Viena-atractii turistice

 

ATRACTII TURISTICE VIENA

 


 

In acest articol va prezint atractiile turistice din Viena. Am vizitat Viena in perioada 25-31 iulie 2021, din care o zi am fost la Bratislava.

 

 

Istoria Vienei

Viena preistorica

 

Bazinul Vienei este cunoscut ca fiind populat inca din Epoca Neolitica (5500 - 2200 I.Hr.). Conditiile favorabile geografice si climatice sporite de solul fertil au furnizat un mediu agricol ideal pentru colonistii neoliticului. Relicvele descoperite pe Muntele Leopoldsberg (muntele local al Vienei) au fost marturie la asezarile care dateaza din Epoca Bronzului. In timpul Epocii Timpurii a Fierului, aproape 500 de ani inaintea nasterii lui Iisus, se crede ca regiunea a fost locuita de un trib ilirian-celtic.

 

Viena in timpurile romane

 

In jurul datei nasterii lui Iisus, locul Vienei de astazi a fost sub dominatie romana. In primul secol D.Hr., romanii au adaptat asezarea celtica Vindobana pentru a forma un camp militar (castrum) anexat gospodariei civile (canabae legionis). Vestigii ale vechiului camp, de exemplu strazile si cursul zidului sunt inca prezente in zilele noastre.

 

In anul 180 D.Hr., Imparatul Marcus Aurelius a murit aici, in timp ce s-a lansat o campanie impotriva marcomanilor. In anul 212, asezarea a fost ridicata la rangul de municipalitate. Numarul de relicve din mormintele germanice a inceput sa creasca de la inceputul secolului al III-lea incoace. Abia daca exista urme detectabile de asezare in Bazinul Vienei intre secolele V si VIII D.Hr.

 

Bavarienii si Casa de Babenberg

 

Din secolul al VIII-lea, colonizarea franconiana a inceput din vest de catre bajuwarici, stramosii bavarienilor de astazi, care si-au construit fortretele dupa victoria lor asupra Ungariei, in anul 955. S-a constituit margraviatul Ostarrichi in anul 976, pe a carui teritoriu era situata Viena.

 

Viena a fost un centru comercial infloritor inca din secolul al XI-lea, cand a fost prima mentiune a "civitas", adica oras. In anul 1155, margraful Heinrich Jasomirgott a facut Viena capitala sa si un an mai tarziu Ostarrichi a fost declarat ducat, cu Viena ca loc ducal.

 

Habsburgii - Viena a devenit un oras imperial

 

Domnia Casei de Babenberg s-a sfarsit in anul 1278 si Rudolf I a supus teritoriile austriece sub administrarea lui. Acest moment a marcat inceputul domniei Habsburgilor. Oricum, a trebuit sa treaca o perioada relativ lunga de timp pentru Habsburgi sa se stabileasca la Viena, deoarece suporterii Casei de Babenberg ramasesera inca puternici in anii care au urmat.

 

Arhiducele Rudolf al IV-lea, cunoscut ca "Fondatorul" a stabilit Univesritatea Vienei in anul 1365 si a construit nava gotica a Catedralei Sfantul Stefan. In anul 1438, dupa ce Ducele Albrecht al V-lea a fost ales Rege German, Viena a devenit rezidenta regala a Sfantului Imperiu Roman a Natiunii Germane si in anul 1469, dupa o intarziere aproape mare, a devenit un episcopat.

 

In anul 1558, anul in care Ferdinand a fost incoronat Imparat Sfant Roman (Ferdinand I), Viena a fost declarata oras capitala a Sfantului Imperiu Roman, un statut pe care l-a mentinut, cu cateva intreruperi, pana in anul 1806.

 

Asediile turcesti si Razboiul de Treizeci de Ani

 

In anul 1529, Viena a fost asediata pentru prima data de fortele militare ale Imperiului Otoman. Au fost necesare eforturi mari pentru a rezista atacului, unul dintre motivele pentru care orasul a fost convertit gradual intr-o fortareata, incepand cu anul 1548.

 

Astfel, activitatea principala din timpul secolului al XVII-lea a fost concentrata pe construirea fortificatiilor, 11 bastioane solide de zidarie, protejate de un sant imens. Acesta s-a dovedit a fi eficient in alungarea turcilor din cel de Al Doilea Asediu Turcesc al Vienei din anul 1683. Mai devreme, Viena fusese asediata pentru scurt timp in anul 1619, in timpul Razboilui de Treizeci de Ani. Cu toate acestea, tentativa de a ocupa orasul s-a dovedit a fi zadarnica, astfel incat asediul a fost anulat dupa doat cateva zile.

 

In anul 1645, Armata Suedeza comandata de Torstensson a intrat in Viena si a reusit sa puna mana pe asa-numita "Vizuina a Lupului", de importanta strategica pentru apararea Vienei. Fortelor imperiale le-a luat 6 luni intregi pentru a-i expulza pe suedezi din Vizuina Lupului si din zonele care imprejmuiesc Viena.

 

In anul 1683 (fortificatiile orasului fusesera intre timp extinse) turcii au asediat din nou Viena inainte de a suferi o infrangere zdrobitoare in Batalia de la Viena, purtata pe Dealul Kahlenberg, pe 12 septembrie.

 

Prosperitatea secolului al XVII-lea

 

Dupa victoria asupra turcilor din anul 1683, constructia de cladiri a luat avant, asa cum este evidentiat de imporesionantele edificii baroce proiectate de arhitectii Johann Bernhard Fischer von Erlach si Johann Lucas von Hildebrandt. Au aparut palate si in suburbii, cele mai notabile exemple fiind Palatul Liechtenstein, Palatul Schönbrunn, Palatul Schwarzenberg si Palatul Belvedere.

 

Dupa ultimele epidemii mari de ciuma din anii 1679 si 1713, populatia vieneza a crescut constant, numarand aproape 200.000 de locuitori pana in jurul anului 1790.

 

Ocupatia napoleonica

 

In timpul Razboaielor de Coalitie, Viena a fost invadata de doua ori de trupele lui Napoleon. Prima invazie din anul 1805 nu a intampinat deloc rezistrenta. Armata franceza a fost lasata sa intre in oras nestingherita, un act care a starnit mai mult curiozitate decat aversiune din partea populatiei vieneze. O zi mai tarziu, Napoleon a avansat la Palatul Schönbrunn. Dupa Pacea de la Pressburg, francezii s-au retras, lasand orasul nedeteriorat.

 

 

A doua ocupatie a Vienei din mai 1809 s-a dovedit a fi mai critica si s-a lasat cu un incendiu mare in ceea ce este astazi Orasul Vechi Viena. Napoleon a ocupat din nou Palatul Schönbrunn spre nedemnitatea imparatului Franz I. Pana in anul 1813, cand francezii au fost invinsi in Batalia Natiunilor de la Leipzig, ei au plecat de tot din Viena.

 

Congresul de la Viena

 

Congresul de la Viena, tinut din 18 septembrie 1814 pana in 9 iunie 1815 a avut ca rezultat restructurarea politicii europene. Congresul a fost insotit de un numar mare de evenimente sociale.

 

Progresul cultural si stiintific sub Imparatul Franz Josef

 

Viena a inflorit din nou in timpul domniei Imparatului Franz Josef, intr-o era cunoscuta ca Grunderzeit si a crescut, transformandu-se intr-un oras cosmopolit, notabil pentru bogatia sa culturala, a vietii sociale si a productivitatii artistilor, scriitorilor si oamenilor sai de stiinta. Aceasta a fost epoca expansiunii urbane si au inceput lucrarile la Bulevardul Ring, in anul 1857.

 

Populatia vieneza a crescut semnificativ ca rezultat al imigrarii si a incorporarii districtelor inconjuratoare. In jurul anului 1900, orasul numara 1 milion de locuitori, dintre care 250.000 erau cehi si slovaci. Pana in anul 1910, populatia a depasit pragul de 2 milioane de locuitori, fiind al patrulea oras ca marime dupa New York, Paris si Londra.

 

Primul Razboi Mondial (1914 - 1918)

 

Desi nu a reprezentat o amenintare directa pentru Viena, Primul Razboi Mondial a dus totusi la o criza devastatoare a aprovizionarii, cu o penurie grava de alimente si imbracaminte.

 

Monarhia austro-ungara s-a destramat dupa Primul Razboi Mondial. Toate teritoriile non-gernmane, printre care si Ungaria s-au retras din stat, reducand astfel "Marea Viena" la o umbra a fostului eu, disproportionata fata de Republica Austriaca. Concedierile masive din sectorul administratiei publice au dus la o lovitura uraisa in inima orasului.

 

Perioada interbelica

 

Arderea Palatului Justitiei (1927), colapsul celei mai mari banci a tarii (1931) si alegerile parlamentale accidentale (1933) au pavat calea pentru Frontul Patriei Crestin-Social, un regim autoritar care a condus ca un partid unitar in timpul perioadei fascismului austriac, in loc sa formeze o legatura cu social democratii si comunistii, pentru a-i indeparta pe national-socialisti.

 

Al Treilea Reich si Al Doilea Razboi Mondial

 

In martie 1938, Austria a fost anexata Reichului german si pe 15 martie 1938 Hitler a vorbit in Piata Heldenplatz a Vienei sutelor de mii de ascultatori, primind un raspuns entuziast. Politica lui Hitler a urmarit exterminarea evreilor din Viena. Oricine dorea, putea sa iasa si sa-si jefuiasca vecinii evrei sau sa-i dea afara din afaceri si locuinte.

 

Inainte de sfarsitul anului 1938 au fost distruse in total 92 de sinagogi. 120.000 de persoane, aproape 2/3 din evreii Vienei au reusit sa scape, printre care si Sigmund Freud.

 

Aceia care au crezut ca sunt in siguranta de raidurile aeriene ale Aliatilor au devenit curand deziluzionati. In martie 1944, Viena a fost atacata din aer de peste 100 de ori. O treime din oras a fost eviscerata de bombe, incluzand Opera de Stat si Albertina. In aprilie 1945 s-a purtat o lupta de 8 zile in jurul Vienei, care s-a sfarsit prin infrangerea trupelor NS si ocupatia de catre Armata Rosie, care avansa din Ungaria.

 

A Doua Republica Austriaca - 1945 pana in prezent

 

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Viena a fost initial ocupata numai de Armata Rosie, inainte de a fi divizata in 4 sectoare sub administratia Aliata, in toamna anului 1945. A fost infiintat un guvern municipal provizoriu in cateva zile dupa incetarea luptei. Karl Reinner a reinstalat Republica Democrata a Austriei.

 

In urma devastarilor razboiului, s-a acordat prioritate pentru reconstructia Vienei reperelor orasului cum ar fi Catedrala Sfantul Stefan, Opera de Stat si Burgtheater. Cel mai mare clopot al Catedralei Sfantul Stefan, Pummerin a fost turnat din nou si reagatat in timpul ceremoniilor sarbatorilor.

 

De la inceputul anilor 1950, Europa de Vest a cunoscut o ascensiune economica fara precedent, sustinuta nu in ultimul rand si de ajutorul acordat in cadrul Planului Marshall. Pe data de 15 mai 1955. tara si-a recastigat libertatea sa deplina, pecetluita in Tratatul de Stat Austriac, o ocazie care a fost marcata de o ceremonie festiva tinuta la Palatul Belvedere din Viena.

 

In urma Summitului Viena din anul 1961 la care au participat presedintii Kennedy si Hrusciov, Viena a inceput sa se impuna ca loc pentru intalniri si congrese internationale, acest fapt ducand la crearea unui Oras UNO, al treilea loc oficial pentru Natiunile Unite, in anii 1970.

 

Au avut loc realizari majore urbane in anii 1970 si 1980, printre care aparitia Insulei Dunarii din Viena, facuta artificial. In secolul al XX-lea s-a facut in Viena un orizont de zgarie-nori pe ambele maluri ale Dunarii.

 

Din anul 1945, social democratii au fost cel mai puternic partid politic in alegerile municipale. Au fost alesi primari care au condus mult timp, printre care cateva personalitati ca T.Korner, L.Gratz, H.Zilk, sau M.Haupl (in functie din anul 1994).

 

Faptul ca ciferele populatiei Vienei au stagnat de mult timp a fost atribuit Cortinii de Fier, care a impiedicat relatiile de vecinatate dintre est si vest. Caderea Cortinii de Fier din anul 1989 a deschis calea legaturilor economice puternice, iar din anul 2003 orasele infratite Viena si Bratislava au operat in stransa colaborare unul cu altul, in multe domenii mari, coordonand interese de dezvoltare economice mutuale.

 

Transport Viena

 

Am zburat pe ruta Bucuresti-Viena cu Austrian Airlines. Am dat pe biletele de avion 257 EURO,dus-intors/2 persoane, astfel: 1 bilet de 153,53 EURO, cu bagaj de cala si 1 bilet de 103,53 EURO, cu bagaj de mana.

 

De la aeroport am mers cu metroul pana in Stephansplatz, linia U3 si am dat 8,60 EURO/1 drum/2 persoane.

 

Am mai mers cu tramvaiul pana la Prater si am dat 1,20 EURO/persoana.

 

Viena vazuta din avion, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Cazare Viena

 

Am fost cazati la Austria Trend Hotel Europa Wien, pe Kärntner Straße nr.18, la cateva minute de mers pe jos de la Catedrala Sfantul Stefan. Am facut rezervare prin Booking cu doua luni inainte si am platit 475,20 EURO pentru o camera dubla, cu minibar si cu mic dejun inclus. Noi am ajuns devreme la Viena, pe la 9 dimineata si am mers la hotel sa ne lasam bagajele la receptie, pana la ora de checkin. De la hotel ne-au spus ca au o camera superioara libera la acea ora, dar trebuie sa platim 20 EURO in plus. Nu am mai stat pe ganduri si am luat camera.

 

Intrarea in hotel se face pe partea opusa Kärntner Straße.

 

Camera era la etajele superioare si cred ca a fost mai bine, pentru ca era liniste si privelistea era foarte frumoasa. Camera era foarte mare si curata, micul dejun foarte bun, iar personalul foarte amabil. Recomand acest hotel!

 

Hotelul cu intrarea si camera in care am fost cazati, in urmatoarele 8 fotografii.

 


Minibarul camerei

 




Privelistea care se vedea din camera, in urmatoarea fotografie.

 


 

Mancare Viena

 

Mancarea vieneza este foarte buna. Am mancat cate o masa pe zi la restaurant. Am mancat de cateva ori la terasa Sparky's, aflata pe straduta din fata Catedralei Sfantul Stefan. Aveau mancare traditionala, preturile erau foarte bune si deservirea excelenta. Am mancat acolo in prima seara si in a doua seara am vrut sa ne ducem la alt restaurant, dar chelnerita care ne servise in prima seara ne-a vazut si ne-a salutat asa ca am mers tot la ea.

 

Am dat 21,80 EURO/2 persoane, 25,90 EURO/2 persoane si 35,60 EURO/2 persoane. Cand am platit mai putin am mancat cartofi prajiti, deoarece noi vinerea nu mancam carne. Un snitel a costat 11,90 EURO, un tafelspitz (carne de vita fiarta, cu legume) delicios 14,90 EURO, o bere la 0,3 litri 4 EURO si la 0,5 litri 4,80 EURO.

 

Am mai mancat la o terasa la Palatul Schönbrunn, un gulas foarte bun si la o terasa la Prater.

 

In rest, am cumparat mancare de la un supermarket Billa de langa noi, care era intr-o casa veche, foarte frumoasa. Luam salam, cascaval, biscuiti, apa, bere. La Billa am dat 7,73 EURO, 11,34 EURO, 8,20 EURO si 10 EURO. Nu era fosrte scump.

 

Terasa Sparky's, in urmatoarele 10 fotografii.

 






 

Interiorul restaurantului

 

Terasa alaturata, in urmatoarea fotografie.

 


 

Terasa de la Palatul Schönbrunn, in urrmatoarele doua fotografii.

 



Terasa din interiorul Parcului Prater, in urmatoarele 3 fotografii.

 





Am mancat si o inghetata, intr-o seara, pe strada Kärntner Straße.

 


Supermarketul Billa de unde cumparam noi, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Muzeele Vienei

 

Noi am cumparat Vienna Pass, pentru 3 zile, 2 persoane si ne-a costat in total 278 EURO. Passul a inclus vizita la aproape toate muzeele Vienei si calatorii cu autobuzele lor, Hop on Hop Off. Din pacate, autobuzele mergeau numai pana la 5 dupa masa, din cauza pandemiei, asa ca nu am putut sa vedem Viena noaptea, din autobuz.

 

Firma se numeste Vienna Sightseeing, ne-a fost recomandata de la hotel, iar biletele le-am cumparat de langa Opera de Stat, unde erau mai multi operatori si statiile de autobuze. Era si o romanca, de la care am cumparat noi biletele, se numeste Claudia. In afara de acest pret am mai dat 10 EURO/persoana la Mozart Haus, care nu este inclus in Pass, 8 EURO/persoana la Cripta Capucinilor,  pe care am vazut-o inainte de a cumpara Passul si 16 EURO/persoana la Muzeul de Istorie a Artei din Viena, pe care l-am vazut dupa ce expirase Passul.

 

Autobuzele Hop on Hop Off, in urmatoarele 3 fotografii.

 





Atractiile turistice din Viena sunt:

Catedrala Sfantul Stefan

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala Sfantul Stefan, le gasiti aici.

 

Muzeul Mozart

 



 

Fotografiatul in Muzeul Mozart este interzis.

 

Palatul Hofburg

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Hofburg, partea I, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Hofburg, partea a II-a,le gasiti aici.

 

Palatul Hofburg contine:

Trezoreria Imperiala

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Trezoreria Imperiala, partea I, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Trezoreria Imperiala, partea a II-a,le gasiti aici.

 

Muzeul Sisi

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Sisi, partea I, le gasiti aici.

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul Sisi, partea a II-a,le gasiti aici.

 

Biblioteca Nationala a Austriei

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Biblioteca Nationala a Austriei, din Viena, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Biblioteca Nationala a Austriei, din Viena, partea a II-a, le gasiti aici.

 

Muzeul de Istorie a Artei din Viena

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul de Istorie a Artei din Viena, partea I (istoricul cladirii si salile de la intrarea in muzeu), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul de Istorie a Artei din Viena, partea a II-a (colectiile muzeului: Kunstkammer), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Muzeul de Istorie a Artei din Viena, partea a III-a (Galeria de Picturi), le gasiti aici.

 

Cartierul Muzeelor, pe care nu am avut timp sa-l vizitam, din pacate.

 


Acestea sunt atractiile principale din Palatul Hofburg.

 

Palatul Schönbrunn

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Schönbrunn din Viena, partea I (istoricul si exteriorul cladirii), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Schönbrunn din Viena, partea a II-a (interiorul palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Schönbrunn din Viena, partea a III-a (gradinile palatului), le gasiti aici.

 

Palatul Belvedere

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Belvedere din Viena, partea I (istoricul, exteriorul si gradinile palatului), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Belvedere din Viena, partea aII-a (interiorul Palatului Belvedere de Sus), le gasiti aici.

 

Muzeul Albertina

 



 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Muzeul Albertina, le gasiti aici.

 

Cripta Capucinilor

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Cripta Capucinilor, le gasiti aici.

 

Parcul de distractii Prater

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre Parcul de distractii Prater, le gasiti aici.

 

Si nu in ultimul rand, plimbarea pe strazile Vienei

 


 

Daca doriti mai multe informatii despre plimbarea pe strazile Vienei, le gasiti aici.

 

Vremea in Viena

 

A fost foarte cald la Viena cand am fost noi si nu ne-am asteptat. A plouat de doua ori, seara, dar au fost ploi de vara care trec repede. Intr-o seara ne-a prins o ploaie torentiala pe Bulevardul Graben si a trebuit sa ne adapostim.

 

 

Shopping la Viena

 

Am mers la shopping pe strada Mariahilfer Straße. Preturile erau destul de mari si produsele nu prea erau pe gustul meu.

 

 

Magazinele de pe Mariahilfer Straße, in urmatoarele 4 fotografii.

 




 

 

Noua ne-a placut foarte mult la Viena! Vienezii sunt foarte primitori, calzi si vorbesc engleza.

 

 

 

Recomand vizitarea Vienei!

 

 

 

 

 




Comments

Popular posts from this blog