Elvetia - Alpii elvetieni - partea I

 

ELVETIA

 ALPII ELVETIENI - PARTEA I

 (TRECATOAREA SUSTEN, GHETARUL STEIN SI CHEILE AARULUI)

 


In acest articol va prezint Alpii elvetieni, partea I (Trecatoarea Susten, Ghetarul Stein si Cheile Aarului).


 

Scriu din nou despre Elvetia, cu mare emotie! Am fost intr-o excursie de o zi in Alpii elvetieni, in iunie 2012, cand am fost prima data in Elvetia. Excursia s-a numit "Prin Alpi - 3 trecatori montane (pasuri)", am fost cu firma Best of Switzerland Tours, am gasit-o pe internet si a costat 134 CHF/persoana. Excursia se organiza numai in perioada iunie - septembrie (cand sunt drumurile accesibile), in zilele de miercuri, sambata si duminica, plecarea a fost la ora 10.30, iar durata excursiei a fost de 9 ore.

 

Am plecat din Zurich, punctul Zurich Sihlquai si am mers cu un mini-autocar de 16 persoane. In aceasta excursie mai era inscrisa inca o familie, care s-a reprogramat pentru a doua zi, asa ca am fost singuri in tot mini-autocarul (no comment, la noi nu se mai organizeaza excursiile daca nu se ocupa toate locurile). Si in plus, ghidul ne-a mai dus si in alte locuri, in afara celor incluse in program, ceea ce a durat inca doua ore (ne-a spus ca vrea sa fim multumiti). Soferul mini-autocarului era si ghid si vorbea 5 limbi straine.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Zurich, le gasiti aici.

  

 

Alpii elvetieni reprezinta portiunea muntilor Alpi care se afla in interiorul Elvetiei si sunt cunoscuti sub denumirea de Alpii Centrali. In Eletia sunt 74 de varfuri muntoase care depasesc 4.000 de metri altitudine, dintre care 55 sunt in interiorul tarii si 19 la granita cu Italia.

 

In Alpii Walliser sunt 12 piscuri, care sunt cei mai inalti munti din Elvetia. Varful cel mai inalt din Alpii Walliser si din Elvetia este Dufourspitze (4.634 metri) din masivul Monte - Rosa. Acesti munti care au piscuri inzapezite sunt punctele de atractie principale ale Elvetiei pentru schiorii si turistii din lumea intreaga. Prin amplasarea centrala geografica a Alpilor Walliser, care sunt incercuiti de Masivul Alpilor, regiunea Walliser are o clima mai blanda decat clima muntilor invecinati din nord si sud. Aceasta clima a favorizat zona de padure, care urca aici la altitudini mai mari.

 

Drumul de la Zurich spre Alpii elvetieni, in urmatoarele 15 fotografii.

 


Mini-autocarul cu care am fost in excursie

 


 


Drum in Alpii elvetieni


 

Trecatoarea Susten (Sustenpass)

 

Trecatoarea Susten (in germana Sustenpass) (2.260 metri) este o trecatoare montana din Alpii elvetieni. Drumul trecatorii, construit in perioada 1938 - 1945, conecteaza Innertkirchen din cantonul Berna cu Wassen din cantonul Uri. Un tunel de 300 de metri lungime traverseaza trecatoarea la 2.224 metri. Trecatoarea este populara pentru turisti, mai ales pentru panorama asupra Ghetarului Stein, de pe pareta de sud.

 

Trecatoarea Susten, in urmatoarele 5 fotografii.

 


 

Zapada in Alpii elvetieni, in iunie

 

Ghetarul Stein

Ghetarul Stein (in germana Steingletscher) este un ghetar de 4 kilometri lungime (in anul 2005) situat in Alpii Urner din cantonul Berna, din Elvetia. In anul 1973 ghetarul avea o suprafata de 6,06 kmp.

 

Ghetarul Stein, in urmatoarea fotografie.

 


Am plecat apoi spre Cheile Aarului.

 



Cheile Aarului

 

Cheile Aarului (in germana Aareschlucht) sunt un defileu al raului Aare, aflat langa Meiringen, in districtul Oberhasli, regiunea Bernese Oberland, cantonul Berna. Cheile Aarului au o lungime de 1,4 kilometri si 200 de metri adancime in unele locuri. Stancile calcaroase ale defileului sunt amplasate intre Meiringen si Innertkirchen, franand cursul raului Aare spre regiunea Grimsel.

 

Cheile Aarului sunt un produs indirect al glaciatiei: acum 10.000 de ani, chiar la sfarsitul Erei Glaciare, apa din scurgerile torentilale din ghetarii topiti a sapat malul, ingustand bariera calcaroasa. Cheile Aarului sunt o expunere impresionanta a puterii apei. Canionul fascinant si ingust este rezultatul formatiunilor calcaroase. Avand 2 kilometri lungime, pasajul Cheilor Aarului este marginit de stanci golase, care au pana la 50 de metri inaltime pe fiecare parte. Cheile variaza in latime, care poate avea aproximativ 30 de metri la cea mai mare latime a sa, pana la 1 metru chiar, in partea cea mai ingusta a sa.

 

Cheile Aarului sunt o atractie turistica populara, multi vizitatori fiind atrasi si de Cascadele Reinchbach din apropiere, pe care le-a ales Sir Arthur Conan Doyle ca si cadru pentru crima lui Sherlock Holmes.

 

Permisiunea de a construi cai de trecere de-a lungul Cheilor Aarului a fost acordata in anul 1887 si drumul a fost deschis publicului in anul 1889. Din anul 1912 pana in aul 1956, tramvaiul Meiringen - Reinchbach - Aareschlucht a unit intrarea de vest a Cheilor Aarului cu Meiringen; din anul 1946, s-a construit calea ferata Meiringen - Innertkirchen, care a servit aceluiasi scop.

 

In anul 1928, au fost construite pentru prima data un restaurant si un chiosc la intrarea de vest si ele au fost reconstruie in naul 1987. In anul 2003 a fost construita o statie de tren pe calea ferata, pentru a servi intrarii de est a Cheilor Aarului, impreuna cu un pod suspendat, pentru a uni statia de tren de la intrare; in anul 2008 au fost adaugate un bistro si un chiosc la intrare.

Calea de trecere prin Cheile Aarului se poate accesa prin intrarile de la fiecare capat al cheilor, unde sunt puncte pentru cumpararea biletelor de vizitare. 

 

Pe cea mai mare parte a lungimii, calea de trecere prin chei este o constructie din lemn pe un cadru metalic prins in consola de peretii cheilor, cu treceri scurte prin tuneluri. Intrarile sunt conectate fiecare de statiile de tren Meiringen - Innertkirchen, cu statia Cheile Aare Vest, la capatul vestic al cheilor si statia subterana Aareschlucht Ost, conectata la intrarea de est.

 

Calea de trecere prin Cheile captivante ale Aarului se parcurge in 40 de minute. Datorita cailor de acces si tunelurilor, plimbarea in interiorul cheilor este usoara. Partile cele mai frumoase ale Cheilor Aarului, de la intrarea de vest pana in mijlocul lor sunt prietenoase si accesibile chiar si pentru persoanele in scaune cu rotile. Pretul unui bilet de intrare in Cheile Aarului este de 9 CHF.

 

Cheile Aarului, in urmatoarele 46 fotografii.

 

Una dintre intrarile in Cheile Aarului

 

Interiorul Cheilor Aarului, cu calea de trecere sapata in stanca

 

Cheile Aarului la punctul cel mai ingust

 


Intrare in tunel

 

 


Tunel in Cheile Aarului, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Cascada in Cheile Aarului, in urmatoarele 4 fotografii.

 


Cascada in Cheile Aarului

Tunel in Cheile Aarului

 







 

 

Va urma...

 

 

 

 

 

 

 

 








Comments

Popular posts from this blog