Ierusalim-Drumul Crucii (Via Dolorosa)

 

IERUSALIM - DRUMUL CRUCII

(VIA DOLOROSA)

 


 

Va invit sa parcurgem impreuna Drumul Crucii (Via Dolorosa) din Ierusalim, deoarece astazi sunt Floriile si procesiunea din Duminica Floriilor este prima procesiune inainte de Paste, care duce pelerinii pe urmele Mantuitorului.

 

Cea de a doua procesiune are loc in seara zilei din Joia Mare, iar cea de a treia in Vinerea Mare.

 

 

Drumul Crucii (Via Dolorosa) este cunoscut si sub denumirea de "Calea Durerii", "Calea Indurerata", Calea Suferintei" sau "Calea Dureroasa". Este unul dintre cele mai sfinte locuri in lumea crestina.

 

Drumul Crucii este o strada in doua parti, in Orasul Vechi al Ierusalimului, care porneste de la prima din cele 14 opriri, urca catre Dealul Craniului si este uneori abrupt, iar apoi urca serpuit spre Biserica Sfantul Mormant. Catolicii si ortodocsii cred ca aceasta biserica a fost construita pe locul unde Iisus a murit, a fost ingropat si a inviat.

 

Cateva dintre opriri permit pelegrinilor sa coboare de pe drumul principal.

 

Traditia pelerinilor de a merge de-a lungul acestei rute a lui Iisus a inceput din Perioada Bizantina (intre secolele al IV-lea si al VII-lea). Procesiunea credinciosilor incepea din Gradina Ghetsimani la Golgota, via Valea Kidron, casa lui Caiafa de pe versantul Muntelui Sion si catre nord, via Biserica Sofia, care a fost identificata cu locul Pretoriului (Oprirea a Patra de astazi).

 

Din secolul al VIII-lea pana in secolul al XII-lea, procesiunea a inceput din Camera Cinei cea de Taina de pe Muntele Sion si a continuat la nord de Golgota.

 

Ruta actuala a Drumului Crucii a fost stabilita in perioada Cruciata, in secolul al XIII-lea. Ea incepe de la Poarta Sfantului Stefan si se indreapta spre vest, pana la Biserica Sfantul Mormant. Acesta este drumul pe care a mers Iisus de la locul Judecatii la locul Rastignirii.

 

Drumul Crucii are 14 opriri, dintre care 9 sunt de-a lungul drumului si 5 in interiorul Bisericii Sfantul Mormant. Aceste opriri comemoreaza ultimele evenimente din viata lui Iisus. Pe aceste locuri au fost ridicate biuserici sau altare. Bisericile de la Opririle Trei, Patru, Cinci, Sase si Sapte sunt deschise numai vinerea dupa amiaza, in timpul procesiunilor oficiale de-a lungul Drumului Crucii. Fiecare dintre cele 14 opriri este marcata cu o placuta cu numarul ei, care nu este intotdeauna usor de observat.

 

Poarta Leului este cunoscuta si ca Bab al-Asbat, Poarta Sfantului Stefan sau Poarta Oii din zidul de est. Aceasta intrare marcheaza inceputul ultimului drum al lui Iisus de la inchisoare la crucificare, Drumul Crucii sau Via Dolorosa.

 

Poarta Sfantului Stefan, in urmatoarele 3 fotografii.

 





Dupa ce am intrat pe Poarta Sfantului Stefan, am vizitat Biserica Sfanta Ana, care se este pe locul unde s-a aflat casa Dreptilor Parinti Ioachim si Ana, adica pe locul unde s-a nascut Maica Domnului. Voi vorbi despre aceasta biserica intr-un articol separat.

 

Biserica Sfanta Ana, in urmatoarea fotografie.

 


Am intrat apoi intr-o curte interioara, unde am primit gratuit niste pliante in limba romana, cu descrierea Drumului Crucii.

 


 

Oprirea 1 - Condamnarea la moarte

 

Prima oprire reprezinta condamnarea lui Iisus la rastignire. Se afla pe locul unde era curtea interioara (Pretoriul) care facea parte din Fortareata Antonia in timpurile romane si unde se afla astazi o cladire musulmana, Scoala Omariyya. Structura ete localizata la nord si in vecinatatea Muntelui Templu.

 

Este identificata cu Cetatea Antonia (din vremea celui de Al Doilea Templu), unde erau stationati soldatii romani in rezerva, mai ales de sarbatori, pentru a inabusi potentiala activitate rebela care ar fi putut sa apara din cauza convergentei atator pelerini care vizitau orasul. Cetatea Antonia a fost o cazarma militara construita de catre regele Irod cel Mare si numita dupa patronul sau, Marc Antoniu. In anul 70 D.Hr., cetatea a fost demolata, odata cu distrugerea templului, la ordinul lui Titus.

 

Oprirea 1, in urmatoarea fotografie.

 


Oprirea 2 - Punerea Crucii pe umerii Domnului in curtea Pretoriului

 

Oprirea a doua este locul unde Iisus a luat Crucea. Aici se afla doua edificii inchinate Patimilor Mantuitorului: Biserica Biciuirii Mantuitorului si Capela Condamnarii.

 

Biserica Biciuirii Mantuitorului (sau Biserica Flagelarii) se afla la intrarea in curtea Manastirii catolice a Biciuirii, la dreapta. Pe locul Bisericii Biciuirii, conform traditiei, soldatii romani l-au biciuit pe Iisus si i-au pus pe cap o coroana de spini, in urma pronuntarii sentintei. In Biserica Biciuirii se afla Capela "Incoronarea cu spini".

 

Biserica Biciuirii se afla pe locul Capelei Cruciatilor, care a fost transformata de musulmani mai intai in grajd, apoi in atelier de tesatorie, iar in cele din urma a ajuns in ruine. In anul 1838, Ibrahim-Pasa a donat biserica ruinata calugarilor franciscani. Acestia, cu ajutorul primit de la Ducele Maximilian de Bavaria, au refacut-o si au redat-o cultului.

 

Vitraliile frumoase redau scene din timpul Patimilor Mantuitorului, iar cupola, lucrata cu grija in mozaic, reprezinta o coroana de spini. Altarul din dreapta este inchinat Sfantului Pavel, care a fost inchis si el in Cetatea Antonia.

 

De cealalta parte a curtii, in fata Bisericii Biciuirii se afla Capela Condamnarii, reconstruita de franciscani in anul 1904, pe locul si dupa planul unei vechi biserici bizantine.

 

Capela Condamnarii si-a mentinut forma bizantina. Aici incepe „Lithostrotos” , locul numit „pardosit cu pietre”, pomenit in Evanghelii, unde s-a desfasurat judecata publica a lui Iisus. Locul era atunci o curte interioara a Cetatii Antonia. In pardoseala bisericii se pastreaza cateva dale de piatra din Lithostrotos, in continuarea celor care se vad la Biserica Ecce Homo de alaturi.

 

Arcul care traverseaza Drumul Crucii a fost construit de romani, in anul 70 D.Hr., pentru a sustine rampa folosita la asedierea Cetatii Antonia, unde se baricadasera iudeii rasculati. Mai tarziu, in anul 135 D.Hr., cand a inceput constructia noului oras numit Aelia Capitolina, din ordinul Imparatului Hadrian, arcul a fost reintegrat intr-un monument inchinat victoriei romane.

 

Unul dintre cele doua arce mai mici, care-l flancau, este inca vizibil in interiorul Bisericii Ecce Homo, care a fost ridicata intre anii 1864-1868 si apartine ordinului monahal catolic Surorile Sionului.

 

Pe jos se pot vedea dalele mari din „Lithostrotos”, martore ale Judecatii lui Iisus. In unele locuri (langa striatiile care impiedicau alunecarea cailor, conducand in acelasi timp si apa de ploaie spre cisterna subterana) se pot vedea sculptate in piatra urmele jocurilor care animau clipele libere ale soldatilor romani. In acea vreme era foarte raspandit jocul numit „Regele”, initiala „B” a cuvantului grecesc „basileus” regasindu-se daltuita in mai toate locurile ocupate de garnizoanele romane.

 

Inchisoarea

 

Conform traditiei ortodoxe, aici se afla locul unde a fost inchis Domnul. In adanc, se afla inchisoarea celor 12 talhari, acolo unde a fost tinut si Baraba, cel eliberat in locul lui Iisus.

 

Biserica Biciuirii, in urmatoarele 7 fotografii.

 





 

Am trecut pe langa Muzeul Terra Sancta, care are o colectie vasta de descoperiri arheologice care dateaza de la inceputurile Crestinismului si din timpurile Noului Testament. Muzeul este deschis de luni-sambata, de la 09.00 - 12.00. Duminica muzeul este inchis. Din pacate, muzeul era inchis cand am fost noi (era trecut de ora 12.00).

 

Muzeul Terra Sancta, in urmatoarele doua fotografii.

 



Capela Condamnarii, in urmatoarele 9 fotografii.

 



„Lithostrotos” , locul numit „pardosit cu pietre”, pomenit in Evanghelii, unde s-a desfasurat judecata publica a lui Iisus.

 




Biserica Ecce Homo, in urmatoarele 6 fotografii.

 






 

Inchisoarea unde a fost inchis Domnul, in urmatoarea fotografie.

 


 

Oprirea 3 - Cea dintai cadere a Mantuitorului sub povara Crucii

 

Oprirea a treia este locul unde Iisus a cazut pentru prima data sub povara Crucii. Pe acest loc a fost construita o capela mica in secolul al XV-lea, de catre Biserica Catolica Armeana. In perioada 1947 - 1948, capela a fost renovata cu ajutorul donatiilor armatei poloneze, ca multumire pentru ajutorul primit in perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial.

 

Sculptura de pe fronton a fost realizata de sculptorul polonez T. Zieliensky.

 

Oprirea a treia, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Oprirea 4 - Intalnirea Domnului cu Mama Sa

 

Oprirea 4 este locul unde Iisus a intalnit-o pe Mama Sa, Maria. Aici se afla Capela Armeneasca, care simbolizeaza locul unde a stat Maria (Stabat Mater Dolorosa) cand a trecut Iisus pe langa ea, carand Crucea.

 

Biserica Armeneasca in care se afla capela a fost reconstruita in anul 1881 pe fundatiile bisericii bizantine Sfanta Sofia. Frontonul bisericii, care infatiseaza intalnirea, a fost realizat tot de catre sculptorul polonez T. Zieliensky. Mozaicul numit "sandalele Mariei", aflat la subsolul bisericii, se mentine la fel de frumos ca in secolul al VI-lea, cand a fost realizat.

 

Oprirea 4, in urmatoarea fotografie.

 


Am intrat apoi in Curtea interioara a Bisericii Catolice Armene, ca in urmatoarele 7 fotografii.

 






Am trecut apoi pe o strada cu niste tarabe.



 

Oprirea 5 - Urma Palmei lui Iisus - intalnirea cu Simon Cirineanul

 

Conform traditiei, acesta este locul unde Simon Cirineanul a fost fortat de soldatii romani sa-l ajute pe Iisus sa care Crucea. Simon era un pelerin din Africa de Sud, care venise la Ierusalim pentru Pastele evreiesc. Tot traditia spune ca atunci cand Domnul s-a sprijinit in acest loc, sub povara Crucii, urma palmei Lui s-a imprimat in piatra.

 

Capela franciscana care marcheaza locul a fost construita in anul 1895.

 

Oprirea 5, in urmatoarele 4 fotografii.

 





Am continuat Drmul Crucii, spre Oprirea 6.

 


 

Oprirea 6 - Intalnirea Domnului cu Veronica, fecioara care I-a sters fata plina de sange cu mahrama

 

Conform traditiei, casa Veronicai se afla langa Via Dolorosa si tocmai din aceasta casa a iesit ea pentru a-l intampina pe Iisus si pentru a-i sterge sudoarea de pe frunte. Facand acest lucru, figura Lui a fost imprimata pe mahrama umeda. Ca rasplata pentru curajul si nobletea ei sufleteasca, Mntuitorul i-a dat mahrama cu imaginea chipului Sau imprimat in tesatura.

 

Biserica de pe acest loc a fost inaltata in anul 1895 pe fundatia unei bazilici bizantine. Locul este detinut astazi de Ordinul monahal "Micile Surori ale lui Iisus".

 

Oprirea 6, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Oprirea 7 - A doua cadere la pamant a Mantuitorului

 

La aceasta oprire, Iisus a cazut la pamant pentru a doua oara. Aceasta oprire marcheaza, conform traditiei, locul unde Iisus a trecut prin Poarta Judecatii, de-a lungul strazilor din Ierusalim, in drumul sau spre Golgota. In timpul Patimilor, aici se afla poarta veche a cetatii, pomenita de Neemia (12:39). A fost denumita Poarta Judecatii, deoarece prin ea se scoteau din cetate condamnatii la moarte. Astazi, poarta se afla expusa la Misiunea ortodoxa rusa "Sfantul Alexandru". Din acest loc, drumul lui Iisus spre Golgota a continuat in afara zidurilor cetatii.

 

Capela de pe acest loc a fot ridicata in anul 1875. Inauntrul capelei joase de la acesta oprire se afla un stalp, care a facut parte din colonada Cardo Roman. Coloana din capela se afla la intersectia dintre Cardo Maximus (strada principala, care strabatea orasul de la nord la sud, construita in anul 135 in timpul imparatului Hadrian) cu o strada care se intindea de la est la vest.

 

Oprirea 7, in urmatoarea fotografie.

 


Apoi, am trecut iar printr-un bazar.

 


Oprirea 8 - Intalnirea Domnului cu femeile care-L plangeau

 

Aceasta oprire a fost in camp deschis si in acest loc, conform traditiei, Iisus le-a intalnit pe fiicele Ierusalimului care ii plangeau soarta amara. Raspunsul lui Iisus a fost: "Fiice ale Ierusalimului, nu Mă plângeţi pe Mine, ci pe voi plângeţi-vă şi pe copiii voştri".

 

Pe acest loc se afla Biserica ortodoxa Sfantul Haralambie, pe a carui zid sunt sculptate in piatra o cruce si inscriptia "NIKA - Iisus Hristos Biruitorul".

 

Oprirea 8, in urmatoarele doua fotografii.

 


Crucea si inscriptia sculptate in zidul bisericii

 

 

Oprirea 9 - Cea de a treia cadere a Domnului la pamant

 

La aceasta oprire, Iisus a cazut din nou, sub povara Crucii. Aceasta oprire este situata la intrarea Bisericii Copte Sfantul Antonie. O coloana care se afla la intrarea acestei biserici marcheaza locul celei de a treia cadere a Domnului la pamant.

 

De aici se vede absida Bisericii Sfantului Mormant. Pentru a trece mai departe, se traverseaza Biserica Copta prin interior.

 

Oprirea 9, in urmatoarele doua fotografii.

 


 

Interiorul Bisericii Copte, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

 

 

Recomand parcurgerea Drumului Crucii din Ierusalim!

 

 

 

 

 

 




Comments

Popular posts from this blog