Franta - Metz - Catedrala - partea I


FRANTA - METZ
CATEDRALA - PARTEA I
PREZENTAREA CATEDRALEI



In acest articol va prezint partea  I a articolului despre Catedrala din Metz. 



Am vizitat orasul Metz, cand am fost la Luxemburg, in in perioada mai - iunie 2014. Am fost cu trenul de la Luxemburg la Metz, durata calatoriei este de 50 de minute, sunt trenuri din ora in ora pe aceasta ruta, iar biletul de tren costa 10 EURO/1 drum.

Daca doriti mai multe informatii despre orasul Luxemburg, partea I (Ville Haute), le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre orasul Luxemburg, partea a II-a (Orasul Superior si Cornisa), le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre orasul Luxemburg, partea a III-a (Cazematele Bock, Zidul Wenzel si Platoul Rham), le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre orasul Luxemburg, partea a IV-a (Grund si Platoul Sfantului Spirit), le gasiti aici.

Metz este un oras foarte frumos din nord - estul Frantei, capitala regiunii Lorena si prefectura departamnetului Moselle. Orasul Metz este situat la confluenta raurilor Mosela si Seille.

Catedrala din Metz, sau Catedrala Sfantul Stefan, Metz (in franceza:Cathédrale Saint Étienne de Metz), este o catedrala romano - catolica dedicata Sfantului Stefan si este catedrala Eparhiei Romano - Catolice din Metz, locul episcopilor din Metz.

Trezoreria catedralei expune colectia Episcopiei de Metz, asamblata in peste 1.000 de ani, care include obiecte religioase si articole folosite pentru impartasanie.

Catedrala din Metz are una dintre cele mai inalte nave din lume. Porecla sa este "Lanterna lui Dumnezeu" si expune cea mai mare intindere de vitralii din lume, cu suprafata de 6.496 metri patrati. Ferestrele cu vitralii includ lucrari facute de maestrii gotici si renascentisti, Hermman von Münster, Theobald de Lixheim si Valentin Bousch. Stilurile de mai tarziu sunt reprezentate de Charles-Laurent Maréchal (romantism), Roger Bissière (tasism), Jacques Villon (cubism) si Marc Chagall (modernism).

Catedrala din Metz este un edificiu in stilul gotic reionant, construit din piatra galbena locala Jaumont. Conform reprezentarilor din arhitectura gotica franceza, cladirea este compacta, cu proeminente usoare ale transeptelor si capelelor subsidiare. Oricum, Catedrala din Metz afiseaza caracteristici singulare, dictinctive, atat in planul sau de baza cat in arhitectura, in comparatie cu multe alte catedrale. Datorita topografiei vaii raului Mosela in Metz, nu a putut fi aplicata axa uzuala vest - est a planului de baza si biserica este orientata de la nord la nord - est.

Mai mult, spre deosebire de catedralele gotice franceze si germane care au trei portaluri surmontate de cate o fereastra rozeta si doua turnuri mari, Catedrala din Metz are un singur portic pe partea de vest. Intrarea in catedrala se face prin alt portal, plasat pe partea de sud - vest a nartexului, evitand aliniamentul uzual al intraii cu corul.

Nava este sustinuta de arce butante si culmineaza la 41,41 metri inaltime, facand-o una dintre cele mai inalte nave din lume. Inaltimea navei contrasteaza cu inaltimea relativ mica a navelor laterale, care au 14,3 metri, dand senzatia de inaltime mai mica a navei. Aceasta caracteristica a perimis arhitectilor sa creeze vitralii mari si inalte. De-a lungul istoriei sale, Catedrala din Metz a suferit modoficari arhitecturale si ornamentale, cu adaugiri succesive de elemente neo-clasice si neo-gotice.

Surt istoric si prezentarea catedralei

Catedrala din Metz a fost construita pe un loc antic, din secolul al V-lea. dedicat Sfantului Stefan, Intaiul Mucenic. In concordanta cu cele spuse de Grigore din Tours (538 - 594 D.Hr., istoric galo - roman si Episcop de Tours), altarul Sfantului Stefan a fost unica structura crutata in timpul pradarii lui Atila, Regele hunilor, din anul 451. In perioada 984 - cca 1040 s-a construit o bazilica ottoniana (arhitectura ottoniana, din timpul Regelui Otto cel Mare, stil german care a a durat de la mijlocul secolului al X-lea pana la mijlocul secolului al XI-lea) peste altarul antic dedicat Sfantului Stefan.

In perioada cca 1180 - 1207, s-a construit o capela in stilul gotic timpuriu, pe partea de vest a bazilicii. Constructia catedralei gotice actuale a inceput in anul 1220, in peretii bazilicii ottoniene din secolul al X-lea. In perioada 1265 - 1285 s-a construit triforia si cele doua turnuri clopotnita ale catedralei. In perioada 1285 - cca 1290, s-au facut lucrarile de constructii din vest, pe fundatia capelei gotice din secolul al XII-lea. Integrarea capelei gotice din secolul al XII-lea de la capatul de vest in planul de baza al catedralei a fost posibila datorita absentei portalului principal de vest, iar intrarea capelei vechi a constituit porticul de sud - vest al catedralei.

In anii 1290 s-a facut constructia boltelor navei si a arcelor butante de sustinere, in perioada cca 1300 - anii 1330 s-a construit Capela Sfintei Fecioare, iar in anul 1380 s-a facut jonctiunea dintre capela gotica veche si nava. In anul 1384 s-au facut vitraliile timpanului de pe fatada de vest si a ferestrei rozeta, de catre  maestrul Hermman von Münster, in perioada 1478 - 1483 s-a ridicat spira catedralei, in perioada 1486 - anii 1490 s-a construit transeptul de nord, iar in anul 1504 s-au facut vitraliile timpanului din transeptul de nord, de catre maestrul Theobald de Lixheim.

In perioada cca 1490 - anii 1500 s-a facut constructia corului gotic si a capatului de est al catedralei, in perioada 1504 - anii 1520 s-a construit transeptul de sud, iar in perioada 1518 - 1539 s-au facut vitraliile, de catre maestrul Valentin Bousch, incluzand vitraliile timpanului din transeptul de sud. Lucrarile de constructii ale catedralei s-au finalizat in jurul anului 1520 si noua catedrala a fost consacrata pe data de 11 aprilie 1552.

In anul 1755, Academia Regala de arhitectura i-a dat comanda arhitectului francez Jacques-François Blondel sa construiasca un portal neo-clasic la capatul de vest al catedralei. El a separat fatada catedralei prin indepartarea unei manastiri adiacente si a trei biserici atasate si a finalizat lucrarea de vest in anul 1764. In perioada cca 1850 - anii 1880 a avut loc distrugerea ornamentelor facute de Jacques-François Blondel.

In anul 1877 catedrala a fost avariata grav dupa un incendiu. Dupa acest incident, s-a decis sa se refaca catedrala si ornamentele sale in stilul neo-gotic. Fatada de vest a catedralei a fost reconstruita complet in perioada 1898 - 1903, iar portalul lui Blondel a fost demolat si a fost adaugat un portal nou, neo-gotic.

Catedrala din Metz se afla Piata Armelor. Programul de vizitare al catedralei este dupa cum urmeaza: pentru catedrala, de luni - sambata, de la 09.30 - 12.00 si 13.30 - 18.00, iar duminica programul este de la 13.00 - 18.00; pentru Cripta si Trezorerie, de luni - vineri, de la 10.00 - 12.30 si 13.30 - 18.00, iar duminica programul este de la 14.00 - 18.00. Ultima intrare se face cu un sfert de ora inaintea inchiderii.

Daca doriti sa vizitati numai catedrala, intrarea este libera, iar daca doriti sa vizitati si Cripta si Trezoreria, pretul unui bilet este de 2 EURO, iar pentru copiii sub 6 ani, intrarea este libera. Daca doriti ghid audio, in limbile franceza, engleza si germana, se platresc 7 EURO in plus.

Timpul de vizitare al Catedralei din Metz, inclusiv Cripta si Trezoreria este intre 1 ora si 1 ora si 30 de minute.

Exteriorul Catedralei din Metz, in urmatoarele fotografii.

Catedrala vazuta din partea de sud est, cu partea capelelor Sfintei Fecioare si portalul Fecioarei, in urmatoarele 5 fotografii. Spira are 88 de mteri inaltime.



Portalul Fecioarei


Timpanul, cu statui care reprezinta Incoronarea Mariei (la partea superioara), Adormirea Maicii Domnului (in centru) si Intalnirea Apostolilor (la baza)


Catedrala Metz din partea de sud - vest, in urmatoarele 16 fotografii.




Portalul Sfantului Stefan, cu reliefuri la baza, care sunt din secolul al XIII-lea, restaurate si inlocuite partial in secolul al XIX-lea


Portalul Sfantului Stefan (dreapta) si Portalul Turnului Clopotnita (stanga)


Turnul Clopotnita, care are 69 metri inaltime



Portalul Turnului Clopotnita, cu Sfantul Stefan, Primul Mucenic, in mijloc si cu reliefuri deasupra

Transeptul de sud (in stanga fotografiei)

Contrafortii de pe partea de sud - vest, in urmatoarele 5 fotografii.







Interiorul catedralei din Metz, in urmatoarele 35 fotografii.





 
Naosul Catedralei din Metz




Corul Catedralei din Metz, in urmatoarele 4 fotografii.










Nava centrala a catedralei si baldachinul modern. Nava catedralei are bolte cvadripartite, are 41,41 metri inaltime si 15,60 metri latime





 Orga renascentistă, restaurată în 1981, atârnă la jumătatea naosului catedralei







Trecerea transeptului. Transeptul are 46,8 metri inaltime si 16,34 metri latime










Va urma...


Comments

Popular posts from this blog