Israel-Haifa-Manastirea Stella Maris

 

ISRAEL - HAIFA -

MANASTIREA STELLA MARIS

 

 


 

Deoarece astazi se sarbatoreste Sfantul Ilie, voi scrie despre Manastirea Stella Maris, cu pestera Sfantului Ilie, din Haifa, Israel.

 

 

Haifa este cel mai mare oras din nordul Israelului si al treilea ca marime din tara, cu o populatie de peste 264.900 locuitori. Haifa se intinde in zone de ses de-a lungul Marii Mediterane. Haifa are o populatie mixta de evrei si arabi, dar evreii sunt majoritari. Populatia araba a fost in mod predominant crestina, pe cand o parte din populatia evreiasca a venit din Rusia.

 

Haifa, construita pe pantele Muntelui Carmel are o istorie care incepe inca din vremurile biblice. Cea mai timpurie asezare umana cunoscuta in vecinatate a fost Tell Abu Hawam, un mic oras-port fondat in era tarzie a bronzului (secolul al XIV-lea I.Hr.).

 

In secolul al III-lea D.Hr., Haifa a fost renumita ca un centru al fabricarii de vopsele. De-a lungul veacurilor, orasul a trecut din mana in mana: el a fost cucerit si stapanit de bizantini, arabi, Cruciati, otomani, egipteni si englezi. Am mers de la Betleem, unde am fost cazati, la Haifa, cu autocarul, intr-o excursie de o zi.

 

Scurt istoric al Manastirii Stella Maris

 

Manastirea Stella Maris este o manastire crestina catolica, pentru calugarii Carmeliti Descaltati, situata pe versantii Muntelui Carmel, din Haifa, Israel. Biserica principala din interiorul Manastirii Stella Maris contine Pestera lui Ilie, o grota asociata cu profetul biblic Ilie.

 

Manastirea Stella Maris din Haifa este un asezamant din secolul al XIX-lea. In secolul al XII-lea, in timpul ocupatiei Cruciatilor, grupuri religioase de ermiti au inceput sa locuiasca in pesterile din zona, asa cum facuse si Profetul Elijah (Ilie).

 

Mai tarziu, intre anii 1206 si 1214, liderul si staretul lor, Sfantul Brocard a cerut Patriarhului de la Ierusalim, viitorul Sfant Albert sa ofere grupului oranduieli de viata. Acesta a fost actul de ordine initial, care a fost denumit Carmelit si care a fost inclus in Dioceza din Ierusalim. Manastirea construita a fost dedicata Fecioarei Maria, sub chipul de Doamna Noastra, Steaua Marii (Stella Maris, in latina).

 

Timp de un secol, acesti pustnici monastici au fost organizati intr-un ordin carmelit, care s-a raspandit in intreaga Europa. La sfarsitul Primei Cruciade a Sfantului Louis pe Pamantul Sfant din anul 1254, acesta a luat sase carmeliti si s-a intors cu ei in Franta, iar ordinul a inceput sa construiasca case de-a lungul Europei, incepand din anul 1238. Cu toate acestea, cand Sfantul Ioan din Acre a fost infrant in anul 1291, ermitii au fost fortati de catre mameluci sa se retraga.

 

In anul 1631, ordinul s-a intors in Israel si a fost condus de Venerabilul Tata Prosper. Acesta avea o manastire mica construita pe promontoriul Muntelui Carmel, in apropiere de far. Calugarii din ordin au trait aici, sub numele de Cramelitii Descaltati, pana in anul 1761. Atunci Daher el-Omar le-a poruncit sa elibereze locul si sa darame manastirea.

 

Ordinul a fost mutat in locatia actuala, care se afla chiar deasupra grotei unde se spune ca ar fi trait Profetul Elijah (Ilie). Aici, calugarii au construit o biserica mare si o manastire, curatand initial locul de ruinele unei biserici medievale grecesti, cunoscuta ca Manastirea Sfintei Margareta, care avea si o capela, de pe vremea Imperiului Bizantin.

 

Noua biserica a suferit distrugeri mari in timpul campaniei lui Napoleon, in anul 1799. Soldatii francezi, bonavi si raniti au fost gazduiti de manastire, iar la retragerea lui Napoleon turcii i-au injunghiat si au alungat calugarii manastirii. In anul 1821, Abdallah Pasha din Acre a poruncit ca ruinele bisericii sa fie complet distruse, ca sa nu poata sa serveasca ca ziduri de aparare pentru dusmanii sai, in timp ce el ataca Ierusalimul.

 

Biserica si manastirea actuala, construite la ordinul Fratilor Cassini ai Ordinului au fost inaugurate in anul 1836. Trei ani mai tarziu, Papa Grigore al XVI-lea a conferit titlul de Biserica Mica (Minor Basilica) acestui sanctuar, iar in prezent el este cunoscut sub numele de Stella Maris, care inseamna Steaua Marii. O buna parte a secolului al XX-lea asezamantul a fost ocupat de catre Armata I britanica, iar mai tarziu de catre israeliti, insa in final a fost inapoiata ordinului.

 

Manastirea Stella Maris serveste ca centru mondial pentru carmeliti. Simbolul ordinului este infatisat deasupra usii de la intrare. In timpul construirii acestei biserici, calugarii au fost luati cu asalt de catre cei care locuiau in imprejurimi si au fost obligati sa-si apere proprietatea si sa protejeze oaspetii bisericii. Drept urmare, manastirea a fost construita cu ziduri groase, cu doar cateva mici deschideri, acoperite de bare.

 

Partea principala a manastirii este in forma de cruce. Plafonul salii manastirii este este acoperit si decorat cu picturi bazate pe motive din Vechiul Testament si Noul Testament: Elijah ridicandu-se la Ceruri, David cu harpa, Profertul Isaia, Sfanta familie si cei patru Arhangheli. De jur imprejurul domului sunt scrise inscriptii in latina din versete biblice.

 

 

Altarul sta pe o platforma ridicata, situata deasupra unei pesteri mici, asociate cu Ilie. Se poate ajunge in pestera din naos, coborand cateva trepte. Pestera are un altar mic din piatra cu o statuie a profetului Ilie. Altarul de deasupra pesterii este dominat de o statuie a Fecioarei Maria care il tine pe Iisus in poala si tine Scapularul in mana dreapta, cunoscuta sub numele de Fecioara Scapularului.

 

Preacurata Feciara Maria este patroana carmelitilor si este cunoscuta sub numele de "Doamna Noastra din Muntele Carmel".

 

Noile reliefuri dedicate figurilor carmelite sunt arborate in toate cele patru colturi ale salii centrale a manastirii. Pe peretele de vest al bisericii se afla o orga mare la care se canta in timpul ceremoniilor religioase si la concertele speciale de muzica bisericeasca.

 

Procesiunea anuala

 

In timpul Primului Razboi Mondial, statuia Maicii Domnului a Scapularului, care tine pruncul Iisus si Scapularul a fost scoasa din biserica si dusa intr-un loc mai sigur, in Haifa. Dupa razboi, in anul 1919, statuia a fost readusa la locul sau, cu un cortegiu mic.

 

De atunci, in fiecare prima duminica dupa Paste, la aceeasi data ca in anul 1919, are loc intre centrul orasului Haifa si Stella Maris, pe versantul vestic al muntelui Carmel, ceea ce a devenit a doua cea mai mare procesiune catolica din Tara Sfanta, dupa procesiunea din Duminica Floriilor din Ierusalim.Multimi mari de crestini catolici, inclusiv de rituri orientale sunt conduse de Patriarhul Latin si de alti lideri ai Bisericii sa insoteasca statuia pe drumul ei.

 

Exteriorul si curtea Manastirii Stella Maris, in urmatoarele 10 fotografii.

 







Usile de intarare in Manastirea Stella Maris, in urmatoarele doua fotografii.

 



Interiorul Manastirii Stella Maris, in urmatoarele fotografii.

 



Domul Manastirii Stella Maris, in urmatoarele 5 fotografii.

 




Orga Manastirii Stella Maris de pe peretele de vest, in urmatoarele doua fotografii.

 






Pestera Sfantului Ilie, in urmatoarele doua fotografii.

 

Statuia Fecioarei Maria numita "Stapana noastra din Carmel", in urmatoarele doua fotografii.

 




Statuia profetului Ilie, in urmatoarele 6 fotografii.

 







 

 

 

Recomand vizitarea Manastirii Stella Maris din Haifa, Israel!

 

 

 

 

 

 








Comments

Popular posts from this blog