Londra-Catedrala Saint Paul-partea aII-a

 

LONDRA -

CATEDRALA SFANTUL PAUL

 


 

 

Va prezint partea a II-a a articolului despre Catedrala Saint Paul, din Londra (interiorul catedralei).

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Saint Paul din Londra, partea I (istoricul si exteriorul catedralei), le gasiti aici.

 

 

Programul de vizitare al catedralei este de luni-sambata, intre orele 8.30 - 16.00. Un bilet de intrare la catedrala este de 17 Lire, daca se cumpara online. Noi am cumparat biletele online, cu doua luni inainte. La cumpararea onlone, ni s-a solicitat numai data in care doream sa vizitam catedrala.

 

Nava

 

Cuvantul "nava" provine din cuvantul latin pentru vapor, folosit adesea sa reprezinte Biserica Crestina si sa sugereze ideea unei calatorii spirituale. Nava este locul unde se aduna mambrii bisericii. Aici si in toata catedrala, memorialele amintesc istoria celor care s-au adunat la Catedrala Saint Paul de-a lungul secolelor.

 

Capatul de vest al navei este dominat de marile Usi de Vest, o intrare ceremoniala rezervata pentru monarhi si pentru marile ocazii de stat. Cristelnita din marmura alba, sculptata de Francis Bird, in perioada 1726 - 1727 este plasata cu grija in fata acestor usi. Cristelnita este folosita pentru botez, care reprezinta inceputul calatoriei credintei care, conform crestinismului duce de pe pamant in rai.

 

Pe partea de nord a navei este cel mai spectaculos monument al sau: cel al Ducelui de Wellington, binecunoscut pentru infrangerea lui Napoleon la Waterloo in anul 1815. Wellington a murit in anul 1852 si a fost inmormantat in cripta catedralei.

 

La capatul navei, chiar inainte de a se deschide zona domului, se afla marele pupitru, care face parte din mobilierul original al cladirii actuale.

 

Capela Tuturor Sufletelor: Memorialul Kitchener

 

Aceasta capela a fost dedicata in anul 1925 memoriei Maresalului Lord Kitchener si a soldatului care a murit in Primul Razboi Mondial; Kitchener a murit pe mare si trupul sau nu a fost recuperat niciodata. El este binecunoscut pentru restructurarea armatei britanice in Primul Razboi Mondial si pentru cea mai activa campanie de recrutare din istoria militara britanica, folosind sloganul: "Tara ta are nevoie de tine".

 

Capela Sfantului Dunstan

 

Aceasta capela a fost sfintita in anul 1699 si aici se tine in mod traditional slujba de dimineata in zilele saptamanii, cu toate ca sunt folosite acum si celelalte capele pentru acest scop. In anul 1905, capela a fost dedicata Sfantului Dunstan, un episcop al Londrei care a devenit Arhiepiscopul de Canterbury in anul 959.

 

Artoforul din argint care atarna deasupra altarului din capela contine sacramentul (impartasania): painea sfintita pe care crestinii o considera trupul lui Iisus si care se imparte la slujbele sfinte de impartasanie. Prezenta sacramentului aici da capelei o mare importanta si este locul rezervat pentru rugaciuni si liniste.

 

In aceasta capela puteti aprinde lumanari, ca semn al rugaciunii si puteti sa scrieti pe hartie numele celor pe care vreti sa-i amintiti in rugaciuni, in timpul uneia din slujbele de la catedrala.

 

Capela Sfintilor Mihail si Gheorghe

 

Aceasta capela a fost initial curte consistoriu, in care se spuneau cazurile legii bisericesti. Redenumita in anul 1906 si dedicata Sfintilor Mihail si Gheorghe, aceasta capela este acum casa spirituala a Ordinului Sfintilor Mihail si Gheorghe, fondat in anul 1818 in onoarea oamenilor care au prestat servicii importante in strainatate.

 

Deasupra jilturilor capelei sunt drapelele cavalerilor actuali si ale ofiterilor ordinului, inclusiv ale Reginei, care viziteaza catedrala periodic pentru slujba ceremoniala a ordinului.

 

Nava, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Nava vazuta din Cor, in urmatoarea fotografie.

 


 

Domul

 

Catedrala Saint Paul are planul in forma de cruce, cu un dom mare care incoroneaza intersectia bratelor crucii, lucru unic printre catedralele englezesti. Domul se afla la 111,3 metri inaltime, fiind unul dintre cele mai mari domuri de catedrala din lume si cantareste aproximativ 65.000 de tone. Zona de sub dom este locul unde se tin cele mai importante slujbe ale catedralei: liturghiile sau rugaciunile.

 

Altarul este punctul central al acestui loc, unde se tin slujbele zilnice. A devenit un simbol al unitatii oamenilor de toate varstele si nationalitatile, care se aduna aici sa ia impartasania: painea si vinul, care simbolizeaza trupul si sangele lui Iisus Hristos.

 

Catedrala Saint Paul este o structura cu trei domuri. Aceasta permite domului interior sa se ridice la proportia arhitecturii interioare si domul exterior sa fie mai mare si mai impresionant. Domul exterior este vizibil in orizontul Londrei. Domul interior este domul pictat care se poate vedea din catedrala.

 

In constructia domului sunt trei niveluri de galerii. Galeria soaptelor merge in jurul interiorului domului. Se afla la 257 trepte deasupra parterului catedralei. Numele ei deriva dintr-o acustica ciudata, fermecatoare, care provine din constructia galeriei si care face sa se auda soapta de pe peretii ei pe partea opusa. Noi nu am urcat in galerii.

 

Doua galerii mai inalte inconjura partea exterioara a domului: galeria de piatra si una mai mica, galeria de aur, care merg in jurul punctului cel mai inalt al domului exterior, la 528 trepte de podeaua catedralei. Atat galeria de piatra cat si galeria de aur ofera vederi panoramice superbe ale Londrei.

 

S-a sugerat ca Wren a intentionat sa decoreze interiorul domului cu mozaic. Dar in anul 1709, comisarii catedralei l-au numit pe James Thornhill sa-l picteze monocromatic, deoarece mozaicul era scump, lua mult timp la montaj si era considerat prea elaborat.

 

Thornhill era renumit deoarece a participat la constructia Palatului Curtea Hampton. El a inceput lucrarea la domul Catedralei Saint Paul in anul 1715 si a finalizat-o patru ani mai tarziu. Picturile sale murale sunt bazate pe o serie de schite in stilou si tus, cu scene din viata Sfantului Pavel. Ceea ce vedem noi astazi sunt reproduceri dupa schitele lui Thornhill, care au fost repictate in anul 1853. Originalele s-au deteriorat din cauza climatului britanic si a smogului din Londra.

 

Mai tarziu, a fost adaugata decoratia din zona domului. Umplerea spatiilor triunghiulare dintre arcele coloanelor domului a fost facuta cu mozaicuri care-i infatiseaza pe profetii din Vechiul Testament: Isaia, Ieremia, Ezechiel si Daniel si pe cei patru evanghelisti: Matei, Marcu, Luca si Ioan. Mozaicurile au fost pictate de artistii Alfred Stevens si George Frederic Watts si instalate intre anii 1864 si 1893.

 

Domul, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Mozaicurile din zona domului (spatiile triunghiulare dintre arcele coloanelor domului), in urmatoarele 5 fotografii.

 





 

Transeptul de nord si nava laterala care flancheaza corul

 

La capatul transeptului de nord este Capela Sfintilor Erkenwald si Ethelburga. Aceasta capela este  casa Regimentului Middlesex, a carui steaguri se afla aici. Ethelburga a fost stareta unei manastriri mari, duble, pentru barbati si femei. Fratele ei Erkenwald a devenit Episcop al Londrei in anul 675. El a fost foarte iubit de credinciosi si s-a crezut ca este un preot sfant. Mormantul sau a devenit loc sfant in catedrala veche, dar a fost distrus in timpul Reformarii Religioase din secolul al XVI-lea.

 

La intrarea in nava corului de nord este statuia lui Samuel Johnson, plasata aici in anul 1796. A fost platita printr-o contributie a Clubului Literar fondat de Dr.Johnson si care a inclus multi sriitori eminenti, artisti si actori ai acelor vremuri.

 

In a treia travee a navei corului de nord este statuia Fecioara si Pruncul, facuta de Henry Moore. Moore insusi a ales locatia acestei lucrari, o comanda pe care a primit-o in anul 1983, cand se recupera dupa o boala. A fost una dintre ultimele lucrari ale sculptorului, pe o tema care este populara printre lucrarile sale, cea religioasa. Aproape de sculptura lui Moore sunt doua perechi de porti din fier forjat, facute de Jean Tijou in jurul anului 1700, in stil baroc.

 

Pictura lui William Holman Hunt, "Lumina Lumii", este folosita acum ca iconostas in Capela Sfintilor Erkenwald si Ethelburga. Pictura dateaza din jurul anului 1900 si este a treia versiune pe care a pictat-o Holman Hunt pe acest subiect. Pictura a calatorit in jurul lumii in anul 1905 pentru a fi vazuta de multi oameni si a fost considerata o pictura importanta cu un mesaj spiritual puternic, fiind celebra. Pictura are un loc de recunoastere in iudaism si islamism, in lumina care straluceste de la Iisus Hristos. Steaua lui David si semiluna islamica pot fi vazute in partea stanga a lampii pe care o tine Iisus.

 

Transeptul de nord, in urmatoarele doua fotografii.

 



Capela Sfintilor Erkenwald si Ethelburga (casa Regimentului Middlesex), in urmatoarele 3 fotografii.

 



Statuia Fecioara si Pruncul, facuta de Henry Moore, in urmatoarea fotografie.

 


Portile din fier forjat, facute de Jean Tijou, in urmatoarea fotografie.

 


Pictura Lumina Lumii, in urmatoarea fotografie.

 


Corul

 

Corul a fost prima parte a catedralei care a fost construita si sfintita. A fost separata initial de restul catedralei printr-un ecran elaborat, cu o orga fixata in varful ecranului. Orga originala a fost facuta in anul 1694 de un constructor de orgi german, renumit, Bernard Schmidt. Compozitorului George Frederick Handel i-a placut sa cante la aceasta orga, pentru ca avea pedale, probabil, lucru unic in Marea Britanie la acea vreme.

 

Orga a fost reconstruita de cateva ori, cel mai recent in anul 2008, cand a fost instalata sub dom a doua consola mobila. Orga prezenta este a treia cea mai mare din Regatul Unit; are 7.256 tevi, 5 claviaturi si 138 gauri.

 

Caseta orgii si jilturile de pe ambele parti ale Corului sunt decorate cu sculpturi splendide, delicate, facute de sculptorul anglo-olandez Grinling Gibbons, ale carui lucrari pot fi vazute in multe palate regale si case mari. Aceste jilturi sunt inca folosite zilnic, in scopul lor original. Ele sunt in zona Corului, iar clericii si credinciosii stau pe ele in timpul slujbelor de multumire.

 

Fiecare dintre jilturile baldachin are un ocupant desemnat. Tronul Episcopului Londrei are cel mai mare baldachin dintre toate. Lordul Primar al Londrei are, de asemenea, un jilt mare in timp ce alte jilturi reflecta felul in care a fost guvernata catedrala.

 

Preotul senior al catedralei este Vicarul. In plus, Catedrala Saint Paul mai are patru preoti si trei canonici care asista Vicarul si formeaza Adunarea de Canonici, care este forul conducator al catedralei. Canonicii slujesc la Catedrala Saint Paul; acestia sunt clerici care slujesc in parohiile si institutiile diocezei si a caror indatorire este sa slujeasca pentru misiunea Catedralei Saint Paul si a Bisericii din Londra.

 

Regina Victoria a facut odata o remarca faimoasa despre Catedrala Saint Paul, spunand ca este "intunecata, ponosita si ne-evlavioasa". Mozaicurile care decoreaza acum tavanul si peretii au fost instalate in perioada 1896 - 1904, ca raspuns la remarca Reginei Victoria, dupa un proiect al lui William Blake Richmond.

 

Tavanul ilustreaza cantecul creatiei din Vechiul Testament, in timp ce mozaicurile peretilor spun povestea ingerului Gabriel care a vizitat-o pe Fecioara Maria dandu-i vestea ca il va naste pe Iisus.

 

Marele Altar actual si Baldachinul dateaza din anul 1958, au fost proiectate de Stephen Dykes Bower si reprezinta o parte din proiectul lui Wren. Iconostasul victorian de dinaintea celui actual a fost distrus in timpul unui bombardament din Al Doilea Razboi Mondial.

 

Corul, in urmatoarele 4 fotografii.

 


Jilturile Corului

 

Orga Corului, care se afla pe partea de nord a Corului, in urmatoarele doua fotografii.

 


Mozaicul de deasupra corului, care infatiseaza Creatia, in urmatoarele 9 fotografii.

 






Marele Altar actual si Baldachinul, in urmatoarele 9 fotografii.

 






Capela lui Iisus: Capela memoriala americana

 

In spatele altarului este Capela lui Iisus. Fiind facuta in timpul restaurarii de dupa razboi, s-a decis ca poporul britanic trebuie sa-i comemoreze pe cei 28.000 de americani care au fost ucisi in drum spre sau in timpul stationarii in Regatul Unit in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Numele lor sunt inregistrate intr-un catalog de onoare de 500 de pagini, amplasat intr-o caseta in spatele Marelui Altar.

 

Capela lui Iisus, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Catalogul de onoare

 

Altar frontal, proiectat probabil de Cecil Hare, care a lucrat cu G.F.Bodley si care a fost facut in jurul anului 1897 de Watts&Co, in urmatoarea fotografie.

 


 

Absida Corului (din sudul catedralei) si Transeptul

 

In absida Corului (din sudul catedralei) se afla efigia lui John Donne, care a supravietuit miraculos Marelui Incendiu al Londrei. Donne, un fost vicar al Catedralei Saint Paul, a scris poeme de dragoste, dar si-a exprimat cu elocventa incomparabila si dragostea lui pentru Dumnezeu, in proza si poezie.

 

Memorialul Amiralului Lord Nelson a fost facut de distinsul sculptor neo-clasic John Flaxman, care si-a inceput lucrarea la trei ani dupa moartea amiralului. Memorialul a fost terminat 10 ani mai tarziu, in anul 1818.

 

Din porticul transeptului de sud se vede Podul Millenium spre Tate Modern si The Globe, un teatru shakesperian care a fost reconstruit.

 

Cripta catedralei

 

Trei capete de mort sculptate marcheaza intrarea in cripta, camera de inmormantare a catedralei. Podeaua criptei a fost initial din pamant, unde erau ingropate sicriele, care aveau o placa din piatra deasupra. Victorienii au inceput traditia de a vizita cripta si de aceea a fost pusa o podea adecvata.

 

Lordul Nelson a fost omorat in Batalia de la Trafalgar in anul 1805 si ingropat in Catedrala Saint Paul, dupa funerariile de stat. El a fost pus intr-un sicriu facut din lemnul unui vas francez capturat intr-o batalie. Sarcofagul din marmura neagra care apartine acum lordului Nelson a fost facut initial pentru Cardinalul Wolsey, Lordul Cancelar din timpul domniei Regelui Henric al VIII-lea de la inceputul secolului al XVI-lea.

 

Dupa ce Wolsey a cazut in dizgratie, sarcofagul a ramas nefolosit la Castelul Windsor pana cand a fost gasit alt sarcofag potrivit. Coroana de viconte a lui Nelson se afla acum deasupra monumentului sau frumos.

 

Lordul Wellington, "Ducele de Fier", se odihneste intr-o caseta simpla, dar impozanta, din granit Cornish. Cu toate ca a fost un erou national, Wellington nu a fost un om al gloriei in victoriile sale. Mormantul lui Wellington este inconjurat de steagurile folosite la procesiunea funerara care l-a adus la Catedrala Saint Paul in anul 1852. Ca si Wellington, Nelson a apreciat nu doar victoria in lupta, ci si felul in care a castigat aceasta victorie.

 

Cripta Catedralei Saint Paul are monumente ale conflictelor si ale altor realizari remarcabile, in cauza unei lumi mai bune. In unele cazuri, numele de pe aceste monumente sunt inca pretuite de cei dragi. Ne reamintesc costul uman platit datorita celor care s-au straduit pentru ceea ce au crezut.

 

Cripta, in urmatoarele 8 fotografii.

 

Sarcofagul lui Nelson

 



Sarcofagul Ducelui de Wellington

 


 

Capela Sfintei Credinte, Capela Ordinului Imperiului Britanic

 

Sfanta Credinta originala a fost o biserica parohiala atasata vechii catedrale distrusa in Marele Incendiu al Londrei. In timpul reconstructiei Catedralei Saint Paul, aceasta capela a fost dedicata Sfintei Credinte si s-a facut aproape de fundatiile vechii biserici, pentru a oferi credinciosilor bisericii parohiale locul lor de rugaciune in noua catedrala.

 

In anul 1960, aceasta capela a devenit casa spirituala a Ordinului Imperiului Britanic. Ordinul a fost creat de Regele George al V-lea in anul 1917, pentru recunoasterea, in special a contributiilor femeilor in Primul Razboi Mondial. Pana atunci, nicio femeie nu era eligibila sa primeasca un premiu, cu toate ca a fost facuta o exceptie pentru Florence Nightingale, fondatoarea asistentelor britanice moderne.

 

Ordinul Imperiului Britanic a fost separat in diviziile militara si civila in anul 1918. Astazi, cei decorati si membrii Ordinului, cat si familiile lor, pot fi botezati si se pot casatori in aceasta capela.

 

Imprejurul acestei capele sunt memoriale ale unor artisti si oameni de stinta. Acestea sunt cele ale pictorilor Joshua Reynolds, J.M.W.Turner si John Everett Millais, compozitorului Sir Arthur Sullivan si poetului William Blake. Omul de stiinta Sir Alexander Fleming, care a descoperit penicilina este, de asemenea, comemorat in coltul de nord-vest.

 

Sir Christopher Wren este ingropat in absida de sud a acestei capele. Mormantul sau este marcat de o piatra simpla si este inconjurat de memorialele familiei sale, al lui Robert Hooke (asociatul lui Wren) si de zidarii si alti colegi care au lucrat la constructia Catedralei Saint Paul. Epitaful latin de deasupra mormantului lui Wren, scris de fiul sau, are faimosul citat: "Cititorule, daca doresti sa vezi monumentul sau, priveste in jurul tau".

 

In coltul indepartat din dreapta Capelei Ordinului Imperiului Britanic este monumentul lui Randolph Caldecott (1846 - 1886). Infatiseaza un copil care tine un medalion cu imaginea unui basorelief al graficianului cartii victoriene.

 

Capela Sfintei Credinte, Capela Ordinului Imperiului Britanic, in urmatoarea fotografie.

 


 

 

 

Recomand vizitarea Catedralei Saint Paul!

 


Comments

Popular posts from this blog