Vatican-Muzeele Vaticane-Partea I
Daca doriti mai multe informatii despre Bazilica Sfantul Petru, le gasiti aici.
Muzeele Vaticane se afla pe strada Viale del Vaticano, 00165 Roma, iar programul de vizitare este de luni - sambata, de la 09.00 - 16.00. Duminica este inchis. Despre pretul biletului de intrare am vorbit in articolul anterior, deoarece pretul include si intrarea in domul Bazilicii Sfantul Petru.
Timpul de vizitare al Palatelor Vaticane este de 3 - 4 ore.
Grupul fascinant de cladiri ale Palatelor Vaticane este considerat cel mai important complex arhitectural existent, atat din punct de vedere arrtistic, cat si istoric. Palatele Vaticane au intrarea oficiala prin Portalul din bronz de la dreapta Bazilicii Sfantul Petru si au suferit numeroase deteriorari, dezvoltari si infrumusetari, de-a lungul secolelor si cativa dintre cei mai faimosi artisti ai tuturor timpurilor au contribuit la aceasta, incluzandu-i pe Michelangelo, Bramante, Rafael si Bernini. Bernini a proiectat maiestuoasa Scala Regia. Scara de ceremonii mare duce in Sala Regia (Sala de Audiente) si in Capela Pauline, decorate cu fresce frumoase, facute de Michelangelo.
Palatul Apostolic Pontifical se viziteaza numai in timpul audientelor Papei, care sta de obicei in cladirea adaugata complexului de catre Papa Sixtus al V-lea. Apartamentul sau oficial in care isi desfasoara activitatea este la etajul al doilea si este precedat de Sala Clementine, decorata bogat, la care se ajunge de la Scarile Papale.
Intrand din Viale del Vaticano, ajungem la diferitele sectiuni ale muzeului, urcand pe impresionanta Scara Spirala, numita "Scala Bramante", care a fost proiectata de Bramante. De aici, Muzeele Antichitatilor sunt situate pe stanga, Galeria Picturilor (Pinacoteca) este drept inainte, iar Muzeul Gregoriano Profano si Muzeul Pio Cristiano, la dreapta. Noi am coborat pe Scara Bramante, dupa ce am vizitat muzeul.
Am stat la coada cam o ora, pentru a intra in Muzeele Vaticane, asa cum va prezint in fotografiile urmatoare.
Intrarea in Muzeele Vaticane, in urmatoarele doua fotografii.
Intrarea in Muzeele Vaticane, in interior, in urmatoarea fotografie.
Scara rulanta pe care am urcat, in urmatoarea fotografie.
Scara Bramante, pe care am coborat, dupa ce am vizitat muzeul, in urmatoarele doua fotografii.
Galeria Picturilor de la Vatican
Amenajata in cladire de catre Papa Pius al XI-lea, Galeria Picturilor (Pinacoteca Vaticana) consta in 15 camere in care se afla picturi importante, impartite de la Era Primitiva pana in secolul al XVIII-lea.
Camera 1 este dedicata picturilor din Era Primitiva si aici se distinge pictura "Judecata de Apoi", o lucrare din secolul al XI-lea, facuta de artistii Giovanni si Niccolo. Camera 2 este dedicata Scolii lui Giotto si artistilor gotici tarzii, camera fiind dominata de 'Tripticul Stefaneschi", lucrare facuta de elevii lui Giotto. In Camera 3 sunt picturi facute de Fra Angelico, Fillipo Lippi si Benozzo Gozzoli. Cele mai frumoase lucrari sunt "Episoade din viata Sfantului Nicolae" si "Fecioara si Pruncul intre Sfinti", de Fra Angelico.
In Camera 4 sunt lucrari facute de Melozzo da Forli: "Sixtus IV numindu-l pe Platina Prefectul Bibliotecii Vatican" si "Muzica facuta de ingeri", fragmente dintr-o fresca pierduta a lui Melozzo. In Camera 5 sunt lucrari ale unor artisti mai mici ai secolului al XV-lea: "Miracolele Sfantului Vincent Ferrer" si "Pieta", de Lucas Cranach. In Camera 6, se remarca o lucrare speciala facuta de Crivelli, "Fecioara si Pruncul" (1482). In Camera 7 sunt picturile Umbrian ale secolului al XV-lea, ele includ lucrari facute de Perugino si Pinturicchio.
In Camera 8 se remarca lucrarea lui Rafael: "Incoronarea Fecioarei", pictata de artist la varsta de 20 de ani si care este, fara indoiala, una dintre lucrarile cele mai semnificative ale marelui pictor, care a fost elevul lui Perugino. In Camera 9 este o lucrare a lui Leonardo da Vinci, "Sfantul Jerome", care este neterminata. In Camera 9, se remarca o lucrare a lui Titian, "Fecioara si Sfantul Nicollo dei Frari".
Aceasta este urmata de Camera 11, cu lucrari ale artistilor din secolul al XVI-lea, Camera 12 sau Camera Baroca, dedicata picturilor din secolul al XVII-lea, cu faimoasa lucrare "Detronarea" de Caravagio, Camerele 13 si 14, unde sunt expuse lucrari din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, iar ultima este Camera 15, sau Camera Portretelor.
Parasind Galeria Picturilor, mergem pe stanga la Muzeul Gregoriano Profano, care a fost transferat de la Lateran la Vatican, de catre Papa Ioan al XXIII-lea, in timpurile recente si care include sculpturi romane din secolul I pana in secolul al III-lea D.Hr.
Muzeul Pio Cristiano, fondat de Papa Pius al IX-lea in secolul al XIX-lea, include numeroase artefacte crestine gasite in catacombe si in bisericile antice. Muzeul Misionar Etnologic, inaugurat in anul 1927, include materiale legate de culturile non-europene, donate muzeului de catre numeroasele Misiuni si de catre Expozitia Misionarilor (1925).
Muzeele Antichitatilor
Aceste muzee contin cea mai bogata colectie de arta clasica din lume. Colectia a fost achizitioanta datorita interesului diferitilor Papi, cum ar fi: Clement al XIV-lea, Pius al VI-lea, Pius al VII-lea si Grigore al XVI-lea, care au reorganizat si marit colectiile de antichitati romane acumulate deja in timpul Renasterii.
Muzeul Gregorian Egiptean, fondat de Papa Grigore al XVI-lea, contine sarcofage, mumii, piese gravate si alte artefacte din vechea civilizatie egipteana.
Muzeul Gregorian Egiptean, in urmatoarele 9 fotografii.
Muzeul Chiaramonti
Muzeul Chiaramonti este o sectie noua, adaugata de Papa Pius al VII-lea Chiaramonti (1800 - 1823), care i-a dat numele sau, pe care-l are si astazi. Muzeul este format dintr-un Culoar, Galeria Lapidaria si Braccio Nuovo (Aripa Noua), toate in stilul neoclasic. Culoarul este flancat de statui, busturi, sarcofage, reliefuri, etc., in total fiind cam 800 de lucrari greco-romane. Galeria Lapidaria are mai mult de 5.000 de statuete si inscriptii crestine.
In Bracio Nuovo se afla statuia lui Augustus, gasita in anul 1863. Dupa batalia de la Actium, Augustus a adus un numar imens de bogatii egiptene la Roma, printre ele fiind si grupul colosal "Nilul".
Muzeul Chiaramonti, in urmatoarele 7 fotografii.
Muzeul Pio Clementino
Acest muzeu si-a luat numele de la marii si generosii sai fondatori, Papa Clement al XIV-lea si Papa Pius al VI-lea, care au trait intre secolele XVIII si XIX. De-a lungul vestibulului este Gabinetto dell' Apoxyomenos. In centru este atletul de la Lysippos (Apoxyomenos), o copie din marmura a originalului din bronz pe care l-a adus Agrippa din Grecia.
In Curtea Octogonala Belvedere sunt expuse statui clasice in patru "gabinetti" (nise): Gabinetto del Laocoonte, unde este expus grupul exceptional din marmura numit "Laocoon", care dateaza din perioada secolul I I.Hr. - secolul I D.Hr. si care a fost descoperit printre ruinele Bailor lui Titus, in anul 1506. In Gabinetto dell' Apollo este statuia din marmura numita "Apollo Belvedere", o copie dupa originalul din secolul al IV-lea I.Hr., gasita la Grottaferrata, in timpul Papei Iulius al II-lea, care a achizitionat-o pentru Vatican.
Gabinetto del Perseo contine numai cele trei lucrari moderne ale curtii: Perseus cu capul Medusei si cei doi boxeri, Creugas si Damoxenes, facute toate de Antonio Canova (1757 - 1822). In Gabinetto dell' Hermes este statuia lui Hermes, care este o copie dupa originalul din secolul al IV-lea I.Hr., de Praxiteles.
Camera Animalelor contine reproduceri dupa un numar mare de animale, facute din marmura si alabastru. Un interes mare il reprezinta statuia lui Meleager.
Galeria Statuilor contine multe lucrari importante, incluzand lucrarea "Apollo Sauroctonos", care este o copie a lucrarii lui Praxiteles si "Adormita Ariadne", din perioada elenista. Urmatoarea este Galeria Busturilor, care are portrete romane. Bustul tanarului Augustus este atractia galeriei.
In Gabinetto delle Maschere (Camera Mastilor) se afla statuia gratioasa a Afroditei si a bine-cunoscutei Venus de Knidos, care este, probabil, cea mai frumaosa dintre sculpturile grecesti. Sala delle Muse (Sala Muzelor) este formata dintr-o Sala Octogonala precedata de un Vestibul. Sala Muzelor este decorata cu coloane corintice si contine busturi si statui ale figurilor mitologice. In centrul camerei este faimoasa statuie a lui Torso, din secolul I I.Hr., semnata de atenianul Apollonius.
In Sala Rotonda (Sala Circulara), vasul magnific din porfir, de patru metri in diametru, este, fara nicio indoiala, cea mai bogata si mai somptuoasa piesa din aceasta galerie. Mozaicul de pavaj a fost gasit la Otricoli, iar statuia colosala a lui Antinous (sau Antinou, membru al anturajului imparatului roman Hadrian, care era iubitul sau) a fost adusa din Palestrina. Sala Crucii Grecesti gazduieste doua sarcofage din porfir care contin osemintele Sfintei Elena si Sfintei Constanta, fiica Imparatului Constantin.
Muzeul Pio Clementino, in urmatoarele fotografii.
Curtea Octogonala Belvedere, in urmatoarea fotografie.
Intrarea in Muzeul Pio Clementino, in urmatoarea fotografie.
Camera Animalelor, in urmatoarea fotografie.
Sala Octogonala din Sala Muzelor, in urmatoarele 4 fotografii.
Sala Rotonda (Sala Circulara), in urmatoarele 6 fotografii.
Sala Crucii Grecesti, in urmatoarele 3 fotografii.
Acum ne intoarcem spre vestibulul Muzeului Sculpturilor, sa vizitam Sala Carului (Sala della Biga), numita asa datorita prezentei in centrul sau a carului roman din secolul I. I.Hr. Sala mai contine "Discobolos", o statuie a lui Dionysus si cateva sarcofage de copiii. La dreapta este Galeria Candelabrelor, lunga si care consta in sase sectiuni in care sunt expuse o varietate mare de sculpturi antice, copii ale candelabrelor antice, sarcofage si fragmente de fresce pretioase.
Sala Carului (Sala della Biga), in urmatoarele 3 fotografii.
Galeria Candelabrelor, in urmatoarele 10 fotografii.
Comments
Post a Comment