Atena - Acropole - Partea a II a


ATENA – ACROPOLE - PARTEA a II a

Odeonul lui Herodes Atticus


Tiberius Claudius Atticus Herodes a fost un intelept si un nobil atenian care a trait in secolul II D.Hr. A fost un orator mare, mentor al tuturor Sophistilor si al multor personalitati ale zilei, printre care imparatul roman Marcus Aurelius.

 

In timp ce Herodes deservea  Eparhia Asiei, a primit in Atena titlul de Mare Preot al Panathenaei.

Herodes Atticus a mostenit o avere uriasa de la tatal sau, pe care a folosit-o in beneficiul proiectelor publice, cum ar fi placarea cu marmura a Stadionului Panathenaic, construirea bailor terapeutice la Thermopylai, Nymphaionul la Olympia, Stadionul de la Delphi si altele.

 

Dupa moartea sotiei sale Aspasia Annia Regilla, Herodes a construit in memoria sa, in anul 161 D.Hr., teatrul care poarta numele lui. Teatrul lui Herodes Atticus este construit in stilul teatrelor romane. Teatrul a avut o capacitate de 5.000 locuri. O mare parte din fatada este inca in picioare.

 

In fiecare vara, in timpul Festivalului Atenian, Odeonul lui Herodes Atticus se umple cu spectatori, la fel ca in antichitate. Spectacolele sunt cu drame din antichitate, dar si cu balete, opere, concerte.  

In imaginea de mai jos este Odeonul lui Herodes Atticus, vazut de pe Acropole (Roca Sfanta)


Imaginile de mai jos sunt cu Odeonul lui Herodes Atticus, vazut din exterior (dupa ce am coborat de pe Roca Sfanta).






Teatrul lui Dionysos

 

Teatrul lui Dionysos a fost construit in secolul VI I.Hr. si a fost renovat de cateva ori de-a lungul istoriei. Dionysos a fost zeul vegetatiei, al vitei de vie si al vinului, iar cultul sau s-a imprastiat rapid in Grecia intreaga de-a lungul secolului VI I.Hr. Pe coasta sudica a Acropolei, unde era locul sacru al lui Dionysos Eleuthereios, a fost un loc excelent pentru a construi caveea unui teatru. De aceea s-a construit aici cel mai vechi dintre teatrele cunoscute. Teatrul a fost facut atunci cu locuri din lemn si cu scena mobila, tot din lemn. In acest teatru au fost prezentate pentru prima oara, in secolul V I.Hr., piesele scrise de Aeschylus, Sophocles, Euripides si Aristophanes. 

 

In secolul IV I.Hr., in timpul lui Lykourgos, caveea a fost reconstruita in piatra si forma obtinuta este cea de astazi, cu toate ca scena s-a stricat de multe ori in secolele urmatoare. Cea mai mare parte a teatrului a fost distrusa, dar se estimeaza ca avea o capacitate de 17.000 locuri. Cele 67 de locuri din fata, din marmura, foarte elegante, erau pentru personalitati, conducatori si preoti. In centru era tronul rezervat pentru preotul lui Dionysos Eleuthereios.  In timpurile romane forma teatrului s-a schimbat de doua ori, odata sub regimul lui Nero (secolul I D.Hr.) si altadata in timpul lui Phaidros (secolul III D.Hr.). Prosceniul (avanscena) a fost largit si coborat in spatiul orchestrei, care a devenit semicircular. Au fost montate doua randuri de locuri luxoase in zona scenei, zona orchestrei a fost pavata cu blocuri din marmura si a fost construit un parapet de jur imprejurul ei, pentru a proteja spectatorii de gladiatori si de animale salbatice.

 

Sculpturile care decoreaza astazi prosceniul reprezinta scene din mitologia lui Dionysos.  

Teatrul lui Dionysos este un sit arheologic care are intrare separata si se afla pe versantul sudic al Acropolei, pe strada Mitseon nr.25. Situl se vede din bulevardul Dionysiou Areopagitou, aflandu-se fata in fata cu Noul Muzeu al Acropolei si are programul de vizitare zilnic, intre orele 8.00-17.00. Se poate intra in sit cu biletul de la Acropole. Se poate ajunge in sit si coborand de pe Acropole, dar noi am ratat coborarea si am iesit de pe Acropole, prin parc. Am intrat apoi din nou, din bulevardul Dionysiou Areopagitou, sa vizitam Teatrul lui Dionysos. 

 

Va prezint cateva imagini cu Teatrul lui Dionysos.

 
                Intrarea in Teatrul lui Dionysos

Acropole se poate vizita si intrand prin Teatrul lui Dionysos.








Locurile din marmura, pentru personalitati, in cele doua imagini de mai jos:



In afara de Teatrul lui Dionysos, in sit se mai pot vedea urmatoarele monumente: 

 

Porticul (Stoa) lui Eumenes al II lea

 

Porticul lui Eumenes se afla intre Teatrul lui Dionysos si Odeonul lui Herodes Atticus, de-a lungul Peripatosului (drumul antic care imprejmuia Acropole). Regele Pergamului, Eumenes al II lea, a donat acest portic orasului Atena, in timpul suveranitatii sale, care a durat din 197 I.Hr. pana in 159 I.Hr. Cladirea alungita, de 163 metri lungime, avea 2 nivele. Fatada de la parter a fost formata din 64 coloane dorice, in timp ce in interior erau 32 coloane ionice. Pe nivelul superior, in exterior era un numar echivalent de semicoloane duble, ionice, iar coloanele interioare au avut tipul rar de capiteluri de Pergam. 

 

In zilele noastre s-a pastrat din monument zidul de sustinere de nord, consolidat cu stalpi uniti de arcade semicirculare. Zidul a fost construit pentru a sustine terenul din nord si pentru a proteja Peripatosul. S-au mai pastrat: soclul coloanelor interioare de la parter si fundatia coloanelor exterioare. S-a pastrat si o parte din structura zidului de est, in afara zidului de vest, care a suferit schimbari in Perioada Romana, cand s-a construit Odeonul lui Herodes Atticus.

 




Asklepieionul 

 

Langa portic sunt ruinele Asklepieionului. Sanctuarul a fost inchinat zeului medicinei, Asklepios si a fost construit in 421 sau 420 I.Hr., dupa ce ciuma a decimat Atena si orasul era inca in chinurile Razboiului Peloponesiac.        




Din situl Teatrului lui Dionysos se vede Acropole.




Mi-a placut foarte mult Acropole, il recomand tuturor!

 

Aceasta este partea a doua despre Acropole.

Daca doriti sa cititi prima parte, despre Acropole, va rog sa dati click aici.

Comments

Popular posts from this blog