Romania-Dobrogea-Manastirea si Pestera Sf.Ioan Casian

 

ROMANIA – DOBROGEA –

MANASTIREA SI PESTERA SF.IOAN CASIAN

 

 


 

In acest articol va prezint Manastirea si Pestera Sfantul Ioan Casian din Dobrogea, Romania.



Manastirea Sfantul Ioan Casian se afla pe Dealul Casienilor din Dobrogea, care este centrul unor situri arheologice in parte necercetate, un ansamblu de grote si de adaposturi uitate.

 

Se poate ajunge la manastire cu masina, din localitatea Mihail Kogalniceanu spre Targusor, pe un drum de 11 kilometri, apoi pe un drum pietruit de acces, spre manastire.

 

Piatra de temelie a manastirii a fost pusa pe data de 28 februarie 2003. Demersul de reactivare a vechii vetre monahale a fost incredintat parintelui Iustin Petre de la manastirea Petru Voda, din judetul Neamt.

 

Prin stradania parintelui staret Iustin si a obstii manastirii, s-au finaliat lucrarile la paraclisul de iarna la sfarsitul anului 2005. Biserica Sfantul Ioan Casian a fost construita din piatra alba calcaroasa, specifica zonei.

 

Langa biserica s-au ridicat, mai intai doua corpuri de chilii si o trapeza mica. Urmatoarea etapa a ansamblului monahal a fost construirea unei cladiri mari, care adaposteste Trapeza Mare (pentru 250 persoane), Staretia si Arhondaricul Manastirii. In paralel, s-au inceput si lucrarile la biserica mare a manastirii, a carei piatra de temelie s-a pus in vara anului 2007.

 

Respectand traditia de construire a asezamintelor monahale, ca adevarate cetati manastiresti, ansamblul de forma dreptunghiulara a fost dotat cu turn clopotnita, muzeu, biblioteca si altele.

 

S-a montat si o instalatie eoliana, pentru alimentarea cu energie electrica a asezamantului, deoarece aceste se afla la distanta prea mare de liniile electrice. Alimentarea cu apa curenta este inca nerezolvata, fiind problematica in aceasta zona carstica. Se fac eforturi pentru captarea panzei freatice, aflata la mare adancime.

 

Biserica mare, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Interiorul Bisericii Mari, in urmatoarele 9 fotografii.

 

 








Chiliile si gradina manastirii, in urmatoarele doua fotografii.

 





Paraclisul. In urmatoarele 3 fotografii.

 




La capatul unei poteci care pleaca din spatele manastirii, se afla Pestera Sfantul Ioan Casian.

 

Pestera Sfantul Ioan Casian se afla pe versantul nordic al Dealului Casian, intr-un perete calcaros, deasupra Vaii Casimcea.

 

Sfantul Ioan Casian s-a nascut in Dobrogea, in asezarea romana Vicus Cassiani (satul Casian de astazi), prin anul 360. A provenit dintr-o familie bogata si a primit de tanar o educatie aleasa. Ioan Casian s-a calugarit intr-una din manastirile din Dobrogea, impreuna cu Gherman, prietenul sau de oaste.

 

De aici, cei doi au mers intr-o manastire langa Betleem si dupa anul 385 au fost in Egipt de doua ori, ramanand cate sapte ani de fiecare data. Mai tarziu, Cuviosul Ioan Casian a fost hirotonit diacon la Constantinopol de catre sfantul Ioan Gura de Aur, al carui ucenic a fost. In anul 405, cei doi prieteni au ajuns la Roma, unde Gherman a murit. Dupa moartea acestuia, Ioan Casian a plecat la Marsilia, unde a facut doua manastiri: una de calugari, inchinata Sfantului Victor (mucenic marsilian din secolul al III-lea) si una de maici, intemeiata, probabil pentru sora sa. Fantul Ioan Casian a murit in anul 435.

 

In drum spre pestera se afla Stanca Sfantului, cu inscriptia „Όροι Κασιάνουν Και Σπηλούχα”, care inseamna Hotarele Casienilor si Pesteruca. Stanca a fost descoperita in anul 1912, de arheologul Vasile Parvan.

 

Poteca spre pestera trece printr-o livada si coboara intr-o vale destul de abrupta, printre stanci si tufisuri uscate. Apoi se ajunge la pestera, unde un brau sapat in piatra inconjura grota. In dreptul intrarii in pestera, braul din piatra este interrupt din cauza unei surpari.

 

Urcarea in pestera se fce pe o scara metalica de 5-6 metri. Pestera este spatioasa, alungita si cu firide laterale. In peretele din stanga de la intrare este amenajata o polita mica pentru opait sau lumanari. Grota continua prin galerii inguste si lungi de cativa metri.

 

La inceput, pestera a fost folosita drept chilie de sihastrii din tinutul Casienilor. Apoi a fost amenajata ca spatiu pentru slujire liturgica. Grota este compartimentata asemenea spatiului eclezial prin doua trepte sapate in calcar.

 

Zidurile pesterii din calcar lucios mai pastreaza inca urme de inscriptii si cateva litere din cuvinte sterse. Dintr-o inscriptie se mai distinge cuvantul „άγιοσ” (sfant).

 

Drumul spre pestera este de destul de greu, in unele locuri este in panta si se coboara pe pietris. Am avut incaltaminte adecvata, adica adidasi, deoarece stiam de la prietenii nostri ca drumul este abrupt. Au ajuns niste sportivi straini la pestera dupa noi si spuneau ca drumul este “horror”. Drumul catre pestera se parcurge cam in 15 minute.


Drumul catre Pestera Sfantul Ioan Casian, in urmatoarele 19 fotografii.

 





La un moment dat se vede Dunarea, ca in urmatorele 8 fotografii.

 









Sotul meu a coborat spre malul Dunarii, de unde se vedeau privelisti si mai frumoase, ca in urmatoarele 6 fotografii.

 








Exteriorul Pesterii Sfantul Ioan Casian, in urmatoarele 6 fotografii.

 


Scara metalica de 5-6 metri de la intrarea in pestera, in urmatoarele 4 fotografii.

 






Interiorul Pesterii Sfantul Ioan Casian, in urmatoarele 18 fotografii. Eu nu am urcat in pestera, deoarece sunt claustrofoba, asa ca s-a dus numai sotul meu.

 

Sfantul Ioan Casian

 

 





Polita mica pentru opait sau lumanari

 

 





Polita mica pentru opait sau lumanari

 

 






Din interiorul pesterii se vede Dunarea, ca in urmatoarele doua fotografii.

 



 

 

Recomand vizitarea Manastirii si Pesterii Sfantul Ioan Casian din Dobrogea, Romania!

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog