Letonia-atractiile turistice si costurile din Riga

 

LETONIA –ATRACTII TURISTICE SI COSTURI RIGA

 


 

In acest articol va prezint atractiile turistice si costurile din Riga, Letonia.



Riga este capitala Letoniei, situata pe malul Marii Baltice, la gura de varsare a fluviului Daugava. Riga este cel mai mare oras din Tarile Baltice. Centrul istoric al orasului Riga a fost inclus de catre UNESCO pe lista locurilor din patrimoniul cultural Mondial in anul 1997. Orasul se remarca in mod special prin arhitectura sa in stil art nouveau (Jugendstil), putanduse compara din acest punct de vedere numai cu Viena, Praga sau Barcelona.

 

 

Istoria orasului Riga

 

Teritoriul Riga Veche (Vecrīga) nu este foarte mare, aproximativ 0,5 kmp. Episcopul Albert, care este considerat a fi fondatorul “istoric” al orasului a adus vapoare aici si orasul a crescut. El a dobandit asezarea prin viclenie si forta. Riga a fost mentionata prima data in cronici in anul 1201.

 

Legenda ne da urmatoarele relatari ale evenimentelor: “In timpuri stravechi, negustorii germani au venit la letoni si i-au intrebat daca pot sa cumpere putin teren. Letonii au refuzat sa-si vanda pamantul, dar negustorii germani ii inemnau mai tare: “Noi nu vrem mult, doar o bucata care sa poata fi acoperita de o piele de bou.” Letonii sa-u amuzat, gandindu-se ca e imposibil sa construiasca ceva pe o bucata de pamant atat de mica.

 

Letonii s-au gandit sa ii refuze, dar negustorii germani le-au cerut cu seriozitate, asa ca batranii letoni le-au dat. Negustorii germani au luat o piele de bou, au intins-o si au taiat-o in fasii inguste si mici. Au legat aceste fasii impreuna si apoi au plecat sa-si gaseasca si sa-si masoare pamantul. Au ingradit o zona imensa. Letonii au fost furiosi si au facut plangere, dar nu au putut sa faca nimic. Negustorii germani le-au zis: “O intelegere este mai pretioasa decat banii”. Si nu s-a mai putut face nimic. Letonii au trebuit sa renunte.”

 

Chiar daca a fost asa sau nu, comunitatea straina s-a stabilit curand aici. Constructorii germani au lucrat zi si noapte; case si alte cladiri au aparut ca ciupercile dupa ploaie pe tot teritoriul. In anul 1202, primii negustori germani s-au stabilit in Riga. Drept urmare, cultura si limba germana au dominat regiunea aproape 7 secole.

 

Oricum, excavatiile arheologice din anul 1938 au dezvaluit ca triburile locale s-au asezat in aceasta zona cu mult timp inainte de sosirea negustorilor germani. Ramasite ale vechilor cladiri au fost gasite impreuna cu artefacte din viata zilnica, monede si decoratiuni, cat si fortificatii din stejar de-a lungul malurilor portului, o nava locala antica si barci de pescuit care dateau din secolele XII-XIII.

 

Aceste descoperiri indica faptul ca localnicii nu numai ca s-au angajat in comertul plin de viata cu Rusia antica si au actionat ca intermediari in comertul cu Bizantul si Arabia, dar ei au fost si vanatori calificati, pescari, constructori si mestesugari.

 

Teritoriul orasului era inconjurat de doua rauri: Daugava si Riga. Conform cronicilor, la scurt timp dupa infiintarea Rigai, a inceput construirea primelor fortificatii. Zidul orasului si-a facut datoria pana la sfarsitul secolului al XVI-lea, cand au aparut armele de foc si sistemul vechi de fortificatii a disparut gradual, construindu-se altul nou.

 

Meterezele au fost mentionate pentru prima data in anul 1537. Atunci a fost construit sistemul nou de fortificatii si au aparut meterezele, impreuna cu ravelinele si bastioanele. Ele au existat pana la mijlocul secolului al XIX-lea, cand au fost nivelate. Astazi, numai in cateva locuri putem sa vedem urmele lor. Inauntrul fortificatiilor erau principalele strazi care fusesera inainte drumurile care duceau in satele invecinate.

 

Printre aceste strazi se numara strada Smilšu (Nisip), una dintre cele mai vechi strazi care si-a mentinut numele sau vechi si strazile Šķūņu (Magazie), Kaļķu (Var) si Audēju (Tesatorilor). In Evul Mediu, locuitorii oraselor europene se asezau in functie de profesiile si meseriile lor, ei formau strazi artizane intregi si districte.

 

Astfel, in Riga sunt multe strazi ale caror nume indica cine a trait si muncit aici: Kalēju (fierari), Aldaru (producatori de bere), Miesnieku (macelari), Gleznotāju (pictori), Meistaru (maestri), Tirgoņu (comercianti).

 

Deoarece multe strazi si-au schimbat numele, astazi putem ghici unde a fost strada Cizmarului Schiop. Dar la cateva putem afla inca vechile nume dupa etimologia lor. De exemplu, am mentionat strada Audēju (tesatorilor). Numele sau vine din germana de jos Bewerstrate (castorilor), care s-a transformat mai tarziu in cuvantul german Weberstrasse (tesatorilor). Sau sa luam strada Peldu (baii). Numele sau vechi, care dateaza din secolul al XV-lea a fost strada Cucu (porc), in germana de jos Swinestrate. A devenit Schwimmenstrate (strada Inotatorilor), de aici numele actual.

 

Strazi pietruite

 

Suprafetele strazilor in orasul medieval erau in principal din lemn; de-abia in in anul 1413 au fost folosite pietre pentru Piata Primariei; dar, incepand cu secolul al XVII-lea, magistratii au facut din pavarea strazilor o responsabilitate municipala. A devenit obligatoriu pentru fiecare taran care intra in oras sa aduca doua pietre; a fost, oricum o exceptie, taranii contelui Sheremetyev, din districtul Piebalga. El a obtinut o scutire pentru ei si cand intrau in oras fara pietre, declarau mandri: “Suntem oamenii lui Sheremetyev!”.

 

Asfel de pietre pot fi inca vazute in Curtea lui Ioan, langa Poarta Suedeza si in cateva alte locuri.

 

Iluminatul orasului

 

Alta poveste ne spune cum Primaria Orasului Riga a rezolvat problema iluminatului orasului: “A fost emis un ordin care spunea ca in noptile fara luna, oamenii care merg pe strazi trebuie sa aibe un felinar la ei, dar nu s-a spus nimic despre lumanarile din interiorul felinarelor. In acei ani, oamenii erau obisnuiti cu intunericul si de aceea ei nu aprindeau felinarele. Apoi, a fost emis un alt ordin care a mentionat lumanarile, dar nu s-a spus ca trebuie sa fie aprinse. Numai cand acest punct a fost subliniat s-au aprins in sfarsit lumanarile din felinare.”

 

Vorbind serios, primele felinare au fost fixate pe cladiri numai in anul 1743 si erau aprinse numai in noptile fara luna. Incepand cu anul 1778, toate cladirile cetatenilor aveau felinare, dar in anul 1862 au aparut primele felinare cu gaz, in centrul orasului.

 

Riga a fost poarta pentru comertul cu triburile baltice si cu Rusia si in anul 1282 a devenit membra a Ligii Hanseatice. Hansa s-a transformat dintr-o asociatie a negustorilor intr-o uniune libera a oraselor din Germania de nord si din Baltica. Ultima Dieta a fost convocata in anul 1669, cand puterea ei era deja slabita si aparusera aliante care i-au limitat drastic puterea (intre Lituania si Polonia pe de o parte si Suedia, Danemarca si Norvegia de cealalata parte).

 

Dupa disparitia influentei Ligii Hanseatice, Riga a devenit tinta intereselor straine militare, politice, religioase si economice. Locuitorii orasului Riga au acceptat Reforma in anul 1522 si au pus capat puterii cardinalilor catolici. Dupa ce a disparut Ordinul Cavalerilor Teutoni, in anul 1521, Riga s-a bucurat de statutul de oras liber timp de 20 de ani. In anul 1581, Riga a intrat sub dominatia Uniunii Statale Polono-Lituaniene.

 

Incercarile de reconvertire a populatiei la romano-catolicism au esuat in anul 1621, cand Riga a fost cucerita de regele Suediei, Gustav Adolf. Livonia a ramas sub controlul suedezilor pana in anul 1710, iar in aceasta perioada Riga s-a bucurat de o larga autonomie. In acel an, trupele rusesti conduse de tarul Petru cel Mare au cucerit Riga, in Marele Razboi Nordic.

 

Riga a fost anexata Rusiei si a devenit un important oras industrial si port la Marea Baltica al Imperiului Rus, devenind libera doar la sfarsitul Primului Razboi Mondial. In anul 1900, Riga a fost al treilea oras al Rusiei, dupa Moscova si Sankt Petresburg. Pana la rusificare si impunerea limbii ruse ca limba oficiala in Letonia, in anul 1891, in Riga s-a folosit limba germana ca limba oficiala in administratie.

 

Inceputul secolului al XX-lea a adus influente importante ale Primului Razboi Mondial si ale Revolutiei Ruse din anul 1917 asupra orasului Riga. Armata germana a intrat in Riga in anul 1917. Tarile Baltice au fost cedate Germaniei dupa ce s-a semnat Tratatul de la Brest-Litovsk. In urma infrangerii Germaniei si semnarii Armistitiului cu Germania din data de 11 noiembrie 1918, Letonia si celelalte state baltice si-au proclamat independenta.

 

Dupa mai mult de 700 de ani de ocupatie straina, Letonia, cu capitala la Riga si-a proclamat independenta pe data de 18 noiembrie 1918. A urmat o perioada de renastere culturala, politica si economica. Riga era descrisa de vizitatorii straini ca “Paris al nordului”, datorita frumusetii arhitecturii sale, in stilul art nouveau.

 

Dar aceasta perioada de renastere a fost de scurta durata, deoarece orasul si tara intreaga au fost ocupate de Uniunea Sovietica in anul 1940 si de Germania nazista intre anii 1941-1944. Germanii baltici au fost stramutati cu forta, dupa 700 de ani de prezenta neintrerupta in Riga. In urma razboiului, sute de mii de letoni au murit, sau au fugit in exil in toata lumea. Letonia a pierdut o treime din populatie.

 

Ocupatia sovietica a fost marcata de deportari masive ale letonilor, care erau considerati dusmani ai poporului, in Siberia sau in alte zone ale URSS. In zona a fost adus un numar mare de alogeni, in special rusi, ca urmare a politicii de industrializare fortata si planificare centralizata. Prin anul 1975, mai putin de 40% dintre locuitorii orasului Riga erau letoni, dar proportia lor a crescut dupa recucerirea independentei.

 

Reformele politice si economice ale liderului sovietic Mihail Gorbaciov (Perestroika) au facut posibila recastigarea libertatii si independentei Tarilor Baltice, inclusive a Letoniei. Letonia si-a proclamat independenta de facto pe data de 21 august 1991 si a fost recunoscuta de Rusia pe data de 6 septembrie 1991. Letonia a fost re-primita oficial in Organizatia Natiunilor Unite pe data de 17 septembrie 1991. Toate fortele militare rusesti au fost retrase din Letonia in perioada 1992-1994.

 

In anul 2001, Riga a sarbatorit 800 de ani de la intemeiere. Letonia a devenit membra NATO in anul 2001 si membra a UE pe data de 1 mai 2004.

 

Am prins si Noptile Albe la Riga, asa cum am mai scris in articolele precedente.

 

Transport

 

Am zburat de la Bucuresti la Riga si retur cu compania AirBaltic, singura care opereaza zboruri directe catre Riga, din toate Tarile Baltice. De la Riga am mers cu autocarul la Vilnius si la Tallinn. Noi am preferat sa ne intoacem de fiecare data la Riga, deoarece cursa cu autocarul Tallinn-Vilnius era de 8,5 ore si ni s-a parut cam mult, iar noi am facut numai 4-4,5 ore pana la cele doua destinatii. Voi da mai multe detalii despre acest subiect si despre costuri intr-un articol viitor.

 

Am luat taxiul de la aeroport la hotel in Riga si ne-a costat 25 EURO. Un taximetrist ne-a cerut 40 EURO, dar l-am refuzat. La intoarcere am facut comanda de taxi de la receptia hotelului cu o seara inainte, asa ne-a sfatuit receptionera de la hotel. Am dat tot 25 EURO.

 

Am mai mers de doua ori cu autobuzul in Riga, de la hotel pana la autogara. Am cumparat doua carduri de la chiosc, care au costat 5 EURO/persoana/24 ore, deci 10 EURO pentru doua persoane. Prima data cand am mers cu autobuzul am crezut ca se pot cumpara bilete si de la sofer, dar nu este adevarat. Am mers gratis prima data, soferul a fost foarte dragut si nu ne-a spus nimic. Am vrut sa-i dam contravaloarea biletelor, dar nu a vrut sa ne ia bani.


Bulevardul de unde am luat autobuzul catre autogara, in urmatoarele doua fotografii. Era in apropierea hotelului unde am fost cazati.

 



 

Cazare

 

Am fost cazati la hotelul Edvards, de la adresa Dzirnavu iela 45/47, in perioada 3-5 iulie 2024 si camera dubla ne-a costat 168,9 EURO, cu mic dejun inclus. Camera avea si terasa. Apoi am stat inca o noapte la acest hotel, in perioada 11-12 iulie 2024 si camera dubla ne-a costat 84,45 EURO, cu mic dejun inclus. Am facut rezervare cu o luna inainte, pe Booking. Camera era mare si foarte curata, iar hotelul este foarte bine plasat, astfel incat am mers pe jos la toate obiectivele turistice. Personalul este foarte amabil, ne-am simtit ca in vizita la prieteni. Am mai platit la receptie taxa de oras, 4 EURO prima data si 2 EURO a doua oara.

 

Am mai fost cazati in Riga la hotelul Wellton Riverside SPA, de la adresa 11 novembra krastmala 33, ni l-a recomandat Booking, era mai ieftin, deoarece era piscina SPA in reparatii. Am stat in perioada 7-8 iulie 2024 si camera dubla ne-a costat 73,4 EURO, fara mic dejun inclus, din care 2 EURO a fost taxa de oras. Camera era mare si foarte curata, iar hotelul este foarte bine plasat, malul fluviului Daugava, astfel incat am mers pe jos la toate obiectivele turistice. Am stat la un etaj superior si privelistea din camera era minunata.

 

Hotelul Edvards, in urmatoarele 15 fotografii.

 


Prima camera in care am fost cazati, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Terasa primei camera, in urmatoarele 4 fotografii.

 





A doua camera in care am fost cazati, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Sala de mese a hotelului (era langa receptie), unde am luat micul dejun, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Receptia hotelului, in urmatoarea fotografie.

 


Hotelul Wellton Riverside SPA, in urmatoarele 9 fotografii.

 



Holul hotelului, in urmatoarele doua fotografii.

 



Camera in care am stat, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Panorama care se vedea din camera, in urmatoarele 6 fotografii.

 







 

Mancare

 

Mancarea a fost buna la Riga. Sotul meu a facut o indigestie chiar in ziua plecarii si a avut febra mare. Era foarte cald in Romania si a mancat probabil ceva care nu era foarte proaspat. A avut febra mare si in prima noapte de sedere la Riga, dar a doua zi nu a mai facut febra. Nici nu prea am avut medicamente de febra la noi, pentru ca nu am patit niciodata. Am zis ca mergem la o farmacie, dar nu a mai fost cazul. A tinut totusi regim, pentru ca il durea stomacul. A fost cam problematic cu mancarea, pentru nu se gasea mancare de regim la restaurante si erau cam inflexibili, nu vroiau sa scoata niciun condiment din felul de mancare, chiar daca le spuneam ca platim pretul intreg.

 

In prima seara am mancat la o terasa de langa hotelul nostru, numita Dolce Vita. Eu am mancat paste Quattro Formagi (14 EURO), un fel de piure pentru sotul meu (4,5 EURO) si doua sticle de apa plata de 250 ml (3 EURO/sticla X 2 = 6 EURO). Masa a costat in total 24,5 EURO si am lasat 27 EURO. Piureul avea usturoi si ii explicasem chelneritei ca vreau mancare de regim.

 

Restaurantul si terasa Dolce Vita, in urmatoarele 5 fotografii.

 






Mancarea, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

A doua zi am luat de la un chiosc de langa noi un hot dog (pentru mine) si doua sticle de apa de 1,5 litri si am dat in total 4,5 EURO.

La pranz am mancat la o terasa din centrul vechi. Am luat doua frigarui de pui, delicioase si o sticla de apa plata mica si am costat in total 37,5 EURO. Am dat 40 EURO.

Terasa din centrul vechi, in urmatoarele 6 fotografii.

 







Cand am fost cu vaporul pe Daugava am baut un suc natural din fructe si o sticla de apa pata de 250 ml, pe care am dat 5 EURO. Era obligatoriu sa servesti ceva pe vas. Nu stiu din ce fructe era sucul, dar a fost foarte bun.

 


 

Seara am mancat in camera, am luat de la supermarket paine, cascaval si biscuiti, pe care am dat 4,5 EURO.

 

Cand am revenit in Riga, am mancat la o tersasa in centrul vechi doua portii de piept de pui cu cartofi prajiti si salata, o bere mare (sotul meu se simtea mai bine si a baut o bere) si un suc multi fruit, care au costat 30 EURO si am lasat 33 EURO. Canta si o formatie la terasa.

 

Terasa din centrul vechi, in urmatoarele 4 fotografii.

 






Am luat seara de la un supermarket din Riga, numit Kafe K, doua pachete de cabanos, o sticla de apa si biscuiti, pe care am dat 9,2 EURO. Le-am mancat la micul dejun de a doua zi, in camera, deoarece la hotelul Wellton Riverside SPA, micul dejun era foarte scump (15 EURO/persoana). Am economisit 20,8 EURO in acest fel.

 


Am mai cumparat din Riga un hot dog de Circle K, un lant de magazine renumit la ei, pe care am dat 2,4 EURO. A fost foarte bun. Magazinul Circle K si hot dogul, in urmatoarele 3 fotografii.

 





Am mai cumparat de la un supermarket din Riga, Rimi, renumit la ei, un pachet cu salam, unul cu cascaval, un pachet de napolitane si o sticla cu apa, pe care am dat 6,33 EURO.

 

Atractiile turistice din Riga sunt urmatoarele:

Catedrala din Riga (sau Catedrala Dom)

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala din Riga (sau Catedrala Dom), Letonia, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Catedrala din Riga (sau Catedrala Dom), Letonia, partea a II-a, le gasiti aici.

 

Biserica Maica Indurerata

 

Daca doriti mai multe informatii despre Biserica Maica Indurerata, le gasiti aici.

 

Biserica Sfantul Petru

 

Daca doriti mai multe informatii despre Biserica Sfantul Petru din Riga, Letonia, partea I (exteriorul si interiorul bisericii), le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Biserica Sfantul Petru din Riga, Letonia, partea a II-a (turnul bisericii), le gasiti aici.

 

Castelul Riga

 

Daca doriti mai multe informatii despre Castelul Riga, le gasiti aici.

 

Plimbare cu vaporul pe fluviul Daugava

 

Daca doriti mai multe informatii despre plimbarea cu vaporul pe fluviul Daugava, le gasiti aici.

 

Casa Capetelor Negre

 

Daca doriti mai multe informatii despre Casa Capetelor Negre din Riga, Letonia, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Casa Capetelor Negre din Riga, Letonia, partea a II-a, le gasiti aici.

 

Plimbare pe strazile din Riga

 

Daca doriti mai multe informatii despre plimbarea pe strazile din Riga, Letonia, partea I, le gasiti aici.

 

Daca doriti mai multe informatii despre plimbarea pe strazile din Riga, Letonia, partea a II-a, le gasiti aici.

 

 

 

Recomand vizitarea orasului Riga, din Letonia!

 

 

 

 













Comments

Popular posts from this blog