Catedrala Notre-Dame din Paris


CATEDRALA NOTRE-DAME DIN PARIS


Regret profund incendiul produs la Catedrala Notre-Dame din Paris si dedic acest articol maretului monument de arhitectura.

Catedrala Notre-Dame din Paris (in romana Catedrala Doamna Noastra, cu referire la Fecioara Maria), este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franta si este parte a patrimoniului mondial UNESCO. Catedrala se afla in Ile de la Cite, in centrul Parisului.


Am vazut Catedrala Notre-Dame cand am fost intr-o excursie cu familia, in anul 2007 si cand am fost intr-o delegatie, in anul 2008.

Scurt istoric al Catedralei Notre-Dame

Catedrala a fost construita pe locul unei bazilici crestine, care fusese ocupata anterior de un templu care a datat din Perioada Romana. Constructia catedralei a inceput in anul 1163, sub coordonarea Episcopului Maurice de Sully, iar lucrarea a inceput cu strana. Cu timpul, s-au construit si nava si auditoriul si in final a fost finalizata fatada, in anul 1200, de catre Episcopul Eudes de Sully, iar turnurile au fost finalizate pana in anul 1245.

Constructorii au facut capelele din auditoriu si strana sub indrumarea arhitectului Jean de Chelles. In anul 1250, a fost finalizata alta fatada, aceea de pe latura de nord a transeptului, in timp ce constructia fatadei de pe latura de sud a inceput 8 ani mai tarziu. Se poate spune ca biserica a fost finalizata in anul 1345.

Luand in considerare stricaciunile cauzate de timp si avariile cauzate de mana omului si de numeroasele razboaie, infatisarea originala a catedralei s-a schimbat de-a lungul secolelor, in special in timpul Revolutiei Franceze, in anul 1793, cand, de fapt a existat riscul de a fi demolata. La acea vreme, Catedrala Notre-Dame a fost dedicata Zeului Ratiunii, cult introdus de Robespierre.

Dar catedrala a redevenit catolica in anul 1802, iar aici s-a tinut fastuoasa ceremonie de incoronare a imparatului Napoleon I, de catre Papa Pius al VII-lea, in anul 1804. A urmat o restaurare definitiva de catre Viollet-le-Duc, intre anii 1844 si 1864, iar apoi catedrala era sa fie distrusa in incendiul din anul 1871.

Pe data de 15 aprilie 2019, la ora 19.50 (ora Europei de Est), a izbucnit un incendiu pe acoperisul Caterdralei Notre-Dame. Flacarile incendiului au distrus partea superioara a catedralei, inclusiv varful, care s-a prabusit.

Prezentarea Catedralei Notre-Dame

Fiind impunatoare si maiestuoasa, fatada Catedralei Notre-Dame este impartita vertical in trei parti de stalpi si orizontal de galerii, in trei sectiuni, cea mai joasa dintre aceste sectiuni avand trei portaluri adanci. Deasupra acestor trei portaluri este asa - zisa Galerie a Regilor, cu 28 statui, reprezentand regii Israelului si a Iudeii. Parizienii au dat jos statuile in anul 1793, dar in timpul unor lucrari de restaurare de mai tarziu, statuile au fost puse la loc, in locurile lor originale.

Sectiunea centrala are doua ferestre grandioase cu menouri, pe fiecare parte a ferestrei – rozeta, care dateaza din anii 1220 – 1225 si au aproape 33 picioare in diametru. Sectiunea centrala este impodobita in centru cu statuile Fecioarei Maria cu Pruncul si ingerii in centru, iar pe parti sunt statuile lui Adam si Eva. Deasupra este o galerie ingusta, unde se intrepatrund motive in forma de arc, care unesc cele doua turnuri laterale, care nu au fost terminate niciodata, dar care sunt frumoase si fascinante, avand ferestre inalte, cu menouri.

Aici, Viollet-le-Duc a dat frau liber imaginatiei lui, creand o lume ireala a demonilor, care se uita in jos la oras, cu o expresie ironica sau ingandurata. Tot aici mai sunt si pasari, cu forme fantasmagorice si imaginare, cu figure grotesti de monstri, cu priviri rautacioase, care ies din punctele cele mai disparate si neplacute ale catedralei. Ghemuite, ascunse pe jumatate de un turn sau agatate de exetensia zidului, aceste figuri pietrificate par sa fie aici de secole, imobile, meditand asupra destinului rasei umane care se invalmaseste sub ele.

Exteriorul si fatada Catedralei Notre-Dame, in urmatoarele 8 fotografii.







Catedrala Notre-Dame in amurg
 
Fatada Catedralei Notre-Dame, cu Galeria Regilor
 
 


Partea dreapta a catedralei

O vedere evocatoare a partii drepte a catedralei poate fi vazuta din cheiul Montebello, una din acele strazi de-a lungul Senei, care este mereu animata. Faimosii vanzatori de printuri vechi si noi, unde sunt carti unicat, dau acestei strazi o atmosfera distinsa si spiritul Parizian tipic.

Partea dreapta a catedralei, in urmatoarele 3 fotografii.




Absida

De pe podul numit Pont de la Tournelle, construit in anul 1370 si reconstruit de multe ori, se poate vedea curba vasta a absidei de la Catedrala Notre-Dame. In alte biserici, partea care antreneaza absida, tinteste, de obicei, sa se intalneasca impreuna, ca intr-o imbratisare, cu toate liniile fortei si ale valorilor ritmice si spatiale ale interiorului. Dar aici, absida creaza ritmul sau propriu, servind ca un punct terminal si creaza, de asemenea, un nou sens miscarii, care se extinde la fiecare element structural, de la arcele rampante pana la grinzi. Arcele rampante, care ating aici o intindere de aproape 50 picioare, sunt lucrarea lui Jean Ravy.

Detaliile portalulurilor catedralei

 Stilul gotic al acestor portaluri, care dateaza din anul 1120, este caracterizat de un mod direct de a privi si interpreta natura. Materialele au fost folosite pentrua a crea forme delicate, iar spatiul dintre o figura si alta este distribuit liber.

Pe portalul central al catedralei este zugravit subiectul cel mai iubit de artistii Gotici, care este Judecata de Apoi. Pe pilastrul care imparte portalul in doua se afla statuia lui Hristos, in timp ce in brese sunt panouri cu intruchiparile viciosilor si virtuosilor si statui ale Apostolilor. Raiul si Iadul sunt sculptatae cu mare maiestrie, in jurul curbei arcului. Timpanul, cu Judecata de Apoi, este impartit in trei sectiuni si este dominat de figura lui Hristos, iar pe parti sunt Fecioara Maria, Sfantul Ioan Botezatorul si ingeri cu simbolurile Patimilor. Dedesubtul timpanului sunt, pe o parte cei binecuvantati, care merita salvarea, iar pe cealalta parte sunt pacatosii, fiind indrumati spre Judecata de Apoi. Pe banda inferioara este Invierea.

Pe partea dreapta a portalului, numita Portalul Sfintei Ana, care a fost construit intre anii 1160 si 1170, sunt reliefuri care dateaza din secolele al XII-lea si al XIII-lea, cu statuile Sfantului Marcel, Episcop al Parisului in secolul al V-lea, pe pilastrul care imparte in doua portalul. In timpan este zugravita Fecioara Maria, care sta intre doi ingeri, iar de o parte si de cealalta a lor sunt Episcopul Maurice de Sully si Regele Ludovic (Louis, in franceza) al VII-lea.

Al treilea portal, cel din stanga, este numit Portalul Fecioarei si este, probabil, cel mai rafinat dintre cele trei portaluri, datorita tonului epic si al grandorii solemne a sculpturilor sale. Pe pilastrul care imparte portalul este Sfanta Fecioara cu Pruncul, o lucrare moderna. In timpanul de deasupra sunt subiecte nepretuite iconografiei, din viata Sfintei Fecioare, incluzand moartea sa. Pe partile portalului sunt zugravite lunile anului, in timp ce in brese sunt figuri de sfinti si ingeri.

Portalurile Catedralei Notre-Dame, in urmatoarele 7 fotografii.


Portalul central
 
Portalul central
 
Portalul central

Portalul Sfintei Ana
 
Portalul Central si Portalul Fecioarei
 


Interiorul Catedralei Notre-Dame

Intrand in interiorul catedralei, se vad imediat dimensiunile ei, care sunt de 426 picioare lungime, 164 picioare latime si 115 piciare inaltime, putand sa gazduiasca 9.000 persoane. Stalpii cilindrici au 16 picioare in diametru, impartind biserica in 5 nave si este o arcada dubla in jurul transeptului si stranei. O galerie cu deschidere dubla se afla imprejurul absidei, deasupra arcadelor, fiind surmontata in turn de ferestre mari, prin care intra o lumina blanda in biserica.

Capelele, bogate in lucrari de arta din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, aliniaza navele pana pe latura transversala a transeptului.  La fiecare sfarsit al transeptului sunt ferestre – rozete care contin piese din sticla splendide, din secolul al XIII-lea. Pe latura de nord este o fereastra din sticla deosebita, care dateaza din anul 1250 si are pictate scene din Vechiul Testament, cu sfanta Fecioara si Pruncul in centru, avand tonuri splendide de albastru, care radiaza.

Din transept se trece in capela, la intrare fiind doi stalpi. Langa stalpul de nord este faimoasa macheta a Catedralei Notre-Dame-de-Paris, datand din secolul al XIV-lea si adusa aici din Capela Sfantului Aignan. O capela din lemn, din secolul al XVIII-lea, inconjura jumatate din prezbiteriu, iar pe altarul inalt este statuia lui Pieta facuta de Nicolas Coustou. De o parte si de alta a acestei statui mai sunt doua statui, una il reprezinta pe Ludovic (Louis) al XIII-lea, facuta de Giullaume Cousteau, iar cealalta pe Ludovic (Louis) al XIV-lea si a fost facuta de Coysevox.

La sfarsit este o arcada cu capele radiale, care contin numeroase morminte. Pe dreapta, intre Capela Sfantului Denis si Capela Sfintei Madeleine, se afla intrarea in Trezorerie, unde se pot vedea relicve si argintarii sacre. Printre cele mai importante relicve sunt fragmente din Crucea Sacra, Sfanta Coroana de Spini si un piron al Patimirilor. In acest punct, ajungandu-se la capatul bisericii, in drumul inapoi spre intrarea principala, se vede fereastra - rozeta de deasupra orgii, din secolul al XVIII-lea.

 

Interiorul – fereastra rozeta de sud

Este o lucrare din secolul al XIII-lea, dar restaurata in secolul al XVIII-lea si il zugraveste pe Hristos, in actul de binecuvantare, inconjurat de Apostoli si de chipuri de fecioare. Bogatia si luminozitatea culorilor si precizia plasarii mozaicului din sticla, dau impresia ca este o singura stea, luminata intensiv si care explodeaza, aratand razele sale splendide in orice directie.

Interiorul Catedralei Notre-Dame, in urmatoarele 12 fotografii.

 













Trezoreria catedralei, in urmatoarele 9 fotografii.



1852
 
Relicve din coroana, 1862
 
 


Coroana oferita de Mexic, catedralei Notre-Dame de Guadalupe, 1949
 
 

Interiorul Catedralei Notre-Dame, in urmatoarele 3 fotografii.

Macheta Catedralei Notre-Dame
 



Dupa vizitarea catedralei, se urca in unul din turnurile catedralei, de unde se admira panorama Parisului. Tot de aici se puteau vedea demonii si pasarile create de Viollet-le Duc.

Panorama Parisului, vazuta din unul din turnurile catedralei si demonii si pasarile create de Viollet-le Duc, in urmatoarele 8 fotografii.

 











Sper din tot sufletul ca acest monument de arhitectura universala sa se restaureze si sa intre in circuitul turistic, cat mai repede!

Comments

Popular posts from this blog