Paris - Turnul Eiffel

 

PARIS -

TURNUL EIFFEL

 

 


 

In acest articol va prezint Turnul Eiffel, din Paris.

 

 

Dupa ce am vizitat Palatul Versailles, Catedrala Notre-Dame si Muzeul Luvru am vizitat Turnul Eiffel.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Versailles, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Versailles, partea a II-a, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Notre-Dame, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Luvru din Paris, partea I (Departamentele de Antichitati grecesti, etrusce si romane, Departamentul Antichitatilor Egiptene si Departamentul de Sculpturi si Obiecte de Arta), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Luvru din Paris, partea a II-a (Departamentul de Picturi), le gasiti aici.

 

 

Daca simbolul Romei este Colosseumul, simbolul Parisului este fara niciu dubiu Turnul Eiffel: ambele sunt monumente unice prin design si constructie, ambele starnesc admiratie prin dimensiunile lor extraordinare si ambele stau marturie vointei innascute a omului de a construi ceva capabil sa demonstreze masura geniului sau.

 

Turnul Eiffel a fost ridicat cu ocazia Expozitiei Universale din anul 1889, un targ mondial care sarbatorea centenarul Revolutiei franceze. Acestia au fost anii Revolutiei Industriale, progresului si cuceririlor stiintifice. S-a incercat adaptarea fiecarei arte la noua directie si sa se faca ca fiecare activitate umana sa corespunda noii sensibilitati create de schimbarile rapide ale vremurilor.

 

Arhitectura a suferit si ea schimbari radicale: noile materiale de constructii au fost sticla, fierul si otelul, cele mai potrivite pentru a face cladirile mai luminoase, mai dinamice si mai moderne. Pe scurt, inginerul a luat locul arhitectului. Si intr-adevar, un inginer, Gustave Eiffel, de la care vine si numele turnului, a proiectat (nu pe hartie, ci pe suprafata cerului) aceste linii extraordinare din metal, care se ridica deasupra liniei orizontului parizian si pare ca triumfa asupra tuturor monumentelor vechi ale orasului.

 

In timp ce cladirile vechi simbolizeaza trecutul, Turnul Eiffel a anticipat viitorul pe care l-a realizat omul.

 

In ansamblu, Turnul Eiffel masoara 324 metri inaltime si este o structura extrem de luminoasa, impletita, in care au fost sudate nu mai putin de 15.000 de piese din metal. Greutatea sa extraordinara de 7.000 de tone sta pe patru piloni enormi, cu baza din beton.

 

Turnul Eiffel are trei etaje, iar ultimul etaj masoara 276 metri. Accesul publicului la primele doua etaje se face atat pe scari, cat si cu liftul, in timp ce accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. La fiecare etaj sunt baruri si restaurante, unde turistii pot sa serveasca ceva si pot sa admire vederile panoramice. Cand vizibilitatea este maxima, se poate vedea panorama la 45 de mile. Antena din varful turnului are 20 de metri. La ultimul etaj al turnului sunt figurile de ceara ale constructorilor turnului.

 

Sub Turnul Eiffel este zona verde a Champ-de-Mars, care a fost odata un camp militar si a fost transformat ulterior in gradina. In timpul Regimului Vechi si a Revolutiei Franceze, s-au tinut aici multe festivale, inclusiv Festivalul Fiintei Supreme, introdus de Robespierre si sarbatorit pe data de 8 iunie 1794. Apoi, in timpurile moderne, zona vasta a fost folosita pentru numeroasele expozitii mondiale.

 

Astazi, zona este gradina, a carei design a fost supervizat de Formige, intre anii 1908 si 1928 si este divizata de strazi late si dispersate, cu gradini de flori si cursuri mici de apa.

 

Am urcat in Turnul Eiffel de doua ori, in timpul excursiei de la Paris: odata ziua, cand obiectivul era inclus in program si odata noaptea, pe cont propriu. De fiecare data am urcat pana sus, cu liftul. Am facut si o plimbare cu vaporasul pe Sena, noaptea, cand luminile Turnului Eiffel se schimbau si dadeau un spectacol feeric.

 

Turnul Eiffel vazut din zona Podului Alexandru al III-lea, in urmatoarele 5 fotografii.

 




 

Turnul Eiffel vazut seara, din plimbarea cu vaporasul pe Sena, in urmatoarele 17 fotografii.

 







Ultimul etaj si antena Turnului Eiffel

 




 

Turnul Eiffel vazut din turnul Catedralei Notre-Dame, in urmatoarele 3 fotografii.

 




 

Pilonii Turnului Eiffel, in urmatoarele 4 fotografii.

 


Cei patru piloni ai Turnului Eiffel

 

Turnul Eiffel vazut de la baza sa, in urmatoarele 7 fotografii.

 





 

La baza turnului sunt multi porumbei, pe care ii hranesc vizitatorii.

 


Turnul Eiffel vazut din Champ-de-Mars, in urmatoarele 6 fotografii.

 





 

Ultimul etaj al Turnului Eiffel si panorama Parisului vazuta de la acest etaj, in urmatoarele 17 fotografii.

 

Champ-de-Mars

 


Domul Invalizilor

 









 

Turnul Eiffel vazut din Gradinile Tuileries, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Turnul Eiffel noaptea, in urmatoarele 6 fotografii.

 





 

 

 

Recomand vizitarea Turnului Eiffel!

 

 

Comments

Popular posts from this blog