Londra-Catedrala Saint Paul-partea I

 

LONDRA -

CATEDRALA SAINT PAUL -

PARTEA I

 



 

Va prezint partea I a articolului despre Catedrala Saint Paul, din Londra (istoricul si exteriorul catedralei).

 

 

Dupa ce am vizitat Muzeul Britanic (British Museum), Abatia Westminster, Palatul Westminster, Catedrala Westminster si Tower Bridge, Palatul Buckingham si Parcurile Regale, am vizitat Catedrala Saint Paul.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea I (prezentare generala a muzeului si Biblioteca Regelui), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea a II-a (Departamentul Greciei si Romei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Britanic (British Museum) din Londra, partea a III-a (Departamentul Orientului Mijlociu, Departamentul Egiptului si Sudanului si Departamentul Asiei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Abatia Westminster, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Westminster, din Londra, partea I (istoricul, exteriorul si turnurile palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Westminster, din Londra, partea a II-a (interiorul palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Westminster, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Tower Bridge, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Buckingham, din Londra, partea I (istoricul palatului, Memorialul Victoria, portile si gradinile din fata palatului si Galeria Reginei), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Buckingham, din Londra, partea a II-a (schimbarea garzii, interiorul palatului si gradinile palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Parcurile Regale, din Londra, le gasiti aici.

 

Am luat metroul pana la Catedrala Saint Paul si a fost cea mai lunga linie de metrou in care am mers vreodata. Am schimbat trenurile de cateva ori si am mers si pe jos cam 5 minute, prin tuneluri, deoarece metroul trece pe sub Tamisa. Nu este complicat, deoarece hartile metroului din Londra sunt foarte bune. Catedrala Saint Paul este langa statia de metrou. Voi mai vorbi despre acest subiect in unul dintre articolele viitoare.

 

Catedrala Saint Paul (Catedrala Sfantul Pavel) este o biserica anglicana situata pe colina Ludgate Hill. Este cea mai mare biserica din Londra si a doua cea mai mare biserica din Marea Britanie, dupa Catedrala din Liverpool. Catedrala Saint Paul este lacasul in care slujeste episcopul anglican al Londrei.

 

Catedralele servesc comunitatilor largi. O caredrala gazduieste tronul, locul (sau cathedra, din latina) episcopului, facandu-l centru de rugaciune crestina si de invatare si locul misiunii crestine. Catedralele sunt, de asemenea, locuri importante pentru intalnirea oamenilor si a schimbului de idei; ele sunt centre de arta, invatare si dezbateri publice. Situata in capitala natiunii, Saint Paul este Catedrala Londrei si intruchipeaza viata spirituala si tezaurul poporului britanic.

 

Prezenta Saint Paul este a cincea catedrala de pe locul actual, prima fiind construita in anul 604. Actuala catedrala a fost construita intre anii 1675 si 1711, dupa ce cladirea dinaintea ei a fost distrusa intr-un incendiu. Aceasta a fost prima catedrala construita dupa Reformarea Engleza din secolul al XVI-lea, cand Regele Henric al VIII-lea a scos Biserica Angliei de sub jurisdictia Papei si controlul asupra Bisericii a fost luat de catre Coroana.

 

Astazi, Biserica Angliei este catolica si reformata. Ea are episcopi si preoti, si sarbatoresc Botezul si Impartasania in modul traditional. Dar slujbele au fost intotdeauna in engleza, preotilor li se permite sa se casatoreasca si atat femeile cat si barbatii sunt hirotonisiti. Catedralele sunt poate expresia suprema a incluziunii Bisericii Angliei, cautand sa slujeasca toti oamenii, indiferent de statutul sau credinta lor.

 

Istoricul Catedralei Saint Paul

 

Catedrala Saint Paul a fost una dintre primele asezari crestine in curs de dezvoltare si a devenit o icoana a credintei crestine in Britania. Ea s-a dezvoltat si a crescut pentru a reflecta gusturile, atitudinile si oamenii natiunii. Cladirile bisericilor au fost construite si s-au daramat, slujbele s-au schimbat si au fost actualizate, dar de-a lungul istoriei, Catedrala Saint Paul a ramas o biserica de lucru, plina cu enoriasi.

 

Anul 604: prima Catedrala Saint Paul

 

Saint Paul are vedere la The City a Londrei, inima capitalei. The City acopera doar o mila patrata si este aproape un stat in stat, fiind mandru de statutul si traditiile sale.

 

Au fost biserici si monumente religioase pe actualul loc al catedralei inca din timpurile romane. Sir Christopher Wren a scris ca atunci cand au inceput excavarile pentru cladire: "am descoperit cantitati de urne, vase sparte si vase de ceramica...situl arata in mod evident o mare Antichitate".

 

In anul 604 a fost construita pe actualul loc prima catedrala dedicata Sfantului Pavel, de catre Mellitus, Episcopul Saxonilor de Est. Prima cladire din lemn a ars in anul 675 si a fost reconstruita zece ani mai tarziu, dar a fost distrusa si aceasta de catre vikingi, in anul 962. Aa fost construita apoi o noua biserica din piatra.

 

Anul 1087: vechea Catedrala Saint Paul

 

Ca urmare a incendiului din anul 1087, biserica a fost reconstruita din nou. Normanzii, care cucerisera recent Britania, au construit cea mai lunga si mai inalta biserica crestina din lume. A fost terminata in anul 1240, dar lucrarile de extindere a ei au inceput la mai putin de 20 de ani mai tarziu si catedrala a fost in sfarsit sfintita in anul 1300.

 

Peste secole, catedrala normanda s-a darapanat. Dupa ce au fost comandate investigatiile asupra cladirii catedralei, la inceputul secolului al XVII-lea, restaurarea a inceput, in sfarsit, in anul 1633, cu supervizarea lui Inigo Jones.

 

Nava si transepturile au fost refacute cu piatra Portland in stilul clasic, si frontul de vest a fost remodelat cu un portic. Oricum, in anul 1642, din cauza Razboiului Civil Englez lucrarile nu au mai avansat. Biserica era considerata cea mai importanta cladire clasica din tara.

 

In timpul Razboiului Civil si a Republicii care a urmat executiei Regelui Carol I din anul 1649, oamenii au devenit mai putin respectuosi fata de Biserica stabilita. Multe locuri de rugaciune au fost lasate sa se ruineze, inclusiv Catedrala Saint Paul, care a fost folosita pentru grajdurile de cai, iar nava a devenit piata, cu un drum care trecea prin transept.

 

Cand a fost restaurata monarhia, in anul 1660, Regele Carol al II-lea a dat afara comerciantii si a inceput sa aduca catedrala la forma sa initiala. In anul 1662 a fost deschis corul catedralei pentru slijbe, in timp ce restul cladirii a fost reparata. Un an mai tarziu, s-a dat o comanda regala pentru a se examina starea cladirii catedralei si i s-a cerut arhitectului Christopher Wren sa pregateasca planuri pentru restaurare.

 

Planul lui Wren a fost acceptat in anul 1666, dar inainte ca el sa inceapa lucrarea a avut loc Marele Incendiu al Londrei.

 

Anul 1666: Marele Incendiu al Londrei.

 

Focul a inceput pe 2 septembrie si a distrus doua treimi din The City al Londrei. Incendiul a durat patru zile si nopti, distrugand 13.200 de case si 87 biserici parohiale, cat si vechea Catredrala Saint Paul. In mod miraculos, au fost putine pierderi de vieti omenesti, au murit mai putin de 20 de oameni.

 

Regele Carol si Lordul Primar au numit imediat o comisie noua sa organizeze reconstructia The City si la doar noua zile dupa pornirea incendiului arhitectul Wren a facut planurile. Cu aceasta ocazie s-a organizat Sarbatoarea Luminii, cu strazi care radiau din cladirile cheie si piete ca razele soarelui. Planurile lui Wren au continut, de asemenea si proiectul pentru o catedrala noua, cu piatra aurie, ferestre din sticla transparenta si picturi aurite.

 

Din nefericire pentru Wren, locuitorii The City, care aveau nevoie de spatii de locuit si de locuri de munca cat mai repede posibil, au inceput propriile lor reconstructii aproape imediat si planul pentru The City nu a mai fost facut niciodata.

 

Au fost facute lucrari de reparatii temporare la vechea Catedrala Saint Paul, dar structura a fost fundamental gresita. In sfarsit, lui Wren i s-a cerut sa faca un proiect pentru o cladire noua. Demolarea vechii catedrale a inceput in acelasi an.

 

Sir Christopher Wren

 

Wren a fost o mare personalitate. Cu toate ca el este cel mai bine cunoscut acum ca arhitect, el a fost si astronom, om de stiinta si matematician. Wren a fost unul dintre membrii fondatori ai Societtaii Regale in anul 1660, o academie nationala de stiinte, dar el a fost si un om foarte credincios. Provenea dintr-o familie de clerici, care a fost loiala cauzei regalitatii in timpul Razboiului Civil.

 

Fiind arhitectul favorit al regalitatii si statului, Wren a avut comenzi multe. Ele au inclus Observatorul Greenwich si Spitalul Greenwich si extinderea lucrarilor la Curtea Palatului Hempton si la Palatul Kensington, cat si cateva cladiri magnifice in Oxford, unde a studiat si a lucrat ca profesor de astronomie din anul 1661 pana in anul 1673.

 

Oricum, marea pasiune a lui Wren a fost pentru The City al Londrei, pentru Catedrala Saint Paul si pentru multele biserici din The City, pe care le-a proiectat dupa Marele Incendiu.

 

Perioada 1669 - 1675: proiectele

 

Wren a facut primul sau proiect pentru Catedrala Saint Paul in anul 1669. Proiectul a fost respins, pe motiv ca avea influente straine si nu era suficient de traditional. Apoi, in anul 1673, Regele Carol al II-lea i-a dat comanda pentru lucrarlie de reconstructie, folosind al doilea proiect al lui Wren ca ghid. Acest plan a fost bazat pe forma unei cruci grecesti, cu patru brate de lungime egala.

 

Regele a comandat, de asemenea, "Marele Model" (care se afla acum in Camera Trofeelor catedralei) , bazat pe al treilea proiect, dezvoltat din crucea greceasca, care trebuia sa ofere o "regula si o directie de neschimbat" lucrarii de constructie. Acest proiect a fost, de asemenea abandonat, deoarece autoritatile nu au avut sufiecienti bani sa plateasca toate lucrarile odata si nu putea fi construit in etape.

 

Vicarii si Adunarea Canonicilor (clericii Catedralei Saint Paul) au insistat ca planul catedralei trebuie sa urmeze modelul conventional de cruce latina, cu o singura sectiune, nava, care trebuia sa fie mai lunga decat restul. Un proiect final, cunoscut sub denumirea de Proiectul Garant, a primit aprobarea regala pe data de 14 mai 1675 si infatisa un dom, care multumea arhitectul, dar avea o spira lunga in varf si cu un plan in cruce latina, pentru a multumi vicarii si Adunarea Canonicilor.

 

In anul 1675, Regele i-a dat lui Wren libertatea sa faca cateva schimbari. Wren a schimbat proportiile cladirii si a abandonat ideea unei spire in varful domului. Catedrala de astazi este oricum, foarte diferita de proiectul aprobat.

 

Perioada 1675 - 1711: nasterea noii Catedrale Saint Paul

 

Primele contracte pentru construirea primei cladiri au fost semnate in iulie 1675. Lucarrile au fost finalizate dupa 36 de ani, facand Catedrala Saint Paul prima catedrala englezeasca care a fost finalizata in timpul vietii primului sau arhitect. Wren a adunat artisti si mesteri pentru a lucra la cladire. El a avut, de asemenea, un rol activ angajand si supervizand muncitori, verifica bugetul si superviza lucrarile saptamanal.

 

Chiar si asa, lucrarile avansau prea incet. In anul 1697, Comitetul de Comanda a pus presiune pe Wren, convingand Parlamentul sa-i retina lui Wren jumatate din salariu, pana la finalizarea catedralei. Corul catedralei a fost deschis pentru cult pe data de 2 decembrie 1697, in timp ce lucrarile de constructie au continuat in jurul sau.

 

Catedrala Saint Paul a fost finalizata in anul 1711. Pana la moartea sa, la varsta de 91 de ani, Wren a venit in mod repetat la Catedrala Saint Paul sa stea sub dom si sa reflecteze la capodopera credintei si imaginatiei.

 

Traditia slujbelor religioase

 

In acelasi an in care s-a deschis corul, in Catedrala Saint Paul s-a tinut primul eveniment de importanta nationala, o slujba de multumire dupa razboiul dintre Anglia si Franta. La 300 de ani de atunci, Catedrala Saint Paul a fost locul unde individul si natiunea si-au putut exprima sentimentele de bucurie, gratitudine si suparare, care sunt in centrul vietii noastre.

 

Printre evenimentele de la Catedrala Saint Paul sunt si cele regale. Fiind sefii statului, Regele si Regina, impreuna cu familiile lor, participa la evenimentele natiunii si la sarbatorile lor personale. La sfarsitul secolului al XVIII-lea, s-a tinut in catedrala o slujba pentru insanatosirea Regelui George al III-lea, dupa o boala mentala.

 

In anul 1897, Regina Victoria a ales sa sarbatoreasca jubileul ei de diamant in catedrala, implinind 60 de ani de domnie. A fost tinuta o predica pe treptele catedralei, in timp ce Regina, in varsta de 78 de ani, statea in apropiere, in trasura deschisa.

 

Mai recent, Regina Elisabeta a II-a si-a sarbatorit jubileele la Catedrala Saint Paul si ziua ei de nastere la 80 de ani, in anul 2006.

 

Au fost tinute in catedrala si nunti regale: casatoria Catherinei Aragon cu Printul Arthur, in anul 1501 si faimoasa nunta a Printului de Wales cu Lady Diana Spencer, in anul 1981.

 

Fiind o biserica a natiunii, Catedrala Saint Paul a fost, de asemenea, locul funerariilor de stat a liderilor militari britanici, printre care se afla Amiralul Lord Nelson si Ducele de Wellington, cat si Primul Ministru din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, Sir Winston Churchill.

 

In catedrala s-au tinut slujbe pentru a marca contributiile valoroase ale oamenilor simpli implicati in conflictele armate din Insulele Falkland (numite si Insulele Malvine), Regiunea Golfului si Irlanda de Nord.

 

O multime mare de oameni s-a strans  la Catedrala Saint Paul dupa atacurile teroriste de la New York din 11 septembrie 2011, cand Londra si-a exprimat solidaritatea cu locuitorii New Yorkului.

 

Oamenilor de alte credinte li se pot face slujbe la Catedrala Saint Paul. Slujba memoriala a Regelui Hussein al Iordaniei din anul 1999 a fost prima slujba crestina din Catedrala Saint Paul unde s-a citit un verset din Coran. In anul 2005, la slujba de comemorare de dupa bombardamentul terorist din Londra, din iunie a aceluiasi an, tineri reprezentand diferite comunitati religioase au aprins lumanari in semn de speranta in timpuri de turbulenta.

 

In aceste moduri simbolice, Catedrala Londrei pare sa fie casa rugaciunilor pentru oamenii tuturor natiunilor. Este un loc de protest impotriva injustitiei si pentru exprimarea publica a sperantei pentru o societate mai buna.

 

Martin Luther King s-a oprit sa predice la Catedrala Saint Paul in drumul sau in care si-a ridicat Premiul Nobel pentru Pace, in anul 1964. Fostul Prim Ministru, Gordon Brown, a vorbit la Catedrala Saint Paul cu ocazia deschiderii summitului G20 la Londra, in anul 2009.

 

Implicarea in comunitatea globala si justitia sociala fac parte din viata Catedralei Saint Paul, ca si rugaciunea si ceremonialul.

 

Exteriorul si curtea Catedralei Saint Paul

 

Frontul de vest al Catedralei Saint Paul este dominat de un relief triunghiular care infatiseaza conversia Sfantului patron al catedralei la crestinism. Deasupra lui este statuia Sfantului Pavel, flancata de alti apostoli si de patru evanghelisti. Aceasta a fost lucrarea lui Francis Bird (din perioada 1718 - 1721), care a fost puternic influentat de arhitectura Bisericii Romei.

 

Bird a pictat si statuia Reginei Anna care este in fata catedralei Saint Paul. Anna  afost monarhul care era pe tron in timpul finalizarii catedralei.

 

Cele doua turnuri de vest sunt acoperite cu un ananas, simbol al pacii, prosperitatii si ospitalitatii. Langa varful turnului de sud-vest este un ceas, care a fost instalat in anul 1893 si care are trei fete, fiecare avand mai mult de cinci metri in diametru.

 

Deasupra ceasului este atarnat Marele Tom, clopotul orar si Marele Paul, cel mai mare clopot cu pendul din Europa. Marele Paul provine de dinaintea actualei catedrale, in timp ce Marele Tom a fost adus in catedrala in anul 1716. Marele Tom bate la ora exacta si pentru a anunta moartea suveranului. Turnul de nord-vest gazduieste cele 12 clopote.

 

Curtea de sud a catedralei a fost refacuta in anul 2008. Pe pavajul de la capatul de vest al curtii se afla un plan al catedralei de dinaintea Marelui Incendiu, suprapus peste conturul celei actuale. Cladirea veche a fost mai mare decat cea actuala!

 

Astazi, Casa Adunarii de Canonici sau Centrul administrativ al catedralei se afla in partea de nord; este o cladire eleganta din caramida, cu fata la noua Piata Peternoster, care era inainte centrul comerciantilor de picturi. Alaturi, in curtea de nord-est a catedralei se afla o placa care marcheaza locatia Crucii lui Pavel, un centru popular de stiri si comentarii, unde a fost ars Noul Testament al lui William Tyndale in timpul Reformei Religioase (din secolul al XVI-lea, care a avut ca urmare aparitia Bisericii Reformate si a Bisericii Protestante), deoarece era in limba engleza si unde generatii de londonezi si-au jucat rolul in stimularea opiniei publice.

 

Coloana montata cu o statuie aurita a Sfantului Pavel comemoreaza, de asemenea, predicarea publica a credintei crestine in aceasta locatie.

 

Frontul de vest al Catedralei Saint Paul, cu relieful triunghiular, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Statuia Reginei Anna din fata catedralei, sculptata de Francis Bird, in urmatoarea fotografie.

 


Frontul de vest al Catedralei Saint Paul, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Turnul de sud-vest (dreapta) cu ceas

 




Domul Catedralei Saint Paul (exterior), vazut din Piata Peternoster, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Turnul de nord-vest, vazut din Piata Peternoster, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Piata Peternoster si Catedrala Saint Paul, in urmatoarele 14 fotografii.


 

Coloana montata cu o statuie aurita a Sfantului Pavel

 





Domul catedralei, coloana montata cu o statuie aurita a Sfantului Pavel si turnul de nord-vest

 



 

 


Va urma....

 



Comments

Popular posts from this blog