Istanbul - Croaziera pe Bosfor


TURCIA – ISTANBUL
CROAZIERA PE BOSFOR PRINTRE CLADIRILE ISTORICE DIN ISTANBUL




In acest articol va prezint croaziera pe Bosfor, din Istanbul.

Bosforul este o stramtoare intre Europa si Asia, care leaga Marea Marmara si Marea Neagra si este un loc superb, cu o latime de maxim 3.200 metri si minim 550 metri si o adancime maxima de 118 metri, avand lungimea de 31,5 kilometri. S-a format in mod natural, la inceputul celei de a patra Ere Geologice, cand marea a ocupat valea adanca.


In timpul Perioadei Bizantine si a Imperiului Otoman, au fost construite asezari mici pe ambele tarmuri ale Bosforului, iar sultanii si pasele din secolul al XVIII-lea erau foarte stimati daca isi faceau palatele si rezidentele pe tarmurile Bosforului. Ei au demolat cladirile din lemn si le-au inlocuit cu unele noi. In locul Palatului Besiktas, care era din lemn, s-a construit Palatul Dolmabahce, Palatul Beylerbeyi a fost reconstruit si s-au construit si alte cladiri din piatra, cum ar fi Goksu, toate acestea dand Bosforului aspectul actual, care est efoarte frumos. Cladirile care decoreaza tarmurile Bosforului sunt inconjurate de spatii verzi.

Astfel, o croaziera pe Bosfor va fi incantatoare. Pentru a merge in croaziera pe Bosfor, turistul trebuie sa ia un vapor sau un ferry din Cheiul Eminonu.

Se poate ajunge in Eminonu din Piata Sultanahmet, cu tramvaiul T1, Bagcilar - Kabatas si se coboara la statia Eminonu, iar cheiul este langa statia de tramvai. Statia de tramvai din Piata Sultanahmet este pe langa Bazilica Cisterna, drept inainte, cam 1 minut de mers pe jos, iar un bilet de tramvai costa 5 TL. 

 Programul croazierelor este zilnic, de dimineata pana noaptea.  Am mers cu un vapor, iar pretul unui bilet este de 15 TL (lire turcesti, 1 TL = 0,77 lei). Cand am ajuns in Cheiul Eminonu, tocmai trebuia sa plece un vapor, pe care l-am prins. Am cumparat biletul inainte de a urca pe vapor.

Timpul croazierei este de 1,5 ore.

Croaziera pe Bosfor incepe lasand in urma Palatul Topkapi, Biserica Sfanta Sofia si Moscheea Suleymaniye.

Daca doriti mai multe informatii despre Biserica Sfanta Sofia si Moscheea Albastra, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Topkapi, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul de arheologie din Istanbul, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Hipodrom, Bazilica Cisterna si Moscheea Suleymaniye, le gasiti aici.

Primele fotografii pe care le-am facut dupa plecarea vaporului au fost cu Podul Galata si cu Turnul Galata, in fundal.

Daca doriti mai multe informatii despre Podul Galata si Turnul Galata, le gasiti aici.

Podul Galata, in urmatoarea fotografie.





Podul Galata si Turnul Galata, in fundal, in urmatoarele 3 fotografii.







Un vapor asemanator cu cel cu care am fost eu in croaziera, in urmatoarea fotografie.





Se traverseaza cheiul Karakoy, ajungandu-se in fata zonei Tophane. Aici se poate vedea Moscheea Nusretiye, construita de sultanul Mahmud al II-lea, in anul 1825. Moscheea ete o lucrare a lui Mimar Sinan si a fost dedicata lui Kilic Ali Pasa.



Moschea Nusretiye, in urmatoarea fotografie.




Se trece apoi de cheiul Findikli si Kabatas si se poate vedea Palatul Dolmabahce, cu moscheea sa si cu Turnul cu Ceas. Moschea a fost dedicata mamei sultanului Abdulmecid, pe numele sau Bezm-i alem Valide Sultan si a fost construita de Mimar Karabet Balyan, in anul 1853. Turnul cu Ceas dintre moschee si palat are 27 metri inaltime si a fost construit in anul 1890, in timpul sultanului Abdulmecid. Palatul Dolmabahce, construit din ordinul sultanului Abdulmecid, intre anii 1843 – 1856, are 284 metri lungime.

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Dolmabahce, le gasiti aici.

Palatul Dolmabahce, in urmatoarele 8 fotografii.







Palatul Dolmabahce si Poarta Imperiala de Tarm




 

Se trece apoi prin cheiul Barbaros Hayrettin Pasa, numit astfel dupa numele navigatorului turc. Putin mai incolo este Muzeul Naval, unde sunt expuse navele imperiale din Perioada Otomana. In spatele cheiului este capela lui Barbaros, facuta de Sinan si moscheea lui Sinan Pasa, care dateaza din anul 1553.




Trecand de Casa de Oaspeti a Statului, urmeaza Palatul Ciragan, care ofera o vedere magnifica.  Sultanul Abdulaziz a petrecut putin timp in acest palat, care a fost construit in timpul domniei lui, intre anii 1863 – 1867, iar sultanul Murad al IV-lea a locuit in acest palat 28 ani. Dupa anul 1909, palatul a fost folosit ca Parlament si a fost distrus intr-un incendiu pe data de 20 ianuarie 1919. A fost restaurat in timpurile noastre, iar astazi este un hotel in vecinatatea palatului.

Zona verde din spatele Palatului Ciragan apartine Palatului Yildiz si a Chioscului (Kiosk) Sale, care astazi este muzeu si a Chioscurilor Cadir si Kalta, care au fost restaurate recent si sunt cafenele in prezent.

Palatul Ciragan, in urmatoarele doua fotografii.





Dupa Palatul Ciragan se poate vedea Moscheea Ortakoy, cu minaretele sale inclinate. Moscheea a fost construita in timpul domniei sultanului Abdulmecid, in anul 1854, in stil Baroc. Trecand de Moscheea Ortakoy, se poate vedea padurea “Yali”, pe care sultanul Abdulhamid al II-lea a dat-o cadou fiicelor sale, care navigau pe Bosfor.

Moscheea Ortakoy, in urmatoarele 3 fotografii.






Urmeaza apoi un pod din secolul al XX-lea, care conecteaza Europa si Asia, este de 1.074 metri lungime si a fost deschis traficului in anul 1973.

Podul din secolul al XX-lea, in urmatoarea fotografie.




Urmeaza apoi Kurucesme, unde se poate vedea Insula Galatasaray, care acopera o zona de 2.499 mp si unde sunt cateva castele in mijlocul unor gradini verzi, care ofera o vedere unica. Cladirile din vecinatatea castelelor, care sunt de arhitectura zonei Arnavutkoy, sunt diferite de cladirile din restul zonei.




Urmeaza apoi perla Bosforului, Golful Bebek. Cu iahturi, vile si spatii verzi, Bebek este cel mai elegant district al Istanbulului. Pe tarmul Bosforului, in vecinatatea parcului, se afla cladirea Consulatului Egiptean, construita in stil Art-Nouveau. Aceasta cladire a fost dedicata mamei lui Abbas Hilmi Pasa, Guvernatorul Egiptului. Putin mai incolo este Moscheea Bebek, construita intre anii 1910 – 1913. Casa Favafyan, care dateaza din anul 1751 si Universitatea Bosfor, inconjurate de zone verzi, par sa se uite in jos la Golful Bebek.

Golful Bebek, in urmatoarea fotografie.




Dupa Golful Bebek, urmeaza Castelul Rumeli. Tot aici se vede si podul magnific al sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul. Vederea castelului care imbratiseaza Bosforul, pare sa se contopeasca cu silueta podului.

Inainte de cucerirea Constantinopolului, sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul a dat ordin sa se construiasca Castelul Rumeli, in anul 1452, pentru a proteja malul Bosforului. Turnul mare de langa poarta de intrare a fost construit de Sadrazam Candarli Halil Pasa, turnurile de la nord de Vizirul Saruca Pasa, iar turnul de la sud de Zaganos Pasa. Monumentul magnific a fost terminat in patru luni, premergatoare cuceririi Constantinopolului. Cladirea din spatele castelului, inconjurata de parcuri, a apartinut faimosului poet turc Tevfik Fikret, iar astazi in aceasta cladire se afla Muzeul Asiyan.

Castelul Rumeli, in urmatoarele 4 fotografii. In fundalul fotografiilor se vede si podul sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul.








Podul sultanului Mahomed al II-lea Cuceritorul, in urmatoarele doua fotografii.





Navigand mai departe, spre Baltalimani, se vede o cladire care astazi este spital si care a fost construita de Buyuk Resit Pasa si a fost data cadou Printesei Fatma. Dupa Baltalimani, urmeaza Emirgan. Baltalimani si Emirgan se afla in zona Sariyer. In Emirgan putem vedea cladirea Serifler, care a fost construita de Serif Abdullilah Pasa, in anul 1635. Aceasta cladire a fost initial casa de vara, iar partea ramasa, care poate fi vazuta astazi, este un castel de barbati. Dealurile verzi care apartin zonei Emirgan si cateva castele istorice din parc care au fost restaurate sunt acum deschise circuitului turistic.

Dupa Emirgan, cu parcurile sale verzi, vaporul trece un golf, in Istinye si ajunge in Yenikoy, unde tarmurile Bosforului sunt impodobite cu case vechi. Una din ele, cae este fosrte frumoasa, a apartinut lui Afif Pasa. Alta casa a fost construita de Abbas Hallim Pasa, Guvernatorul Egiptului in secolul al XIX-lea, casa are denumirea fratelui guvernatorului, Sadrazem Sait Halim Pasa. Tot in zona se afla si Consulatul Italian, care este, de asemenea, o cladire cu o arhitectura interesanta.

Trecand de Yenikoy, urmeaza Tarabya, cu Casa Armelor, care a fost casa lui Huber Pasa si Marele Hotel Tarabya. Urmeaza apoi Buyukdere, unde una din case a fost construita de familia Koc, iar astazi se afla aici Muzeul Sadberk Hanim.  Muzeul are sectiuni arheologice si etnografice.

Zonele Sariyer si Rumellkavagi sunt renumite pentru restaurantele lor pescaresti, unde se poate manca peste proaspat si ieftin.

Dupa Rumellikavagi, vaporul se intoarce si se poate vedea malul celalalt al Bosforului. Pe malul celalalt, prima data se vede Pavilionul Beykoz, care a fost construit de Mehmet Ali Kavalali, Guvernator al Egiptului si facut cadou sultanului Abdulmecid, in anul 1854. Apoi se vede zona Pasabahce, unde sunt fabrici de sticlarie.

Se trece apoi prin zona Cubluku, unde, pe varful dealului, se poate vedea Cladirea Kuleli si Pavilionul Hadiv, care a fost construit de Abbas Hilmi Pasa, restaurat in timpurile noastre si intrat in circuitul turistic.

Dupa zona Cubluku se trece prin golful poetic Kanlika, unde se poate vedea Castelul Anadolu. Acest castel a fost construit in anul 1395 de catre Yildirim Baiazid. Cea mai veche casa dintre Kanlica si Anadolu este a lui Amcazade Huseyin Pasa. Din aceasta casa, pictata cu rosu, care dateaza din anul 1699, a ramas doar Casa Divanului astazi. Tavanul placat cu aur si peretii acoperiti cu lambriuri florale, sunt foarte frumoase. Casa a fost restaurata recent.

Alta casa din Kanlica este Etem Pert, o casa din lemn, cu broderii, care si-a pastrat infatisarea originala. Alta casa este a lui Hekimbasi Salih Effendi, intre Kanlica si castelul Anadolu si este vopsita in rosu. Aceasta casa are trei etaje si a fost construita in anul 1848, de catre medicul sef al sultanului Abdulmecid, domnul Salih. Dupa ce se trece de castel, se vede Pavilionul Kucuksu, care este construit din piatra. A fost construit la ordinele sultanului Abdulmecid, in anul 1856 si are trei etaje. Interiorul este decorat cu tablouri. Fantana eleganta din fata pavilionului a fost dedicata mamei sultanului Selim al III-lea, Printesa Mirisah, in anul 1806.




Pavilionul Kucuksu, in urmatoarea fotografie.







Cand vaporul ajunge la Kandilli, putem sa vedem cladirea contabilului sef Ostorog, care are in spate o padure verde. Aceasta cladire pictata in rosu, cu multe geamuri, a apartinut contabilului polonez, care a venit la Istanbul in anul 1900 si a devenit Sfatuitorul Legal al Imperiului Otoman. Alaturi se afla casa lui Mehmet Emin Pasa, care are o fatada lunga la Bosfor si a fost construita de Mehmet Emin Pasa, care a fost Guvernatorul regiunii Aleppo in anul 1850, iar mai tarziu a fost Marele Vizir.

Intre Kandilli si Cengelkoy este Scoala Militara, o cladire din piatra cu fatada lunga, care dateaza din anul 1863. Putin mai incolo de golf, in Cengelkoy, se poate vedea casa vopsita in rosu a lui Sadullah Pasa. Construita in secolul al XIX-lea, cladirea a apartinut mai multor proprietari pana a fost achizitionata de Sadullah Pasa, in secolul al XIX-lea si a devenit cunoscuta sub acest nume. Picturile originale din camera ovala a acestei cladiri cu doua etaje sunt remarcabile.







Cand vaporul ajunge in vecinatatea Golfului Beylerbeyi putem sa vedem alaturi de golf moscheea construita de sultanul Abdulhamid I, pentru mama sa, Printesa Rabia, in anul 1778. Apoi, suntem fata in fata cu magnificul Palat Beylerbeyi, care contrasteaza cu Podul Bosforului. Palatul se afla in Uskudar, un district de pe malul asiatic al Bosforului. Palatul a fost construit ca palat de vara, de catre arhitectul Serkis Balyan, la ordinul sultanului Abdulaziz, intre anii 1861 – 1865. Palatul are trei etaje si consta in doua sectiuni, cea a barbatilor (Selamik) si cea a femeilor (Harem). Mobila este foarte frumoasa. In partea superioara a gradinii palatului sunt trei chioscuri, cunoscute sub numele de Chioscul Galben, Chioscul din Marmura si Chioscul Grajd.

Vechiul Palat Beylerbeyi, care a fost casa lui Fethi Ahmet Pasa din Kuzguncuk, a fost cunoscuta sub denimirea de  “Casa Roz” si a fost construita in secolul al XVIII-lea.

Tot in Uskudar putem vedea o moschee construita de arhitectul Sinan pentru fiica sultanului Kanuni Suleyman, Printesa Mihrimah. Moscheea se afla pe un golf si dateaza din anul 1548. Tot in Uskudar este si Moscheea lui Semsi Pasa, care este la tarm si care a fost construita de acelasi architect, Sinan, in anul 1580.

Palatul Beylerbeyi si Podul Bosforului, in urmatoarele doua fotografii.





Nu departe de Uskudar se afla Turnul Fecioarei, unul din simbolurile Istanbulului. Turnul a fost construit pe roci, la 180 metri distanta de tarm, in anul 1718, dupa colapsul Imperiului Bizantin. Turnul a fost construit in timpul domniei sultanului Ahmed al III-lea. Se spune ca a fost locul unei fortarete Bizantine, construita in timpul domniei imparatului Manuel Comnenos, pe locul unui turn mai vechi, din anul 410 I.Hr., construit de comandantul atenian Alkibiades. Turnul prezent a fost folosit ca turn de iluminat pana in anul 1857.

Turnul, denumit si Turnul Fecioarei, are acest nume datorita unei legende din Perioada Bizantina. Se spune ca Imparatului Constantin i s-a prezis ca fiica sa va fi muscata de un sarpe si va muri. Imparatul a ordonat construirea unui turn, departe de tarm, pentru fiica sa si a dus-o acolo. Dar printesa a murit muscata de un sarpe ascuns intr-un cos cu fructe, care a fost dus din greseala la turn.

Turnul Fecioarei, in urmatoarele 5 fotografii.








Aici se termina croaziera printre monumentele istorice. Acest tur prin natura si istorie, ne da amintiri de neuitat.

Cheiul Eminonu, in urmatoarele 3 fotografii.






Recomand croaziera pe Bosfor!




Comments

Popular posts from this blog