Romania - catedralele din Cetatea Alba Carolina


ROMANIA – Cetatea Alba Carolina (Alba Iulia)
CATEDRALA ORTODOXA SI CATEDRALA ROMANO - CATOLICA




Catedrala Ortodoxa sau “Catedrala Reintregirii Neamului”

Intrarea in Catedrala Ortodoxa este libera.



 

Catedrala Ortodoxa, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, sau Catedrala Reintregirii, cum mai este denumita, a fost construita intre anii 1921-1922, dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu.

Aici se afla sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia si tot aici au foat incoronati, la 15 octombrie 1922, suveranii Romaniei Mari, regele Ferdinand si regina Maria.

Catedrala se afla intr-o incinta dreptunghiulara, cu cate doua pavilioane de o parte si de alta, care comunica prin galerii de acces. Ansamblul architectural este strajuit de turnul cu clopotnita, inalt de 58 de metri.

Interiorul se evidentiaza prin bogatie artistica, cu mesaj religios si istoric. Pictura murala, in tehnica fresco, a fost realizata de pictorul Costin Petrescu, fiind restaurata, in anul 1933, de pictorii Dimitrie Banica, Nicolae Sava si Grigore Popescu.






Interiorul Catedralei Ortodoxe, in urmatoarele noua fotografii.













Turnul cu clopotnita al catedralei in urmatoarea fotografie.




La implinirea a 90 de ani de la Marea Unire, in fata Ansamblului Arhiepiscopiei Ortodoxe “Catedrala Reintregirii Neamului” au fost dezvelite busturile regelui Ferdinand I si a reginei Maria, fauritorii Romaniei Mari.

Cele doua busturi, care flancheaza portalul intrarii principale, sunt realizate din marmura alba de Ruschita, iar soclurile din calcar de Podeni.

Autorii acestor lucrari, Ioan Bogdan si Stefan Bintitean, artisti ai locului, au folosit elemente care se regasesc in arhitectura Catedralei, pentru integrarea in ansamblul acesteia.





Pavilioanele catedralei si galeriile de acces in urmatoarele 16 fotografii.

 




















Catedrala Romano-Catolica “Sfantul Mihail”

Programul de vizitare al Catedralei Romano-Catolice este zilnic, intre orele 9.00 – 19.00, exceptand perioada slujbelor religioase.  Intrarea in Catedrala Romano-Catolica este libera.

Istoria Catedralei Sf. Mihail se suprapune cu fondarea Episcopiei Ardealului si organizarea Eparhiei. Conventional s-a admis ca episcopia s-ar fi putut naste in anul 1009. 

Ctitorita de catre Sf. Stefan si construita in doua etape (1247 – 1291 si 1320 – 1356) pe locul unei biserici distruse de tatari, Catedrala Romano – Catolica este considerate cel mai valoros monument de arhitectura medievala din Transilvania.

Catredrala a fost restaurata de Iancu de Hunedoara, incinta acesteia devenind ulterior necropola a familiei sale.

Pe langa monumentele funerare ale Huniazilor, construite in stil gotic. In catedrala se afla si sarcofagele in stil renascentist ale reginei Izabella si al principelui Janos Zsigmond. Tot aici isi dorm somnul de veci principii Bocskay Istvan, Bethlen Gabor, I.Rakoczi Gyorgy si episcopul Frater Gyorgy (Gheorghe Martinuzzi).  In criptele catedralei sunt inmormantati mai multi episcopi, printre care si episcopul Marton Aron.

In timp, cladirea a fost completata cu lucrari noi, atfel in secolul al XVI-lea s-a construit o capela pe latura nordica, iar intre anii 1718 – 1736, bolta de la intrarea vestica si frontonul triunghiular.

Catedrala Romano – Catolica este o imbinarec de stiluri arhitectonice: romanic, gotic, baroc, renascentist. Aceasta interferenta de stiluri se datoreaza timpului indelungat in care a fost construita si completata, numai construirea turnului din latura sudica durand patru secole.

Catedrala este o bijuterie arhitectonica care impresioneaza prin maretie, prin amprenta istorica si spirituala.




Intrarea in Catedrala Romano-Catolica “Sfantul Mihail”, in urmatoarele doua fotografii.





Interiorul Catedralei Romano-Catolice “Sfantul Mihail”, in urmatoarele sapte fotografii.







Orga catedralei

Sarcofagul lui Iancu de Hunedoara in urmatoarele doua fotografii.





Daca doriti mai multe informatii despre Cetatea Alba Carolina, le gasiti aici si aici.

 

Recomand vizitarea catedralelor din Cetatea Alba Carolina!





Comments

Popular posts from this blog