Orasul Luxemburg - partea a IV -a
Traseul prezentat in acest articol si cel din articolul precedent l-am facut intr-o zi. Acest traseu, care se numeste Traseul circular Wenzel, se poate face si cu tururi ghidate (disponibile in limbile engleza, franceza si germana), care pornesc de la Biroul de Turism 30 din Piata Guillaume II. Am incercat sa despart in doua acest traseu, pentru o mai buna intelegere a locatiilor. Vremea la Luxemburg este foarte buna pentru astfel de trasee, vara este destul de racoare si ploua destul de mult. Nu recomand sa faceti acest traseu cand ploua!
Daca doriti mai multe informatii despre orasul Luxemburg, partea I (Ville Haute), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre orasul Luxemburg, partea a II-a (Orasul Superior si Cornisa), le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre orasul Luxemburg, partea a III-a (Cazematele Bock, Zidul Wenzel si Platoul Rham), le gasiti aici.
Grund
Grund este un sfert din centrul orasului Luxemburg si se afla in sudul acestuia. Grundul este situat in valea Raului Alzette de sub centrul orasului Luxemburg si este o zona pitoreasca, care si-a pastrat infatisarea rurala si un loc popular pentru viata de noapte. In Grund nu sunt banci, cladiri moderne cu profile din aluminiu si nu prea este trafic.
Grundul ("Gronn" in luxemburgheza") este una dintre cele mai vechi parti a capitalei, care a fost locuita odata de mestesugari, in mare parte. Cea mai buna cale de a ajunge in Grund este Calea Cornisei (despre care am vorbit in articolele precedente), facuta de spanioli in secolul al XVII-lea ca zid defensiv, care ofera o vedere extraordinara a vaii Raului Alzette. Grundul poate fi accesat, de asemenea, cu un lift, din centrul vechi al orasului.
Puteti sa hoinariti in jos pe strazile inguste, sa vedeti o varietate bogata de magazine locale sau sa va bucurati de ofertele culturale. Manastirea Neumunster (acum se numeste Neimenster) gaduieste multe concerte, expozitii si lecturi publice, in decursul intregului an si mai ales in timpul verii.
Valea este, de asemenea, punctul de plecare pentru plimbarea la Zidul Wenzel (despre care am vorbit in articolul precedent), care ofera o introspectie rapida in istoria orasului Luxemburg, de la fondarea Lucilinburhuc, primul castel construit aici in secolul al X-lea, pana la perioada fortaretei si a orasului modern de astazi. Grundul este, de asemenea, locul unde va puteti bucura de cea mai buna bucatarie luxemburgheza, sau numai de o bautura, la terasele sale. In Grund sunt restaurante renumite, cum ar fi Kamakura, care este considerat cel mai bun restaurant japonez din oras sau Mosconi, cel mai bun restaurant din tara, dupa Ghidul Michelin.
Terasele
din Grund, din fata Stancii Bock sunt marturia unei activitati importante de
altadata, din Valea Alzette. In secolul al XVIII-lea, erau gradini terasate in
acest loc, iar pozitionarea lor in sud a fost favorabila si peretele de stanca
le-a oferit protectie contra vanturilor din nord. In orasul Luxemburg,
productia de legume si de plante ornamentale a avut o mare importanta, mai ales
in Vaile Alzette, Pétrusse, Millebaach, Rollingergrund, Limpertsberg si
Kirchberg.
Grundul vazut de sus, in urmatoarele 3 fotografii.
Raul Alzette, Grund, in urmatoarele 6 fotografii.
Dupa o plimbare scurta de-a lungul malului Raului Alzette in Grund, puteti trece strada, pe stanga, si ajungeti la un lift, printr-un pasaj pietonal subteran, lift care va va duce la Platoul Sfantului Spirit din Orasul Superior. Sau puteti alege sa va continuati drumul pe jos, asa cum am procedat eu.
Daca alegeti sa mergeti pe jos, urmeaza Cazematele Bock (despre care am vorbit in articolul precedent), ca in urmatoarea fotografie.
Restaurantul Mosconi, in urmatoarea fotografie.
Continuam drumul prin Grund.
Muzeul National de Istorie Naturala din Luxemburg
Dupa ce a gazduit mai intai azilul de batrani Sfantul Ioan, infiintat in acest loc in anul 1308, de catre Henric al VII-lea de Luxemburg si Marguerite de Brabant, cladirea a fost reconstruita in anul 1674 de credincioasele din Ordinul Surorilor Sfantei Elisabeta (un ordin al Bisericii Catolice, infiintat in Luxemburg in anul 1671), care au stat aici pana in anul 1843, anul in care au fost transferate la Pfaffenthal.
Cladirea gazduieste astazi Muzeul National de Istorie Naturala din Luxemburg, care este considerat o fereastra catre frumusetile naturale ale Marelui Ducat de Luxemburg, iar vizitatorii pot sa vada aici imagini cu peisaje diferite din timpul celor patru anotimpuri. Vizita in acest muzeu este o calatorie interaciva, care ne duce in urma cu 15 milioane de ani, cand a luat nastere planeta noastra, iar apoi ne readuce in prezent, expunand problemele de mediu cu care se confrunta planeta.
Programul de vizitare al Muzeului National de Istorie Naturala din Luxemburg este de marti pana duminica, de la 10.00 - 18.00. Pretul unui bilet de intrare la muzeu este astfel: copii sub 6 ani gratuit, copii peste 6 ani si studentii 3 EURO, adultii 4,5 EURO, familiile 9 EURO.
Intrarea in Muzeul National de Istorie Naturala din Luxemburg, in urmatoarele doua fotografii.
Trecem pe langa Cornisa, despre care am vorbit in articolele precedente.
Urmeaza o alta zona foarte frumoasa, in care sunt remarcate urmatoarele cladiri: Sala culturala Tutesaal (secolul al XX-lea), numita Sala Robert Krieps; Spitalul vechi militar (1863 - 1866), care a devenit cladirea Robert Bruch; vechea Manastire Neumünster (sfarsitul secolului al XVII-lea - inceputul secolului al XVIII-lea; Biserica Sfantul Ioan (sfarsitul secolului al XVII-lea); Arhivele Natioanle, unde a fost vechiul spital militar (1857 - 1860); Citadela sfantului Spirit (sfarsitul secolului al XVII-lea).
Vedere de sus a Locului de intalnire cultural al "Neimenster" si a Bisericii Sfantul Ioan din Grund (cea cu turla), in urmatoarea fotografie.
Locul de intalnire cultural al "Neimenster"
Urmeaza un complex de cladiri care formeaza Locul de intalnire cultural al "Neimenster". Manastirea Neumunster, care este inscrisa in Patrimoniul Mondiasl UNESCO, constituie un sit istoric major al orasului Luxemburg. A fost manastire, apoi inchisoare, iar acum locul a devenit centru cultural de intalniri, denumit Locul de intalnire cultural al "Neimenster".
Dupa ce prima Manastire Neumunster a fost distrusa de pe platoul Altmunster din apropiere, calugarii benedictini s-au stabilit in cladirea care a devenit mai tarziu Spitalul Sfantul Ioan, in anul 1547 si au facut cateva cladiri noi pentru a fonda Manastirea Neumunster.
In anul 1796, calugarii au fost dati afara din aceasta locatie, in timpul Revolutiei Franceze si manastirea a fost folosita ca inchisoare. In anul 1815, cladirea spitalului a fost avariata, astfel incat a putut sa fie foloisita ca spital militar numai pana in anul 1867.
Ca o consecinta a semnarii Tratatului de la Londra din anul 1867, Luxemburgul a devenit stat neutru. De atunci, cladirile din vechea Manastire Neumunster au devenit proprietate de stat si au fost folosite ca inchisori pentru puscariasii barbati, din anul 1869 pana in anul 1984. Dupa renovari extensive, intregul complex este folosit acum ca loc important de intalniri pentru evenimentre sociale si culturale si este numit "Neimenster".
Biserica Sfantul Ioan din Grund
Biserica Sfantul Ioan, care se afla in Grund, a fost construita in acelasi timp cu Manastirea Neumunster, in anul 1606. Denumita, de asemenea si Biserica Sfantul Ioan pe Piatra, ea a fost mentionata inca din anul 1309, in documentul de donatie al Contelui Henric al VII-lea. Infatisarea actuala a bisericii dateaza din perioada anilor 1688 - 1705.
Infatisarea stilistica a bisericii este caracterizata de un tavan mare boltit, ferestre inalte cu vitralii, pilastri inalti si mobilier baroc. Cu toate ca se bucura de o pozitie incanntatoare la rau, interiorul spectaculos al bisericii te lasa fara cuvinte. Cu toate ca nu este decorata excesiv, biserica este venerata foarte mult, fiind considerata una dintre cele mai frumoase biserici din orasul Luxemburg.
Portalul renascentist al bisericii, interiorul baroc bogat, orga construita in anul 1710 si icoana Fecioarei Negre, sunt toate remarcabile. Icoana admirabila a Fecioarei Negre este localizata in capela laterala si este o creatie a Scolii Parler din Koln, din secolul al XIV-lea. Se presupune ca icoana a facut miracole, in regim de urgenta.
Biserica Sfantul Ioan din Grund se poate vizita zilnic, intre orele 10.00 - 12.00 si 14.00 - 18.00, iar intrarea este gratuita.
Portalul renascentist al bisericii, in urmatoarea fotografie.
Interiorul Bisericii Sfantul Ioan din Grund, in urmatoarele 13 fotografii.
Continuam drumul prin Platoul Rham, prezentat in articolul precedent.
Platoul Sfantului Spirit
Urmeaza Platoul Sfantului Spirit din Orasul Superior, pe care a fost o manastire de calugarite din Ordinul Sfintei Clara, din secolul al XIII-lea. In anul 1684, maresalul francez Vauban a ordonat mutarea ultimelor 21 de calugarite care erau inca in manastire si a folosit spatiul disponibil pentru a construi o citadela (cetate) si doua cazemate, ambele au fost utilizate pana in anul 1967, pe locul carora se afla astazi Orasul Judiciar. Una dintre ele exista si astazi si a fost integrata in constructia noului Oras Judiciar (Cité Judiciaire), forul superior al Justitiei din Luxemburg.
In timpul perioadei franceze a fost construita o fortificatie de separatie intre Platoul Sfantului Spirit si orasul Luxemburg, fortificatie care a dat nastere mai tarziu Citadelei Sfantului Spirit. Intre anii 1746 si 1751, austriecii au inceput saparea a 42 de cazemate in Sfantul Spirit, dintre care cele mai importante sunt cele din Bock. In anul 1829, separatia dinspre oras a fost demolata si au fost facute multe constructii pe platou.
In anul 1867, fortareata Luxemburg a fost demolata, asa cum am mai spus in articolele precedente. Platoul Sfantului Spirit si-a schimbat infatisarea atunci, putin cate putin si au disparut un numar mare de constructii vechi, care au inclus si cazematele lui Vauban. O aripa a cazematelor lui Vauban a supravietuit si este incorporata astazi in cladirea tribunalului arondismentului si a spitalului militar care gazduieste acum Arhivele Natioanle.
Noul Oras Judiciar a fost inaugurat oficial pe data de 6 octombrie 2008. In anul 1994, atunci cand cartierele vechi si fortificatiile capitalei Luxemburg au fost inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, expertii mandatati pentru acest lucru si-au dat acordul sa se construiasca Orasul Judiciar, cu conditia ca vestigiile sitului sa fie amenajate in muzee. Pentru moment, proiectul este in asteptare, din lipsa bugetului.
Platoul Sfantului Spirit din Orasul Superior, in urmatoarele 6 fotografii.
La confluenta raurilor Pétrusse si Alzette, intram pe strada Saint-Ulric. Prima casa de pe aceasta strada indica nivelul impresionant atins de ape pe datele de 9 februarie 1756 si apoi pe 4 martie 1806. Trecatorul este avertizat ca puteau sa se intample doua catastrofe naturale.
Casa care indica nivelul impresionant atins de ape pe datele de 9 februarie 1756 si apoi pe 4 martie 1806, in urmatoarele 3 fotografii.
Arhivele Natioanle (cladirea roz lunga), in urmatoarele 3 fotografii.
Palatul Justitiei tarii, in urmatoarele 3 fotografii.
In ultima seara de curs, am servit masa cu echipa, la un restaurant din Grund. Am mers pe jos cam 15 minute, prin Grund si pentru a ajunge la reestaurant am facut la dreapta inainte de a intra pe Podul Adolphe.
Drumul catre restaurant, prin Grund, in urmatoarele 5 fotografii.
Restaurantul din Grund, unde am servit cina festiva, in urmatoarele 4 fotografii.
Luxemburg este un oras superb si bine structurat, dupa parerea mea. Partea veche a orasului (Grund), este la un nivel mai jos decat partea mai moderna a lui si aici nu sunt cladiri moderne si prea mult trafic, asa ca te poti plimba in voie cat vrei. Si in plus, este multa verdeata iar peisajele sunt superbe!
Din pacate, nu exista avion direct Bucuresti - Luxemburg, noi am facut escala la Munchen, la dus si la Viena, la intors. Cazarea este destul de scumpa si trebuie sa va faceti rezervare cu mult timp inainte.
Mancarea este destul de acceptabila ca pret, un pranz cu un singur fel de mancare poate sa coste intre 10 si 15 EURO, la terasele de pe langa Podul Adolphe. Am gasit si un restaurant rusesc in aceasta zona, unde am mancat ciorbe ca la noi acasa. Mancarea la supermarket era chiar foarte ieftina. Am gasit un supermarket langa gara, de unde am cumparat si mancare gatita ambalata, care costa 3-4 EURO/portia.
Noi am avut un abonament pentru transport, platit de companie, dar pentru a vizita obiectivele turistice pe care le-am prezentat in cele patru articole am mers numai pe jos. De la Luxemburg am vizitat in weekenduri orasele Trier (Germania), Metz (Franta), Bruxelles (Belgia) si am fost bineinteles si la Zurich, intr-un weekend.
Comments
Post a Comment