Israel-Biserica Sfantul Gheorghe din Lod

 

ISRAEL - BISERICA SFANTUL GHEORGHE DIN LOD


 


 

Deoarece astazi este sarbatoarea Sfantului Gheorghe pentru crestinii ortodocsi, voi prezenta Biserica Sfantul Gheorghe din Lod, Israel.

 

 

Biserica Sfantul Gheorghe este o biserica ortodoxa din orasul Lod (Lida), din Israel. Biserica Sfantul Gheorghe este in administrarea Patriarhiei ortodoxe grecesti a Ierusalimului. Biserica actuala a fost construita in anul 1872 si se afla pe acelasi teren cu Moscheea El-Khidr. In cripta Bisericii Sfantul Gheorghe din Lod se afla mormantul Marelui Mucenic Gheorghe Purtatorul de Biruinta.

 

Localitatea Lod are o populatie mixta, de arabi si evrei si se afla la o distanta de aproximativ 15 kilometri sud - est de Tel Aviv, in Districtul Central al Israelului. Localitatea Lod gazduieste si Aeroportul International Ben Gurion, care a fost cunoscut initial chiar sub denumirea de Aeroportul Lod.

 

Lod este un oras antic, care dateaza inca din perioada greco - romana. Orasul Lida, denumirea antica a locului, este mentionat intr-o lista de orase canaanite a lui Thutmose al III-lea din Karnak, care dateaza din secolul al II-lea I.Hr. Lod a fost construit pe ruinele orasului antic Lida. Lida este un oras mentionat si in Vechiul Testament. Potrivit Bibliei, Lod sau Lida a fost construit de catre Shemed, un membru din tribul lui Veniamin. Locul a fost parasit odata cu captivitatea babilonica, fiind reinfiintat imediat insa dupa intoarcerea evreilor din exil.

 

Sfantul Gheorghe

 

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, sau George (cca 275/280 - 23 aprilie 303) a fost un general roman de origine greaca si ofiter in garda imparatului roman Diocletian, care a fost condamnat la moarte deoarece nu a renuntat la credinta crestina.

 

Din ordin imperial, el a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. A fost supus multor torturi, cum ar fi: loviri cu sulita, asezari de lespezi de piatra pe piept, trasul pe roata, groapa cu var, incaltamintea cu cuie, bautura otravita, bataia cu vana de bou si altele, care nu l-au facut insa sa renunte la credinta sa.

 

In calitate de martir crestin, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe a devenit mai tarziu unul dintre cei mai venerati sfinti ai crestinismului, si a fost venerat in mod special de Cruciati. Sfantul Gheorghe este pomenit de aproape toate bisericile traditionale, de obicei pe data de 23 aprilie si este considerat patron al multor tari, regiuni si orase.

 

Istoricul Bisericii Sfantul Gheorghe din Lod

 

Arhidiaconul Teodosie a mentionat in Ghidul de calatorie la locurile de pelerinaj in Tara Sfanta "De Situ Terrae Sanctae" (circa 530) ca trupul Sfantului Gheorghe se afla in orasul Diospolis (Lida). Marea Bazilica din Lida este reprezentata pe harta de mozaic din Madaba (Iordania de astazi), care a fost realizata in a doua jumatate a secolului al VI-lea. Potrivit unei legende spuse de Guillaume de Tir in secolul al XII-lea, Biserica Sfantul Gheorghe din Lod a fost construita de imparatul bizantin Iustinian I in secolul al VI-lea.

 

Pelerinii Epifanie Calugarul (prima jumatate a secolului al IX-lea) si Bernard Calugarul (aproximativ 870) au scris despre existenta unei manastiri langa Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Epifanie a spus ca in altarul bisericii se aflau relicve sfinte: roata pe care a fost torturat marele mucenic si un stalp din marmura facator de minuni.

 

Biserica Sfantul Gheorghe a fost distrusa de mai multe ori, la ordinul conducatorilor musulmani si anume in anul 1010 de catre califul al-Hakim, la sfarsitul secolului al XI-lea, in anul 1187 de catre sultanul Saladin, cand biserica a fost avariata puternic si in anul 1442 de catre sultanul egiptean Saif ad-Din Jaqmaq.

 

Egumenul rus Daniil (care a fost in pelerinaj in anii 1105 - 1106) a afirmat ca mormantul Sfantului Gheorghe s-a aflat pe acel teren din zona desertica unde a fost construita anterior biserica. El a afirmat ca Sfantul Gheorghe ar fi fost torturat acolo.

 

Biserica Sfantul Gheorghe a fost reconstruita in secolul al XI-lea la ordinele imparatului bizantin Constantin I Monomahul, apoi in perioada 1150 - 1170, la sfarsitul secolului al XII-lea sub conducerea regelui englez Richard I Inima de Leu. Bazilica Sfantul Gheorghe a primit forma sa finala in secolul al XII-lea.

 

Pelerini din secolul al XIV -lea au mentionat ca pe o piatra pastarata in biserica se afla capul retezat al Sfantului Gheorghe. Abia in anul 1517 au fost reluate slujbele religioase ortodoxe in biserica (din care mai ramasese doar altarul si cripta).

 

In urma cutremurului din anul 1837, bolta si absida nordica a bisericii s-au prabusit si biserica a ramas in ruine timp de 33 de ani. In anul 1870, dupa o disputa intre greci si franciscani, autoritatile otomane au recunoscut acest loc ca fiind posesiunea Patriarhiei Ortodoxe Grecesti a Ierusalimului.

 

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, Patriarhia Ortodoxa Greaca a Ierusalimului a primit permisiunea din partea autoritatilor otomane sa construiasca o biserica noua pe locul celei vechi. Autoritatile otomane au solicitat ca o parte a terenului patriarhal sa fie pusa la dispozitia lor pentru construirea unei moschei.

 

In anul 1871, patriarhul Chiril al II-lea al Ierusalimului a solicitat cavalerilor rusi ai Ordinului Sfantului Gheorghe sa faca o donatie pentru reconstruirea acestei biserici. La cererea imparatului Alexandru al II-lea al Rusiei au fost donate 3.000 de ruble din fondurile Guvernului. Astfel a fost construita noua biserica, cu fondurile alocate de  Guvernul rus si de Ordinul rus al Sfantului Gheorghe. Biserica a fost sfintita pe data de 3 noiembrie 1872.

 

In memoria acestui eveniment, Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe 3/16 noiembrie reconstruirea Bisericii Sfantului Mare Mucenic George din Lida.

 

Arhitectura Bisericii Sfantul Gheorghe

 

Cladirea moderna a bisericii a fost construita in anul 1872 pe structura ruinata a bisericii anterioare si include absida centrala si absida nordica a bazilicii din secolul al XII-lea, care a fost construita la randul sau pe ruinele bisericii bizantine de pe vremea imparatului Iustinian I. Biserica Sfantul Gheorghe incorporeaza doar coltul de nord - est al bazilicii bizantine. Sala de rugaciune a moscheii alaturate are o coloana care s-a aflat mai demult in naosul bazilicii.

 

In Cripta bisericii ortodoxe se afla mormantul Marelui Mucenic Gheorghe. Accesul in cripta este dat de doua scari care se afla pe ambele parti ale navei centrale. Langa una dintre coloanele bisericii se afla un lant de care, potrivit legendei, ar fi fost legat marele mucenic Gheorghe. In altar este un chivot cu o parte din moastele Sfantului Gheorghe. In apropierea Bisericii Sfantul Gheorghe se afla cladirile unei manastiri grecesti moderne.

 

Biserica Sfantul Gheorghe vazuta in martie 2022, in urmatoarele fotografii.

 


Intrarea in biserica, in urmatoarele 3 fotografii.

 


 

Icoana din interiorul bisericii, cu martiriul Sfantului Gheorghe, in urmatoarea fotografie.

 


Sarcofagul construit pe mormantul Sfantului Gheorghe si basorelieful de pe sarcofag, din Cripta bisericii, in urmatoarele doua fotografii.

 



Cripta bisericii, cu Sfantul Gheorghe, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul bisericii, in urmatoarele 10 fotografii.

 



Candelabru

 

Domul bisericii si candelabru

 

Iconostasul bisericii si candelabru




Lanturile

 

Fatada principala a bisericii, unde este si portalul de intrare, in urmatoarele doua fotografii.

 



Biserica Sfantul Gheorghe vazuta in mai 2022, in urmatoarele fotografii.

Fatada principala a bisericii, unde este si portalul de intrare, in urmatoarele 4 fotografii.

 




Interiorul bisericii, in urmatoarele 11 fotografii.

 



Domul bisericii si candelabru

 


Iconostasul bisericii si candelabru

 

Iconostasul bisericii si candelabru

 

Iconostasul bisericii si candelabru

 



 

 

Recomand vizitarea Bisericii Sfantul Gheorghe din Lod, Israel!

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog