Atena - Agora


ATENA – AGORA

Agora ateniana este compusa din 3 situri arheologice separate. 

Acestea sunt:

  1.   1. Agora antica, situata in strada Adrianou nr.24, cu program de vizitare zilnic, intre orele 8-15, iar pretul unui bilet este de 4 EURO. Situl se afla foarte aproape de Piata Monastiraki, la cateva minute de mers pe jos. Nu se poate ajunge pe Acropole din acest sit, exista o poarta spre Acropole, dar este inchisa.




Agora antica este situata intre dealurile Agoraios Kolones si Areiopagos si a fost centrul vietii publice din Atena. In antichitate, Agora a fost locul unde se faceau tranzactiile comerciale si unde se intalneau cetatenii sa afle stiri si sa discute, atat timp cat nu existau canale de comunicatii la acea vreme.

Cuvantul agora deriva din verbul ageiro, care inseamna a uni, a aduna.

 

Agora este un spatiu asimetric, marginit de porticuri si cladiri si traversat pe diagonala de Calea Panathenaica. Aici au fost serviciile publice, cladirile guvernamentale, sanctuarele civice si statuile generalilor.

 

Pe partea vestica si la piciorul dealului Hephaisteion sunt vizibile fundatiile circulare ale Tholosului, care erau sediile administrative de stat. Aici stateau cei 50 “prytaneis” (executivi), care aveau puterea executiva 30 zile, mancau aici, iar cativa din ei stateau in garda zi si noapte. Tholos a fost construit in anul 470 I.Hr.


 
     Ruinele Tholosului

           Ruinele birourilor administrative

La nord de Tholos a fost Noul Bouleuterion, construit in secolul V I.Hr. Aici s-a constituit sfatul celor 500 - numit Boule. La est de Bouleuterion sunt fundatiile Metroonului, care au adapostit Sanctuarul Mamei Zeilor si Arhivele Statului.

 

In fata acestor cladiri a fost Monumentul Eroilor Eponymous. Pe un piedestal inalt din marmura, erau statuile din bronz ale celor 10 eroi care au dat numele lor celor 10 triburi ale Atticii. Toti cetatenii treceau frecvent pe acest drum deoarece pe fatada podiumului erau aviziere din lemn pe care erau postate anunturi publice, rapoarte oficiale, amendamente la legislatie si ordine de recrutare.

 

Putin mai incolo de Metroon sunt fundatiile unui templu mic din secolul IV I.Hr., care a fost dedicat lui Apollo Patroos, tatal lui Ion, fondatorul ordinului Ionic. In vecinatatea acestui templu a fost un portic in care a fost venerat Zeus Eleuthereos, ca zeu al libertatii.

 

Pe aceeasi linie, putin mai incolo de linia de cale ferata, se afla Porticul Basileios, locul lui Archon Basileus, care a fost seful Consiliului Prezidential al Areopagusului, tribunalul de la acea vreme.

Excavarile recente au scos la lumina, in nordul strazii Adrianou, o parte din Porticul Poikile, construit de Kimon in jurul anului 460 I.Hr.

 

Templul lui Ares, care este amplasat in Agora, a fost o constructie din secolul V I.Hr., mutata aici in secolul I I.Hr. La nord de acest templu a fost Altarul celor 12 Zei si la sud un odeon, care a fost construit in secolul I I.Hr., de Marcus Vipsanius Agrippa si a fost denumit Odeonul lui Agrippa. Odeonul avea 1000 locuri.  Statuile colosale ale unui Gigant si doi Tritoni se pot vedea astazi in original, decorand odeonul.




In vecinatatea odeonului a fost o cladire mare construita mai tarziu si care ar fi fost probabil locuinta imparatesei bizantine Eudokia, nevasta de origine ateniana a imparatului Theodosius al II lea Junior.

La sudul Agorei erau 3 porticuri: de Mijloc, de Est si de Sud, iar la vest de ultimul portic a fost Heliaia, probabil cel mai mare tribunal official.

 

Ruinele Porticului de Mijloc, in primele 2 poze de mai jos:



  

                                                     Capitel corintic al unei coloane

Ruinele Porticului de Sud, in poza de mai jos:


Locul Agorei antice este dominat de Theseion, Templul lui Hephaistos. Templul din marmura, construit pe varful dealului Agoraios Kolonos, este conservat bine si chiar daca este mai mic decat Parthenonul, rivalizeaza cu el in frumusete si perfectiune arhitecturala.

 

Numele Theseion a fost dat atat templului cat si imprejurimilor, cu mult timp in urma, cu toate ca se stie acum ca este un termen impropriu, atat timp cat templul a fost dedicat lui Hephaistos si Atenei.

Au fost gasite pe coastele dealului ramasite ale unui atelier de topitorie.

 

Hephaistos a fost zeul focului, metalelor si metalurgiei, fierarilor, sculptorilor si artizanilor, in timp ce Atena  a fost zeita artelor si mestesugurilor, adica a maestrilor artizani, in particular a olarilor (in greaca olar se spune kerameis), de unde zona inconjuratoare a fost denumita Kerameikos (Cartierul Olarilor).

 

Constructia templului a inceput la mijlocul secolului V I.Hr. si se pare ca s-a finalizat in jurul anului 420 I.Hr. Arhitectul este necunoscut, dar este acelasi care a construit templele lui Poseidon de la Sounion, a lui Nemesis de la Rhamnous si a lui Ares din Agora Ateniana. Templul este doric. In cella stateau statuile lui Hephaistos si a Atenei, lucrarile marelui sculptor Alkamenes.

 

Pe metope erau reprezentati lucratorii lui Herakles si ai lui Theseus, in timp ce subiectele sculpturilor frizei interioare erau luptele Centaurilor si lupta lui Theseus impotriva lui Pallas, fratele lui Aegeus si a celor 50 fii ai sai, care s-au revoltat impotriva lui Theseus pentru a-i lua tronul, dar au fost invinsi de el.

Cateva fragmente din statuile de pe cele doua pedimente, care reprezentau cel mai probabil Centaurii si Apoteoza (Glorificarea) lui Herakles sunt expuse in Porticul lui Attalos. 

 

In vremurile Crestine, Hephaistionul a fost transformat in Biserica Sf.George si folosita pentru slujbe pana in 1833, cand templul a fost declarat monument national.





In partea de est a Agorei se afla acum porticul lui Attalos (este un muzeu), restaurat in intregime, care a fost construit in secolul II I.Hr. de regele Attalos al Pergamului. Nu se plateste bilet separat de intrare, se intra cu biletul platit la intrarea in Agora.

 

Avand 2 etaje, 116,5 metri lungime, cladirea gazduieste astazi multe descoperiri interesante din excavarile din Agora.


In galeria din fata porticului sunt expuse reliefuri, inscriptii si sculpturi care decorau templele si cladirile publice din Agora. Cateva din ele sunt: statuia lui Apollo Patroos (secolul IV I.Hr.), statuia Afroditei (secolul IV I.Hr.), sculpturi si decoratiuni din Templul lui Hephaistos si din Templul lui Ares, zeita Nike inaripata din Porticul lui Zeus Eleuthereos (secolul V I.Hr.) si statui romane.  





Cele mai vechi exponate din expozitia de la parter a porticului sunt vase, figurine si arme care dateaza din Perioada Neolitica, Era Bronzului si perioadele Miceniana si Geometrica. Acestea au fost gasite in special in morminte. In vremurile stravechi in Agora era si cimitirul Atenei.


                                      Vase din lut si bijuterii grecesti (secolul IV-II I.Hr.)

                             Fragmente dintr-o statuie ecvestra din bronz (secolul IV-III I.Hr.)

                                Scut spartan din bronz-prada din lupta lui Pylos-425 I.Hr.

                                                     Vase din lut  (secolul VII I.Hr.)

2. Biblioteca lui Hadrian, situata in strada Areos nr.3, este chiar putin mai sus de Piata Monastiraki, un minut de mers pe jos. Un bilet costa 4 EURO.

 

In vecinatatea porticului lui Attalos este o strada care ducea la locul Agorei din Timpurile Romane.

La est este o cladire mare din secolul II I.Hr., cunoscuta ca Biblioteca lui Hadrian, care includea sali de lectura, o biblioteca, o sala de concerte si o gradina frumoasa cu piscina.




      3. Agora Romana, este situata in strada Polignotou nr.3, programul de vizitare este zilnic, intre orele 8-15. Este foarte aproape de Piata Monastiraki, la cateva minute de mers pe jos, sau mai bine zis de urcat pe jos si este in drumul spre Acropole, din Piata Monastiraki.


 Intrarea in Agora Romana


Monumentul cel mai bine pastrat din aceasta zona este Orologiul sau Turnul Ceas, care a fost construit de astronomul Andronikos din Kyrrhos si care a fost folosit ca ceas si cadran solar pentru Agora. Este in forma de turn octagonal, pe fiecare parte avand reliefuri cu personaje ale vanturilor, de aceea mai este denumit popular Turnul Vanturilor.




 

 

Recomand sa vizitati cele 3 situri arheologice!

Daca doriti sa cititi despre Parthenon, informatiile se afla in articolul Acropole - partea I si va rog sa dati click aici.


Comments

Popular posts from this blog