Romania-Dobrogea-Manastirea Dervent

 

ROMANIA - DOBROGEA -

MANASTIREA DERVENT

 

 

 

In acest articol va prezint Manastirea Dervent, din Dobrogea, Romania!

 

 

Am fost la Manastirea Dervent anul trecut, de Rusalii.

 

Manastitrea Dervent este o manastire ortodoxa, care se afla in extravilanul satului Canlia, din judetul Constanta.

 

Istoricul Manastitrii Dervent

 

In timpul lui Diocletian (285-305), au fost martirizati mai multi crestini in Dobrogea (Scythia Minor): Evagrius, Benignus, Cristus, Sive, Cresto, Arestus, Sinidia, Rufus, Patricius, Zosim. Toti acesti sfinti au fost consemnati in Acta Sanctorum, fara a se mentiona locul martiriului lor. In Cetatea Durostorum (care se afla astazi in apropiere de orasul bulgar Silistra), nu deparate de Dervent, au primit mucenicia urmatorii: Maximus, Quintilianus, Dadas, Iulius, Secondo, Dasius.

 

In aceasta perioada, pe locul unde se afla acum biserica Manastirii Dervent, au fost martirizati patru crestini ale caror nume nu sunt cunoscute, dar s-au pastrat patru cruci din piatra. Unii cercetatori si istorici considera ca ar putea fi vorba despre unii dintre martirii enumerati mai sus.

 

Traditia spune ca la Dervent a fost o biserica de manastire in secolul al XI-lea, care a fost distrusa de pecenegi in anul 1036, odata cu cetatile Capidava si Dervent. Dupa Razboiul de Independenta (1877-1878), crucile au fost redescoperite de catre un cioban surdo-mut, numit Protos.

 

Atanasie Negara a tinut la inceputul secolului al XX-lea, o perioada lunga, o evidenta amanuntita a unor presupuse vindecari care au avut loc la „sfintele cruci nepuse de mână omenească, ci crescute din pământ”. De aceea, Manastirea Dervent mai este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea Crucii de Leac.

 

In anul 1923, episcopul Ilarie Teodorescu al Tomisului a facut o manastire la Dervent, pe terenul donat de familia Andreevici și Paraschiva Gheorghiu. In anul 1934, paraclisul care adapostea crucile a ars din temelii, dar icoanele au ramas neatinse de foc. In anul 1936, PS Gherontie al Tomisului a pus piatra de temelie a actualei biserici, care a fost ridicata dupa proiectul arhitectului N. Sandulescu si sfintita pe data de 13 septembrie 1942, data la care Elefterie Mihail a fost numit staret al manastirii.

 

In anul 1959, manastirea a fost inchisa timp de 10 ani, in urma Decretului 410. Din anul 1907 a functionat ca biserica de mir a satului invecinat, Galita. Cladirile care au apartinut manastirii au fost folosite de IAS Ostrov pana in anul 1990.

 

Pe data de 2 februarie 1990, parintele Elefterie Mihail a primit binecuvantarea de redeschidere a manastirii. In acelasi an, pe data de 12 mai, renumitul duhovnic dobrogean a murit la varsta de 90 de ani si a fost inmormantat in partea dreapta a altarului.

 

In apropierea manastirii se afla cetatea bizantina Pacuiul lui Soare, din secolul al X-lea, considerrata de multi cercetatatori a fi vechea cetate Vicina, din care a fost adus la Curtea de Arges primul mitropolit al Tarii Romanesti, Iachint, in anul 1359.

 

Turnul Clopotnita, prin care se intra in curtea manatirii este de arhitectura dobrogeana si are o poarta masiva din lemn sculptat.

 

In pronaosul bisericii se afla Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului. Hramul Bisericii este Sfanta Cuvioasa Parascheva si Izvorul Tamaduirii.

 

Izvorul Tamaduirii, care se afla la circa 200 de metri de biserica, ar fi izvorat, conform legendei, cand Sfantul Andrei, care propavaduia Evanghelia pe aceste meleaguri, a lovit cu toiagul in pamant.

 

Manastirea are chilii, un magazin bisericesc, un complex muzeistic cu un muzeu de istorie, care are obiecte descoperite la cetatea Pacuiul lui Soare si la Dervent si un muzeu bisericesc cu obiecte de cult vechi.

 

In incinta manastirii mai este o biserica nou construita, de dimensiuni grandioase, care este inchinata Sfantului Iachint de Vicina.

 

Chiar inainte de a ajunge la manastire se afla un lac cu nuferi foarte frumos, ca in urmatoarele 6 fotografii.

 




Parcarea de masini (gratuita) din fata bisericii, in urmatoarea fotografie.

 


Turnul Clopotnita, in urmatoarele 4 fotografii.

 



Exteriorul Manastirii Dervent, in urmatoarele 7 fotografii.

 




Interiorul Manastirii Dervent, in urmatoarele 9 fotografii.

 

Altarul

 




In partea stanga a manastirii se afla o incapare lipita de ea, de unde se ia aghiazma si se pun pomelnice, ca in urmatoarele 4 fotografii.

 



Biserica nou construita, in urmatoarele 9 fotografii.

 




Altarul

 

Fatada laterala a bisericii nou construite si parcul din jurul sau, in urmatoarele 8 fotografii. Pe aici se ajunge la Izvorul Tamaduirii.

 




Izvorul Tamaduirii, in urmatoarea fotografie.

 


Planul Manastirii Dervent, in urmatoarea fotografie.

 


Chilii, in urmatoarea fotografie.

 



 

 

Recomand vizitarea Manastirii Dervent!

 






Comments

Popular posts from this blog