Croatia-Catedrala din Dubrovnik
CROATIA - CATEDRALA DIN DUBROVNIK
In acest articol va prezint Catedrala din Dubrovnik, Croatia.
Catedrala Adormirii Maicii Domnului, din Dubrovnik a fost construita in secolul al XVIII-lea, dupa distrugerea aproape completa in cutremurul din anul 1667 a catedralei vechi romanice din secolele XII - XIV.
Conform surselor istorice, catedrala veche era o bazilica magnifica cu o cupola, decorata bogat cu sculpturi. Confrom traditiei, o parte din banii pentru constructia bisericii au fost dati ca dar votiv de Regele Richard Inima de Leu, care a supravietuit naufragiului de langa insula Lokrum in anul 1192, la intoarcerea sa din a treia Cruciada.
in timpul lucrarilor de restaurare din anul 1981 au fost descoperite fundatiile catedralei dinainte. Infatisarile arhitecturale sugereaza ca a fost construita in secolul al VII-lea. Aceasta descoperire da o noua dimensiune istoriei Dubrovnikului, demonstrand ca a fost o asezare urbana inca din secolul al VII-lea.
Republica a incercat sa restaureze catedrala ruinata cat mai curand posibil. Un rol important in aceste incercari a fost jucat de Stjepan Gradić, unul dintre liderii intelectualitatii din Dubrovnik, care a fost la Roma pe timpul cat a fost angajat custode si mai tarziu rector la Biblioteca Vaticanului, dar a avut si functia de ambasador neoficial al orasului sau natal, Dubrovnik la Sfantul Scaun.
Gradić avea multi prieteni la Roma si si-a folosit influenta pentru a cauta ajutor pentru reconstructia orasului sau natal. El a avut un plan sa reconstruiasca Catedrala in forma baroca romana. Avand acest lucru in minte, el a sugerat ca Republica sa-l angajeze pe faimosul arhitect roman Andrea Buffalini din Urbino. Buffalini a proiectat noua Catedrala ca o biserica baroca romana cu trei nave si o cupola.
Frontul acestei biserici se inalta deasupra unei scari cu 7 trepte si este articulat in maniera baroca tipica, astfel incat sa sublinieze frontul bogat si conceptul de spatiu dinamic cu contraste multiple de lumina. Partea centrala accentuata, cu portalul principal este dominata de 4 coloane corintice inalte. Jumatatea superioara a partii centrale are o fereastra baroca mare, iar deasupra aticului se inalta pilastri mici si un acoperis triunghiular puternic.
Partile din dreapta si din stanga ale frontului au numai un etaj, sunt articulate cu pilastri si nise adanci cu statui si cu o balustrada si statui de sfinti in varf. Cele doua intrari de parti, mai mici sunt considerabil mai scunde decat cea centrala.
Peretii laterali ai bisericii sunt articulati de pilastri mici si ferestre baroce semicirculare mari. Absidele sunt separate de nava prin coloane mari. O cupola baroca subtire se inalta la intersectia navei cu transepturile.
Constructia cladirii a inceput in anul 1671, dupa planurile lui Buffalini. Primul mester constructor a fost Paolo Andreotti din Genova. El a fost urmat de Pier Antonio Bazzi din Genova si de calugarul Tommaso Napoli din Palermo. Noua catedrala a fost finalizata in anul 1713 de arhitectul local Ilija Katičić.
Catedrala are cateva altare baroce tarzii frumoase, cum ar fi altarul Sfantului Bernard, construit de Carlo degli Frangi, sau altarul unic al Sfantului Ioan Nepomuk , construit din marmura violet in stilul baroc nordic. Acest altar a fost facut cadou de episcopul de Sirmium Nokola Josip Gjovovic din Peljesac, care a fost un consilier al imparatesei austriece Maria Tereza.
Trezoreria Catedralei Dubrovnik a fost una dintre cele mai bogate de pe coasta Adriaticii, dar a fost avariata grav la cutremur. Obiectele care au putut fi slavate din ruine si locurile conflagratiei dovedesc ca bisericile aveau in posesie comori mari de arta.
Printre cele mai valoroase obiecte din Trezorerie sun relicvariile capului si mainii Sfantului Patron al Dubrovnikului, Sfantul Blasius. Relicvariul capului sau, in forma coroanei imperiale bizantine este impodobit cu medalii emailate si pietre pretioase. Este un exemplu remarcabil de lucrare in aur din secolele XI-XII.
Trezoreria are multe relicvarii si vase bisericesti din perioada secolului al XIII-lea pana in secolul al XVIII-lea, cateva dintre ele au fost facute de faimosii mesteri aurari ai Dubrovnikului. Un detaliu interesant care marturiseste prudenta proverbiala a cetatenilor Dubrovnikului.
Cum Trezoreria era privita, de asemenea ca proprietatea Republicii, accesul la ea era permis numai daca erau folosite simultan 3 chei diferite: una era tinuta de arhiepiscop, una de rectorul Catedralei si una de secretarul Republicii.
Trezoreria are, de asemenea cateva picturi de o valoare extraordinara, de la icoana romanica - bizantina a Fecioarei cu Pruncul, din secolul al XIII-lea pana la picturi de Padovanini, Palma il Giovane, Savoldo, Parmigianino, P.Bordone si altii.
Polipticul mare al Adormirii Maicii Domnului, care impodobeste sanctuarul a fost facut in Atelierul lui Titian si este posibil ca o parte sa fi fost facuta de insusi Titian. Aceasta pictura a fost mutata in Catedrala din Biserica Sfantul Lazarus din Ploče, care a fost distrusa.
O cladire poligonala detasata (baptiseriu) din piatra rosie si alba se afla la vest de Catedrala, in apropierea ei, in actuala Piata Bunic. Baptiseriul a fost construit in anul 1326 si a fost singura parte din complexul Catedralei vechi care a supravietuit cutremurului. A fost daramat in anul 1830 de un comandant militar austriac arogant, deoarece obstructiona vederea de la fereastra rezidentei sale.
Catedrala din Dubrovnik este deschisa nonstop, iar intrarea este libera.
Fatada principala a Catedralei, cu usa de intrare, in urmatoarele 3 fotografii.
Catedrala vazuta din lateral, in urmatoarea fotografie.
Fatada principala a Catedralei, cu usa de intrare, in urmatoarele doua fotografii.
Usa de intarre, in urmatoarea fotografie.
Interiorul Catedralei din Dubrovnik, in urmatoarele fotografii.
Altarul Sfantului Ioan din Nepomuk, in urmatoarea fotografie.
Altarul Maicii Domnului din Port, cu pictura "Fecioara si Pruncul" incadrata de un relief din argint, in urmatoarele doua fotografii.
Altarul central al Catedralei, in urmatoarele 3 fotografii.
Titian, Inaltarea la Cer a Mariei, detaliu al polipticului de deasupra altarului central al Catedralei (din jurul anului 1550)
Corul si orga Catedralei, in urmatoarele doua fotografii.
Intrarea in Trezoreria Ctedralei, in urmatoarea fotografie. Programul de vizitarea al Trezoreriei este de luni-sambata, de la orele 08.00 - 19.00, iar duminica de la orele 11.00 - 19.00. Un bilet de intare costa 3 EURO. Din pacate, noi nu am vizitat Trezoreria.
Recomand vizitarea Catedralei din Dubrovnik!
Comments
Post a Comment