Atractiile turistice din Paris

 

ATRACTIILE TURISTICE DIN PARIS

 

 

 

In acest articol va prezint atractiile turistice din Paris.

 

 

Istoricul orasului Paris

 

Sa scrii o scurta prezentare istorica a Parisului nu este o sarcina usoara; cateva orase au fost foarte implicate in marile evenimente care au schimbat cursul istoriei.

 

Fondatorii orasului Paris au fost probabil galii, care au construit o asezare mica pe malul stang al Senei. Romanii au ajuns aici intr-un stadiu timpuriu, condusi de Iulius Caesar, care in "Razboaiele Galeze" ale lui a mentionat in mod repetat orasul sub numele de Lutetia. Ca rezultat al amenintarii continue si in crestere a invaziilor barbare, asezarea initiala a fost transferata insulei Île de la Cité si din acel moment a inceput o expansiune lenta, dar continua a sa pe ambele maluri ale raului.

 

Prima rezidenta simpla a fost a regilor din dinastiile Merovingiana si apoi Carolingiana si Parisul a devenit o capitala adevarata in anul 987 cand Ugo Capeto a fondat o dinastie noua, ridicand orasul la un statut pe care urma sa-l pastreze pe parcursul intregului curs al istoriei Frantei. Din acel moment, Parisul a inceput sa se dezvolte nu numai ca un centru urban, dar si din punct de vedere cultural.

 

Ascensiunea la tron a lui Filip al II-lea al Frantei (Philippe Auguste), care a domnit intre anii 1180 si 1223, care a marcat inceputul uneia dinttre cele mai splendide perioade ale Parisului: a fost inceputa constructia Luvrului si in anul 1215 a fost fondata Universitatea. Noua splendoare a venit odata cu domnia Regelui Ludovic al IX-lea (Ludovic Sfantul), care a tinut din anul 1226 pana in anul 1270 si in timpul careia a fost construita Sfanta Capela si lucrarile la Catedrala Notre-Dame au avansat considerabil.

 

Sub urmatoarea dinastie, Valois, Parisul a experimentat una dintre cele mai amare perioade din istoria sa: 1358 a fost anul revoltei conduse de liderul negustorilor parizieni, Etienne Marcel. Regele Carol al V-lea a restabilit ordinea, fiind responsabil printre altele de constructia inchisorii Bastilia, dar pacea nu s-a instalat. Razboiul civil dintre factiunile Armagnac (regiune in sud-vestul Frantei) si Burgundia a permis ocuparea Frantei de catre Anglia, Henric al VI-lea fiind incoronat Rege al Frantei in Catedrala Notre-Dame, in anul 1430.

 

In sfarsit, Regele Carol al VII-lea a recucerit Parisul dar au izbucnit lupte interne si revolte sangeroase crescute, care au alternat cu teribilele epidemii de ciuma, care au devastat populatia deja infometata. Apoi, de-a lungul secolului al XVI-lea, importanta Parisului a fost diminuata in favoarea castelelor de pe Loara, pe care le-au ales ca resedinte diferitii regi care s-au succedat la tronul Frantei. Acest lucru nu a ajutat cu nimic pentru a pune capat conflictelor interne din capitala Paris.

 

Raspandirea miscarii protestante a stat la originea sangeroaselor lupte religioase care au decimat multa vreme Parisul si Franta si au culminat cu masacrul hughenotilor din data de 24 august 1572, faimoasa Noapte a Sfantului Bartolomeu. Dupa asasinarea Regelui Henric al III-lea la St.Cloud de catre tanarul Jacques Clément in anul 1589, orasul a fost asediat timp de patru ani pana cand si-a deschis portile Regelui Henric al IV-lea, care si-a abandonat credinta sa initiala si a fost convertit la catolicism.

 

Cu toate acestea, la inceputul secolului al XVII-lea, Parisul avea deja o populatie de 300.000 de locuitori. Orasul a inceput sa creasca in importanta ca un centru cultural si politic, mai ales sub puternicul Cardinal Richelieu, care a fondat Academia Franceza in anul 1635. In timpul noii dinastii Bourbon, orasul a inflorit chiar mai mult: pana in anul 1715, in timpul domniei Regelui Ludovic al XIV-lea avea jumatate de milion de locuitori.

 

Dar fara niciun dubiu, Parisul a castigat locul sau in istorie in anul 1789, odata cu inceperea Revolutiei Franceze, vazuta adesea ca a marcat nasterea lumii moderne. Se considera in mod obianuit ca Revolutia a inceput pe 14 iulie a acelui an, cand poporul a sechestrat simbolul absolutismului si terorii, inchisoarea de la Bstilia.

 

In timpul anilor care au urmat, dezvoltarea istorica a venit chiar intr-o succesiune mai rapida: a cazut monarhia, a inceput regimul terorii, care a fost urmat de reactia Conventiei Thermidoriana si intr-o perioada scurta de timp figurile care au dominat scena politica pariziana au disparut pentru totdeauna. Ceea ce a suferit orasul in timpul acelor ani (pierderea de vieti omenesti si distrugerea ireparabila a lucrarilor de arta) a fost uitat odata cu aparitia Imperiului si a magnificei Curti pe care le-a creat Napoleon in anul 1804, cand a fost incoronat in Catedrala Notre-Dame de Papa Pius al VII-lea.

 

Din anul 1804 pana in anul 1814, orasul a fost infrumusetat cu capodopere artistice, una dupa alta: a fost ridicata Coloana in Piata (Place) Vendôme, a fost construit Arcul de Triumf si au continuat lucrarile la Luvru, unde a avut loc casatoria dintre Napoleon si Marie Louise de Austria in luxuriantul Salon Carré, in anul 1810.

 

Mai tarziu, Parisul a vazut din nou caderea altor monarhii, a Regelui Carol al X-lea si a Regelui Ludovic-Filip de Orléans (din dinastia Bourbon-Orléans) si nasterea celei de A Doua Republici, cu suirea la tron a lui Napoleon al III-lea.

 

In timpul domniei lui Napoleon al III-lea, Baronului Haussmann i s-a incredintat sarcina sa replanifice orasul, acest fapt rezolvand problema dificila a traficului care gatuia deja capitala franceza. Au fost construite pietele Les Halles, au fost proiectate parcurile Bois de Boulogne si Bois de Vincennes, a fost construita Opera si au fost reorganizate principalele bulevarde.

 

In anul 1870, infrangerea lui Napoleon al III-lea de catre prusaci la Sedan a condus la revolta parizienilor, care la randul lor au initiat alt moment nefericit din istoria orasului si anume Comuna din Paris (18 martie - 22 mai 1871). Au fost distruse, din nefericire, multe cladiri frumoase si istorice in aceasta perioada de rebeliune, printre ele fiind Hôtel de Ville (Primaria Parisului de astazi) si Tuileries.

 

Dar la inceputul secolului al XX-lea, Parisul a vazut o noua crestere a splendorii odata cu Expozitia Mondiala care a fost tinuta in oras si pentru acest eveniment s-au construit cladiri noi, cum ar fi Marele Palat si Micul Palat. Tot atunci s-au nascut miscari artistice noi, atat in pictura cat si in literatura.

 

Din pacate, Parisul a avut inca de suferit in doua razboaie lungi si sangeroase, care au adus bombardamente si ruine. In Al Doilea Razboi Mondial, orasul a fost luat de catre Armata Germana in anul 1940 si eliberat de Aliati in anul 1944. Din acel moment, Parisul s-a reintors la traditiile sale de oras liber, plin de viata, care are locul sau in istoria umanitatii si culturii mondiale.

 

Atractiile turistice din Paris sunt:

 

Catedrala Notre-Dame din Paris

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Notre-Dame, le gasiti aici.

 

Catedrala Notre-Dame din Paris (in romana Catedrala Doamna Noastra, cu referire la Fecioara Maria), este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franta si este parte a patrimoniului mondial UNESCO. Catedrala se afla in Ile de la Cite, in centrul Parisului.

 

Catedrala a fost construita pe locul unei bazilici crestine, care fusese ocupata anterior de un templu care a datat din Perioada Romana. Constructia catedralei a inceput in anul 1163, sub coordonarea Episcopului Maurice de Sully, iar lucrarea a inceput cu strana. Cu timpul, s-au construit si nava si auditoriul si in final a fost finalizata fatada, in anul 1200, de catre Episcopul Eudes de Sully, iar turnurile au fost finalizate pana in anul 1245.

 

Catedrala Notre-Dame din Paris nu se viziteaza din cauza incendiului produs in data de 15 aprilie 2019.

 

 



 

Muzeul Luvru, cu celebra pictura Gioconda sau Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Luvru din Paris, partea I (Departamentele de Antichitati grecesti, etrusce si romane, Departamentul Antichitatilor Egiptene si Departamentul de Sculpturi si Obiecte de Arta), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Luvru din Paris, partea a II-a (Departamentul de Picturi), le gasiti aici.

 

Muzeul Luvru este cel mai mare muzeu de istorie si arta din Franta. Muzeul Luvru se afla in centrul capitalei franceze, Paris, intre cheiul drept al Senei si strada Rivoli, in primul arondisment, intr-o cladire istorica, fost palat regal, Palatul Luvru. Luvrul este muzeu cu caracter universal si expune opere de arta din epoci diferite ale civilizatiei, din Antichitate pana in anul 1848, acoperind o arie geo-culturala intinsa, de la Europa occidentala, Grecia, Egipt, pana la Orientul Apropiat. Operele expuse in Muzeul Luvru au o varietate mare, de la picturi, sculpturi, desene, pana la ceramica, obiecte arheologice sau alte obiecte de arta. 

 

Programul de vizitare al Muzeului Luvru este miercuri - luni, intre orele 09.00 - 18.00, iar un bilet de intrare costa 17 EURO pentru adulti.

 

 



 

Piata Vendôme

 

Daca doriti mai multe informatii despre articolul "La plimbare prin Paris", partea a II-a (Piata Vendôme, Opera din Paris, Palatul Chaillot, Scoala Militara, Piata Châtelet, Biserica St.Germain L'Auxerrois, Piata Republicii, Biserica Sfantul Eustache si Bursa de Comert, Bulevardul Champs-Élysées, Arcul de Triumf, Bazilica Sacré-Cœur, Arcul Carusel, Galeriile Lafayette si Moulin Rouge), le gasiti aici.

 

Fiind alta capodopera a lui Jules Hardouin-Mansart (care proiectase deja Piata Victoriilor), aceasta piata a primit numele de la Ducele de Vendôme, care a avut rezidenta aici. Piata Vendôme a fost creata intre anii 1687 si 1720, pentru a inconjura o statuie ecvestra dedicata Regelui Ludovic al XIV-lea, facuta de Girardon si care a fost distrusa mai tarziu, ca multe altele, in timpul Revolutiei Franceze.

 



Gradinile Tuileries

 

Daca doriti mai multe informatii despre articolul "La plimbare prin Paris", partea I (Gradinile Tuileries, Piata Concordiei si Podul Alexandru III), le gasiti aici.

 

Gradina este in centrul Parisului, de la vest la est, de la Piata Concordiei pana la Palatul Luvru, si de la sud la nord, de la Sena pana la strada Rivoli. Gradina a fost creata in anul 1564, cand a inceput si constructia Palatului Tuileries, la ordinul Reginei Caterina de Medici. Gradinile Tuileries au fost construite in stil italian: sase alei pe longitudine si opt alei transversale delimiteaza compartimentele rectangulare care includ diferite plantatii, cum ar fi arbori masivi, peluze, randuri de flori, etc. Gradina mai este impodobita de o fantana, o menajerie si o grota. La inceputul secolului al XVII-lea s-a mai amenajat in gradina o sera de portocali si o crescatorie de viermi de matase.

 




 

Piata Concordiei, cu Fantana pietei si Obeliscul Egipetean

 

Piata Concordiei este cea mai mare piata publica din Paris si separa Gradinile Tuileries de bulevardul Champs-Élysées. A fost creata intre anii 1757 si 1779 dupa un proiect al lui Jacques-Ange            Gabriel, pe terenul donat de rege in anul 1743. Piata a fost dedicata initial Regelui Ludovic al XV-lea si a existat o statuie ecvestra a regelui in centrul pietei, o lucrare facuta de Bouchardon si Pigalle. Statuia a fost daramata in timpul Revolutiei Franceze.

 

In timpul Revolutiei, piata a fost locul ghilotinei, sub a carui cutit si-au pierdut capetele multe personalitati mari ale timpului: de la rege, Ludovic al XVI-lea si regina sa, Maria Antoaneta, la Madame Roland si Robespierre. Piata a devenit Piata Concordiei in anul 1795 si infatisarea sa de astazi dateaza din perioada 1836 - 1840, cand a fost amenajata de catre arhitectul Hittorf.

 

In centrul Pietei Concordia sta astazi Obeliscul Egiptean din Templul din Luxor, donat Regelui Ludovic Filip in anul 1831 de catre Mehmet-Ali. Montat in anul 1836, obeliscul are 75 picioare inaltime si este acoperit cu hieroglife care ilustreaza faptele glorioase ale faraonului Ramses al II-lea.

 

Construite dupa modelul fantanilor din Piata Sf.Petru din Roma, cele doua fantani de langa obelisc au fost ridicate de Hittorf, intre anii 1836 si 1846. Fantanile au cateva bazine si statui care le impodobesc si care reprezinta alegorii fluviale.

 

 

Obeliscul Egipetean

 

 

Marele Palat si Micul Palat

 

Expozitia Mondiala tinuta la Paris in anul 1900 a fost un pas important in istoria artei si arhitecturii orasului. Cu aceasta ocazie, au fost create monumente si lucrari de arta intr-un stil modern, care a fost prea eclectic si bombastic pentru acele vremuri. Ca o reflectie a acestui gust, au fost ridicate cele doua cladiri adiacente numite Micul Palat (Petit Palais) si Marele Palat (Grand Palais), ambele de dimensiuni impresionante si caracterizate de colonade ample, frize si compozitii sculpturale.

 

Micul Palat

 

 

Podul Alexandru III

 

Fiind unul dintre multele poduri ale Parisului, Podul Alexandru III are o singura deschidere din metal, are 107,5 metri lungime si 40 metri latime si leaga Esplanada Invalizilor de Champs-Élysées. Podul a fost construit intre anii 1896 si 1900 si a fost denumit dupa Tarul Alexandru al III-lea, al carui fiu, Nicolae al II-lea a inaugurat podul.  In partea opusa a Senei se afla cele doua palate: Petit Palais si Grand Palais.

 

De fapt, podul a fost construit sa sarbatoreasca crearea Aliantei dintre Rusia si Franta. Motivele decorative ale podului sunt ghirlande de flori, felinare tinute de ingeri si figuri alegorice ale zeitatilor marine. Pe cei doi piloni de pe malul drept sunt reprezentatii ale Frantei medievale si Frantei moderne, in timp ce pe pilonii malului stang sunt statui poleite cu aur care reprezinta Franta Renasterii si Franta in timpul Regeleui Ludovic al XIV-lea. Reprezentatii alegorice ale Senei si Nevei, simboluri ale Frantei si Rusiei, decoreaza pilonii de la intrarile de pe pod.

 

 


 

Muzeul Orsay

 

Ceea ce presa defineste ca fiind "cel mai frumos muzeu din Europa" se afla pe malul stang al Senei, unde a fost initial Curtea de Audit de Stat, in anul 1870, care a fost distrusa in timpul Comunei din Paris. In anul 1898, Compania de Cale Ferata Paris Orléans a arondat cladirea pentru noua statie lui Victor Laloux. Lucrarea a fost facuta in doi ani asa ca Gara Orsay (Gare d'Orsay, in franceza) a fost gata pentru Expozitia Universala tiniuta in anul 1900.

 

In zilele noastre, sunt expuse in muzeu mai mult de 4.000 de lucrari, incluzand picturi, sculpturi, desene si mobilier, intr-un spatiu de peste 45.000 de metri patrati. La parter sunt expuse picturi, sculpturi si arta decorativa din anul 1850 pana in anul 1870, cu lucrari de Ingres, Delacroix, Manet, Puvis de Chavannes si Gustave Moreau, in timp ce picturile impresioniste (Monet, Renoir, Pissarro, Degas si Manet), colectiile Personnaz, Gachet si Guillaumin si picturile post-impresioniste cu capodoperele pictorilor Seurat, Signac, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Van Gogh si a grupului Nabis (Bonnard, Vuillard si Vallotton) sunt expuse la ultimul etaj.

 

Programul de vizitare al Muzeului Orsay este marti - duminica, intre orele 09.30 - 18.00 (ultima intrare este la 17.15), iar joia pana la 21.45. Muzeul este inchis lunea. Un bilet de intrare costa 16 EURO pentru adulti. Timpul de vizitare este de 1 ora.

 


 

Bulevardul Champs-Élysées (Avenue des Champs-Élysées)

 

Initial, aceasta zona vasta, care se intindea de la vestul Pietei Concordia a fost un teren mlastinos. Dupa recuperarea sa, in naul 1667, Le Nôtre a proiectat un bulevard larg, numit Grand-Cours (a devenit Champs-Élysées in anul 1709), care ajunge din Gradinile Tuileries pana la Place dell'Etoile, numita astazi Piata de Gaulle. La inceputul bulevardului este statuia Caii lui Marly, o lucrare facuta de Guillame Coustou; din acest punct, pana la Punctul Ronde al Champs-Élysées, bulevardul este flancat de un parc.

 

 



 

Arcul de Triumf

 

La capatul Champs-Élysées, in varful dealului Chaillot, este marea Piata de Gaulle, de unde pornesc nu mai putin de 12 artere principale. Izolat in centru, sta puternicul si impozantul Arc de Triumf, inceput de Chalgrin in anul 1806, sub Napoleon, care l-a comandat ca memorial al Marii Armate. Fiind finalizat in anul 1836, arcul are o singura bolta si intrece in marime Arcul lui Constantin din Roma. Arcul de Triumf are 50 metri inaltime, 45 metri latime si 22 metri adancime.

 

 



 

Turnul Eiffel

 

Daca doriti mai multe informatii despre Turnul Eiffel, le gasiti aici.

 

Turnul Eiffel a fost ridicat cu ocazia Expozitiei Universale din anul 1889 si reprezinta simbolul Parisului.

 

Programul de vizitare al Turnului Eiffel este zilnic, intre orele 09.30 - 17.30 (programul este restrictionat din cauza pandemiei), iar un bilet de intrare costa astfel: pentru urcarea cu liftul pana la varf + acces la toate cele trei etaje ale turnului, 26,10 EURO pentru adulti, 13,10 EURO pentru tineri si 6,60 EURO pentru copii; pentru urcarea cu liftul pana la al doilea etaj, 16,70 EURO pentru adulti, 8,40 EURO pentru tineri si 4,20 EURO pentru copii. Timpul de vizitare este de 1 ora.

 

Turnul Eiffel in anul 2007, in urmatoarele doua fotografii.

 



Turnul Eiffel in anul 2008, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Domul Invalizilor, cu Mormantul lui Napoleon I

 

Daca doriti mai multe informatii despre Domul Invalizilor, le gasiti aici.

 

Domul Invalizilor sau Hotelul Invalizilor (Hôtel des Invalides, in franceza) este un complex de cladiri din arondismentul 7, Paris, care cuprinde muzee si monumente legate de istoria militara a Frantei, precum si un spital si un azil pentru veteranii de razboi (acesta a fost scopul initial al complexului). Complexul a fost denumit "Hôpital des invalides", de unde provine si numele sau actual. Unii dintre eroii Frantei, inclusiv Napoleon Bonaparte au fost inmormantati aici.

 

Programul de vizitare al Domului Invalizilor este zilnic, intre orele 10.00 - 18.00, iar un bilet de intrare costa 14 EURO pentru adulti. Timpul de vizitare este de 1 ora.

 





 

Galeriile Lafayette

 

Galeriile Lafayette sunt un lant de magazine franceze de lux. Magazinul sau emblematic se afla pe bulevardul Haussmann din arondismentul 9 al Parisului, dar lantul de magazine functioneaza acum si in alte locatii din Franta si din alte tari. Fac parte din compania Groupe Galeries Lafayette, grup care este membru al Asociatiei Internationale a magazinelor universale, din anul 1960.

 




 

Moulin Rouge

 

La poalele dealului Montmartre este Piata Alba (Place Blanche) dominata de lamele lungi ale morii de vant de la Moulin Rouge ("Moara de vant Rosie"), fondata in anul 1889, unde au jucat artistii Valentin le Désossé, Jane Avril si La Goulue. Acest cabaret, pe a carui scena s-a nascut "can-canul" este legat de memoria pictorului Touluse-Lautrec, care si-a petrecut noptile aici, pictand cele mai curioase si pitoresti detalii si cele mai adevarate si mai umane imagini ale vietii de noapte ale cabaretelor si teatrelor.

 

Moulin Rouge nu se viziteaza, se poate intra doar la spectacole.

 



Bazilica Sacré-Cœur

 

Din orice parte a orasului ai vedea panorama Parisului, ochiul se opreste in cele din urma pe domurile albe ale Bazilicii Sacré-Cœur. Stand maiestuos pe varful dealului Montmartre, bazilica a fost inaltata in anul 1876 prin donatii nationale si a fost consacrata in anul 1919. Arhitectii sai (printre care cei mai importanti au fost Abadie si Magno) au proiectat-o intr-un stil curios, care este un amestec de romanic si bizantin.

 

Programul de vizitare al Bazilicii Sacré-Cœur este zilnic, intre orele 06.30 - 22.30, iar intrarea este libera. Timpul de vizitare este de 30 minute. Se poate urca la dom, intrarea fiind pe afara, in stanga bisericii si se urca 300 de scari, deoarece nu este lift. Programul de vizitare al Domului Bazilicii Sacré-Cœur este zilnic, intre orele 10.30 - 20.30, numai pentru perioada iunie - septembrie. Accesul este interzis vizitatorilor in Turnul clopotnita.

 


 

Disneyland Paris

 

Daca doriti mai multe informatii despre Disneyland Paris, le gasiti aici.  

 

Disneyland Paris este un parc de distractii din Marne-la-Vallée, un oras nou aflat in zona de est a Parisului. Complexul este la 32 de kilometri distanta de centrul Parisului si se afla in cea mai mare parte in comuna Chessy, Seine-et-Marne.

 

Disneyland Paris are doua parcuri tematice, un centru comercial, districtul de mese si de divertisment si sapte hoteluri aflate in proprietatea Disney. Disneyland Paris a fost deschis pe data de 12 aprilie 1992 si a fost al doilea parc Disney deschis in afara Statelor Unite ale Americii (dupa Tokyo Disney Resort) si primul care a fost deschis si operat de Disney.

 

Un bilet de intrare la Disneyland Paris costa 54 EURO/persoana si este valabil 1 zi. Poti sa te dai in toate aparatele din parc, sunt incluse in costul biletului.

 



 

Plimbare cu vaporasul pe Sena

 

 Daca doriti mai multe informatii despre plimbarea cu vaporasul pe Sena, le gasiti aici.

 

O plimbare cu vaporasul pe Sena costa 15 EURO/persoana, pentru o ora, iar programul vaporaselor este zilnic, de dimineata pana seara. Sunt si vapoare unde se poate servi masa de pranz sau cina, iar preturile difera, de exemplu pentru o plimbare de 2h15' cu cina inclusa, pretul este de 99 EURO/persoana.

 

 


 

Palatul Versailles, cu celebra Sala a Oglinzilor si Gradinile Palatului.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Versailles, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Versailles, partea a II-a, le gasiti aici.

 

Palatul Versailles (Château de Versailles, in franceza) a fost rezidenta regala principala a Frantei in anul 1682, sub Ludovic al XIV-lea, pana la inceperea Revolutiei Franceze din anul 1789, sub Ludovic al XVI-lea. Palatul se afla in Departamentul Yvelines, in regiunea Île-de-France, la aproape 20 de kilometri sud-vest de centrul Parisului.

 

Palatul Versailles este in prezent monumet istoric si este situl Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind notabil, in special pentru Sala Oglinzilor, care a fost sala de ceremonii, bijuterii arhitectonice ca Opera Regala si Apartamentele Regale, residentele regale, Marele Trianon si Micul Trianon, localizate in parc, Micul Catun rustic, creat pentru Maria Antoaneta si vastele Gradini Versailles, cu fantani, canale, paturi geometrice de flori si grotele, amenajate de André Le Nôtre.

 

Programul de vizitare al Palatul Versailles este zilnic, in afara de luni, dupa urmatorul program: 09.00 - 18.30 (ultima intrare la 17.30), pentru perioada 1 aprilie - 31 octombrie si 09.00 - 17.30 (ultima intrare la 17.00), pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie. Un bilet de intrare costa 18 EURO cu audio ghid. Timpul de vizitare este de 2-3 ore.

 



 

 


Recomand vizitarea Parisului!

 


Comments

Popular posts from this blog