Vatican - Bazilica Sfantul Petru
In acest articol va prezint Bazilica Sfantul Petru din Vatican. Deoarece am mentionat in articolul anterior despre Bazilica Sfantul Petru din Vatican, ca fiind cea mai mare din lume, m-am gandit sa scriu un articol separat desprea ea. Eu am vizitat bazilica in anul 2006, cand am fost intr-o excursie organizata. Nu am urcat in dom, nu era in program. Nici Grotele nu erau in program, dar ne-am dus sa le vedem si cand am iesit nu am mai gasit grupul, plecase deja. Am stat la coada sa intram in Vatican (din Roma), cam o ora.
Bazilica Sfantul Petru se afla in Piazza San Pietro, Vatican City. Se poate ajunge cu metroul, din Roma, pana la statia Ottaviano, linia A (rosie). Programul de vizitare al bazilicii este de la 07.00 - 18.30, pentru perioada octombrie - martie si de la 07.00 - 19.00, pentru perioada aprilie - septembrie. Domul se deschide la ora 08.00 si se inchide cu o ora inaintea bazilicii. Vizitarea bazilicii este gratuita, dar pentru dom se platesc 6 Euro/persoana, daca urcati 551 scari si 8 Euro/persoana, daca vreti sa urcati cu liftul pana pe terasa, iar apoi trebuie sa urcati 320 scari, pe jos. Un tur complet pentru vizitarea Vaticanului costa 55 Euro/persoana si include Capela Sixtina, Muzeul Vatican (despre care voi vorbi in articolul urmator) si Bazilica Sfantul Petru (domul).
Vatican
Vatican este cel mai mic stat din lume (0,44 km) si este localizat pe dealul cu acelasi nume, aflat intre delurile Monte Mario si Monte Gianicolo, pe malul drept al Tibrului. Este locul unde Imparatul Caligula a construit un circ si locul unde a fost martirizat Sfantul Petru, in anul 67 D.Hr. De aceea s-a construit pe acest loc cea mai importanta bazilica din lumea crestina.
Statul Vatican a fost stabilit in timpul Evului Mediu. Sediile Papilor erau la Lateran, iar Curtea Pontifa a fost transferata la Avignon, in perioada 1309 - 1377. Indepartat odata cu Unificarea Italiei din anul 1870, statul Vatican a fost restabilit in anul 1929 si ratificat de Tratatul de la Lateran, pe data de 11 februarie 1929, tratat semnat intre Arhiepiscopia Sfanta si statul Italian. Statul Vatican are politica sa proprie, corpuri diplomatice si armata, care include si Garzile Elvetiene. Acestea au fost fondate in anul 1505 de catre Iulius al II-lea. Initial, 200 de gardieni elvetieni asigurau paza personala a Papei. Ei au uniforme care au fost concepute de Michelangelo si care au ramas neschimbate de cinci secole.
Piata Sfantul Petru (San Pietro) si Bazilica Sfantul Petru
Scurt istoric
Piata Sfantul Petru este centrul crestinismului de peste doua mii de ani. Este un loc mare, deschis armonios catre cer, o elipsa perfecta de 240 de metri latime si inconjurata de magnificele colonade ale lui Bernini. Piata contine 284 coloane dorice, asezate in patru randuri, iar deasupra lor este un antablament cu 140 statui ale Sfintilor si Martirilor. Sunt doua fantani pe fiecare parte a pietei, facute de Maderno si un Obelisc Egiptean, in centru (pe varful sau este plasata o relicva a Crucii Sfinte). Obeliscul Egiptean s-a aflat initial la Circul Nero si a fost adus in Piata Sfantul Petru in anul 1586. Piata Sfantul Petru se intinde pana la Via della Conciliazione, care se afla in Roma.
Sunt doua lucruri interesante de vazut in acesta piata si anume: stand intre cele doua fantani, pe o dala rotunda din porfir, cele 284 coloane par aliniate perfect, intr-un singur rand se se vede numai prima coloana, iar la dreapta bazilicii sunt palatele apostolice, intre care se vede Capela Sixtina. Pe acoperisul triunghiular al bazilicii se vede hornul de la care vine fumul alb care anunta ca s-a ales un Papa nou.
Odata, in Piata Sfantul Petru a fost Circul lui Nero, tot aici a fost martirizat Sfantul Petru si au fost inmormantati Apostolii. De aceea, Imparatul Constantin, convertit aunci la crestinism, in anul 324, a construit pe acest loc o bazilica somptuoasa in onoarea Apostolilor. Papa Symmachus a construit in jurul bazilicii prima rezidenta episcopala a Romei, in anul 500 D.Hr. De-a lungul secolelor, districtul a crescut ca marime.
In anul 1377, Papii exilati s-au intors de la Avignon, stabilindu-si Curia aici, pana cand Iulius al II-lea a decis sa construiasca pe locul vechii bazilici, care devenise nesigura, o biserica spendida. Lucrarea de constructie a fost incredintata lui Bramante, in anul 1506. Constructia noii biserici a durat mai mult de 150 de ani.
Dupa moartea lui Bramante, in anul 1514, lucrarile la bazilica au fost preluate de Rafael, urmat de Antonio da Sangello Fiul, care le-a continuat pana in anul 1546, cand sarcina de continuare a lucrarilor a fost data in final lui Michelangelo, care a decis sa faca o biserica cu plan in cruce greaca si a proiectat domul, dar el avea 70 de ani cand a inceput constructia domului si apucat sa finalizeze numai sfera domului. Mai tarziu, Papa Paul al V-lea a incredintat lui Carlo Maderno schimbarea planului din cruce greaca in cruce latina, prin alungirea navei, adaugarea a cate trei capele pe fiecare parte si construirea fatadei bazilicii. Fatada bazilicii a fost construita intre anii 1606 si 1614, dar a fost criticata, deoarece era prea mare in proportie cu inaltimea sa.
In anul 1626, Bernini, care a fost cu siguranta cel mai mare arhitect baroc, a fost insarcinat sa reconstruiasca fatada. Bernini a avut ideea geniala sa faca o colonada eliptica, imensa, in piata si pastrat fatada lui Maderno, existenta si in zilele noastre.
Punctul forte al bazilicii este domul grandios al lui Michelangelo, care este vizibil din orice parte a orasului. Domul sta pe o sfera care are multe ferestre, surmontata de pedimente elegante, semicirculare si triunghiulare, alternative, separate de coloane duble. Se poate ajunge in dom urcand 551 scari sau cu liftul si se admira panorama Romei, de sus. Sfera care incununeaza lanterna domului este foarte mare.
Cinci usi duc in bazilica. Ultima usa de pe dreapta este Usa Sfanta (Porta Santa), faimoasa in lume, usa pe care o deschide Papa odata la 25 ani, la inceputul Anului Sfant, folosind simbolic un ciocan de ceremonii, usa din mijloc este din secolul al IV-lea si se numeste Usa Filarete, iar ultima usa de pe stanga este mai recenta, se numeste Usa Mortii si a fost facuta in anul 1964 de Giacomo Manzu, pentru Papa Ioan XXIII.
Sunt mai mult de o suta de morminte in interiorul bazilicii Sfantul Petru, multe dintre ele fiind localizate sub bazilica, in Grote. Acestea includ mormintele a 91 Papi, Sfantul Ignat al Antiohiei, Imparatul Imperiului Roman Sfant, Otto al II-lea si compozitorul Giovanni Pierluigi da Palestrina.
Regii Britanici Catolici exilati James Francis Edward Stuart si cei doi fii ai sai, Charles Edward Stuart si Henry Benedict Stuart, Arhiepiscopul Cardinal de Frascati sunt inmormantati in bazilica si au avut incuviintarea pentru azil de la Papa Clement al XI-lea. Sunt inmormantati, de asemenea aici, Maria Clementina Sobieska, sotia lui James Francis Edward Stuart, Regina Cristina a Suediei, care a abdicat de la tron pentru a se converti la catolicism si Contesa Matilda a Toscanei, sustinuta de Papalitate in timpul investirii sale controversate.
La final se viziteaza Grotele, care au intrarea pe langa un pilastru al domului. Aici sunt ramasitele vechii bazilici a Imaparatului Constantin si mormintele multor pontifi. Cea mai recenta inhumare a fost cea a Papei Ioan Paul al II-lea (in Grote), pe data de 8 aprilie 2005. Dedesubt, langa cripta, este bolta descoperita recent, "Mormantul Julii", din secolul al IV-lea.
Bzilica Sfantul Petru si Piata Sfantul Petru, in urmatoarele 9 fotografii.
Prezentarea bazilicii
Fatada proiectata de Maderno are 114,69 metri latime si 45,55 metri inaltime si a fost construita din piatra travertin, cu coloane gigantice corintice si un pediment central care se inalta in fata unui atic inalt, surmontat de 13 statui, reprezentandu-l pe Hristos flancat de 11 dintre Apostolii sai (exceptandu-l pe Sfantul Petru, a carui statuie este la stanga scarilor) si Ioan Botezatorul.
Fatada are noua balcoane, dintre care balconul central este numit Loggia Benedictenilor. De la acest balcon Pontiful spune rugaciunea "Uri et Orbi" (care inseamna "Pentru oras si pentru Intreaga Lume"), binecuvantand multimea de credinciosi din Piata Sfantul Petru. Bazilica are cinci intrari, flancate de coloane corintice gigantice din marmura, care se inalta pana in partea superioara a fatadei, care duce in magnificul atrium, proiectat de Maderno si decorat cu stucaturi splendide si mozaicuri.
Fatada Bazilicii Sfantul Petru, in urmatoarele doua fotografii.
In spatele fatadei bazilicii se intinde un portic lung, sau nartex, element care se gaseste ocazional in bisericile italiene. Nartexul a facut parte din proiectul lui Maderno, de care a fost cel mai multumit. Bolta nartexului este decorata cu stucaturi si poleita cu aur, este iluminata de ferestre mici, aflate intre pandantive, in timp ce podeaua din marmura, ornata, este iluminata. La fiecare capat al nartexului este cate un spatiu teatral, incadrat de coloane ionice si in care se afla cate o statuie. Statuile sunt: statuia ecvestra a Imparatului Carol cel Mare, sau Charlemagne (748 - 814), facuta de Cornacchini in secolul al XVIII-lea, in capatul de sud si "Imaginea lui Constantin", facuta de Bernini in anul 1670, in capatul de nord.
Nartexul, in urmatoarele 3 fotografii.
Bazilica are trei nave. Cinci portale, dintre care trei sunt incadrate de coloane antice uriase, care au fost salvate, duc in bazilica. Portalul central are o usa din bronz conceputa de Antonio Averulino, in anul 1440, pentru bazilica veche si a fost cumva marita pentru a se potrivi cu spatiul nou.
Deasupra intrarii centrale este faimosul mozaic al lui Navicella (vaporul alegoric care duce discipolii). Usa centrala din bronz care duce in bazilica este lucrarea sculptorului Antonio Filarete, a fost facuta intre anii 1440 - 1445 si este o capodopera de gen, cu reliefuri care contin scene din martiriul Sfintilor Petru si Pavel.
Odata intrati in bazilica, realizam ca este cladirea existenta sacra cea mai mare si mai grandioasa: o cladire vasta, care inspira evlavie, conceputa sa preamareasca sacralitatea Bisericii Catolice si care este plina de relicve sacre si lucrari minunate de arta, intr-o fuziune splendida de stiluri renascentist si baroc. Intregul interior al bazilicii este decorat din belsug cu marmura, reliefuri, sculpturi si este poleit cu aur.
Nava centrala
In nava centrala, la inceputul careia sunt potire cu apa sfintita, din secolul al XVIII-lea si statuia din bronz a Sfantului Petru, din secolul al XIII-lea.
Nava centrala, in urmatoarele 3 fotografii.
Nava laterala de nord
De-a lungul naosului se deschid o serie de capele. Ele includ, pe dreapta, Capela Pietà, cu faimoasa statuie a lui Michelangelo, care infatiseaza trupul mort al lui Hristos, tinut la san de Mama sa. Statuia se numeste "Pietà", a fost inceputa de artist la varsta de 24 de ani si facuta intre anii 1498 - 1499.
Faimoasa Pietà, in urmatoarele doua fotografii.
Dupa Capela Pietà, urmeaza, pe partea dreapta a naosului, urmatoarele capele: Capela Sfantului Sebastian, cu un mozaic reprezentand martiriul Sfantului de Domenichino, Capela Sacramentului Sfant, care a fost decorata cu bronz aurit de Bernini si Capela Gregoriana, care a fost decorata de Giacomo Della Porta, cu chipul Sfintei Fecioare pe altarul sau, numita "Madonna del Soccorso", lucrare din secolul al XII-lea.
Capela Sfantului Sebastian, in urmatoarele doua fotografii.
In transeptul din dreapta, in pasajul dinspre Capela Sfantului Mihail, se afla monumentul lui Clement al XIII-lea Rezzonico, facut de Canova, in timp ce in Capela Sfantului Mihail se afla o copie a mozaicului lui Guido Reni, care reprezinta o pictura a Sfantului.
Nava centrala
In absida se afla Cathedra Petri. Papa Alexandru al VII-lea i-a incredintat lui Bernini reproiectarea absidei. Artistul a conceput, in anul 1633, un tron relicvar din bronz aurit, o constructie baroca mare, care sa protejeze tronul vechi din lemn, considerat a fi tronul real al Sfantului Petru.
Cathedra Petri cu tronul Sfantului Petru, in urmatoarele 3 fotografii.
Daca ne uitam acum in sus, admiram domul gigantic al lui Michelangelo, considerat cea mai mare constructie in zidarie, de acest gen. Domul, care are aproximativ 120 de metri inaltime, este sustinut de patru stalpi grandiosi, in fata carora Bernini a faurit patru nise, care contin statuile colosale ale Sfintei Elena, Sfintei Veronica, Sfantului Longinus si Sfantului Andrei.
Domul lui Michelangelo, in urmatoarea fotografie.
Statuile colosale ale Sfintei Elena, Sfintei Veronica si Sfantului Andrei, in urmatoarele 3 fotografii.
In punctul central de sub dom este Baldachinul, care este o structura baroca gigantica din bronz, sustinuta de pilastri spiralati, care au fost turnati folosindu-se bronzul luat de la pronaosul Panthenonului. A fost plasat deasupra altarului inalt al Apostolilor, care este in prezent peste Mormantul Sfantului Petru (facut intre anii 1624 - 1633). Cele 99 lumini in semicerc sunt tinute permanent aprinse, pentru a ilumina mormantul Sfantului Petru.
Surmontat de o aureola stralucitoare de raze si de Sfantul Spirit, baldachinul este incununat de figuri nenumarate, facute din stucaturi aurite. Pe fiecare parte a baldachinului sunt doua monumente mari, cu mormintele Papei Paul al II-lea (1575, facut de Guglielmo della Porta) si al Papei Urban al VIII-lea (1647, facut de Bernini).
Baldachinul facut de Bernini, in urmatoarele 5 fotografii.
Langa transept este statuia din bronz a Sfantului Petru, din secolul al XIII-lea, care se afla langa unul dintre pilastrii enormi care sustin domul lui Michelangelo.
Statuia din bronz a Sfantului Petru, tinand cheile raiului, facuta de Arnolfo di Cambio, in urmatoarele 3 fotografii.
Nava laterala de sud
La stanga este absida Capelei Coloanei, care are catapeteasma "Intalnirea dintre Leo cel Mare si Attila", facuta de Algardi si mormantul Papei. Inainte de a intra in transeptul din stanga, spre capatul navei laterale de sud, trecem pe langa mormantul Papei Alexandru al VII-lea, sculptat de Bernini si de cativa dintre elevii sai si care a fost numit de catre Lees - Milne "unul dintre cele mai minunate monumente ale Epocii Baroce". Monumentul ocupa o pozitie nepotrivita, fiind asezat intr-o nisa de deasupra usii, intr-o sacristie mica, dar Bernini a utilizat usa intr-un mod simbolic.
Papa Alexandru VII este sculptat in genunchi pe mormantul sau. Mormantul este sustinut de un giulgiu mare facut din marmura rosie. Mormantul mai este sustinut de patru statui cu figuri feminine, dintre care numai doua sunt in fata si se vad integral. Ele reprezinta Caritatea si Adevarul. Piciorul statuii Adevarului sta pe globul pamantesc, iar varful piciorului este intepat simbolic de un spin al Angliei Protestante. Alta statuie este figura Mortii, scheletica si inaripata, reprezentata venind din afara, in mod evident pe usa, ca si cum ar fi intrarea in mormant. Capul statuii este ascuns sub manta, dar mana dreapta are o clepsidra indreptata in sus, spre statuia ingenuncheata a Papei.
Mormantul Papei Alexandru VII, in urmatoarele 3 fotografii.
In transeptul din stanga (de sud) sunt trei altare, decorate cu copii ale mozaicurilor picturilor care ii reprezinta pe Sfantul Iosif, Toma Necredinciosul si Crucificarea Sfantului Petru. In pasaj, la intrarea in sacristie, este monumentul Papei Pius al VIII-lea, iar apoi intram in Capela Clementina, finalizata de Giacomo Della Porta si care contine mormantul lui Pius al VIII-lea, facut de Thorvaldsen.
Urmeaza naosul stang: in pasajul din dreapta este monumentul Papei Leo al XI-lea, facut de Algardi. Este urmat de Capela Corului, o capela mare, decorata cu stucaturi frumoase din secolul al XVI-lea si care contine altarul Conceptiei Imaculate. Imediat dupa aceasta capela, pe stanga, este mormantul din bronz al Papei Innocent al VIII-lea, facut de Pollaiolo, tranferat aici din vechea bazilica.
Urmatoarea este Capela Aratarii (in vis) Fecioarei care contine monumentele Papei Benedict al XV-lea si Papei John al XXIII-lea. In pasajul Baptiseriei este monumentul Regal al Familiei Stuart, James si fiii sai, Charles Edward cunoscut ca "Bonnie Printul Charlie" si Henry, Cardinal si Duce de York. Mormantul este in stil neo-clasic, a fost proiectat de Canova si dezvelit in anul 1819. Pe partea opusa este monumentul sotiei lui James Francis Edward Stuart, Maria Clementina Sobieska.
La baza naosului din stanga este Baptiseria, comandata de Papa Innocent al XII-lea si proiectata de Carlo Fontana (nepotul lui Domenico Fontana). In fata este sarcofagul din porfir rosu al lui Probus, Prefect al Romei in secolul al IV-lea, care a fost depus inainte in capela opusa. Capacul sarcofagului este de la alt sarcofag, care a continut ramasitele Imparatului Hadrian si care, atunci cand a fost mutat din Criptele Vaticanului, unde se afla, a fost spart in zece bucati de oamenii care l-au manipulat.
Urmeaza sacristia, facuta de Marchionni, intre anii 1776 - 1784. Aici se afla accesul la Trezoreria Sfantului Petru, care consta in obiecte liturgice pretioase si donatii facute de credinciosi, de-a lungul secolelor. Printre cele mai valoroase exponate sunt: un sarcofag din secolul al IV-lea, magnifica Crux Vaticana (Cruce Vaticana), batuta cu pietre pretioase, din secolul al VI-lea si monumentul din bronz al Papei Sixtus al IV-lea, facut de Pollaiolo, din secolul al XV-lea.
Nava laterala de sud, in urmatoarele 8 fotografii.
Sub bazilica sunt Criptele Vaticanului (Grotte Vatacina), care contin o colectie de sarcofage din timpurile crestinismului timpuriu si numeroase morminte ale Papilor.
Criptele Vaticanului, in urmatoarele 8 fotografii.
OggiVistoUnFilmandorotore nel ce'a.. BelBel
ReplyDelete