Romania - Cetatea Alba Carolina - partea a II-a
Poarta a IV a
Poarta a IV-a, construita in stil baroc, ornamentata cu basoreliefuri reprezentand trofee, steaguri cu insemnele imparatului Carol al VI-lea, are de o parte si de alta doi atlanti, iar in centrul partii superioare stema Austriei.
Este de fapt poarta unei cladiri simple si sobre, cu etaj, care adapostea, se pare, corpul de garda. Atributele acestei porti sunt echilibrul arhitectural, adecvarea si plasticitatea elementelor decorative.
In prezent aici este deschis un Oficiu de Informare Turistica.
Cladirea “Babilon”, gazduieste Muzeul National al Unirii
Voi vorbi despre acest muzeu in unul din articolele viitoare.
Sala Unirii
“In anul Domnului 1918, 1 decembrie, in acest loc s-a proclamat pentru totdeauna si in mod irevocabil prin votul solemn si unanim al poporului, unirea Transilvaniei cu intreaga Daco–Romania. Eterna fie aducerea aminte a acestui act maret”.
Aceste cuvinte stau sapate in piatra, pe frontispiciul arcului de triumf de la intrarea in Muzeul Unitatii Nationale.
Din pacate, Sala Unirii era in renovare cand am fost eu in Cetate si nu am putut sa o vizitez.
Palatul Princiar
Cladirea sobra a Palatului Princiar ascunde povesti tulburatoare despre vremurile de altadata, cand era in plina stralucire. Avand un interior fastuos, impodobit cu decoratiuni alese, fresce, candelabre de cristal, pavimente de mozaic, mobilier luxos, covoare scumpe, scari de marmura, palatul a fost, dupa cum ii spune si numele, resedinta princiara.
Aici au locuit Mihai Viteazul si regina Isabela, iar palatal era locul banchetelor, al intalnirilor la cel mai inalt nivel, al muzicii si artei.
Cladirea a fost construita incepand de la mijlocul secolului al XIV-lea, in mai multe etape, fiind extinsa ulterior sau modificata. Distrus in urma invaziilor turco – tatare, palatul a fost refacut de principele Gabriel Bethlen si infrumusetat de Rakoczi al II-lea, dar si de principii care i-au urmat.
Sub habsburgi, cladirea a fost transformata in cazarma, transformare care a dus la schimbarea interiorului si distrugerea unor ansambluri arhitectonice.
Statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul
Este realizata din bronz si a fost dezvelita in anul 1968. Lucrarea impresioneaza atat prin dimensiuni cat si prin forta mesajului. In spatele statuii se afla Palatul Princiar. In zidul Palatului Princiar se afla incastrat basorelieful Unirii, care il reprezinta pe Mihai Viteazul primind, simbolic, omagiul celor trei tari romane.
Basorelieful a fost realizat in anul 1975, cu prilejul implinirii a 375 de ani de la Prima Unire, este inalt de 3 metri si lung de 6,2 metri.
Catedrala Ortodoxa sau “Catedrala Reintregirii Neamului”
Voi vorbi despre Catedrala Ortodoxa in unul din articolele viitoare.
Catedrala Romano-Catolica “Sfantul Mihail”
Voi vorbi despre Catedrala Romano - Catolica in unul din articolele viitoare.
Museikon sau Muzeul icoanei
Voi vorbi despre acest muzeu in unul din articolele viitoare.
Biblioteca Batthyaneum
Renumita in intreaga lume pentru colectiile sale de tiparituri rare, incunabule si manuscrise, Biblioteca Batthyaneum se afla in cladirea fostei biserici a calugarilor trinitarieni, construita in anul 1719. Dupa desfiintarea ordinului calugaresc de catre imparatul Iosif al II-lea, cladirea a fost transformata, in anul 1784 in spital, iar in anul 1792 a fost preluata de episcopul romano – catolic Ignatiu Batthyani, care i-a dat destinatia actuala.
Biblioteca are peste 1.200 manuscrise, 600 incunabule, 50.000 volume tiparite in secolele XVI – XVIII, peste 19.000 documente istorice, totul insumand aproape doua milioane de pagini.
Aici se gasesc valori culturale inestimabile, precum Codex Aurex, Psaltirea lui David, Biblia Sacra, Biblia lui Serban Cantacuzino si altele. Biblioteca Batthyaneum este Filiala a Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Zidurile Cetatii Alba Carolina
Zidurile Cetatii Alba Carolina sunt construite din caramizi arse, dar si din pietrele ruinelor romane, constituind practic o centura de aparare care impresioneaza prin atributele durabilitatii si dimensiunii.
Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 km, grosimea la baza de 3 metri si 1,20 metri la varf, iar inaltimea se ridica la 10 – 12 metri.
Partea I a prezentarii generale a Cetatii o gasiti aici.
Sfarsitul prezentarii generale a Cetatii Alba Carolina.
Comments
Post a Comment