Franta - Metz - atractiile turistice - partea I
FRANTA - METZ -
ATRACTIILE TURISTICE - PARTEA I
In acest articol
va prezint partea I a articolului despre
atractiile turistice din Metz.
Metz, "Orasul Francez al Artei si Istoriei", este superb! Am stat o zi la Metz. Atractia principala a orasului o constituie Catedrala din Metz. M-am plimbat pe jos pe strazile din Metz si pe malul Raului Mosele, pentru a vizita orasul. Am servit masa de pranz la o terasa din Metz.
Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala din Metz, partea I (prezentarea catedralei), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala din Metz, partea a II -a (vitraliile catedralei, Cripta si Tezaurul), le gasiti aici.
Numele roman sub care a fost atestata asezarea este Divodurum Mediomatricorum, care este compus din "divo" (divin, sacru), "duro" (forum, piata) si "mediomatric" (trib local). Unii istorici au asociat sensul "divodorum" "colinei magice", denumire asociata cu Saint - Croix, dealul care constituie vatra asezarii.
Metz a fost atestat in secolul al III-lea D.Hr. ca Metensis, apoi Civitas Mediomatricorum Mettis si Mettis, in secolul al VI-lea. Evolutia medievala a toponimului este Metze, in secolele XIII - XIV si Mets, Mes, Mees, in secolul al XVI-lea.
Metz se afla la intersectia unor axe europene importante, pe axa de nord - sud: Bruxelles - Luxemburg - Nancy - Dijon, pe linia care leaga Marea Nordului de Marea Mediterana, iar pe axa est - vest: Paris - Reims - Strasbourg - Sarrebruck - Frankfurt pe Main. Metz se afla la poalele masivului Saint - Quentin, pe platoul loren, la confluenta fluviilor Seille si Mosele. Orasul este legat de cai rutiere cu regim de autostrada, catre aeroportul orasul (Aeroportul regional Metz - Nancy - Lorraine, care se afla la 20 km de oras) si de gara TGV (tren de mare viteza). Calea ferata care descrie un cerc in jurul Metz leaga orasul de Bruxelles, Lyon si Bale.
Scurt istoric al orasului
Metz a fost cetatea celtilor lui Médiomatriques, de la care provine si numele sau. Dupa ce a fost cucerit de romani, Metz a devenit unul dintre orasele principale ale Galiei. In anul 451, orasul a fost jufuit de hunii condusi de Attila.
La inceputul Evului Mediu, orasul Metz a fost capitala regatului Austrasia. La Metz s-a nascut dinastia Carolingiana, care a fost intemeiata in anul 751 de Pepin cel Scurt, descendent a doua familii aristocrate austrasiene, Arnoul, familia unor episcopi de Metz si Pepin de Landen. Desi Metz nu a fost capitala sub Carolingieni, Carol cel Mare a fost prezent constatnt in regiune, pe care a protejat-o si a favorizat-o.
Metz se numara printre primele orase din Franta care au dezvoltat industria tipografica. Primele imprimerii au fost atestate in anul 1482 si acestea au fost Jean Colini si Gerard de Villeneuve.
Pozitia geografica a orasului Metz a favorizat adoptarea Reformei protestante din secolul al XVI-lea. Metz a fost republica pana la alipirea sa la Regatul Frantei. A fost anexat de Franta in anul 1552, cand Regele Henric al II-lea a asediat si a cucerit trei abatii la est de Reims, Metz, Toul si Verdun. Pe data de 18 aprilie 1552, Henric si-a facut intrarea triumfala in Metz si a promis locuitorilor autonomie si conservarea privilegiilor.
In acelasi an, Carol Quintul al Spaniei a asediat Metz, insa cetatea care a fost aparata de trupele ducelui Francois de Guise a rezistat, astfel incat asediul a fost ridicat in ianuarie 1553. Orasul a fost intarit prin constituirea unei garnizoane franceze permanente si prin constructia citadelei, in anul 1561. In secolul al XVI-lea, Metz a avut un regim politic original, hibrid, cand a existat o tutela imperiala romano - germana, teoretic si o administratie regala franceza, practic.
Anexarea de facto de catre Franta a fost ratificata "de jurae" dupa Pacea de la Westfalia, la incheierea Razboiului de Treizeci de Ani. Metz a devenit o fortareata de frontiera a regatului, fapt care a determinat un proces accentuat de dezvoltare a orasului. Metz a fost destinatia planificata pentru fuga cuplului regal la Revolutia Franceza.
Orasul a fost asediat de catre armata germana in anul 1870, in timpul Razboiului Franco - Prusac. A fost anexat la Imperiul German intre anii 1871 si 1919. Cu toate ca numerosii locuitori atasati Frantei au parasit orasul, acesta a continuat sa se mareasca si sa cunosca transformari imporatnte. Ocupat si anexat din nou in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Metz a fost eliberat in noiembrie 1944. Dupa razboi, rolul militar al orasului a scazut, iar activitatile s-au diversificat.
Paul Verlaine s-a nascut la Metz pe data de 30 martie 1844. Alt nume al culturii franceze legat de oras a fost cel al lui Rabelais, care a locuit la Metz intre anii 1545 si 1547, trimis de Regele Henric al II-lea sa pregateasca anexarea orasului din anul 1552. Casa lui Rabelais (Maison de Rabelais, in limba franceza) este o locatie turistica, chiar daca edificiul nu mai exista, fiind inlocuit de un scuar unde se organizeaza vara diferite manifestari artistice. Pe vremea cand a fost construita, casa a fost o cladire remarcabila.
Metz are una dintre cele mai mari Zone Urbane Conservate din Franta si are mai mult de o suta de cladiri de oras care sunt clasificate pe Lista Monumentelor Istorice. Datorita trecutului sau istoric si cultural, Metz a fost desemnat pe "Oras Francez al Artei si Istoriei" si a fost propus pe Lista Initiala a Patrimoniului Mondial UNESCO.
Orasul este faimos pentru arhitectura sa cu piatra galbena, ca rezultat al folosirii extensive a pietrei Jaumont. Districtul istoric al orasului a mentinut o parte a orasului Gallo - Roman cu Cardo Maximus al anticului Divodurum, care s-a numit mai tarziu Via Scarponensis (astazi sunt strazile Trinitaires, Taison si Serpenoise) si Decumanus Maximus (astazi sunt strazile En Fournirue and d'Estrées). La intersectia Cardo si Decumanus era situat Forumul Roman, unde se afla astazi Piata Saint-Jacques.
Metz are o arhitectura urbana spectaculoasa, care apartine mai multor stiluri si perioade. Aastfel, intalnim in Metz edificii in stil renascentist, baroc, romano - germanic, Ludovic al XV-lea, Ludovic al XVI-lea, etc. Catedrala din Metz este un edificiu in stil gotic, situat in centrul orasului.
Alte monumente de patrimoniu au fost construite in stilul Sfantului Imperiu Romano - German si printre ele se numara bisericile Sfantul Maximin si Sfantul Pierre-aux-Nonnains, Capela Templierilor (in stil roman), hotelul Sfantul Livier (in stil gotic de influenta italiana), Abatia Sfantul Vincent, silozul Chèvremont, Poarta des Allemands (in stil gotic), Casa des Têtes (in stil renascentist).
In Metz sunt si edificii construite in stilurile neo-gotic si neo-roman, neo-baroc si art nouveau (Jugendstill), cum ar fi: Biserica Sfanta Segolene, Templul Garnizoanei, Gara din Metz, Scoala Practica Superioara, Arsenalul si altele.
In Metz se afla Universitatea Lorena (Université de Lorraine), Opera - Teatru din Metz, muzee si sali de expozitie. Les musées de la Cour d’Or sunt deschise din anul 1839. In Metz se afla si o sectie de arheologie, o sectiune de bellearte si o sectiune militara.
la Metz sunt multe hoteluri elegante, cel mai reputat fiind Hôtel du Théâtre (Hotelul Teatrului), construit in secolul al XVII-lea, afiliat la Hotels et Châteaux de France. La Metz sunt cateva restaurante "grande cuisine", cele mai reputate fiind Restaurant du Pont Saint Marcel si Thièrry. In restaurantele din Metz se gasesc frecvent feluri de mancare germane si alsaciene, precum si vinuri alsaciene. Vinurile de Mosele s-au produs inca din secolul al III-lea. La Metz se fabrica berea Amos, care a fost denumita dupa vechea braserie mesina Amos.
Templul Nou
Templul Nou (Temple Neuf, in limba franceza) este o biserica protestanta in Metz, localizata in Piata Comediei (langa Teatrul - Opera), in centrul Gradinii Dragostei, la marginea sud - vestica a Insulei Micul Saulcly, care este inconjurata de raul Mosele.
Biserica a fost construita de Glod, iar prima
piatra a bisericii a fost pusa pe data de 25 noiembrie 1901, cand Metz facea
parte din Imperiul German. Biserica a fost construita dupa planurile
arhitectului Conrad Wahn si a fost inaugurata sub denumirea de Noua Biserica
Evanghelica, pe data de 14 mai 1904, in prezenta lui Wilhelm al II-lea,
Imparatul German si a sotiei sale, Augusta
Victoria de Schleswig-Holstein. Biserica este un exemplu de arhitectura
neo-romanica si este monument istoric al Frantei, din anul 1930.
Biserica era inchisa, din pacate, cand am fost eu la Metz.
Templul Nou si raul Mosele, in urmatoarele 23 fotografii.
Vedere a Templului Nou din Piata Comediei, in urmatoarele 3 fotografii.
Opera - Teatru din Metz
Opera - Teatru din Metz, cunoscuta si ca Opera Metz, este o cladire de opera si teatru cu 750 de locuri, localizata in Insula Micul Saulcy. Este cea mai veche casa a operei din Franta si una dintre cele mai vechi din Europa. Este, de asemenea, una dintre ultimele opere care are propriile sale ateliere de costume din Franta.
Constructia si arhitectura operei
In anul 1732, Ducele de Belle-Isle, guvernatorul celor trei Episcopii si ctitor de Metz, a decis sa planifice urbanizarea Insulei Micul Saulcy (folosita pana atunci pentru stocarea lemnelor de foc si ocazional pentru echitatii), pentru a construi in Metz o piata moderna, in contextul Iluminismului. Insula a fost drenata si su fost construite terasamente si patru poduri, care conectau orasul medieval de insula.
Constructia casei operei a fost condusa de arhitectul Jacques Oger. Langa casa operei, planul urbanistic a inclus constructia Palatului Regal Intendant (pentru oficialii guvernului), de catre arhitectul Barthélemy Bourdet. Constructia casei operei s-a facut din anul 1732 pana in anul 1752, iar Razboiul de Succesiune Austriac a intrerupt lucarile pentru opt ani. Influenta toscana a cladirilor neo - clasice s-a vazut la final, iar inaugurarea operei a avut loc pe data de 3 februarie 1752. Ducele de Belle-Isle a descris cladirea ca fiind "una dintre cele mai frumoase opere - teatru a Frantei" de la acea vreme, cu 1.382 de locuri.
In timpul Revolutiei Franceze, ghilotina pentru executii a fost ridicata in fata casei operei din Piata Comediei. In anul 1858, sculptorul local Charles Petre, care a devenit dupa aceea membru al miscarii artistice Scoala din Metz, a infrumusetat fatada casei operei cu sculpturi alegorice ale Tragediei, Inspiratiei, Poeziei Lirice, Comediei si Muzicii.
Cea mai recenta restaurare a casei operei a avut loc intre anii 1981 si 1982, cand s-a remodelat interiorul, pentru a imbunatati confortul si vizibilitatea. Sala de spectacole a fost redusa la 750 de locuri in anul 1963.
Opera - Teatru din Metz, in urmatoarele 6 fotografii.
Strazile din Metz si Raul Mosele, in urmatoarele 13 fotografii.
Turnul Templului Garnizoanei
Imigrantii care proveneau din asezarile de pe malurile Rinului si numerosi soldati protestanti care stateau in Metz au solicitat constructia rapida a unui loc nou de rugaciune, dedicat lor. Astfel, s-a construit in oras o sala mare de biserica, din care a ramas numai turnul ingust, de 90 de metri inaltime. Biserica a fost construita la inceputul anexarii orasului Metz la Imperiul German. Turnul care a supravietuit se numeste Turnul Templului Garnizoanei si este in stil neo-gotic.
Turnul Templului Garnizoanei se afla pe strada Belle - Isle si se poate vizita numai pe exterior, din pacate.
Turnul Templului Garnizoanei, in urmatoarele 3 fotografii.
Scoala Practica Superioara de Artilerie si Inginerie
Scoala Practica Superioara de Artilerie si Inginerie este o scoala militara si o scoala de aplicatii a Scolii Politehnice (École Polytechnique), care a fost creata in anul 1794 in Metz de catre Comitetul Securitatii Publice, la propunerea lui Lazare Carnot. Scoala a fost infiintata prin fuziunea scolii de artilerie regale din Metz cu scoala regala de inginerie din Mézières.
Scoala a fost transferata la Fontainebleau dupa infrangerea din anul 1870 si anexarea Alsaciei - Lorena de catre Imperiul German.
Scoala Regala de Artilerie din Metz a fost creata dupa modelul Scolii Regale de artilerie din Douai (creata in anul 1679). Scoala din Metz a fost creata in acelasi timp cu cele din La Fère, Strasbourg, Grenoble si Perpignan, prin Decretul regal din data de 5 februarie 1720. Aceasta ordoanta a fost data in urma concluziilor trase in ultimele campanii ale lui Ludovic al XIV-lea, facand artileria o arma stiintifica, cu ofiteri instruiti in consecinta. Fiecare dintre cele cinci orase trebuia sa gazduiasca un regiment de 4.000 de barbati, cu o scoala de artilerie permanenta.
In anul 1794, Comitetul Securitatii Publice a facut o scoala de aplicatii pentru École Polytechnique si i-a alungat pe calugarii din Abatia Saint - Arnould, o fosta manastire dominicana, pentru a infiinta Scoala de artilerie 1. Napoleon Bonaparte a repatriat acolo in anul 1802 prestigioasa Scoala Regala de Inginerie din Mézières, care a fuzionat cu Scoala de Artilerie, formand astfel Scoala Principala de Aplicatii a Scolii Politehnice. Scoala formeaza acum aproximativ cincizeci de ingineri pe an.
Scoala a fuzionat in anul 1807 cu Scoala de Artilerie din Chalons si a devenit Scoala de Artilerie si Inginerie. Dupa Razboiul Franco - German din anul 1870, Scoala s-a mutat in Fontainebleau, iar in locul ei s-a facut „Kriegsschule Metz”, o scoala de artilerie de razboi, unde au studiat cele mai mari nume din armata imperiala germana. In Fontainebleau, scoala de artilerie si-a recapatat autonomia in anul 1912, iar pregatirea a fost distincta de cea a corpului de ingineri.
Portalul Scolii Practice Superioare de Artilerie si Inginerie, in urmatoarea fotografie.
Cercul ofițerilor (sau Cercul Mess Lasalle)
Cercul Mess Lasalle a avut numeroase misiuni, inclusiv cea foarte prestigioasa de necropola regala. Aceasta a fost instalata pentru prima data de Carol cel Mare in abatia benedictina Saint-Arnould, care a fost atestata incepand cu anul 715. Abatia a fost pe locul actualului spital Bon-Secours. Cativa membri ai familiei regale au fost inmormantati acolo, printre care sotia regelui, Hildegarde și fiii săi Drogon și Louis le Pieux. Abatia a avut si moastele Sfântului Arnould, care a fost episcopul Metzului si stramosul carolingienilor.
Dupa asediul Metzului de catre Carol al V-lea din anul 1552 si capturarea orasului de catre francezi, a fost facuta o cetate in zona Esplanadei actuale. Toate cladirile care se aflau in afara meterezelor au fost distruse, iar Abatia Saint-Arnould a fost una dintre ele. A fost apoi transferata, impreuna cu mormintele sale, intr-o manastire dominicana, fondata din anul 1226. Datorita prosperitatii calugarilor benedictini, care ocupau spatiile, manastirea a fost restaurata in anul 1661 si apoi reconstruita intre anii 1664 si 1671. Apoi a fost facuta o biblioteca bogata cu peste zece mii de volume. O parte din cladiri a fost
reconstruita in secolul al XVIII-lea.
Dar in timpul Revolutiei Franceze, manastirea, biblioteca si mormintele au fost distruse. Mormintele au disparut si nu a mai ramas decat o parte din mormantul lui Ludovic cel Pios, care se afla in Muzeul La Cour d’Or. In timpul lucrarilor de restaurare a cladirii din anul 1990, s-a descoperit o sculptura din aceasta perioada (secolul al XVI-lea), care reprezinta o Pieta.
Abatia a fost nationalizata in anul 1792, iar apoi a devenit spitalul Haute Pierre, doar pentru o perioada foarte scurta, deoarece in anul 1796, vechea manastire a fost transformata intr-o scoala de inginerie. S-au facut lucrari majore pentru a face scoala functionala, s-au creat sali de clasa, grajduri, in timp ce biserica manastirii a fost distrusa pentru a se face loc unei sali de manevre militare. In anul 1852 a fost construita acolo o turela pentru a observa manevrele artileristilor de pe muntele Saint-Quentin.
Baraca elevilor, construita in nord estul abatiei a fost finalizata in anul 1845. Aceasta scoala a functionat pana in anul 1870. In timpul anexarii Alsaciei - Lorena de catre Imperiul German, germanii au infiintat acolo o scoala de razboi si apoi un cazinou. Cladirea a pastrat si ulterior functia militara, deoarece cladirile au fost returnate armatei, dupa Primul Razboi Mondial. Pe data de 15 mai 1919, in cladire a fost inaugurat Cercul Ofiterilor. In prezent, in aceasta cladire functioneaza Cercul de garnizoana mixta.
Constructia cladirii nu sugereaza ca aici a fost initial un complex monahal, datorita numeroaselor schimbari care au avut loc. Constructia este simpla si rafinata, fatadele sunt tencuite si doar temelia este din piatra Jaumont. Doar in claustru (curte interioara a unei msanastiri, marginita pe toate laturile de un portic acoperit) se mai poate vedea scopul stravechi al acestui loc. Refectoriul (sala de mese a manastirii) vechi al calugarilor este deosebit de elegant si are coloane corintice.
Cercul ofițerilor (sau Cercul Mess Lasalle), in urmatoarele doua fotografii.
Terase din Metz, unde se serveste masa, in urmatoarea fotografie.
Va urma...
Comments
Post a Comment