Croatia-Biserica Sfantul Blasius din Dubrovnik
CROATIA - BISERICA SFANTUL BLASIUS DIN DUBROVNIK
In acest articol va prezint Biserica Sfantului Blasius (sau Blasiu) din Dubrovnik, Croatia.
Biserica baroca a Sfantului Blasius, Sfantul Patron al orasului Dubrovnik a fost construita in anul 1715 pe locul vechii biserici romanice, care a fost consacrata cu acelasi sfant. Cladirea pretioasa a fost avariata grav la cutremurul din anul 1667 si distrusa complet de incendiul din noaptea de 24 - 25 mai 1706. Senatul l-a angajat pe arhitectul venetian Marino Gropelli, care a construit biserica prezenta dupa modelul bisericii venetiene a Sfantului Mauritiu.
Este o cladire centrala cu o cupola alungita in centru, un portal mare cu ornamente bogate si o scara mare la intrare. Ornamentul baroc, bogat decorat de afara este in contrast mare cu fronturile severe si simple ale caselor din Placa, dar improspateaza intr-un fel ambientul. Interiorul bisericii este decorat bogat, in conformitate cu normele stilului baroc reprezentativ. Altarele magnifice construite in marmura colorata sunt cele mai pronuntate in acest sens.
Marele Altar are o statuie gotica pretioasa a Sfantului Blasius, din argint aurit, facuta in secolul al XV-lea de un artist necunoscut al scolii locale. Datorita calitatii sale inalte, statuia este una dintre cele mai pretioase din istoria lunga a artei din Dubrovnik. In plus fata de valoarea sa artistica, aceasta statuie este, de asemenea un document istoric deoarece sfantul tine in mana stanga o macheta a Dubrovnikului care arata cladirile care au fost distruse mai tarziu la cutremur.
Dintre multele statui din aur si argint si potire bisericesti, aceasta a fost singura statuie care a supravietuit incendiului si acest fapt a fost considerat ca dovada puterii miraculoase a sfantului.
Sarbatoarea Sfantului Blasius
Sfantul Blasius (Vlaho) este pentru Dubrovnik ceea ce este Sfantul Marcu pentru Venetia.
Sarbatoarea Sfantului Blasius, Sfantul Patron, se tine anual pe data de 3 februarie si este sarbatoarea intregului oras. Este cunoscuta in lung si in lat pentru participarea numeroasa, inclusiv din satele vecine, in costume pitoresti, pentru procesiunea mare in care sunt purtate relicvele Sfantului si pentru evenimentele populare si petrecerile care au loc.
In timpul Republicii era un obicei sa se elibereze prizonieri care nu erau periculosi din inchisoare, cu 7 zile inainte de sarbatoare si cu 7 zile dupa aceasta. De asemenea, oricine era izgonit permanent din oras putea revina si sa participe la festivitati.
Sfantul Blasius a fost episcop de Sebasta in Armenia, el a fost martir in timpul Imparatului Diocletian si a devenit Sfantul Patron al orasului Dubrovnik in secolul al X-lea. Se pare ca a aparut in visul unui cetatean pe nume Stojko, rector al Catedralei si l-a avertizat ca venetienii, care ancorasera langa insula Lokrum intentionau sa atace orasul in acea noapte.
Dupa ce Senatul a verificat meticulos raportarea lui Stojko, Sfantul Blasius a devenit Sfantul Patron al orasului Dubrovnik. Statuia sa a fost sculptata pe toate fortaretele orasului si deasupra tuturor portilor Dubrovnikului. Sfantul Blasius se afla, de asemenea pe steagul Republicii si figura episcopului barbos, cu mitra si toiag pastoral a aparut pe toate sigiliile oficiale ale Dubrovnikului si pe monedele batute in Dubrovnik.
Biserica Sfantul Blasius, in urmatoarea fotografie.
Interiorul Bisericii Sfantul Blasius din Dubrovnik, in urmatoarele fotografii.
Orga decorata bogat si Marele Altar al Bisericii Sfantul Blasius, unde se poate vedea faimoasa statuie a Sfantului, facuta din argint aurit, care dateaza din secolul al XV-lea, in urmatoarele 3 fotografii.
Vitraliu al bisericii
Statuia Sfantului Blasius, in urmatoarea fotografie.
Orga decorata bogat si Marele Altar al Bisericii Sfantul Blasius, unde se poate vedea faimoasa statuie a Sfantului, facuta din argint aurit, care dateaza din secolul al XV-lea, in urmatoarele 3 fotografii.
Domul bisericii
Recomand vizitarea Bisericii Sfantului Blasius din Dubrovnik!
Comments
Post a Comment