Italia - Roma - partea a II-a


ITALIA - ROMA - PARTEA a II-a
Forumul Roman, Colina Palatina si Forumurile Imperiale


In acest articol va prezint atractiile turistice din Roma, partea a II-a. 



Daca doriti mai multe informatii despre atractiile turistice din Roma, partea I, le gasiti aici.

Forumul Roman

In vremurile antice, Forumul a fost o piata civica inconjurata de bazilici, temple si monumente, unde avea loc viata publica a orasului. Zona in care este Forumul Roman a fost o zona insalubra si expusa la inundatii, dar a fost refacuta in numeroase tentative de drenare, peste ani. Prima constructie din Forum a fost facuta de regele Tarquinius Priscus si se numea Cloaca Maxima (Massima, in italiana si era canalizarea Romei antice).

Locul a devenit, datorita pozitiei sale, un punct de intalnire favorit intre locuitorii orasului si ai celor de pe dealurile inconjuratoare, vazut ca un loc ideal pentru o piata, unde se vindeau produse. In jurul acestei activitati de comert au aparut progresiv o serie de magazine, temple si bazilici, care au transformat zona in inima orasului, punctul focal in jurul caruia se faceau tranzactii comerciale si unde a gravitat viata publica a cetatenilor romani. Aici se tineau adunarile oamenilor si Senatul, alegerea magistratilor, ceremoniile religioase mari si administrarea justitiei.

Expansiunea mare, economica si politica a orasului, a insemnat ca Forumul Roman a devenit inadecvat pentru a face fata nevoilor societatii si a determinat constructia altor Forumuri (Forumurile Imperiale). In anul 283 D.Hr., Forumul, care crescuse progresiv intr-un complex monumental, a fost devastat intr-un incendiu, iar restaurarea facuta in timpul domniei lui Diocletian nu a marcat sfarsitul sau declinul sau, impiedicand decaderea sa. Forumul Roman a continuat irezistibil pana in Evul Mediu, cand a cazut prada atat invaziilor barbare cat si jefuirii continue a materialelor sale, care au fost folosite in constructia caselor private si a cetatilor fortificate. Pana la urma, locul a ajuns pasune pentru vite.

Acest complex minunat a primit interesul cuvenit numai in secolul al XVIII-lea, interes confirmat de excavarile si exploatarile arheologice care continua si in zilele noastre.

Se poate ajunge la Forumul Roman din Via dei Fori Imperiali, care porneste din Piata Venetia, de la stanga Monumentului Vittorio Emanuele. Sau putem ajunge la Forum coborand Colina Capitoliului, mergand apoi pe jos pe Clivus Capitolinus si apoi pe Via del Foro Romano. Al doilea itinerariu ne permite sa vizitam complexul, care consta din Porticul lui Dii Consentes, Templul lui Vespasian, Templul Armoniei si Inchisoarea Mamertine.

Primul monument mentionat, de la stanga lui Clivus Capitolinus, imediat mai jos de Tabularium, este Porticul de Dii Consentes, unde au fost plasate 12 statui care reprezinta principalele zeitati ale Romei. Au supravietuit numai cateva ramasite ale catorva coloane ale Porticului. In apropiere se afla Templul lui Vespasian, ridicat de Domitian in anul 81 D.Hr. Din templu au ramas doar trei coloane corintice, minunate, din marmura. Alaturat acestuia, pe Via del Foro Romano (Strada Forumului Roman) se afla Templul Armoniei, denumit asa deoarece a preamarit sfarsitul ostilitatilor dintre patricieni si plebei. Construit in anul 367 I.Hr., templul a fost reconstruit de Tiberius, dar astazi au ramas numai cateva ruine din el.

Alaturi de templu se afla biserica Sfantului Giuseppe dei Falegnami, biserica Societatii Tamplarilor, construita in anul 1598. Mai jos este faimoasa Inchisoare Mamertine, care consta in doua inchisori subterane suprapuse: Carcera Mametinus, din secolul al II-lea I.Hr. si Carcera Tullianum, din secolul al III-lea I.Hr. A fost locul intemnitarii si mortii multor personaje istorice, cum ar fi regele galez Vercingetorix si regel Numidiei (regat berber din nordul Africii) Jugurtha, unul a fost condamnat la moarte de catre Iulius Cezar, iar celalat de catre Marius (Gaius Marius, general si on politic roman).

Conform legendei, alt prizonier incarcerat aici a fost chiar Sfantul Petru, care, printr-un miracol, a transformat fantana de apa de la etaj intr-un izvor, astfel incat i-a botezat pe puscariasi dupa ce i-a convertit la Crestinism. Tot legenda spune ca de aici deriva si numele Sfantul Petru in Carcera, care a fost dat cladirii.

In fata inchisorii, pe cealalta parte a strazii este biserica Sfintilor Luca si Martina (Santi Luca e Martina), care consta din doua biserici suprapuse, cea inferioara dateaza din secolul al XVII-lea. Fatada din travertin  a bisericii, care a fost facuta manual, a fost conceputa de Pietro da Cortona.

Acum mergem la intrarea principala a Forumului Roman, care este localizata pe Via dei Fori Imperiali. La dreapta Via Sacra, strada care conecteaza diferitele parti ale Forumului si pe care se pot vedea pavajele originale romane, vedem ramasitele Bazilicii Aemilia. Prima bazilica de pe acest loc a fost fondata de M. Fulvius Nobilior si M. Aemilius Lepidus in anul 179 I.Hr. si a fost reconstruita si imbogatita mai tarziu de alti membri ai familiei Aemilia.

Termenul de bazilica din Roma antica insemna o cladire mare, dreptunghiulara, care avea in interior doua sau patru randuri de coloane care delimitau o nava centrala si navele laterale (un plan similar a fost adaptat mai tarziu pentru constructia bazilicilor crestine). Alaturi de Bazilica Aemilia este Curia sau Casa Senatului, construita original ca o sala ansamblu, de catre Tullus Hostilius, a fost reconstruita sub Diocletian si mai tarziu, in secolul al VII-lea, a fost convertita in biserica. Inauntru, podeaua din marmura a fost restaurata si podiumul din marmura pe care au fost plasate scaunele din lemn ale Senatorilor este inca vizibil.

Aproape in fata Curiei putem vedea Plutei lui Traian (balustrade din piatra, gravate, construite de Traian), parapetii din marmura sau ecranul care decorau tribuna Rostra. Ele sunt sculptate cu scene care comemoreaza cateva dintre planurile guvernarii lui Traian (cum ar fi proviziile facute de imparat pentru copiii cetatenilor saraci) si reliefuri ale principalelor sacrificari de animale. Piata din fata Curiei era de fapt Comitium ("adunare", din limba latina), locul unde se adunau oamenii la intruniri pentru a alege magistratii si pentru a decide asupra problemelor majore ale vietii politice.

In coltul Comitium, in fata Curiei, in spatele unei zone mari pavate cu marmura neagra (Lapis Niger) este o bara in subsol, care se crede ca este mormantul lui Romulus, deoarece s-a pastrat in el o inscriptie din secolul al VI-lea I.Hr., cea mai veche inscriptie gasita in oras.

Arcul magnific triumfal care se afla chiar mai incolo de mormant este Arcul lui Septimius Severus. A fost dedicat de catre popor si Senat imparatului Septimius Severus si fiilor sai, Caracalla si Geta, in anul 203, pentru a celebra victoriile lor in Parthia (astazi Iran si Iraq), asupra arabilor si asirienilor. Constructia consta dintr-un arc central si doua arce laterale, este bine conservata si este decorata cu reliefuri care reprezinta episoade din razboaiele conduse de Severus. In apropierea arcului se afla Umbilicus Urbis, o baza circulara care indica centrul orasului.

La stanga arcului este un zid din tuf calcaros, tot ce a mai ramas din platforma originala care servea ca tribuna a oratorilor. Structura este denumita Rostra deoarece a fost decorata cu berbeci din bronz (rostra, pluralul de la rostrum), luati din navele de razboi ale dusmanilor, cucerite in batalia de la Antium, in anul 338 I.Hr. si mutati aici.

In fata este o piata mica, Piazza del Foro (Piata Forumului), in care se afla Columna lui Focas (608), ultima care a fost construita in onoarea unui imparat roman de la Rasarit (este vorba despre imparatul Focas Tiranul, care a domnit intre anii 602 - 610). La dreapta Pietei Forumului putem vedea ramasitele Bazilicii Iulia, construita de Iulius Cezar. Alaturat se afla ramasitele impozante ale Templului lui Saturn, construit in cca 500 I.Hr. si reconstruit in anul 42 I.Hr. Statuia zeului Saturn (Zeul antic al Capitoliului) a fost venerata inauntrul templului. Templul servea, de asemenea ca Trezoreria Statului. Cele opt coloane cu capiteluri ionice, care s-au pastrat, sunt cele din pronaos.

Mergand pe Via Sacra pana la capatul Pietei Forumului, vedem cateva ramasite ale Templului lui Iulius Cezar, construit pe locul unde a fost ars corpul lui Cezar si unde Marc Antoniu a citit faimosul testament al imparatului. In apropiere este baza Arcului lui Augustus si pe dreapta, putem vedea trei coloane minunate, cu caneluri, din ordinul corintic, care au format o parte a Templului lui Castor si Pollux. Templul a fost construit in onoarea Dioscurilor (Castor si Pollux), care, conform legendei, au ajutat romanii sa iasa victoriosi in bataliile cu latinii de la Lacul Regillus. In imediata vecinatate este Lacus Juturnae, unde Castor si Pollux si-au adapat caii lor cand au adus romanilor vestea victoriei.

Mai jos de Oratoriul celor Patruzeci de Martiri, pe stanga, este biserica Sfanta Maria Antiqua, cea mai veche cladire crestina a Forumului. A fost construita peste o cladire care data din Perioada Imperiala, reconstruita si dedicata crestinilor, in secolul al VI-lea. Frescele care impodobesc peretii cladirii sunt de interes artistic considerabil. Intorcandu-ne la Arcul lui Augustus, putem vedea ramasitele Regia, locul lui Pontifex Maximus si al arhivelor analelor evenimentelor importante din viata publica a romanilor. Conform traditiei, pe acest loc a fost casa lui Numa Pompilius, al doilea rege al Romei.

In fata Regiei sta Templul Vestei, care poate fi recunoscut dupa baza sa circulara. In acest templu a fost pastrat focul sacru, care simboliza viata Romei. Pazit de Vestale, preotesele zeitei Vesta, focul a fost mentinut constant aprins, pentru ca se considera semn rau pentru destinul orasului, daca se stingea focul. Alaturi de templul circular era Casa Vestalilor, un sanctuar in care locuiau preotesele tinere, gardienii focului sacru.

In fata Regiei, pe cealalta parte a Via Sacra este Templul lui Antonius si al Faustinei, ridicat in anul 141 D.Hr., in onoarea nevestei lui Antonius Pius si a imparatului, dupa moartea sa. Barbatul si nevasta sa sunt comemorati in insciptia care s-a pstrat pe arhitrava. In secolul al XI-lea, templul a fost convertit in Biserica Sfantului Lorenzo din Miranda. La dreapta templului este locul unui cimitir arhaic, cu morminte care dateaza din Epoca Fierului Timpuriu.Acesta este urmat, pe Via Sacra, de Templul lui Romulus, care are planul circular si care a fost dedicat fiului zeificat a lui Maxentius.

La capatul Via Sacra este Arcul lui Titus, care consta dintr-o singura arcada. Arcul a fost ridicat de Domitian pentru a comemora victoriile lui Vespasian si ale fiului sau, Titus, asupra evreilor si distrugerii Ierusalimului.

Forumul Roman se afla in Via della Salara Vecchia 5/6; 00186, Roma RM si se poate ajunge aici cu metroul, pana la statia Colosseo. Programul de vizitare al forumului este zilnic, de la 08.30, iar inchiderea este cu o ora inainte de apusul soarelui, astfel: ultima duminica din martie pana la sfarsitul lunii august, pana la 19.30; septembrie, pana la 19.00; octombrie, pana la 18.30; noiembrie - februarie, pana la 16.30; 16 februarie - 15 martie, pana la 17.00; 16 martie - ultima duminica din maretie, pana la 17.30.

Pretul unui bilet de intrare este de 6,50 EURO sau 10 EURO, pentru vizita cu ghid. Tinuta este obligatorie, nu se permite intrarea in forum cu pantaloni scurti, umerii goi sau fuste scurte. Daca aveti astfel de tinute, nu vi se va permite sa vizitati Bazilica.

Timpul de vizitare al Forumul Roman este de 1 ora.

Forumul Roman, in urmatoarele 26 fotografii.



Templul lui Vespasian (cel cu trei coloane) si Templul lui Saturn (cel mare), din dreapta fotografiei)



Arcul lui Septimius Severus, in urmatoarele fotografii.






Inchisoarea Mamertine, in urmatoarele 6 fotografii.










Templul lui Castor si Pollux (cel cu trei coloane), in urmatoarele 3 fotografii.








Templul lui Antonius si al Faustinei









Arcul lui Titus


Colina Palatina

Colina Palatina este un deal pe care s-a ridicat nucleul original al orasului Roma, asezarea cunoscuta ca "Roma quadrata", fondata de Romulus, conform legendei, in anul 754 sau 753 I.Hr. Dealul a avit initial doua varfuri, Palatium si Germalus, nivelate ulterior de Domitian. Dintre cele sapte coline ale Romei, Colina Palatina este, fara indoiala, cea mai evocativa in ramasite istorice.

In Perioada Republicana, multe personalitati faimoase ale vremii, printre care Cicero, si-au construit case pe aceasta colina. Colina a devenit locul numeroaselor temple si a palatelor imparatilor, in Perioada Imperiala. Primul dintre palate a fost cel al lui Tiberius, Domus Tiberiana.

Dupa declinul si caderea Imperiului Roman, istoria arhitecturala a Colinei Palatine a continuat in secolul al XI-lea, cu cladiri si biserici, castele si manastiri, facute peste ruinele antichitatii si apoi, in secolul al XVI-lea, cand Farnese a construit somptuoasa Vila Farnese si gradinile sale elaborate, Orti Farnesiani, pe deal. Familia nobila a avut meritul de a aduce la lumina ruinele antice ale Colinei Palatine, chiar daca explorarea arheologica specifica dealului a trebuit sa astepte dupa excavarile mai sistematice din Rosa, Vaglieri si Boni, in secolul al XIX-lea.

Urcam Colina Paltina din Forumul Roman, pe drumul lui Clivus Capitolinus, pe care mergem dupa Arcul lui Titus. Apoi ajungem la Portalul impozant din secolul al XVI-lea, proiectat de Vignola, care precede minunatele gradini ale lui Orti Farnesiani in care se afla Pavilionul Farnese, care face parte din splendida vila. Frumusetea acestui drum consta in prezenta ruinelor antice prin care trecem in timpul explorarii dealului.

Au ramas cateva ramasite din Domus Tiberiana, palatul imparatului Tiberius, ramasite care se pot vedea deasupra solului, chiar daca au fost sustinute cu o terasa mare, artificiala. A ramas numai podiumul din Templul lui Magna Mater sau a lui Cybele, a carei statuie este acum in Domus Tiberiana. In apropiere se afla ramasitele Scarii (Scalae) Caci, o scara pe care se urca pe Colina Palatina si care are origini antice foarte vechi si cateva ramasite ale asezarilor preistorice care, conform legendei, marcau locul casei lui Romulus.

S-au mai pastrat si doua cisterne circulare care dateaza din secolul al V-lea I.Hr. si cateva ramasite care sunt atribuite, conform traditiei, primelor ziduri ale Romei. De la Templul lui Magna Mater coboram la Casa Livia, care a fost de fapt casa lui Augustus (Livia a fost nevasta lui). Structura casei si picturile murale minunate care decorau camerele s-au pastrat aproape intacte.

In apropiere se afla un pasaj subteran care conecta palatele imperiale, denumit Criptoporticul (coridor acoperit sau pasaj, din arhitectura romana antica) lui Nero. Alaturi sunt impresionantele ruine ale Domus Flavia, marele si elaboratul palat construit de dinastia Flaviilor, dintre care cel mai cunoscut a fost Domitian. Sunt bine pastrate diferite parti ale complexului, cum ar fi bazilica, Aula Regia (Camera Tronului) si camera pentru cina a imparatului, numita Triclinium Imperial. Peste ruinele unui alt palat din apropiere, Domus Augustana, a fost construita o manastire, care gazduieste in zilele noastre Antiquarium Colinei Palatine, un muzeu care expune o colectie de artefacte, sculpturi si ramasite ale picturilor murale gasite pe deal.

Alte ruine de pe Colina Palatina includ Marele Hipodrom sau Stadion construit de Domitian, marele si impresionantele ramasitele ale Domus Severiana, o parte a palatului construit de Septimius Severus si Paedagogium, un colegiu imperial care dateaza, de asemenea din perioada lui Domitian.

 Forumurile Imperiale

Expansiunea enorma, politica si economica a Romei, care a avut ca si consecinta cresterea activitatii judecatoresti, a insemnat ca un singur Forum era inadecvat pentru a acoperi necesitatile cresterii cerute, iar Forumul Roman nu se putea extinde, in niciun caz, din lipsa de spatiu. Imparatul Cezar a fost primul care a construit alt Forum, spre sfarsitul Republicii, care s-a numit Forumul Iulium si a fost amplasat in vecinatatea Campus Martius. Acesta a fost urmat de adaugiri succesive, ale Forumului lui Augustus, Forumul lui Vespasian, Forumul lui Nerva si Forumul lui Traian.

Vizita la Forumurile Imperiale porneste din Piata Venetia ca punct de plecare. Din Via dei Fori Imperiali facem la stanga Monumentului Vittorio Emanuele, ajungem imediat in Piata Forumului lui Traian (Piazza del Foro Traiano), unde sunt doua biserici alaturate: biserica renascentista Sfanta Maria di Loreto si biserica Sfantului Nume al Fecioarei Maria, din secolul al XVIII-lea.

In fata acestor biserici sunt ramasitele minunate ale Forumului lui Traian, proiectat de Apolodor din Damasc si construit intre anii 107 si 113 si care a fost ultimul Forum Imperial construit. Avand o conceptie grandioasa, forumul a fost amplasat in jurul pietei centrale, care era flancata de doua arcade laterale, tot aici se mai afla complexul Bazilicii Ulpia si Bibliotecile, iar pe partea opusa a fost Tempul lui Traian. In centrul pietei era o statuie ecvestra a imparatului.

Pe o parte a Bazilicii Ulpia putem admira Columna lui Traian, dedicata lui M. Ulpius Traianus si care comemoreaza expeditiile victorioase ale imparatului impotriva dacilor. Columna are 40 de metri inaltime, fara soclu. Pe varful columnei sta, din anul 1587, statuia din bronz a Sfantului Petru, facuta de Tommaso della Porta. Axul coloanei (columnei), care consta din 18 blocuri din marmura, suprapuse, este decorat cu o friza spiralata continua, care imortalizeaza, in reliefuri minunate, campaniile victorioase ale imparatului in Dacia. Baza (soclul) coloanei gazduieste Camera Mormantului, in care imparatul a dorit sa fie pastrata cenusa sa.

Alaturi de coloana sunt ruinele goale ale Bazilicii Ulpia, dar ramasitele coloanelor sale atesta grandoarea planului sau arhitectural, care a constat in cinci nave laterale. In spatele Forumului lui Traian este impozabilul semicerc al Peitelor lui Traian, un complex comercial care are trei niveluri de magazine si alaturi este o hala mare, care este folosita, de asemenea, ca piata.

Continuand drumul pe Via dei Fori Imperiali, ajungem acum la Forumul lui Augustus. acest forum a fost ridicat sa comemoreze batalia victorioasa de la Philippi, purtata de Augustus in anul 42 D.Hr. Aceasta a fost batalia in care au murit Brutus si Cassius, asasinii lui Cezar. Urmeaza Templul lui Mars Ultor (zeul razboiului, caruia i-a fost dedicat intregul templu), din care au ramas cateva coloane magnifice cu caneluri si scarile frontale. In acest forum mai sunt inca vizibile cateva ruine de la doua bazilici si alte cateva piese arhitecturale care faceau parte din forum.

Urmatorul obiectiv dupa Forumul lui Augustus este Forumul lui Nerva, din anul 97 D.Hr., denumit si Forumul Transitorium, deoarece facea tranzitul dintre districtul popular al Suburrei, Forumul Roman si alte forumuri. Inauntrul acestui forum se afla Templul Minervei, al carui podium de baza este in centrul forumului. Alte ramasite, la capat, constau in doua coloane ingropate pe jumatate, care sunt corintice si sunt cunoscute sub denumirea de Colonnacce.

Urmeaza Forumul Pacii sau Forumul lui Vespasian, din care s-au pastrat cateva ramasite, in afara unei exedre si a catorva fragmente de coloane culcate la pamant, care se afla in fata forumului. Bazilica Sfintilor Cosmas si Damian a fost construita peste ruinele unei sali si a facut parte din forum.

Pe cealalta parte a Via dei Fori Imperiali, imediat dupa Monumentul Vittorio Emanuele, este Forumul lui Cezar, in fata caruia sta o statuie impozanta din bronz a lui Iulius Cezar. In centrul pietei mari a forumului, imparatul a construit Templul lui Venus Genitrix, din care Iulius Cezar considera ca descinde, prin Iulus, fiul lui Eneas, stramosul gintei Iulia. Alte ramasite de aici sunt din Bazilica Argentaria.

Mergand apoi de-a lungul Via dei Fori Imperiali, vedem Biserica Sfintilor Cosmos si Damian (pe dreapta), care a fost construita pe o sala mare a Forumului Pacii, in anul 527. Interiorul bisericii este in stil baroc, dar este remarcabil pentru mozaicurile sale minunate din absida, care sunt din secolul al VI-lea. Alaturi de biserica sunt ruinele impresionante ale Bazilicii lui Maxentius, inceputa de Maxentius in anul 306 si finalizata de Constantin in anul 312, iar ceea ce a mai ramas din interiorul ei consta dintr-o nava pe partea dreapta, nava centrala cu bolta si una dintre cele doua abside. Bazilica a avut trei travee cu arcade vaste, cea centrala cu bolte in cruce si cele laterale cu bolte tambur si tavane casetate.

Langa bazilica este Biserica Sfanta Francesca Romana sau Sfanta Maria Noua, care dateaza din secolul al X-lea, dar a fost reconstruita in intregime in secolul al XIII-lea. In secolele care au urmat, biserica a suferit alte distrugeri, care au inclus distrugerea fatadei din travertin, alba, proiectata de Carlo Lambardi in secolul al XVII-lea. Biserica are clopotnita in stil romanic, din secolul al XII-lea. Interiorul bisericii, care consta dintr-o singura nava, are un tavan frumos, casetat, din secolul al XVII-lea si podeaua din marmura incrustata, in stil Cosmati sau Cosmatesque, (stil de gresie decorativa geometrica tipica penreu arhitectura Italiei Medievale, in special a Romei si imprejurimilor sale si deriva din cea a Imperiului Bizantin) din secolul al XIII-lea. Mozaicul din absida dareaza din anul 1160. In sacristie este o icoana a Fecioarei Maria, din secolul al V-lea, asa-numita "Madonna del Conforto".

In manastirea alaturata este gazduit Antiquarium Forense, un muzeu mic care elucideaza istoria Forumului Roman, care consta dintr-un material arheologic variat, gasit in timpul excavarilor Colinei Palatine si a Forumului Roman. In spatele Bisericii Sfanta Francesca Romana se intinde vastul Templu dublu al lui Venus si al Romei, proiectat si construit in timpul domniei imparatului Hadrian, in anul 135. Templul a fost restaurat mai tarziu de Maxentius, in anul 307. Templul consta din doua abside, una dedicata Zeitei Roma, aflata in fata Forumului si cealalta, dedicata lui Venus, aflata spre Colosseum. La capatul Via dei Fori Imperiali este Colosseumul.

Columna lui Traian, in urmatoarele 5 fotografii.










Va urma...



Comments

Popular posts from this blog