Slovacia-Castelul Bratislava-partea aII-a

 

SLOVACIA - CASTELUL BRATISLAVA -

PARTEA a II-a

 

 


 

In acest articol va prezint Castelul Bratislava, partea a II-a.

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Castelul Bratislava, partea I, le gasiti aici.

 

Istoria Castelului Bratislava (continuare din articolul precedent)

Pierderea importantei si distrugerea Castelului Bratislava (1783 - 1811)

 

Functia de guvernator a Regatului Ungariei a fost reabolita in anul 1781 de noul rege Josef al II-lea, iar Albert de Sachsen-Teschen a parasit castelul si a luat multe obiecte. Colectia de Arta a Galeriei Albertina de astazi a fost dusa partial la Viena si partial in Belgia, unde Albert a devenit noul guvernator. Alte obiecte au fost mutate in cea mai mare parte in Viena.

 

In anul 1783, Pressburg a incetat sa mai fie locul autoritatilor centrale a regatului. El a fost mutat la Buda (Budapesta de astazi). Bijuteriile Coroanei Regatului Ungariei au fost mutate la Hofburg, in Viena. In anul 1784, Theresianum, cea de a doua cladire a sitului si grajdurile au fost adaptate, deoarece castelul a devenit un "seminar general", care era un fel de scoala de stat pentru preotii catolici, introdusa de Josef al II-lea.

 

Seminarul general al Castelului Pressburg a jucat un rol important in istoria Slovaciei, deoarece a educat multi intelectuali slovaci importanti, de exemplu Anton Dif Bernolák, autorul primei codificari de succes a limbii slovace standard.

 

In anul 1802, seminarul general s-a mutat in alt loc si castelul a fost repartizat armatei, pentru baraci. Acesta a fost inceputul sfarsitului castelului. Interioarele rococo ale castelului au fost adaptate, pentru a putea gazdui cam 1.500 de soldati. In anul 1809, Pressburg si castelul au fost bombardate de tunurile trupelor lui Napoleon. Pe data de 28 mai 1811, castelul a ars cu flacari uriase, din cauza neatentiei soldatilor din garnizoana. Focul s-a raspandit chiar si in unele zone ale orasului.

 

Castelul in ruine (1811 - 1953)

 

Castelul distrus s-a detriorat treptat. Militarii au vandut parti din cladirile castelului principal ca materiale de constructie, in zonele invecinate. Intre cele doua razboaie mondiale s-a incercat demolarea castelului pentru a construi birouri guvernamentale si o universitate de district pe dealul castelului si in imprejurimile lui, in timpul Primei Republici Cehoslovacia si a Primei Republici Slovacia.

 

Multe parti ale sitului au continuat totusi sa fie folosite ca baraci si au fost adaptate corespunzator pana in anul 1946. In anul 1946, ruinele su fost deschise publicului. Doi ani mai tarziu, municipalitatea orasului a construit un amfiteatru in partea de nord a sitului castelului. Amfiteatrul a functionat cam 15 ani. Acolo se dadeau filme in timpul verii.

 

Restaurarea castelului si istoria sa moderna (dupa 1953)

 

In sfarsit, s-a hotarat sa se restaureze castelul. Cercetarile arheologice si arhitecturale au inceput in anul 1953 si lucrarile indelungate de restaurare au inceput in anul 1957. Restaurarea a fost facuta la ultimul stadiu baroc al cladirii principale, dar in multe locuri au fost restaurate elementele sau partile vechi pastrate, gotice si renascentiste.  

 

Theresianum nu a fost restaurat si cladirea facuta de F.A.Hillebrandt din anul 1762 a fost restaurata de-abia in jurul anului 2000. Pictorul slovac Janko Alexy si-a castigat faima pentru restaurarea castelului.

 

Restaurarea, care trebuia finalizata in anul 1968 a fost intrerupta in luna august a aceluiasi an, cand castelul a fost ocupat de trupele Pactului de la Varsovia (Primavara de la Praga). Oricum, pe data de 28 octombrie 1968, Legea Federala a schimbat statul centralizat Cehoslovacia intr-o federatie a unei Republici Socialiste Cehe (numita mai tarziu Republica Ceha) si a Republicii Socialiste Slovacia (numita mai tarziu Republica Slovacia). Actul a fost semnat in Sala Federatiei Castelului Bratislava.

 

Pe data de 3 septembrie 1992, a fost semnata noua constitutie a Slovaciei independente in Sala Cavalerilor Castelului Bratislava.

 

Din anul 1968, castelul gazduieste expozitiile Muzeului National Slovac si in acelasi timp, camerele sale au fost folosite de Consiliul National al Republicii Slovace, care exista si astazi, sub acelasi nume, in scopuri de prezentare. In anul 1992, castelul a gazduit o filiala temporara a presedentiei cehoslovace si in anii 1990 a presedentiei slovace.  Castelul gazduieste inca muzeul si camerele de prezentare ale Consilului National al Republicii Slovacia si a presedentiei.

 

O restaurare noua a fost planificata de ani de zile, deoarece din anul 1968 au fost facute numai adaptari mici (cu exceptia adaugirilor cladirii F.A.Hillebrandt), cum ar fi crearea Camerei Trezoreriei din anul 1988, inlocuirea ferestrelor din arcadele Marii Scari din anul 1995 si reparatia completa a acoperisului din 1996-97. Ultima adaptare noua, facuta cu ocazia summitului Bush - Putin de la Bratislava a fost facuta in februarie 2005.

 

O reconstructie masiva a inceput in anul 2008. Trebuia sa fie finalizata in 5 ani si sa coste de la 1,5 la 2 miliarde coroane slovace (47,06 la 82,75 milioane EURO).

 

Pe data de 6 iunie 2010, reconstructia Curtii de Onoare a Castelului Bratislava a fost finalizata cu o ceremonie nationala mare, televizata, de dezvelire a statuii ecvestre a Regelui Svatopluk I al Moraviei, facuta de catre sculptorul slovac Ján Kulich.

 

Sunt mai mult de 250.000 de obiecte in colectiile muzeului.

 

In subsolul castelului, vizitatorii pot sa vada beciuri sapate in secolul al XV-lea. In prezent, aici este instalata expozitia "Celtii din Bratislava".

 

Partea expozitiei cu descoperiri arheologice este localizata sub curtea interioara.

 

La primul etaj, vizitatorii pot sa vada fostul sediu al lui Francisc I Stefan si Capela (cunoscuta de asemenea ca Sala de Muzica).

 

La al doilea etaj, care a servit in trecut copiilor Mariei Tereza, muzeul are diferite expozitii. Aici se afla si un perete medieval cu o grosime de aproape 7 metri.

 

La al treilea etaj se afla o expozitie a istoriei Slovaciei din timpuri preistorice pana in Evul Mediu. Vizitatorii pot sa vada descoperirile din Epoca de Piatra si Epoca Bronzului, asezarile celtice ale Slovaciei si perioada prezentei romane pe Dunare. O parte separata a expozitiei este alocata sosirii slavilor si Imperiului Moraviei Mari.

 

Evul Mediu cuprinde perioada 1000 - 1526, cand Slovacia a facut parte din Regatul Ungariei. Expozitia se concentreaza pe monedele medievale, originile oraselor slovace si Crestinism. Treptat, expozitia este extinsa prin adaugarea reperelor din perioadele moderne.

 

La al treilea etaj sunt expozitii actuale, o cafenea si magazinul muzeului.

 

Trezoreria

 

Obiecte rare din colectiile metalelor pretioase, de exemplu ustensile utilizate pentru cina, lucrari decorative si reprezentative din perioada secolelor XVII -XX sunt expuse de muzeu in Trezorerie, care este situata la parterul Turnului Coroanei.

 

Rezidenta baroca

 

Vizitatorii muzeului au oportunitatea sa se plimbe pe scara tereziana, care este una dintre cele mai mari scari baroce de interior din Europa Centrala, sau sa viziteze salile reprezentative ale lui Franscisc I Stefan, sotul Imparatesei Maria Tereza. Salile ei reprezentative, situate in aripa de sud a palatului sunt folosite pentru vizite de stat de catre Consiliul National al Republicii Slovacia si sunt deschise publicului in timpul Zilei Constitutiei, pe 1 septembrie.

 

Etajul 2

Expozitia "Un secol de teatru", in urmatoarele 5 fotografii.

 





 

Perete medieval, in urmatoarele doua fotografii.

 


Codex de Rugaciuni, (intre 1192 - 1195, Manastirea benedicina din Diakovce) cea mai veche carte religioasa de pe teritoriul Slovaciei

 

Etajul 3

Turnul Coroanei

 


Epoca Bonmzului de Inceput, de Mijloc si Trazie

 

Culturile in Epoca de Bronz de Inceput si Tarzie

 

Perioada neolitica

 

Epoca Pietrei

 

Epoca Timpurie a Fierului (cultura Hallstatt)

 

Epoca Tarzie a Fierului (cultura Tene)- celtii

 

Epoca Romana - germanii

 

Epoca Romana - romanii

 

Migratia popoarelor - sosirea slavilor

 

Moravia Mare

 

Moravia Mare

 

Cultura medievala, arta sacrala

 

Cultura medievala, arta sacrala

 

Remesla, secolele XIII-XV

 


Orasele

 


Monede din perioadele Denarius si Interregnum (1000-1308)

 

Sabie cu doua taisuri din secolul al X-lea

 

Militar

 

Arta sobelor, secolele XIII-XV

 

Trezoreria de aur, Barca, cca 1600 I.Hr.

 

Amfora cu decoratii zoomorfe, Epoca Pietrei Tarzii, cca 5000 I.Hr.

 

Expozitia "Trianon", in urmatoarele 3 fotografii.

 



 

Subsol

Expozitia "Celtii din Bratislava"

 



Ceramica

 




 

Asezare celtica

 



Renovarea in imagini, care a inceput in anul 2008, in urmatoarele 3 fotografii.

 

Castelul Bratislava

 


Fragmente de podele si plafoane din cladirile romane

 

Amfore din Perioada Romana, a doua treime a secolului I I.Hr.

 

Trezoreria monedelor celtice, cladirea romana L, castelul Bratislava

 

Trezoreria monedelor celtice de tip Bratislava, argint (Haubergl, 1920)

 

Statuia primului imparat roman Augustus (27 I.Hr. - 14 D.Hr.)

 

Aureus de aur a Imparatului Augustus; ceramice romane stampilate; cleme

 


Dupa ce am vizitat castelul, am stat putin pe iarba in gradini.

 


 

 

 

Recomand vizitarea Castelului Bratislava!

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog