Viena-Palatul Schonbrunn-partea a III-a

 

VIENA - PALATUL SCHONBRUNN - 

PARTEA a III-a 

 

 


  

In acest articol va prezint Palatul Schönbrunn din Viena, partea a III-a (gradinile palatului).

 

 

Dupa ce am vizitat Palatul Schönbrunn la interior, am mers sa vedem Gradinile Schönbrunn.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Schönbrunn din Viena, partea I (istoricul si exteriorul cladirii), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Palatul Schönbrunn din Viena, partea a II-a (interiorul palatului), le gasiti aici.

 

Gradina Printului Mostenitor

 

Gradina Printului Mostenitor, numita dupa printul Rudolf si gradina invecinata numita "Am Keller" prezinta o proiectare peisagistica magnifica in stil baroc, cu o parcela cu broderie alcatuita din 3 parti si cu o fantana octogonala. Modelul complicat al parcelei, care seamana cu o broderie, este creat din cimisir si plante ornamentale, iar suprafetele dintre ele sunt create din nisip cu bobul mare, de diferite culori.

 

Gradina este prevazuta cu alei cu arcade cu vita salbatica, pe care se gasesc filigorii mici.


Intrarea in Gradinile Schönbrunn, in urmatoarele doua fotografii.

 



Gradina Printului Mostenitor de langa fatada de est a palatului, in urmatoarea fotografie.

 


 

Marele Parter

 

Potrivit conceptiei baroce privind palatul princiar, conform careia arhitectura si natura trebuiau sa se intrepatrunda, si la Schönbrunn palatul si gradina formeaza un tot unitar, intre care exista legaturi multiple. S-a pastrat in mare amenajarea in stil baroc, cu extinderile din ultimul deceniu de viata al imparatesei Maria Tereza, care domina si astazi imaginea generala a parcului Palatului Schönbrunn.

 

Marele Parter, care se intinde de-a lungul axei mediane a cladirilor palatului pana la poalele dealului Schönbrunn, si-a capatat in anii 1770 forma sa finala. Impartit in 8 parcele de diferite marimi, parterul parcului este delimitat de o parte si de alta de un gard viu din arbusti. Gardiu viu avea niste parti inguste in care au fost asezate nenumarate statui mitologice.

 

Incepand din anul 1900, statuile au fost tot mai mult acoperite de plante, astfel incat, pana la curatirea si replantarea lui din anul 2003 se mai puteau vedea putine statui, cum se vedeau altadata. De atunci, gardul viu nou plantat se afla in spatele statuilor din piatra.

 

Marele Parter, in urmatoarele 36 fotografii.

 



Palatul Schönbrunn vazut din gradinile sale

 





Marele Parter cu vedere spre Fantana lui Neptun si Gloriette

 



Palatul Schönbrunn vazut din gradinile sale

 


Marele Parter cu vedere spre Fantana lui Neptun si Gloriette

 



Marele Parter cu vedere spre Fantana lui Neptun si Gloriette

 



 

Palatul Schönbrunn vazut din gradinile sale

 




Harta Palatului Schönbrunn si a  gradinilor sale

 

Palatul Schönbrunn

 

Palatul Schönbrunn

 

Labirintul

 

Labirintul gradinii, care se afla in partea de sud-vest a Marelui Parter, a fost amenajat cel tarziu in anul 1720. Era vorba de fapt de un traseu care ducea spre centru, fara alei inchise sau labirintice. Gardurile vii, inguste si inalte, acoperite in parte, indemnau la o "plimbare de placere". In secolul al XIX-lea, labirintul gradinii a fost abandonat treptat, iar in anul 1892 a fost taiat in totalitate, deoarece "datorita densitatii sale, folosea unor scopuri interzise in spatiile publice".

 

Inca din anul 1999, au fost restaurate fragmente de gradina si de labirint dupa modelul istoric si au fost completate cu un loc de joaca numit Labyrinthikon. Intregul ansamblu este deschis vizitatorilor Palatului Schönbrunn, exceptand iarna.

 

Monumentele din gradina

 

In anul 1770, cand palatul si gradina erau aproape terminate, dealul Schönbrunn care era in prelungirea Marelui Parter arata ca o zona neingrijita cu padure defrisata; in cele din urma, el a fost amenajat impreuna cu Marele Parter de catre arhitectul Johann Ferdinand Hohenberg von Hetzendorf. La poalele dealului Schönbrunn a fost construita Fantana lui Neptun, iar pe varful dealului Gloriette.

 

Fantana lui Neptun a fost construita in anul 1776, cand s-a finalizat platoul Marelui Parter. In mijlocul imensului bazin al fantanii se inalta o formatiune de stanci, pe care sta Neptun, zeul marii si suita acestuia. Zeul Neptun, impreuna cu zeita Thetis, ingenuncheata in fata lui, se afla in centru, fiind inconjurati de tritoni, zeitati cu bust de om si coada de peste, cu trompete din scoici.

 

Gloriette a fost construita cu un an in urma, ca o cladire cu colonade in stil preclasic. Partea centrala in forma de arc de triumf, care a fost inchisa cu sticla inca de dinaintea mortii imparatesei Maria Tereza, este incununata cu un vultur imperial impunator, asezat pe globul pamantesc, iar treptele care duc inspre arcadele laterale abunda in trofee. Terasa acoperisului plat, marginit de o balustrada, a fost utilizata inca de la inceputul secolului al XIX-lea ca platforma panoramica.

 

Tot in acea perioada, punctele finale ale fiecarei axe diagonale au fost prevazute cu cu cate un punct de belvedere corespunzator. Astfel, in partea de est a fost construita Fantana cu Obelisc, ca pendant al Pavilionului Menajeriei din partea de vest, construit inca din anul 1759. Din bazinul fantanii se inalta un munte cu o grota populata de zeitati ale apei, iar cascade de apa vitalizeaza ambianta si pe culmea muntelui se inalta semet un obelisc, gravat cu hieroglife. (inventate).

 

Nu departe de Fantana cu Obelisc au fost construite Ruinele Romane, pentru a conferi gradinii un efect de romantism. Ansamblul este format dintr-un bazin de apa incadrat de un arc semicircular impunator, sustinut de ziduri laterale, care sugreaza o cladire antica scufundandu-se in pamant.

 

Fantana lui Neptun, in urmatoarele 6 fotografii.

 






 

Sera Palmierilor, Gradina Zoologica, Casa Desertului si Wagenburg - Muzeul Trasurilor

 

Sera Palmierilor din Schönbrunn adaposteste colectia imperiala de plante de odinioara. Cladirea serei este compusa din 3 parti si a fost construita in anii 1881/82. Are o lungime de 113 metri si prin culoarele de tip tunel se produce o varietate climatologica, care asigura dezvoltarea unei diversitati de plante exotice.

 

Gradina Zoologica a fost infiintata in anul 1752 de imparatul Francisc I Stefan, care infiintase si Gradina Botanica. Gradina Zoologica este cea mai veche de acest tip, in stil baroc, pastrata pana astazi.

 

Fosta menajerie a fost amenajata prin dispunerea radiala a 13 spatii cu animale in jurul unui pavilion central, din care familia imperiala si oaspetii acesteia puteau sa priveasca speciile rare de animale.

 

Fosta Casa a Ceasului Solar, care a fost amenajata in anii 1904/5 sa adaposteasca plante din Australia si din sudul Africii, a fost reamenajata in anul 2003 drept Casa Desertului, in care pot fi admirate diverse exemplare a valoroasei colectii de plante suculente, precum si fauna din zonele desertice.

 

Incepand cu anul 1922, fosta scoala de echitatie de iarna a palatului gazduieste Wagenburg - Muzeul Trasurilor, unde pot fi admirate trasuri si sanii, lectici si litiere, hamuri si sei de la fostele grajduri ale Curtii Imperiale Hofwagenburg. Aceasta colectie include somptuoasele vehicule ale Curtii vieneze din mai multe secole, printre care trasura imperiala baroca, precum si trasuri din perioada Biedermeier, din perioada Clasicismului si din perioada Imparatului Francisc Josef. Din pacate nu am vizitat Muzeul Trasurilor, mi-ar fi placut sa-l vad.

 

Centrul de Conferinte Schönbrunn a fost amenajat in asa numita Aripa a Farmacistilor, care se afla in partea de est a spatioasei cladiri secundare a palatului, unde s-a aflat garda palatului pana in anul 1906, iar incepand cu anul 1907, farmacia Curtii Imperiale. Din septembrie 2008, pe o suprafata de 3.900 mp exista un centru de seminarii si evenimente cu cea mai moderna dotare si tehnica in ambientul istoric, pentru congrese, nunti si alte evenimente.

 

Am mers cu trenuletul pe Dealul Schönbrunn, pana la Gloriette. Trenuletul se ia din fata palatului. Noi ne-am intors cu acelasi trenulet si am stat cam 10 minute in varful dealului. Puteam sa urcam si pe jos, dar nu am avut timpul necesar, am stat toata ziua la Schönbrunn.

 


Marea Sera a Palmierilor vazuta din trenulet, in urmatoarele doua fotografii.

 



Pavilionul Menajeriei vazut din trenulet, construit in anul 1759 dupa planurile lui Nikolaus Jadot, in urmatoarea fotografie.

 


Fantana cu Obelisc vazuta din trenulet, in urmatoarea fotografie.

 


Gloriette si panorama care se vede de pe Dealul Schönbrunn, in urmatoarele 11 fotografii.

 

Gloriette

 



Lacul de pe Dealul Schönbrunn

 

Palatul vazut de pe Dealul Schönbrunn

 




 

Dupa ce am vizitat Palatul Schönbrunn si gradinile sale, am luat masa la o terasa de langa portile de intrare. Privelistea era foarte frumoasa, se vedea palatul, iar mancarea si preturile foarte bune. Eu am mancat un gulas foarte bun, iar sotul meu a mancat doi carnati. Am baut si cate o bere. Am luat si desert, eu am mancat tort Zacher (Sacher Tort), prajitura traditionala vieneza, iar sotul meu a baut o cafea.

 

 



 

 

Recomand vizitarea Palatului Schönbrunn din Viena!

 

 

 

 

 

 




Comments

Popular posts from this blog