Israel-Haifa-Gradinile Bahai

 

ISRAEL - HAIFA -

GRADINILE BAHAI

 

 


 

In acest articol va prezint Gradinile Bahai, din Haifa, Israel.

 

 

Dupa ce am vizitat Manastirea Stella Maris, cu pestera Sfantului Ilie, am plecat spre Gradinile Bahai, pe jos. Pana sa se stranga grupul in afara manastirii, sotul meu a dat o fuga prin imprejurimi si a facut niste fotografii.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Manastirea Stella Maris, cu pestera Sfantului Ilie, din Haifa, Israel, le gasiti aici.

 

Imagini din Haifa, in urmatoarele 9 fotografii.

 






In anul 1909, Haifa a devenit centrul pentru credinta Baha'i, cand relicvele profetului lor, Báb au fost mutate la Acco si a fost construit un sanctuar pe Muntele Carmel de catre Abdu'l- Bahá. Astfel, Haifa a devenit un loc important de cult, pelerinaj si administratie pentru membrii credintei.

 

Centrul mondial Baha'i, care include sanctuarul lui Báb, gradinile in terase si edificii administrative, se afla in intregime pe versantul de nord al Muntelui Carmel. Haifa este importanta pentru Baha'i deoarece aici a fost inchis fondatorul acestei religii, Bahá'u'lláh.

 

Sanctuarul Bahai si gradinile sunt unele dinttre atractiile cele mai vizitate in Haifa, si din anul 2008 ele au fost incluse in Patrimoniul mondial UNESCO.

 

Terasele credintei bahaice, cunoscute si sub denumirea de Gradinile Suspendate, sunt gradini pe terase in jurul sanctuarului lui Báb, pe Muntele Carmel din Haifa. Gradinile sunt descrise ca A Opta Minune a Lumii. Arhitectul lor este Fariborz Sahba din Iran.

 

Terasele ii reprezinta pe primii 18 discipoli ai lui Báb, care au fost desemnati ca "Scrisorile Vietii", cu toate ca nicio terasa nu este conectata cu o anume "Scrisoare". Astfel, 9 cercuri concentrice ofera principala geometrie a celor 18 terase.

 

La fel cum identificarea unui cerc presupune un centru, terasele au fost concepute ca fiind generate de sanctuarul lui Báb. Cele 18 terase, plus terasa sanctuarului lui Báb fac un total de 19 terase. 19 este un numar semnificativ in ambele religii, Bahai si Báb.

 

Gradinile Bahai au chiparosi, palmieri, pini si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe inflorite permanent, vase cu flori si straturi colorate de sezon, care dau impresia ca te afli in Gradina Raiului.

 

Din pacate, nu am intrat sa vizitam Gradinile Bahai. Intrarea este libera, dar pentru grupuri mai mari de 25 persoane trebuie facuta rezervare cu mult timp inainte. Si oricum nu era nici timp de vizitare, deoarece am ajuns seara la Betleem (in martie am ajuns la 11 seara).

 

Am vazut Gradinile Bahai de sus. De aici, vederea care se deschide spre Marea Mediterana, peste Domul Aurit al Altarului Bahai si peste gradini este unica.

 

Intrarea in Gradinile Bahai, vazuta din autocar, in urmatoarele 4 fotografii.

 


 

Imagini din Haifa, vazute din autocar, in urmatoarele doua fotografii.

 



Gradinile Bahai, in martie 2022, in urmatoarele 8 fotografii.

 





Gradinile Bahai, in mai 2022, in urmatoarele fotografii.

 








 

De aici se vedea Marea Mediterana si Portul Haifa. Portul Haifa este cel mai mare dintre cele trei porturi maritime internationale ale Israelului, celelalte fiind Portul Ashdod si Portul Eilat. Portul Haifa functioneaza pe tot parcursul anului si deserveste atat nave de pasageri cat si nave comerciale. Este unul dintre cele mai mari porturi din estul Mediteranei, in ceea ce priveste volumul de marfuri si manipuleaza aproximativ 30 milioane de tone de marfuri pe an.

 

Portul Haifa se afla la nord de cartierul central al orasului Haifa, pe Marea Mediterana si se intinde pe aproximativ 3 kilometri de-a lungul tarmului central al orasului, cu activitati care variaza de la militare, industriale si comerciale, alaturi de o instalatie de croaziera pentru pasageri.

 









 

 

 

Recomand vizitarea Gradinilor Bahai din Haifa, Israel!

 

 

 

 

 

 













Comments

Popular posts from this blog