Lituania-Vilnius-Biserica Sfantul Cazimir

 

LITUANIA – VILNIUS – BISERICA SFANTUL CAZIMIR

 


 

In acest articol va prezint Biserica Sfantul Cazimir si Manastirea Iezuita din Vilnius, Lituania.



Ansamblul este situat pe partea de est a Pietei Primariei (strada Didžioji nr.34). Constructia bisericii a inceput in anul 1604 si a fost facuta in memoria printului Sfant Cazimir: a fost construita de iezuiti cu fonduri de la Marele Cancelar al Marelui Ducat, Leo Sapieha.

 

Este asumat in mod traditional ca piatra de colt (care poate fi vazuta pe peretele fatadei) a fost trasa in oras de o procesiune de 700 de vilniusiti de pe dealurile Antakalnis.

 

Constructia bisericii s-a terminat in anul 1616, iar designul interior a fost finalizat in anul 1618. Biserica Sfantul Cazimir este una dintre cele mai vechi cladiri baroce din oras, proiectata impreuna cu faimoasa Il Gesù din Roma. A fost aparent proiectata de Povilas Bokša si constructia a fost supervizata de Jan Frankiewicz, un elev al arhitectului Tomas Žebrauskas.

 

Sub supravegherea lui, a fost ridicata o cupola lanterna in trepte, cu coroana. Aceasta cupola mare si impresionanta este unica in intreaga regiune a vechiului Mare Ducat. Se crede ca autorul proiectului a fost Jan Krzysztof Glaubitz. In timpul reconstructiei, biserica a fost decorata magnific.

 

In anul 1812, biserica a fost partial distrusa de armata lui Napoleon: altarele si o parte din picturi, sculpturi si mobilier au fost daramate si biserica a fost transformata intr-un depozit de grane. In anul 1842 a fost convertita intr-o biserica ortodoxa rusa. In anul 1860, Biserica Ortodoxa Rusa Sfantul Nicolae a fost infiintata dupa proiectul arhitectului Nikolai Chagin: a fost redusa inaltimea turnurilor, ele au fost acoperite cu domuri ceapa si a fost reconstruit interiorul.

 

Surse confirma ca in timpul vizitei la Vilnius, Feodor Dostoievski s-a rugat in aceasta biserica.

 

In anul 1915, germanii au convertit biserica intr-o casa de rugaciune evanghelica luterana a Garnizoanei Vilnius. In anul 1919, biserica a fost returnata catolicilor, dar a fost avariata din nou in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial, inchisa si in anul 1963 a fost convertita in Muzeul Ateismului. Biserica a fost resfintita in anul 1991.

 

Navele longitudinala si transversala ale bisericii formeaza o cruce Latina. Deasupra este o cupola magnifica, decorata cu ornamente rococo din secolul al XVIII-lea. Lumina ajunge in interiorul spatios prin ferestrele cupolei. La exterior, cupola are o forma in trepte, care a aparut dupa reconstructia din secolul al XVIII-lea. Deasupra cupolei, in locul domului ceapa rus ortodox, a fost reinaltata o coroana in anul 1942 de catre arhitectii Vytautas Landsbergis-Žemkalnis si Jonas Mulokas.

 

O caracteristica exceptionala a interiorului este spatiul ordonat excelent. Sunt 3 altare decorative si elaborate, in stilul baroc tarziu, create de Tomas Žebrauskas si aparent de sculptorul Jan Nieziemkowski in 1749-55. Altarele au picturi noi din ultima decada a secolului al XX-lea. Asa cum era obiceiul in secolul al XVII-lea, a fost construita o cripta de inmormantare, cu pereti acoperiti cu fresce negre, sub altarul principal.

 

Cripta restaurata include un loc memorial pentru iezuiti, care au fost ingropati sub biserica, cat si pentru binefacatorii lor si pentru Sfantul Andrew Bobola.

 

Langa biserica este o casa a pretinsilor iezuiti, unitatea structurala principala a provinciei iezuitilor. Constructia manastirii dateaza din 1604-15. Gazduieste o biblioteca, un spital; a fost casa multor figuri faimoase ale Ordinului iezuitilor: arhitectul Povilas Bokša, Sfantul Andrew Bobola, Konstantinas Sirvydas, Albertas Kojalavičius-Vijūkas.

 

In 1921-40, cladirea a gazduit Gimnaziul Iezuit, iar in perioada de dupa razboi-primul gimnaziu de baieti, care a fost restructurat mai tarziu in Scoala Inalta Antanas Vienuolis.

 

In zilele noastre, Biserica Sfantul Cazimir si Manastirea Iezuita sunt din nou conduse de iezuiti. In plus fata de serviciile religioase, se tin concerte in biserica. In anul 1995, Gimnaziul Iezuit a fost restaurat.

 

Exteriorul Bisericii Sfantul Cazimir (fatada), in urmatoarele 4 fotografii.

 





Interiorul Bisericii Sfantul Cazimir, in urmatoarele 12 fotografii.

Nava longitudinala, in urmatoarele doua fotografii.

 









Cupola bisericii

 

Altarul principal, in urmatoarele doua fotografii.

 



Orga bisericii

 

 

Recomand vizitarea Bisericii Sfantul Cazimir, din Vilnius, Lituania!

 

 

 

 







Comments

Popular posts from this blog