Letonia-Plimbare prin Riga-partea I

 

LETONIA –PLIMBARE PRIN RIGA – PARTEA I

 


 

In acest articol va invit la o plimbare virtuala pe strazile din Riga, Letonia, partea I.

 


Riga este un oras foarte frumos, unde merita sa te plimbi pe jos. Eu am vizitat Riga de doua ori si de fiecare data mi-a lasat aceeasi impresie. Are cladiri foarte frumoase si sunt multi vizitatori, este un aer de vacanta si relaxare.

 

Nu se poate stabili un traseu de plimbare prin Riga, deoarece sunt multe stradute mici intortocheate, frumoase, prin care sa te ratacesti in plimbare.

 

Am inceput cu strazile din apropierea hotelului in care am fost cazati, in centrul orasului, ca in urmatoarele doua fotografii.

 



Strada Elisabeta, in urmatoarea fotografie.

 


In apropierea hotelului nostru era un parc foarte frumos, Parcul Esplanada, cam la 10 minute de mers pe jos.

 

Parcul Esplanada

 

Parcul Esplanada este un parc localizat central si are 8,75 hectare. Este inconjurat de strazile Elisabeta, Kalpaka, Krišjānia Valdemāra si Brīvības. In parc se afla un monument a lui Oskars Kalpaks, Rainis, Catedrala Ortodoxa a Nasterii lui Hristos, Muzeul National Leton de Arta si Academia de Arta a Letoniei. Verdeata actuala a fost creata in anul 1950.

 

Parcul Esplanada, in urmatoarele 11 fotografii.

 









 



In prima seara era un festival in acest parc si am stat si noi putin. Fotografiile au fost facute la 22.00 seara, era lumina, deoarece mai erau inca noptile albe la Riga.

 

Festivalul Rīgas Ritmi

 

Festivalul Rīgas Ritmi (3-6 iulie 2024) este un festival de jazz, la care participa vededete locale si internationale.

 

Festivalul Rīgas Ritmi, in urmatoarele 10 fotografii.

 











Catedrala Nasterii lui Hristos (sau Ortodoxa Rusa)

 

Catedrala Nasterii lui Hristos a fost construita dupa un proiect al lui Nikolai Chagin si Robert Pflug in stilul neo-bizantin, intre anii 1876 si 1883, cu decoratii facute de firma August Volz, in timpul perioadei cand tara a facut parte din Imperiul Rus.

 

Este cea mai mare catedrala ortodoxa din provinciile baltice, construita cu binecuvantarea tarului rus Alexandru al II-lea, la initiativa guvernatorului general local Pyotr Bagration si a Episcopului Veniamin Karelin. Catedrala Nasterii lui Hristos este renumita pentru icoanele sale, cateva dintre ele au fost pictate de Vasili Vereshchagin.

 

In timpul Primului Razboi Mondial, trupele germane au ocuat Riga si au transformat cea mai mare catedrala ortodoxa rusa a sa intr-o biserica luterana. In Letonia independenta, Catedrala Nasterii lui Hristos a devenit inca odata o catedrala ortodoxa, in anul 1921. Arhiepiscopul Jānis Pommers, un leton nativ, a jucat un rol cheie in apararea de catedralei, inclusuv de guvernul leton, care era extrem de neprietenos cu Biserica Ortodoxa in primii ani ai Letoniei independente.

 

La inceputul anilor 1960, autoritatile sovietice au inchis catedrala si au convertit cladirea sa intr-un planetariu. Catedrala a fost restaurata cand Letonia si-a castigat independenta fata de Uniunea Sovietica, in anul 1991.

 

In anul 2002 au fost aduse noi clopote turnate la Uzina rusa ZIL. In 2010, clopotnita si domul au fost aurite la un cost de 550.000 EURO.

 

Nu am vizitat Catedrala Nastererii lui Hristos, deoarece era inchisa de cate ori am trecut pe langa ea.

 

Catedrala Nasterii lui Hristos, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Biblioteca Universitatii de pe bulevardul Kalpaka, in urmatorele doua fotografii.

 



 

Opera Nationala

 

Opera Nationala se afla pe buevardul Aspazijas nr.3.

 

Originile sale dateaza din anul 1782, cand a fost deschis Teatrul orasului Riga. A fost proiectat de Christoph Haberland si avea 500 de locuri. In perioada 1860-1863 a fost construit noul Teatru al orasului Riga, cu aproape 3.000 de locuri.

 

Opera Nationala, in urmatoarea fotografie.

 


 

Monumentul Libertatii

 

De la Casa Operei putem sa vedem, de asemenea Monumentul Libertatii, care este cel mai semnificativ monument din Riga.

 

In anul 1931, sculptorul Kārlis Zāle a iceput lucrarea de constructie a Monumentului Libertatii, care a durat 4 ani si a fost dezvelit in anul 1935. Monumentul a fost construit cu bani donati de poporul leton.

 

Monumentul consta din 13 grupuri sculpturale. Ele arata trecutul, intelepciunea poporului, speranta la independenta si speranta in viitor. Acestea pot fi vazute bine in grupurile “Munca”, “Lucratorii intelectuali”, “Familia” si “Gardienii patriei”. Aici putem sa gasim caractere din literatura epica. Putem sa vedem pamantul nativ, familia si cultura. Sculptura “Barbati care arunca lanturile” este cel mai expresiv grup.

 

Deasupra tuturor, pe varf, se ridica “Libertatea”, o figura feminina care tine in bratele ei ridicate 3 stele, care simbolizeaza regiunile etnografice ale Letoniei. Pe pedestal se poate citi “Patria si Libertatea”.

 

Monumentul Libertatii este un loc sacru pentru poporul leton.

 

Monumentul Libertatii se afla pe bulevardul Libertatii, iar strada perpendiculara pe acesta este bulevardul Raina.

 

Monumentul Libertatii si cele doua bulevarde, in urmatoarele 10 fotografii.

 


Bulevardul Libertatii

 







“Libertatea”, o figura feminina care tine in bratele ei ridicate 3 stele

 

Bulevardul Libertatii

 

Bulevardul Raina, in urmatoarele doua fotografii.

 




Dealul Bastionului

 

Construirea Citadelei Riga a inceput in timpul perioadei suedeze, in anii 1650. A gazduit o garnizoana si a servit ca o armurerie. Citadela era inconjurata de metereze si de 6 bastioane si functia sa a fost sa asigure controlul asupra orasului si sa previna atacurile de pe mare.

 

Primele metereze au fost construite in prima jumatate a secolului al XV-lea. Noua linie a fortificatiilor era aproximativ la o distanta de 200 de metri de vechiul zid din piatra. Un sant adanc a fost sapat in fata meterezelor. Nu a fost o sarcina usoara sa se construiasca fortificatiile din pamant, atat timp cat orasul era inconjurat de mlastini. Construirea meterezelor a luat foarte mult timp si ele au ramas neschimbate pana in anul 1857.

 

Inauntrul peretilor fortificatiilor au fost construite numai cladiri din piatra, in timp ce la periferii erau din lemn si li se dadea foc cand un dusman se apropia de oras. Ultima oara cand periferiile orasului Riga au arse a fost in 1812, cand armata lui Napoleon se indrepta spre inima Rusiei.

 

La mijlocul secolului al XIX-lea, orasul s-a dezvoltat foarte rapid si un sfert din populatie traia in Riga Veche. Riga Noua s-a ridicat langa cea veche si a fost timpul ca cele doua sa se uneasca si sa formeze un intreg. Meterezele pierdusera demult rolul de aparare si in anul 1857 a fost luata o decizie sa se uneasca ambele parti ale orasului. A fost tinuta o ceremonie speciala pentru a marca momentul.

 

Lucrarea de daramare a meterezelor a durat 5 ani. Pamantul a fost folosit pentru umplerea raului Riga. Dar partea cea mai mare de pamant a fost pusa gramada, la un loc si astfel s-a format un deal. I s-a dat numele de Bastejkalns (Dealul Bastionului). Au fost plantati copaci, au fost facute drumuri pe deal si a fost sapat un parau artificial, in anul 1898. Astazi, Dealul Bastionului este unul dintre cele mai romantice parcuri din centrul orasului.

 

La inceputul anilor 1860, Ludwig Bohnshted, un arhitect din St. Petersburg a facut un proiect pentru cladirea teatrului, care a fost prezentat cetatenilor din Riga. Pe 4 august 1869 a fost pusa piatra de fundatie a teatrului, pe malul canalului orasului, in locul vechilor metereze, bastionul Pancake.

 

In anul 1861, primul bulevard din Riga a fost deschis publicului, dar teatrul a fost deschis solemn pe 29 august 1863. Cladirea teatrului a fost construita strict in forma clasica. Sase coloane ionice cu capiteluri au fost adaugate intrarii principale din nordul fatadei. Pedimentul este un relief sculptural cu Apollo, Zeul Muzicii si Poeziei, in centru. Este lucrarea sculptorului din Berlin, Herman Witting.

 

El a fost, de asemenea autorul grupului sculptural de deasura pedimentului. Din pacate, in iunie 1882, cladirea a fost avariata de un incendiu, cauzat probabil de o defectiune a sistemului de iluminat cu gaz. In anul 1883, arhitectul din Riga Reinhold Schmaeling a facut un proiect pentru reconstructia teatrului. Reconstructia actualului teatru a inceput in anul 1885.

 

Dealul Bastionului, in urmatoarele 6 fotografii.

 


Paraul artificial

 



 


Restaurant pe Dealul Bastionului, in urmatoarele doua fotografii.

 




Piata Domului

 

Piata Domului este unul dintre locurile preferate ale cetatenilor orasului si asta se vede prin numeroasele sale terase situate aici.

 

Piata din jurul catedralei (domului), in forma pe care o vedem astazi s-a facut in anul 1935, cand au fost demolate cladirile vechi de aici. Prin demolarea cladirilor, au putut fi vizibile portalurile magnifice ale intrarii de nord a catedralei.

 

Astazi, modelul pavajului pietei arata locurile unde erau odata cladirile si strazile mici. Cu toate ca in secolul al XIII-lea catedrala a fost construita pe un deal mic, astazi ea pare ca s-a scufundat in pamant. Acest fapt se datoreaza numeroaselor inundatii si nivelului pamantului. Nivelul pamantului de pe partea pietei a fost coborat pentru a se vedea catedrala. In decembrie se organizeaza aici piete de Craciun.

 

Piata Domului, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Bursa de valori Riga

 

Dupa ce trecem Piata Domului, se vede cladirea Bursei de valori Riga, proiectata de Harald Bosse (1852-1855), in stilul unui palat venetian renascentist. Aici este deschisa Bursa Muzeului de Arte Riga. Vizitatorii vor vedea inauntru colectiile vechiului Muzeu de Arta Straina. Muzeul se doreste a fi un punct de contact intre Est si Vest.

 

Bursa de valori Riga, in urmatoarele 5 fotografii.

 






 


Va urma….

 

 

 

 





















Comments

Popular posts from this blog