Estonia-Tallinn-Palatul Kadriorg-partea I

 

ESTONIA – TALLINN – PALATUL KADRIORG –

PARTEA I

 


 

In acest articol va prezint Palatul Kadriorg din Tallinn, Estonia, partea I.



La mai putin de 2 kilometri de centrul Tallinnului sunt Palatul si Parcul Kadriorg. Constructia palatului a inceput pe 22 iulie 1718, la ordinul Imparatului rus Petru I (Petru cel Mare), cu participarea lui directa. Imparatul insusi a pus 3 caramizi pe peretele viitorului palat (in coltul de nord-est al cladirii). Ele sunt inca vizibile, datorita traditiei de a le lasa netencuite.

 

Palatul a fost construit ca resedinta de vara pentru familia regala si a fost denumit dupa sotia tarului, Ecaterina I (Kadriorg inseamna “Valea Ecaterinei” in estoniana). Parcul a fost proiectat ca o promenada pentru rezidenti si vizitatori si consta din 3 parti. In Gradina Superioara sunt paturi de flori si fantani. Gradina Inferioara este pitorescul iaz cu lebede.

 

Din pacate, Petru I nu a trait sa vada finalizarea palatului.

 

Dupa moartea lui Petru I, palatul a primit putina atentie din partea familiei regale ruse. A fost vizitat sporadic de Imparateasa Elisabeta I si Ecaterina cea Mare. In 1828-30 au avut loc lucrari extinse de restaurare a palatului si gradinilor. Intre 1741 si 1917, palatul l-a gazduit, de asemenea pe guvernatorul civil al Guvernoratului Estoniei.

 

Dupa ce Estonia a devenit o tara independenta in anul 1918, palatul a devenit proprietate de stat. Pentru o vreme, una dintre aripile palatului a gazduit studioul sculptorului August Weizenberg, in timp ce palatul a fost folosit pentru expozitii de arta. Intre 1921 si 1928, palatul a gazduit cee ace avea sa devina in cele din urma Muzeul de Arta al Estoniei. In 1929, in legatura cu o vizita de stat a Regelui Gustav Al V-lea al Suediei, palatul a fost transformat in resedinta de vara pentru seful statului Estonia.

 

In 1934, palatul a devenit resedinta oficiala a sefului statului de atunci, Konstantin Päts, care a demarat ample si controversate lucrari de restaurare, cu scopul de a transforma parcul si palatul in domeniul sau privat. Din aceasta epoca merita mentionate biblioteca in stil elaborat “danzig-baroc”, finalizata de arhitectul Olev Siinmaa in 1939. Un palat presidential construit special pe teren (1938) a fost proiectat de Alar Kotli.

 

In anul 1921, palatul a devenit locul principal pentru Muzeul de Arta al Estoniei. Muzeul a fost relocat in locatii temporare din 1929, in timp ce palatul a fost convertit in rezidenta oficiala a sefului statului Estonia.

 

In timpul ocupatiei germane a Estoniei din cel de Al Doilea Razboi Mondial, palatul a fost rezidenta guvernatorului civil al Estoniei ocupate, Karl-Siegmund Litzmann. Dupa 1944, in timpul ocupatiei sovietice a Estoniei, palatul a devenit inca odata principalul loc de desfasurare al Muzeului de Arta al Estoniei, desi cladirile erau neglijate si, pana la restaurarea independentei Estoniei din 1991, complet darapanate.

 

Lucrarile de restaurare, sustinite de guvernul Suediei au inceput in 1991, iar palatul a fost redeschis publicului in anul 2000. De asemenea, s-a decis construirea unei cladiri noi in apropiere pentru sectiunea muzeului dedicata artei estone.

 

Palatul restaurat a fost redeschis in vara anului 2000, dar nu mai serveste drept cladire principala a muzeului, ci ca filiala care expune o colectie de arta straina a muzeului.

 

Acest muzeu de arta are picturi de Bartholomeus van der Helst, Gillis van Valckenborch (“Arderea Troiei”), Jacob Jordaens (“Familia Sfanta”), Lambert de Hondt cel Batran, Adriaen Cornelisz Beeldemaker (“Vanatorul calare”), Maria Dorothea Wagner, Julie Wilhelmine Hagen-Schwarz, Bernardo Strozzi, Pietro Liberi, Anton Graff, Angelika Kauffmann, Francesco Fontebasso, Cornelis Schut, Mikhail Clodt si Ilya Repin (“Povestea soldatului”).

 

Programul de vizitare al Palatului Kadriorg este urmatorul: luni-marti si vineri -sambata, 10.00-18.00; miercuri, 10.00-20.00 si duminica, 10.00-15.00. Un bilet de intrare la palat costa 12 EURO. Am mers cu tramvaiul din centrul vechi pana la palat, cateva statii. Scrie pe tramvai ca este pentru Palatului Kadriorg.

 

Din statia de tramvai am intrat intai in Parcul Kadriorg si am mers cam 10 minute pana la palat.

 

Parcul Kadriorg, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Harta Parcului Kadriorg, in urmatoarea fotografie.

 


Palatul Kadriorg, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Interiorul Palatului Kadriorg, in urmatoarele fotografii.

 



 

Sala Principala

 

Sala Principala a Palatului Kadriorg este un memorial unic al artei erei lui Petru I. Kadriorg este singurul palat construit pentru acest tar, a carui Camera de Stat a fost pastrata in forma sa originala.

 

Sala, care era adesea denumia Perla Barocului Nordului este una dintre cele mai magnifice, nu numai din Estonia, ci si din Rusia erei Petru, dar si in arhitectura baroca din nordul Europei. Sala Principala, ca si intregul palat a a fost proiectata de Nicola Michetti (1675-1759) de la Roma. A fost finalizata prin efortul unit al maestrilor din diferite tari, in anii 1720-1729.

 

Decoratiunile stucco si picturile tavanului din sala reflecta grandoarea conducatorului si demnitatea regala. Singurul detalui nou din sala este parchetul; podeaua originala a fost acoperita cu placi din piatra lustruita si patrate din gresie alba si neagra. Fiind cea mai magnifica camera publica a palatului, s-a dorit ca Sala Principala sa captiveze oamenii cu frumusetea sa si sa fie oglinda imparatului.

 

Deasupra caminelor gasim cartuse cu initialele lui Petru I (PP) si Ecaterinei I (EI), care sunt inconjurate de simboluri ale puterii imperiale-coroane si vulturi cu doua capete ruso-bizantine. Creaturi inaripate frumoase, cu trompete si ramuri de palmier sunt sunt genii heraldice cu faima vesnica.

 

Peretii de capat ai salii infatiseaza reliefuri tondo alegorice: peretele catre Gradina Inferioara il infatiseaza pe Poseidon si Danaë, care fac aluzie la Petru I si Ecaterina I, iar peretele opus este impodobit cu Rapirea lui Ganimede si cu Doamna Justitia.

 

Pictura tavanului central din sala infatiseaza povestea Dianei si a lui Actaeon din Metamorfozele lui Ovidiu. Modelul acestei lucrari este o gravura a picturii lui Rembrand pe acelasi subiect (1636). In arta Curtii ruse, intriga a fost folosita ca o alegorie pentru victoria Rusiei in Marele Razboi de Nord, in care vanatorul Actaeon il reprezinta pe regele Suediei Carol al XII-lea. Diana, zeita vanatorii este intruchiparea Rusiei victorioase.

 

Picturile mai mici ale tavanului urmeaza exemplele emblemelor pictoriale de la goblenuri. Ele infatiseaza diferite anotimpuri si au fost facute in concordanta cu proiectul artistului Curtii franceze, Charles Lebrun din Paris si il glorifica pe Regele Ludovic al XIV-lea. Snopul simbolizeaza unitatea intregii tari. Este insotit de motoul: “Pentru o viata mai buna” (in latina). Pictura infatiseaza un trandafir care vine cu inscriptia: “Armele unitatii la merit”.

 

Deasupra gasim motoul: “Si timpurile mai bune se intorc”. Crinul simbolizand castitatea virginei si demnitatea regala este insotiti de cuvintele: “Puritatea cucereste totul”.

 

Sala Principala, in urmatoarele 14 fotografii.

 




 

Pictura tavanului central

 












Urmeaza sali cu expozitii de picturi.

Sala Europa exotica, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Sala Spania alba, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Sala Spania neagra, in urmatoarele 6 fotografii.

 







Sala Picasso, in urmatoarele 6 fotografii.

 



Pablo Picasso, Scene din viata boemiana, cca 1900

 



Sala O generatie impletita, in urmatoarea fotografie.

 



 

Sala de banchete

 

Sala de banchete a fost construita in 1933-34, in anii in care Palatul Kadriorg a devenit rezidenta sefului statului Estonia. Extensia a fost facuta pentru receptii oficiale si a fost proiectata de arhitectul scolit la St.Petersburg, Aleksander Wladovsk (1876-1956). Detaliile stucco ale Salii de banchete, care se potrivesc perfect cu cele din Sala Principala, au fost facute de cativa sculptori estonieni renumiti, printre care Jaan Koort si Juhan Randsepp.

 

Candelabrele si lampile de pereti sunt facute din cristal de Boemia si au fost comandate la Compania Carl Hosch in Haida, Cehoslovacia. Mobilierul de asezat (scaune, canapele) a fost facut de Fabrica de mobilier Melzer din St.Petersburg, care era una dintre furnizorii Curtii imperiale si era la cel mai inalt nivel in industria contemporana a mobilierului. Este asumat ca piesele au fost achizitionate pentru Palatul Kadriorg in anii 1930, de la unul din furnizorii palatelor imperiale ruse din Leningrad.

 

Picturile care atarna in Sala de banchete le infatiseaza pe Maria si Olga, fiicele tarului Nicolae I (portretul fiicei celei mai mici, Alexandra este localizat pe scara principala a palatului). Picturile sunt reprezentari de inalta calitate ale portretelor pictate de Cristina Robertson (1796-1854), o artista femeie de origine scotiana, in 1841.

 

S-a intentionat initial sa se puna aceste copii in Galeria Romanov din Palatul de Iarna din St.Petersburg. La ordinele Impararului Alexandru al II-lea, cele 3 portrete au fost trimise in Palatul Kadriorg in anul 1862, deoarece Marea Ducesa a vizitat Palatul Kadriorg de cateva ori.

 

Sala de banchete, in urmatoarele 19 fotografii.

 





In Sala de banchete era o rama goala si accesorii, unde te puteai fotografia, ca in urmatoarele 3 fotografii.

 






Marea Ducesa Maria Nikolavna, 1846

 







Portelan facut la Potschappel. Un vas cu scena alegorica “Frumusetea directionata de Prudenta, Incununata de Perfectiune”; cca 1870-1900

 


 

 

Va urma….

 

 

 

 



















Comments

Popular posts from this blog