Romania-Cisnadie si biserica sa fortificata

 

ROMANIA -

CISNADIE SI BISERICA SA FORTIFICATA

 


 

In acest articol va prezint localitatea Cisnadie si biserica sa fortificata, din Romania.

 

 

Dupa ce am vizitat Cetatea Cisnadioara, am dorit sa vizitam Biserica fortificata din Cisnadie. Distanta dintre Cisnadioara si Cisnadie este de 4 kilometri.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Cetatea Cisnadioara, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre statiunea Paltinis, le gasiti aici.

 

Localitatea Cisnadie

 

Cisnadie (denumirea veche: Cisnadia Mare, in germana: Heltau), este un oras din judetul Sibiu, Transilvania. Este format din localitatile componente Cisnadia (resedinta) si Cisnadioara. Cisnadie se afla la 10 kilometri de Sibiu, pe valea paraului Argintului si a paraului Ursului, la poalele Magurii Cisnadiei.

 

Localitatea Cisnadie a fost formata de catre colonistii de etnie germana, chemati in tara de regele Géza al II-lea Árpád al Ungariei (1141 - 1161) pentru a apara granitele regatului impotriva raidurilor cumanilor, pecenegilor, tatarilor. Istoricii presupun ca pe teritoriul actual al localitatii Cisnadie a fost fondata localitatea Ruetel, in anul 1150, care a fost distrusa de navalirile mongolilor.

 

Prima mentiune documentara despre o asezare pe locul actual al orasului Cisnadie dateaza din anul 1204, intr-un document al regelui Emeric al Ungariei, sub denumirea de Rivetel. Localitatea Heltau a fost mentionata documentar pentru prima data in anul 1323. Cu toate acestea, inca de prin 1300 a fost construita o biserica din piatra in stilul romanic (Kreuzkirche) care a fost dedicata Sfintei Walpurga.

 

In Cisnadie a fost construit primul turn cu ceas din Transilvania, in anul 1425. Turnul este inconjurat de doua ziduri de aparare, cel interior avand si magazii pentru pastrarea proviziilor. Localitatii i s-a acordat dreptul de a tine targ anual (Marktrecht) in anul 1500, in urma vizitei facute de regele Vladislav al II-lea al Ungariei.

 

In secolele XV-XVII, asupra localitatii Cisnadie s-au abatut atacurile turcilor, care au produs distrugeri multe. Epidemia de ciuma din anul 1660 a produs 411 morti. In anul 1734 in Cisnadie s-au stabilit 125 landleri protestanti care au fost expulzati din regiunea lor natala Salzkammergut din teritoriile habsburgice, deoarece erau de credinta protestanta, dupa Martin Luther.

 

In anul 1806, localitatea Cisnadie a primit reinnoirea vechiului drept de a avea targ, de la imparatul Francisc I.

 

In Primul Razboi Mondial au plecat din Cisnadie 300 de barbati, dintre care 66 nu s-au mai intors. Dupa unirea Transilvaniei cu Romania, Cisnadie a pierdut o mare parte din pamanturile sale: din 17.000 de iugare au mai ramas aproximativ 5.000 de iugare. In Al Doilea Razboi Mondial au fost chemati sub arme circa 500 de barbati din Cisnadie, din care 143 au cazut pe campul de lupta. In anul 1944, armata sovietica a facut un lagar pentru prizonieri in Cisnadie.

 

In anul 1945 au fost deportati la munca fortata in Uniunea Sovietica 870 de barbati si femei de origine germana din Cisnadie, din care au murit 35. Majoritatea celor care au supravietuit s-au intors in Cisnadie in anul 1949, iar ceilalti au fost dusi in Germania.

 

In urma recensamantului din anul 1941, a rezultat ca localitatea Cisnadie avea 5.385 de locuitori, din care 3.691 erau de origine etnica germana. In anul 1946, localitatea Cisnadie a fost ridicata la rangul de oras.

 

In anii 1950 a inceput exodul sasilor transilvaneni catre Republica Federala Germania, mai ales pe motivul reunificarii familiilor in care barbatii au fost deportati dupa al Doilea Razboi Mondial. Dupa anul 1989, ritmul emigrarii a crescut mult.

 

Biserica fortificata din Cisnadie

 

Biserica fortificata din Cisnadie a fost initial biserica romano-catolica cu hramul Sfanta Walpurga (nascuta in 710 D.Hr. in Wessex, decedata in 779 D.Hr. in Heidenheim, a fost calugarita benedictina in Evul Mediu, stareta a manastirii Heidenheim din Franconia), iar in prezent este biserica evanghelica. Biserica din Cisnadie este un monument istoric si de arhitectura si a fost construita la inceputul secolului al XIII-lea ca bazilica romanica cu trei nave.

 

Edificiul a suferit numeroase transformari si a pierdut partial aspectul sau romanic, baza constructiei ramanand nemodificata. Prima atestare documentara a Bisericii din Cisnadie a fost in anul 1349. Biserica a fost transformata in stilul gotic in a doua jumatate a secolului al XV-lea si in prima jumatate a secolului al XVI-lea. Pe locul absidei nordice se afla sacristia. Absida de sud se desparte de restul bisericii printr-un zid, fiind transformata astfel in trezorerie. Acolo s-a pastrat renumitul "Tezaur de la Cisnadie", care a fost mutat la Muzeul Brukenthal din Sibiu din anul 1915.

 

"Tezaurul de la Cisnadie" reprezenta averea bisericii, care a fost aparata cu multa darjenie. Tezaurul era ascuns in perete si doar doua persoane cunosteau locul ascunzatorii. In anul 1793, cand au desfacut ascunzatoarea, au gasit multe obiecte medievale de valoare. O parte din aceste obiecte au fost folosite la restaurarea bisericii, iar restul se afla la Muzeul Brukenthal.

 

Scurt istoric al Bisericii fortificate din Cisnadie

 

Biserica din Cisnadie a fost fortificata dupa atacul turcesc din anul 1493. Turnul central al bisericii a fost suprainaltat si dotat cu metereze, absida a fost si ea suprainaltata si s-au construit alte doua bastioane deasupra portalurilor laterale. S-au facut trei centuri de ziduri prevazute cu coridoare de aparare care inconjurau biserica, turnuri si bastioane, precum si santuri care puteau fi umplute cu apa, care sunt astupate astazi.

 

Turnul clopotnita de 59 de metri a fost modificat in anul 1591 si a primit forma sa actuala in anul 1751. Turnul a avut in varf un glob aurit. Turnul clopotnita a fost traznit de mai multe ori si a ars. In anul 1795 s-a instalat pe el primul paratraznet din Transilvania, confectionat din cupru, pentru a-l feri de incendii. Paratraznetul a fost confectionat dupa metoda magistratului Raimarus din Hamburg.

 

O parte din  turnurile bisericii s-au pastrat pana in zilele noastre, si anume "Turnul Paznicului", "Turnul Primariei", "Turnul Slaninei", "Turnul Faurilor de Seceri", "Turnul Scolii" si turnul situat in gradina parohiala.

In "Turnul Slaninei" era agatata carne, la care aveau acces satenii numai duminica, cand taiau o bucata suficienta pentru toata saptamana urmatoare, iar evidenta era tinuta prin intermediul unor stampile. "Turnul Faurilor de Seceri" aminteste de monopolul detinut de mesterii sasi din Cisnadie privind executia acestor unelte. In "Turnul Scolii" copiii continua sa invete pe timp de asediu. In lumea sasilor, educatia era obligatorie si nu putea fi intrerupta sub niciun motiv.

 

In Biserica fortificata din Cisnadie se pastreaza un clopot din anul 1664, o cristelnita gotica din bronz si portile altarului vechi in stil baroc. Pe peretele nordic al corului se vad urmele a doua fresce executate inainte de secolul al XV-lea. Tot aici s-a pastrat si o cruce a primilor colonisti din secolul al XII-lea, ornata cu pietre albastre.

 

Altarul poliptic al bisericii a fost pictat in anul 1525de catre Vincentius Cibiniensis, cel care a pictat si altarul poliptic al Bisericii Evanghelice din Cetatea de Balta (care este in prezent reformata), precum si o fresca care se afla in Biserica Reformata din Ocna Sibiului. Din vechiul altar poliptic al bisericii s-a pastrat doar partea de sus, care se afla la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

 

Biserica fortificata din Cisnadie a fost vizitata pe data de 18 iunie 2017 de catre premierul luxemburghez Xavier Bettel, la aniversarea a 10 ani de la parteneriatul care a adus orasele Sibiu si Luxemburg in proiectul capitalelor europene ale culturii. Bettel s-a intalnit atunci cu membri ai comunitatii sasesti, care vorbesc un dialect similar limbii luxemburgheze.

 

Biserica fortificata din Cisnadie se afla in Piata centrala a orasului. Din pacate, nu am putut sa vizitam biserica deoarece era inchisa. Am inconjurat biserica in speranta ca gasim poarta de intrare. In final ne-am intors si am gasit o poarta deschisa, iar in curtea interioara am vazut un panou pe care era scris ca biserica este in renovare si restaurare si se va deschide in anul 2021 (nu se preciza data).

 

Biserica fortificata din Cisnadie, in urmatoarele 4 fotografii.

 




 

Piata centrala a orasului Cisnadie

 

In Piata centrala a orasului Cisnadie sunt casele vechi, construite dupa anul 1800 si in perioada 1900 - 1940, in stilul gotic, cu caracteristici specifice caselor taranesti din Transilvania. Stradutele inguste si intortocheate domina centrul orasului transilvanean.

 



 

Piata centrala a orasului Cisnadie, cu statuia lui Mihai Viteazul si Biserica fortificata din Cisnadie, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Piata centrala a orasului Cisnadie, in urmatoarele doua fotografii.

 



Biserica fortificata din Cisnadie, vazuta din Piata centrala a orasului, in urmatoarele 6 fotografii.

 





Zidul Bisericii fortificate din Cisnadie

 


Curtea interioara a bisericii, in urmatoarele 5 fotografii.

 





La iesirea din Cisnadie este un parc frumos.

Parcul din Cisnadie, in urmatoarele 9 fotografii.

 





Vizavi de parc se afla Sala Polivalenta Magura Cisnadie.

Sala Polivalenta Magura Cisnadie, in urmatoarele 3 fotografii.

 




 

Recomand vizitarea localitatii Cisnadie!

 


Comments

Popular posts from this blog