Estonia-Tallinn-Palatul Kadriorg-partea aII-a

 

ESTONIA – TALLINN – PALATUL KADRIORG –

PARTEA a II-a

 


 

In acest articol va prezint Palatul Kadriorg din Tallinn, Estonia, partea a II-a.



Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Kadriorg din Tallinn, Estonia, partea I, le gasiti aici.

 

Kadriorg ca resort de litoral

 

Dezvoltarea Palatului Kadriorg ca un resort major de litoral rus a inceput la inceputul secolului al XIX-lea, cu toate ca perioada de glorie a fost in timpul domniei tarului Nicolae I, in anii 1830 si 1840. In a doua jumatate a secolului, cand nobilimea rusa a petrecut verile in Crimeea si Caucaz, Kadriorg a devenit mai simplu si mai modest.

 

Desenele scenice afisate in palat introduce Kadriorg ca un resort de vacanta iubit, intre anii 1820 si 1880. Aceste desene, predecesoare ale fotografiilor si cartilor postale aspirau sa fie fidele vietii, infatisand o stare de spirit linistita, adesea idilica. Datorita turismului, dar si interesului general in mostenirea istoriei locale si culturale, genul a devenit foarte popular in prima jumatate a secolului al XIX-lea.

 

In cele mai vechi serii ale lui Teodor Gehlhaar, el a reprodus lucrarile sale, cat si lucrarile altor artisti. Motivele populare in crestere au fost publicate in atelierele de lucru de litografie in Germania si Franta.

 

Lorenz Heinrich Petersen a urmat traditia bine-stabilita de desene cu peisaje urbane, in anii 1860-1870. Seriile sale litografice, care contin pana la 27 de desene care infatisaza Tallinn au fost reproduse repetitiv in Berlin si au fost emise in desene singulare, cat si in portofolii. El a infatisat in principal orasul din directia marii si zona Kadriorg cu privelistile sale, parcul si fantanile.

 

Camera cu desene, in urmatoarele 3 fotografii.

 


Tabloul lui Petru I, artist necunoscut, mijlocul secolului al XVIII-lea

 





Camera in stil national

 

Cand a fost construit Palatul Kadriorg, camerele din spate de la primul etaj din aripa stanga au fost planificate ca birouri ale lui Petru cel Mare si vestiar.

 

In prima jumatate a secolului al XIX-lea, imparateasa a avut dormitorul ei aici, cu un camin cu teracota si pereti albastru deschis. Camera opusa a fost baie, cu o cada mare din cupru. In timpul renovarilor din anii 1930, aceasta camera impreuna cu camera opusa au fost remodelate dupa rezidenta sefului statului Toila-Oru, cu saloane in stilul national-romantic.

 

Arhitectul Olev Siinmaa a conceput interiorul si mobilierul. Mobilierul a fost facut de artizanul Jakob Jogi si Otto Tammeraid a proiectat piesele din metal si iluminatul.

 

Aspiratiile nationalismului sunt evidente in special in constructia mesei si in general in aspectul rustic al mobilierului. Golurile dintre grinzile de pin ale tavanului sunt acoperite cu panza si decorate cu ornamente stilizate familiare in broderiile estoniene.

 

Rozeta usii si cuierul in forma de brosa sunt, de asemenea inspirate din arta folclorica estoniana.

 

Frontul si partile cabinetului sunt decorate cu scene sculptate din poemul epic national Kalevipoeg (Fiul lui Kalev): Kalev, in spatele unui vultur si Kalevipoeg, cu o incarcatura de scanduri viziteaza o fierarie, vaneaza si este pe bordul unui vapor.

 

Mobilierul a fost terminat in anul 1939 si a fost ultima completare a palatului oficial al Republicii Estonia, inainte de invazia sovietica din anul 1940. Este cunoscut ca aceasta camera a fost impodobita cu picturi in ulei, in topic estonian si de aceea sunt expuse picturi care infatiseaza tarani estonieni.

 

Printre artisti, Johann Köler a fost primul pictor estonian cu educatie academica in arta. Jaan Adamson, unul din oamenii lui a fost o figura importanta in miscarea nationala estoniana din anii 1860 si 1870. Lucrarile artistului baltico-german Oskar Hoffmann sunt dominate de portrete caracteristice, elocvente ale taranilor estonieni si picturi care infatiseaza peisaje locale si viata de zi cu zi.

 

Camera in stil national, in urmatoarele doua fotografii.

 



Arta germana, in urmatoarele 4 fotografii.

 





Arta italiana in secolele XVII-XVIII, in urmatoarele 9 fotografii.

 





Samson si Dalila, de Nicola Vaccaro, a doua jumatate a secolului al XVII-lea

 





Arta rusa in secolul al XVIII-lea si la inceputul secolului al XIX-lea, in urmatoarele 18 fotografii.

 














Vas din portelan, aurit si pictat pe glazura, 1825-1855

 





 

Arta rusa aplicata

 

Cele mai vechi exponate de aici sunt statuetele din seriile Negustori si Meseriasi, care reprezinta o sectiune a populatiei din St.Petersburg si seriile Oamenii Rusiei, toate produse la prima intreprindere rusa de portelan, Fabrica de Portelan Imperial St.Petersburg.

 

Majoritatea exponatelor vin de la prima fabrica privata de portelan din Rusia, fondata de englezul Francis Gardner in anul 1767, la Verbiki, langa Moscova.

 

De-a lungul secolului al XIX-lea, cele mai populare produse erau sculpturile mici, care reprezentau oameni de la tara. Un grup separat consta din sculpturi mici din portelan biscuit, din anii 1880, cu un mod realist de infatisare. Alta tema caracteristica a productiei Gardner a fost infatisarea diferitelor nationalitati. Figurinele de la inceputul secolului al XIX-lea sunt elegante, in timp ce lucrarile de la sfarsitul secolului al XIX-lea sunt caracterizate de o reprezentare detaliata a costumelor nationale.

 

Alte fabrici rusesti private de portelan, cum ar fi Popov si Miklashevski au produs, de asemenea sculpturi mici ale oamenilor de la tara. Calitatea statuetelor fabricii Popov este inalta.

 

Inceputul secolului al XIX-lea a fost gloria portelanului rusesc, caracterizata de picturi colorate si aurire generoasa. Atat forma cat si ornamentul veselei produse la sfarsitul secolului al XIX-lea au fost influentate de arta folclorica.

 

Majoritatea sticlariei dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Metoda folosita de decorare-pictura email- a fost tipica pentru sticlaria de la acea vreme. Motivele pictate pe cateva repere deriva din arta folclorica. Setul de pahare proiectat de Elisabeta Böhm, cu diavoli mici si versete despre bautura este fascinant.

 

Dupa Revolutia din octombrie din Rusia, in 1917, Fabrica de Portelan Imperiala a fost redenumita in Fabrica de Portelan de Stat, care a inceput sa produca un tip nou de portelan, pentru scopuri de propaganda. Sarcina picturilor colorate si compozitiilor indraznete a fost sa propage noile idei comuniste. Reperele sunt decorate cu teme revolutionare si simboluri sovietice. Cele mai multe dintre aceste repere au fost cumparate probabil de muzee si expozitii de arta ale Rusiei Sovietice in 1923, in Tallinn.

 

Tavanul cu stucatura este singurul tavan original decorat din camerele de parti ale palatului. Caminul cu teracota cu stema tarului, unul dintre cele doua camine similare de aici a fost cumparat de la St.Petersburg in anul 1721. Teracotele au fost pictate si arse la Fabrica Strelna de langa St.Petersburg de mesteri rusi, germani si olandezi, care au avut probbail placi de perete olandeze albastru-alb, ca modele.

 

In prima jumatate a secolului al XIX-lea, acesta a fost biroul cu pereti verzi al Imparatului Nicolae I. Camera a fost impodobita cu picturi care infatiseaza peisaje din Tallinn, Rakvere si Toolte.

 

Arta rusa aplicata, in urmatoarele 6 fotografii.

 








Am coborat apoi scarile.

 





La parter este un depozit cu colectia de sculpturi, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 





Am iesit apoi in gradinile palatului, care sunt splendide.

Gradinile palatului, in urmatoarele fotografii.

 


Fantana Poseidon din gradinile palatului, in urmatoarele doua fotografii.

 



Iazul din gradinile palatului, in urmatoarele doua fotografii.

 






Fatada din spate a Palatului Kadriorg, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Paturi de flori si gazon din gradini, in urmatoarele doua fotografii.

 



Palatul Kadriorg vazut din spate si gradinile sale, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Am trecut printr-un tunel de verdeata si am iesit din gradini.

 



 


Recomand vizitarea Palatului Kadriorg din Tallinn, Estonia!

 

 

 

 





















Comments

Popular posts from this blog