Catedralei Ortodoxe Greaca din Amman, in urmatoarele 4 fotografii.

 


 

Interiorul Catedralei Ortodoxe Greaca din Amman, in urmatoarele 42 fotografii.

 


Iconostasul din marmura

 



Candelabrul catedralei



Candelabru










Catedrala are si o curte foarte frumoasa, cu un foisor in care se afla picturi cu scene religioase, ca in urmatoarele 11 fotografii.

 





 

 

Recomand vizitarea Catedralei Ortodoxe Greaca, din Amman, Iordania!










Comments

Popular posts from this blog