Palestina-Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare

 

PALESTINA -

MANASTIREA SFANTUL TEODOSIE CEL MARE

 

 


 

In acest articol va prezint Manastirea Sfantul Teodosie cel Mare, din Palestina.

 

 

Manastirea Sfantul Teodosie se afla la aproximativ 7 kilometri de Betleem, pe drumul care duce la Manastirea Sfantul Sava. Manastirea Sfantul Teodosie este cunoscuta si sub denumirile de „Der Ibn Abet” sau „Deir Dosi”, in araba. A fost fondata in jurul anului 476, de Sfantul Teodosie Cenobiarhul al carui mormant se afla in manastire. Manastirea Sfantul Teodosie este situata la est de satul al-Ubeidiya, in Cisiordania, Palestina.

 

Mie mi-a placut foarte mult acesta manastire, are o arhitectura frumoasa!

 

Daca doriti mai multe informatii despre Manastirea Sfantul Sava, le gasiti aici.

 

Sfantul Teodosie s-a nascut in anul 424, in Capadocia, in satul Mogarissus, din parinti credinciosi. La varsta de 27 de ani el a plecat sa se inchine la Sfintele Locuri. Trecand prin Antiohia, tanarul Teodosie a fost binecuvantat de Sfantul Simeon Stalpnicul. Dupa ce a fost la Mormantul Domnului, Sfantul Teodosie a locuit o perioada in Turnul lui David, apoi s-a dus la Mănăstirea Kathisma, închinată Maicii Domnului.

 

Pestera Magilor

 

Sfantul Teodosie cauta un loc unde sa se retraga si a descoperit printr-o minune pestera unde au innoptat ce trei magi atunci când, „luând înştiinţare în vis să nu se mai întoarcă la Irod, pe altă cale s-au dus în ţara lor” (Matei 2, 12). Traditia spune ca in acel loc erau multe pesteri. Sfantul Teodosie a tinut post si s-a rugat. A luat apoi o cadelnita in care a pus carbuni stinsi si tamaie, a cercetat pesterile pe rand si s-a oprit acolo unde carbunele s-a aprins singur.

 

Inceputurile Manastirii Sfantul Teodosie

 

In trecut, Manastirea Sfantul Teodosie a fost folosita ca biserica si apoi transformata intr-un cimitir.

 

Sfantul Teodosie impreuna cu ucenicii adunati imprejurul sau au ridicat o manastire intre anii 465 - 475. Incetul cu incetul, s-a ridicat un adevarat oras in jurul manastirii, iar numarul locuitorilor a depasit curand 700 de monahi de diferite nationalitati. In centrul manastirii se afla biserica in care se oficia liturghia in limba greaca si doua biserici mai mici, pentru nevointele diferitelor comunitati monahice.

 

Sfantul Teodosie nu a urmat exemplul manastirilor care existau deja in Palestina, ci a stabilit reguli noi pentru organizarea interna. Monahii confectionau bunuri atat pentru uzul propriu, cat si pentru vanzare. Manastirea dispunea de ateliere, camere pentru pelerini, camine pentru saraci si infirmi si spitale.

 

In timpul imparatului bizantin Anastasius I (491 - 518) a aparut erezia lui Eutihie si Sever (erezia monofizita), care nu recunostea nici impartasania, nici clerul. Imparatul a acceptat invatatura falsa, iar ortodocsii au inceput sa sufere persecutii.

 

Sfantul Teodosie a fost un oponent inflacarat al ereziei monofizite. El a fost ferm in apararea ortodoxiei si a scris o scrisoare imparatului, in numele calugarilor, in care ei infirmau erezia. Mai mult, el a scris ca locuitorii desertului si calugarii vor sprijini ferm invataura ortodoxa. Imparatul a dat dovada de retinere pentru o perioada scurta de timp, dar apoi si-a reinnoit persecutia impotriva ortodocsilor.

 

Sfantul Teodosie a aratat atunci o mare ravna pentru adevar. Iesind din manastire, el s-a dus la Ierusalim si a predicat de la amvonul Bisericii Sfantului Mormant, strigand: "Cine nu cinsteste cele patru Sinoade Ecumenice, sa fie anatema (exclusi din sanul Bisericii sub acuzatia de erezie)!". Pentru aceasta fapta indrazneata, calugarul a fost trimis la inchisoare, dar s-a intors curand la manastire, dupa moartea imparatului.

 

Sfantul Teodosie a decedat pe data de 11 ianuarie 529 si a fost ingropat in Pestera celor trei Magi.

 

Urmasii Sfantului Teodosie

 

Sfantului Teodosie i-a urmat Sfantul Sofronie, care a fost staret 14 ani si 2 luni si a decedat pe data de 21 martie 546. Apoi a urmat Rufos, iar apoi Stratigios, care a fost renumit pentru ca tinea post neincetat, priveghea neintrerupt si muncea din greu. Dupa Stratigios a urmat Modest.

 

Unul dintre fratii din manastire a fost Ioan Moshu, autor al Limonarului, care a murit msai tarziu la Roma. Pentru sfintenia vietii sale, moastele sale au fost aduse si depuse in Pestera celor trei Magi.

 

Invazia persana

 

In anul 614 a avut loc invazia persilor in Tara Sfanta. Dintr-un jurnal scris in secolul al IX-lea, reiese ca persii au ars manastirea si au ucis multi calugari, iar restul au fugit de teama paganilor.

 

Tot atunci, persii au incendiat si Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, au jefuit cele mai multe dintre manastiri si au ucis 90.000 de crestini. Ei l-au luat ostatic pe Patriarhul Zaharia al Ierusalimului si au luat Sfanta Cruce din Ierusalim. Bazilica Nasterii Domnului din Betleem a fost singura care a scapat intreaga. In acest context dificil, staretul Modest a fost ales patriarh, urmand lui Zaharia.

 

Conform aceluiasi jurnal, manastirea a fost refacuta partial, iar in anul 808 mai traiau doar 70 de calugari.

 

Perioada cruciatilor si a otomanilor

 

In epoca dominatiei cruciate in Tara Sfanta, a fost reconstruita o biserica noua peste Pestera Magilor. La inceputul secolului al XII-lea, egumenul Daniel, cel mai vechi pelerin rus cunoscut in Tara Sfanta, a povestit ca manastirea se vedea de la Ierusalim si ca se afla la 6 mile (aproximativ 10 kilometri) de Ierusalim.

 

Intre secolele XII - XIII, manastirea s-a ridicat incetul cu incetul, dar nu a rezistat mult timp, din cauza saraciei. In secolul al XVI-lea, manastirea a fost din nou devastata de turci si locul a ramas pustiu multa vreme.

 

Manastirea a devenit un adapost pentru clanul Beduinului Abu Ubeid.

 

Refacerea manastirii

 

In august 1881, Fotios Alexandritis, Directorul Seminarului Teologic al Manastirii Sfanta Cruce, a cumparat de la beduini Pestera celor Trei Magi si terenul cu ruinele Manastirii Sfantul Teodosie. In anul 1896, in ziua de pomenire a Sfantului Teodosie, Patriarhul Gherasim I al Ierusalimului a sfintit piatra de temelie a noului asezamant.

 

Intre anii 1914 - 1952, Parintele Leontie din Creta a inaltat biserica cea mare, a descoperit si a restaurat Pestera celor Trei Magi si a cumparat inca 40.000 de metri patrati de teren, dedicandu-si intraga viata acestei chinovii. Actuala Manastire Sfantul Teodosie a fost construita peste ruinele, mozaicurile si coloanele care dateaza din timpul bizantinilor si cruciatilor.

 

Manastirea a fost consacrata in anul 1955 si are iconostas din marmura. Peretii bisericii sunt acoperiti cu fresce in stil bizantin, care reprezinta diferiti sfinti si scene din Biblie. Hristos Pantocrator este infatisat pe partea inferiaora a domului.

 

Relicvariile expuse contin oase ale catorva sfinti diferiti din lumea ortodoxa. O cutie contine relicvele a 35 de sfinti din Ucraina. Craniile calugarilor masacrati de persi in anul 614 sunt, de asemenea expuse. O fresca de pe perete comemoreaza acest eveniment.

 

Zidurile manastirii, vazute in mai 2022, in urmatoarea fotografie.

 


Manastirea Sfantul Teodosie si curtea sa interioara, in martie 2022, in urmatoarele 12 fotografii.

 



Fatada manastirii

 


 

Portalul de intrare al manastirii

 

Manastirea Sfantul Teodosie si curtea sa interioara, in mai 2022, in urmatoarele 14 fotografii.

 






Portalul de intrare al manastirii

 


Interiorul Manastirii Sfantul Teodosie, in martie 2022, in urmatoarele 7 fotografii.

 

Iconostasul

 


 

Domul

 

Relicvarii

 

Interiorul manastirii, in mai 2022, in urmatoarele 15 fotografii.

 


Iconostasul

 

Mozaic





Fresca Vindecarea Paraliticului (in partea de sus)

 


Pestera celor Trei Magi, in martie 2022, in urmatoarele 9 fotografii.

 


Mormantul Sfintei Sofia

 


 

Mormantul Sfantului Teodosie

 



Pestera celor Trei Magi, in mai 2022, in urmatoarele 4 fotografii.

 

Intrarea in pestera

 



 

 


Recomand vizitarea Manastirii Sfintul Teodosie, din Palestina!

 

 

 

 

 

 







Comments

Popular posts from this blog