Malta-Catedrala Sfantul Paul din Mdina

 

MALTA - CATEDRALA SFANTUL PAUL DIN MDINA

 

 


 

In acest articol va prezint Catedrala Sfantul Paul din Mdina, Malta.

 

 

Dupa ce am plecat de la plaja din Golden Bay, am mers la Mdina.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Golden Bay, din Malta, le gasiti aici.

 

Am luat un BOLT (UBER venea in 15 minute), care ne-a costat 15 EURO, pentru o distanta de 11 kilometri, care se parcurge in 21 minute. Nu am putut sa vizitam decat Catedrala Sfantul Paul din Mdina, deoarece restul obiectivelor turistice erau inchise. Noi am plecat tarziu de la plaja, cam pe la ora 18.00. La catedrala urma sa aibe loc o nunta si nu ne-au lasat sa intram decat putin langa usa de intrare. Oricum, tot a fost bine si mi-a placut foarte mult catedrala!

 

Intrarea la Catedrala Sfantul Paul din Mdina este libera.

 

Mdina este vechiul oras capitala al Maltei, cu Rabat ca suburbie.

 

In Piata Principala a Mdinei, Catedrala Sfantul Paul se ridica maiestuos deasupra intregului oras si totul pare mic de jur imprejurul ei. Catedrala prezenta a fost ridicata dupa ce cutremurul din anul 1693 a distrus vechea catedrala romanica.

 

Muzeul Catedralei din apropiere merita, de asemenea sa fie vizitat. Aceasta cladire a fost menita initial sa fie seminar pentru a instrui viitorii preoti. In timpul anilor 1960, ea a fost transformata in Muzeul Catedralei, care este considerat astazi unul dintre cele mai imporatnte muzee artistice din Malta. Acolo este o colectie frumoasa de picturi, argintarie, vesminte bisericesti si o serie unica de gravuri de Albrecht Dürer.

 

Catedrala Mitropolitana Sfantul Paul, cunoscuta sub denumirea de Catedrala Sfantul Paul sau Catedrala Mdina este o catedrala catolica din Mdina, dedicata Sfantului Apostol Paul (Sfantul Pavel). Catedrala a fost fondata in secolul al XII-lea, si conform traditiei sta pe locul unde unde guvernatorul roman Publius l-a intalnit pe Sfantul Paul, ca urmare a naufragiului sau in Malta.

 

Catedrala originala a fost avariata grav in cutremurul din Sicilia din anul 1693, asa ca a fost demolata si reconstruita in stilul baroc dupa un proiect al arhitectului maltez Lorenzo Gafà, intre anii 1696 si 1705. Catedrala este considerata a fi capodopera lui Gafà. Catedrala este locul Arhidiocezei romano-catolice a Maltei si din secolul al XIX-lea functia sa a fost imartita cu Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta.

 

Istoricul Catedralei Sfantul Paul din Mdina

 

Conform traditiei, locul pe care este catedrala a fost ocupat initial de un palat care a apartinut Sfantului Publius, guvernatorul roman al Melitei (vechea denumire a Maltei. Melita inseamna Insula mierii), care l-a intampinat pe Apostolul Paul cand acesta a naufragiat in Malta. Conform Faptelor Apostolilor, Paul l-a vindecat pe tatal lui Publius si pe multi alti oameni bolnavi de pe insula. Cu toate ca exista ramasite ale unui dom roman in cripta actuala a catedralei si ca traditia este o legenda cunoscuta,  versiunea evenimentului nu este sustinuta de arheologi sau istorici. Este considerata ca facand parte din colectia de mitologii pauline din Malta.

 

Se spune ca prima catedrala care a stat pe acest loc a fost dedicata Sfintei Fecioare, dar a cazut in paragina in timpul perioadei arabe (bisericile din Melita au fost jefuite dupa invazia aghlabida din anul 870). In timpurile arabe, conform descoperirilor din excavari, locul a fost folosit pentru o moschee.

 

Ca urmare a invaziei normande din anul 1091, crestinismul a fost restabilit ca religie dominanta in Insulele Malteze. A fost construita o catedrala dedicata Sfantului Paul in secolele XII si XIII. Catedrala a fost construita in stilurile gotic si romanic si a fost marita si modificata de cateva ori.

 

In anul 1679, Episcopul Miguel Jeronimo de Molina si capitolul catedralei au decis sa inlocuiasca corul medieval cu unul nou, construit in stilul baroc si a fost desemnat arhitectul Lorenzo Gafà sa proiecteze si sa supervizeze constructia. Catedrala a fost avariata grav cativa ani mai tarziu de cutremurul din Sicilia din anul 1693 si cu toate ca unele parti ale cladirii au fost neavariate, pe 11 aprilie 1693 s-a luat decizia sa se darame catedrala veche si sa se reconstruiasca in stilul baroc, dupa un proiect al lui Gafà. Corul si sacristia, care au supravietuit cutremurului, au fost incorporate in noua catedrala.

 

Lucrarile au inceput in anul 1696 si cladirea a fost aproape finalizata pana in anul 1702. A fost consacrata de Episcopul Davide Cocco Palmieri pe data de 8 octombrie 1702. Catedrala a fost terminata complet pe data de 24 octombrie 1705, cand au fost finalizate lucrarile la dom. Cladirea este considerata ca fiind capodopera lui  Gafà.

 

La sfarsitul anilor 1720, cateva case medievale de la sud de catedrala au fost demolate pentru a se face o piata, Palatul Episcopului si Seminarul (acum Muzeul Catedralei).

 

Piata din fata catedralei a fost largita la inceputul secolului al XIX-lea, ca urmare a demolarii catorva cladiri medievale. Catedrala a fost avariata in alt cutremur din anul 1856, cand au fost distruse frescele sale de pe dom, din secolul al XVIII-lea.

 

Astazi, catedrala este una dintre principalele atractii turistice ale Mdinei. Este un monument national de grad 1 si este listat in Inventarul National al Proprietatii Cultrale al Insulelor Malteze.

 

Arhitectura Catedralei Sfantul Paul din Mdina

 

Catedrala Sfantul Paul este construita in stilul baroc, cu cateva influente din arhitectura malteza nativa. Fatada principala este in Piata Sfantul Paul si este asezata pe un parvis (spatiul deschis din fata si din jurul unei catedrale) jos, la care se ajunge urcand trei scari.

 

Fatada este divizata in trei travee de pilastri din ordinele corintic si compozit. Traveea centrala este indreptata inainte si contine usa principala de intrare, care este surmontata de stemele orasului Mdina, a Marelui Mastru Ramon Perellos y Roccaful si a Episcopului Davide Cocco Palmieri, toate trei stemele au fost sculptate de Giuseppe Darmanin.

 

Stema colorata a arhiepiscopului titular (in prezent Charles Scicluna) este localizata chiar sub armele Mdinei. O fereastra rotunda este la etajul superior, deasupra usii de intrare si fatada este ornamentata de un pediment triunghiular.

 

Clopotnitele, care au continut initial sase clopote sunt localizate la ambele colturi ale fatadei. Fatada are un dom octogonal, cu opt volute de piatra, deasupra unei tobe inalte, care duce la lanterna.

 

Interiorul Catedralei Sfantul Paul din Mdina

 

Catedrala are un plan in cruce latina, care consta dintr-o nava principala boltita, doua nave laterale si doua capele laterale. Cea mai mare parte a podelei catedralei consta din morminte de piatra incrustata sau dale comemorative din marmura, similare cu cele care se gasesc in Co-Catedrala Sfantul Ioan din Valletta si la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Victoria, Gozo. Ramasitele catorva episcopi si canoni, cat si a laicilor din familiile nobililor sunt ingropate in catedrala.

 

Tavanul catedralei contine fresce care infatiseaza viata Sfantului Paul, care au fost pictate de pictorii sicilieni Vincenzo, Antonio si Francesco Manno in anul 1794. Fratii Manno au pictat si frescele domului, dar acestea au fost distruse in timpul lucrarilor de reparatii de dupa cutremurul din anul 1856. O fresca noua a fost pictata pe dom de Giuseppe Gallucci in anul 1860 si a fost restaurata mai tarziu de Giuseppe Cali.

 

Picturile lui Gallucci si Cali au fost distruse datorita unor lucrari de reparatii urgente din anul 1927 si au fost inlocuite mai tarziu cu o fresca care infatiseaza Gloria Sfintilor Petru si Paul, de Mario Caffaro Rore. Tavanul a fost restaurat de Samuel Bugeja in anul 1956. Biserica este luminata de trei ferestre cu vitralii, care au fost produse in atelierul lui Victor Gesta, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

 

Multe artefacte din catedrala de dinainte de anul 1693 au supravituit cutremurului si au fost refolosite la decorarea noii catedrale. Acestea includ un font baptismal gotic tarziu - inceput de Renastere, care dateaza din anul 1495, usa principala a vechii catedrale, care a fost facuta in anul 1530, cateva strane de cor din secolul al XV-lea. cat si niste picturi.

 

Navele laterale ale catedralei, capelele si sacristia contin cateva picturi si fresce, inclusiv lucarari de Mattia Preti si elevii sai, Francesco Grandi, Domenico Bruschi, Pietro Gagliardi, Bartolomeo Garagona, Francesco Zahra, Luigi Moglia si Alessio Erardi. Retablul altarului principal infatiseaza Conversia Sfantului Paul pe drumul spre Damsc si este lucrarea lui Mattia Preti.

 

O parte din marmura folosita la decorarea catedralei a fost luata din ruinele romane ale Cartaginei si Melitei. Printre sculptorii si alti artisti ale caror lucrari decoreaza catedrala se numara Giuseppe Valenti, Claudio Durante, Alessandro Algardi si Vincent Apap.

 

Catedrala Sfantul Paul din Mdina si Piata Sfantul Paul, in urmatoarele 4 fotografii.

 


Catedrala Sfantul Paul din Mdina, in urmatoarele doua fotografii.

 



Fatada Catedralei Sfantul Paul din Mdina, in urmatoarele 11 fotografii.

 


Fatada cu usa de intrare si stema colorata a arhiepiscopului titular

 

Usa principala a vechii catedrale

 


Cele trei scari care duc la intrarea in catedrala

 



Interiorul catedralei, in urmatoarele 29 fotografii.

Nava principala boltita a catedralei, in urmatoarele 6 fotografii.

 




Tavanul catedralei cu fresce pictate, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Altarul si baldachinul catedralei, in urmatoarele doua fotografii.

 



Navele laterale si capelele lateralae ale catedralei, in urmatoarele 11 fotografii.

 





 

Podeaua catedralei cu morminte, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Muzeul Catedralei Sfantul Paul din Mdina, in urmatoarele 6 fotografii.

 




 

 

Recomand vizitarea Catedralei Sfantul Paul din Mdina, din Malta!





Comments

Popular posts from this blog