Croatia-Dubrovnik-Muntele Srd

 

CROATIA - DUBROVNIK - MUNTELE SRD


 



In acest articol va prezint Muntele Srđ din Dubrovnik, Croatia.

 

 

Srđ este un munte jos, aflat chiar in spatele Zidurilor Orasului Dubrovnik, in Dalmatia, Croatia. Muntele, care face parte din Alpii Dinarici are o inaltime de 412 metri.

 

In varful muntelui se afla o cruce mare, din piatra alba si Fortul Imperial, o structura de aparare construita de francezi in anul 1810 in timpul Razboaielor Napoleoniene.

 

Muntele Srđ este popular printre turisti pentru panorama care o ofera, de unde se pot vedea Zidurile Orasului Dubrovnik, Insula Lokrum, Marea Adriatica si alte atractii locale, inclusiv restaurante si Stradun.

 

Muntele Srđ a fost impadurit odata cu stejari, pe care localnicii ii numeau dubrava (de la cuvantul vechi slav dub, care insemna stejar) si dupa care a fost numit orasul Dubrovnik. Versantul de sud a fost odata bogat in paduri de pin, dar in a doua jumatate a secolului al XX-lea si intre anii 1991 - 1995, in timpul Razboiului Croat de Independenta, padurea a fost defrisata aproape in intregime, in timpul numeroaselor incendii. Un calvar in zig - zag a mers in sus, din oras.

 

Muntele Srđ a fost locul uneia dintre bataliile acerbe ale Razboiului Croat de Independenta, si anume a Asediului Dubrovnikului si acest eveniment este comemorat intr-un muzeu in Fortul Imperial. Catargul televiziunii a fost distrus de avioanele de vanatoare ale Fortelor Aeriene Iugoslave.

 

Telecabina care a fost dezactivata in acea perioada a fost redeschisa de atunci, iar Muntele Srđ s-a dezvoltat ca atractie turistica, cu un restaurant si o baza pentru safari cu vehicule.

 

 

Am urcat cu telecabina pe Muntele Srđ din Dubrovnik. Pana la telecabina am mers pe jos, cam jumatate de ora. Am urcat de fapt, pentru ca in Dubrovnik mersul pe jos inseamna urcare. Am urcat si pe niste stradute inguste, ca in urmatoarea fotografie.

 


De la telecabina se vedeau imagini frumoase ale orasului, ca in urmatoarele 3 fotografii.

 

Zidurile Orasului

 


Programul de functionare al telecabinei este zilnic, intre orele 09.00 - 00.00, iar telecabina vine la 10 minute. Un bilet a costat 200 Kuna sau 30 EURO/dus-intors.

 

Imagini luate din telecabina, in urmatoarele 25 fotografii.

 

Zidurile Orasului si Insula Lokrum

 





Insula Lokrum (in departare)

 

Marea Adriatica

 

Restaurantul si Insula Lokrum

 





Marea Adriatica

 

Zidurile Orasului, Insula Lokrum si Marea Adriatica

 

Zidurile Orasului

 



Telecabina din varful Muntelui Srđ si imaginile care se vad de pe platforma telecabinei, in urmatoarele 3 fotografii.

 





Chiar la iesirea din telecabina se afla o platforma amenajata, cu un punct de belvedere, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 

Restaurantul si Insula Lokrum

 




Am mers sa luam masa de pranz la Restaurantul Panorama, singurul care era sus, langa telecabina. Se sta la coada la intrarea in restaurant si un angajat te duce la masa, nu poti sa intri singur sa-ti alegi masa. Am stat la coada cam 10 minute. Nu am nimerit masa langa balustrada, dar privelistea este oricum foarte frumoasa.

 

Restaurantul Panorama, in urmatoarele 12 fotografii.

 









Langa restaurant se poate admira privelistea, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 




Pe munte se mai afla un punct de belvedere (se merge pe jos 5 minute de la restaurant), de unde se vad imagini frumoase, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 




Cladirea telecabinei se afla langa restaurant.

 


Safari cu vehicule, in urmatoarea fotografie.

 


Dupa ce am coborat din telecabina, la intoarcere, am mers pe jos spre oras.

 

Zidurile Orasului Dubrovnik




 

 

Recomand urcarea cu telecabina pe Muntele Srđ din Dubrovnik, Croatia!

 

 

 

 

 




Comments

Popular posts from this blog