Letonia-Castelul Riga

 

LETONIA – CASTELUL RIGA

 


 

In acest articol va prezint Castelul Riga, din Riga, din Letonia.



Istoria Castelului Riga

 

Castelul Riga este o cladire imensa, galbena, cu turnuri, una dintre cele mai mari cladiri din secolul al XIV-lea, care au fost ridicate in Riga si care domina piata in care se afla.

 

Constructia castelului a inceput in anul 1330 si a durat mai mult de 20 de ani. A fost construit in locul castelului ruinat care se afla pe acelasi loc al vechiului Spital al Sfantului Duh. Din 1481 pana in 1491 au avut loc conflicte armate inre oras si Ordinul Livoniei, iar in anul 1484 locuitorii din Riga au distrus fortareata odioasa a Ordinului si s-au pastrat numai parti separate din parter.

 

Pactul de Capitulare al orasului Riga din 1491 a prevazut ca locuitorii din Riga au trebuit sa restaureze castelul in 6 ani, dar ei au intarziat finalizarea structurii pana in anul 1515. La cea vreme, Maestrul Ordinului nu a ales Castelul Riga pentru locuinta sa permanenta. Pana in anul 1561, castelul a fost rezidenta cavalerilor Ordinului Livonian.

 

Cstelul Riga avea o forma patrata, cu o curte interioara si turnuri in colturi. Turnurile centrale erau opuse pe diagonala Turnului Duhului Sfant la nord-vest si Turnului de Plumb la sud-est. Celelalte doua turnuri serveau ca scari.  

 

Initial, castelul a avut 3 etaje, cu subsoluri spatioase. Zidurile castelului aveau 2-3,5 metri grosime, construite din piatra de var si bolovani, pentru sprijinirea celor mai multe blocuri din piatra. Parterul era folosit pentru nevoile gospodariei si pentru garzile castelului. Primul etaj al castelului era cel mai inalt (7 metri) si principalele camere de locuit erau situate acolo. Ferestrele mari faceau camerele luminoase. Tavanul era decorat cu bolti in cruce, bolti plasa si bolti in forma de stele.

 

Etajul superior-armurerie nu era pentru sufragerie si nu avea nici tavan si nici pereti despartitori. Cladirea castelului este foarte simpla, din cauza caracterului sau militar. Singurele detalii artistice erau sculpturile Sfintei Maria si a Maestrului Ordinului Livonian, Walter von Plettenberg, care dateaza din secolul al XVI-lea si au fost plasate deasupra vechii intrari principale.

 

Incepand din secolul al XVI-lea au fost facute diferite reconstructii in castel si in prim planul sau. Cea mai serioasa reconstructie a avut loc in secolele XVIII si XIX, cand a fost adaugata asa-numita parte noua. In secolul al XVIII-lea, primul etaj al castelului a fost divizat in doua etaje separate. Pentru a face camerele mai inalte, boltile au fost daramate in majoritatea lor. La inceputul secolului al XIX-lea, a fost construit printre camerele imperiale pompoase o sala magnifica de receptii-Sala Alba.

 

Ultima lucrare esentiala de reconstructie la cladire a fost facuta in anul 1938 cand, conform proiectului lui Eižens Laube a fost construit Turnul celor Trei Stele. In decursul secolelor, castelul a servit ca rezidenta pentru conducatorii polonezi si suedezi, mai tarziu pentru generalii-guvernatori rusi si, de asemenea pentru Guvernul Letoniei.

 

Pana in secolul al XVII-lea, Castelul Riga a fost inconjurat de un sant defensiv, care a fost umplut la inceputul secolului al XVIII-lea.

 

Intregul ansamblu al Pietei Castelului a fost finalizat pe rand in secolul al XVIII-lea si poarta trasaturile neo-clasicismului. In 1785-1787, pe partea opusa pietei a fost construit Liceul (mai traziu Gimnaziul), lucrarea arhitectului Matiass Shonn, dar langa el a fost primul hotel din Riga, “Hotel de Petersburg” (astazi o cladire de birouri). Multe personalitati care au calatorit din St Petersburg in Europa au stat la acest hotel.

 

In anul 1813, Societatea Negustorilor din Riga a ridicat o Coloana a Victoriei pentru a comemora victoria Rusiei asupra lui Napoleon in Rzboiul Patriotic din 1812. Monumentul a fost dezvelit pe data de 15 septembrie 1817. Documentele exacte care ne spun cine este autorul lucrarii nu au fost gasite, dar una dintre presupuneri este ca ar fi putut fi proiectul faimosului arhitect Giacomo Quarenghi.

 

Inaltimea coloanei a fost 14,8 metri. A fost facuta din granit rosu finlandez si incoronata cu figura lui Dumnezeu. A fost facuta in St Petersburg si a celebrat victoria lui Alexandru I asupra lui Napoleon. Partile din bronz ale monumentului au fost scoase in timpul Primului Razboi Mondial, dar coloana in sine a ramas pe locul sau pana in anul 1935.

 

Castelul Riga vazut din Pieta Castelului, in urmatoarele 12 fotografii.

 







Castelul cu unul dintre turnurile sale

 







Castelul Riga nu se viziteaza, deoarece este resedinta presedintelui Letoniei!

 

Am citit pe mai multe site-uri inaine de plecare ca acest obiectiv turistic se viziteaza, dar nu este adevarat. La intrare este un panou in care se mentioneaza acest lucru, ca in fotografia urmatoare.

 


Castelul Riga vazut din plimbarea cu vaporul pe fluviul Daugava, in urmatoarele 8 fotografii. Voi vorbi despre plimbarea cu vaporul in articolul urmator.

 
















Comments

Popular posts from this blog