Romania - Transfagarasan - partea a II -a

 

ROMANIA

  TRANSFAGARASAN - PARTEA a II - a

   (CASCADA CAPRA, CABANA CAPRA SI PISCU NEGRU)

 


In acest articol va prezint Transfagarasanul, partea a II - a (Cascada Capra, Cabana Capra si Piscu Negru).

 

 

Am plecat de la Balea Lac spre Piscu Negru (cota 1.200), unde rezervasem o camera la hotel.

 

Daca doriti mai multe informatii despre Transfagarasan, partea I (Balea Cascada si Balea Lac), le gasiti aici.

 

Imediat dupa Balea Lac, se afla tunelul Capra - Balea, care trece pe sub creasta Muntilor Fagaras, intre varfurile Iezerul Caprei (2.414 metri) si Paltinul (2.398 metri). Acest tunel este cel mai lung tunel rutier din Romania, cu o lungime de 887 metri, o inaltime de 4,4 metri, o latime de 6 metri si un trotuar cu o latime de 1 metru, fiind iluminat electric si ventilat natural.

 

In continuare, drumul ajunge la Cascada Capra, apoi, dupa o serie de serpentine, ajunge la Cabana Capra, langa care este un gol alpin. Apoi, drumul incepe sa coboare, urmand cursul vaii raului Capra.

 

Tunelul Capra - Balea, in urmatoarea fotografie.

 


Transfagarasanul vazut din masina, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Am oprit la un punct de belvedere de unde am vazut o parte din Transfagarasan, zona Balea Lac si turme de oi.

Punct de belvedere, in urmatoarele 10 fotografii.

 






Turme de oi in urmatoarele doua fotografii (in stanga, in prima fotografie si in dreapta, in a doua fotografie).

 



Am plecat din nou la drum.

 






Am oprit la un punct de belvedere, unde este Cascada Capra si de unde se vede Cabana Capra.



Cascada Capra

 

Cascada Capra, cunoscuta si sub denumirea de Cascada Iezerului, este o cascada situata pe versantul sudic al Muntilor Fagaras, intre Lacul Balea si Cabana Capra. Localizata pe drumul national DN7 - Transfagarasan, Cascada Capra incanta trecatorii care vin de pe drumul cu serpentine.

 

Situata intr-un loc foarte pitoresc, Cascada Capra este atractiva prin inaltimea sa de aproximativ 40 de metri si prin fasiile de apa aruncate de la o inaltime de aproximativ 35 de metri, ai carei stropi incanta trecatorii. Cascada Capra izvoraste din Lacul Capra, care se afla la o altitudine de 2.241 metri. Apa cascadei nu ingheata decat in iernile geroase, datorita debitului sau mare.

Cascada Capra, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Cabana Capra

 

Cabana Capra este situata in localitatea Arefu, la 1.585 metri, in apropierea Transfagarasanului, intr-un cadru idilic. Cabana a fost reconstruita in intregime pe locatia cabanei vechi. Noua arhitectura a cabanei corespunde cerintelor de turism montan si in acelasi timp se integreaza perfect in frumusetea si autenticitatea imprejurimilor Transfagarasanului.

 

Complexul dispune de 52 de locuri de cazare si majoritatea camerelor au balcon cu vedere la padure si la munti. La proprietate exiata si un loc de joaca pentru copii, iar restaurantul Cabanei Capra ofera preparate autentice romanesti din vanat.

 

De la Cabana Capra se pot face drumetii pe traseele din Masivul Ghitu sau se pot practica sporturi de iarna cum ar fi schiul sau saniusul.

 

Cabana Capra vazuta de pe Transfagarasan, in urmatoarele 6 fotografii.



Am plecat apoi mai departe, pe Transfagarasan.

 



Comuna Arefu

 

Arefu este o comuna din judetul Arges, Muntenia si este formata din satele Arefu, Capatanenii Pamanteni (resedinta) si Capatanenii Ungureni. Comuna Arefu se afla in marginea nord - vestica a judetului, in Muscelele Argesului, la poalele Muntilor Fruntii, la limita cu judetul Sibiu, pe cursul superior al Raului Arges, unde acesta formeaza lacul de acumulare Vidraru. Comuna este strabatuta de soseaua nationala DN7C, Transfagarasan, care leaga Pitestiul de Sibiu prin Muntii Fagaras. Satul Arefu, care este in comuna cu acelasi nume, se afla in bazinul paraului Arefu, care se varsa in Arges la Capatanenii Pamanteni.

 

Scurt istoric al comunei Arefu

 

La sfarsitul secolului al XIX-lea, comuna Arefu facea parte din plaiul Lovistea al judetului Argesi si era formata numai din satul de resedinta, avand 1.175 de locuitori, mosneni, care traiau in 540 de case. In comuna existau o scoala primara rurala, o scoala primara mixta si doua biserici. Anuarul Socec din anul 1925 a consemnat comuna in aceeasi alcatuire, facand parte din plasa Arges a aceluiasi judet si cu o populatie de 1.449 de locuitori. In anul 1931, a aparut pe teritoriul comunei si satul Cumpana.

In anul 1950, comuna a fost transferata raionului Curtea de Arges din regiunea Arges. In anul 1968, comuna a revenit la judetul Arges, reinfiintat, a preluat si satele Capatanenii Pamanteni si Capatanenii Ungureni de la comuna Corbeni, din care primul a devenit resedinta comunei. Tot in acelasi an, satul Cumpana a fost desfiintat si comasat cu satul Arefu.

In comuna Arefu se afla ansamblul cetatii Poenari, monumet istoric de arhitectura de interes national, din secolele XIV - XV si o cruce din piatra din secolul al XVII-lea , care se afla in curtea bisericii din Capatanenii Ungureni, care a fost monument memorial sau funerar.

In comuna Arefu mai sunt si alte doua obiective care sunt incluse in Lista monumentelor istorice din judetul Arges ca monumente de interes local. Unul dintre ele, clasificat ca monument de for public, este monumentul "Energia", din anul 1970, aflat langa barajul Vidraru. Celalalt monument, clasificat ca monument memorial sau funerar, este casa Gheorghe Stephanescu, din anul 1873, aflata in satul Capatanenii Ungureni, la numarul 164.

 

Hotelul Piscul Negru

Am rezervat dinainte o camera la Hotelul Piscul Negru, care se afla in comuna Arefu. Hotelul este pe Transfagarasan, in lantul montan Fagaras din Carpati, la 25 de minute distanta de mers cu masina de lacul glaciar Balea si la 50 de minute de Cetatea Poenari sau de barajul Vidraru. Piscul Negru este un punct de plecare bun pentru a merge in drumetii pe trasee montane, la vanatoare in padurile carpatine sau la schi pe partia privata a hotelului.

Restaurantul elegant al hotelului serveste preparate din bucataria traditionala romaneasca si o selectie rafinata de vinuri. Hotelul are amenajat si un loc de joaca pentru copii.

Pentru a ajunge la Hotelul Piscul Negru, se urca o panta de pe Transfagarasan, dar exista indicator pe drum.

Hotelul Piscul Negru, in urmatoarele 6 fotografii.

 




Am mancat pe terasa reastaurantului hotelului, imediat dupa ce ne-am cazat. Ne era foame, deoarece planificasem sa mancam la Balea Lac, dar nu am putut, datorita aglomeratiei. Am luat un bulz, o portie de cartofi aromati cu usturoi, orez cu legume, o portie de papanasi cu smantana si dulceata si o bere de 500 ml (pentru doua persoane) si ne-a costat in total 67 lei.

 

Terasa Hotelului Piscul Negru, in urmatoarele 3 fotografii.

 



Locul de joaca pentru copii, in urmatoarea fotografie.

 


Camera dubla costa 250 lei/zi la Hotelul Piscu Negru, iar apartamentul costa 350 lei/noapte, cu mic dejun inclus, care se serveste pe terasa si este foarte variat.

 

Camera unde am fost cazati, in urmatoarele 4 fotografii.

 

Terasa camerei

 

Privelistea care se vedea de pe tearasa camerei, in urmatoarele doua fotografii. Camera unde am fost cazati era pozitionata cu spatele la Transfagarasan.

 


Dupa ce am servit masa, am plecat la plimbare prin zona, chiar daca ploua si era frig. Pe partea opusa a hotelului erau o manastire, cateva pensiuni, o parcare, paraul Capra si cateva terase (chiar pe Transfagarasan). Zona se afla la altitudinea de 1.200 metri.

 

Comuna Arefu si Paraul Capra, in urmatoarele 3 fotografii.



Manastirea Sfantul Proroc Ilie - Paltinul

 

Manastirea Sfantul Proroc Ilie - Paltinul se afla in comuna Arefu, judetul Arges, la aproximativ 100 de metri de Transfagarasan, la 70,5 kilometri nord de Curtea de Arges, 47,5 kilometri de Capataneni si la 15,5 kilometri de Balea Lac. In imediata apropiere a manastirii exista o pensiune si este in curs de amenajare cazarea la manastire. Manastirea Sfantul Proroc Ilie este ctitorita de IPS Calinic al Argesului si Muscelului si a fost construita in anul 1995.

 

Manastirea Sfantul Proroc Ilie - Paltinul, in urmatoarea fotografie.

 


Pensiunea din imediata apropiere a manastirii, in urmatoarea fotografie.

 


Intrarea in biserica, in urmatoarea fotografie.

 


Interiorul bisericii, in urmatoarele doua fotografii.

 


Transfagarasanul in zona Piscu Negru (cu terasele despre care am vorbit mai sus), in urmatoarele doua fotografii.

 


In zona Piscu Negru se afla si un monument inchinat constructorilor Transfagarasanului, prezentat in urmatoarea fotografie. 

 

 

Transfagarasanul

 

Paraul Capra, in urmatoarele doua fotografii.

 


Transfagarasanul, in urmatoarele doua fotografii.

 

Transfagarasanul si Hotelul Piscu Negru in fundal

 

Apoi ne-am plimbat prin iarba uda, ca niste copii. Dupa ce am stat atat in casa din cauza pandemiei, eram dornici de aer si de libertate. Dupa ce ne-am udat pana la piele, ne-am linistit si am plecat in camera. Oricum, se inoptase si ploua cam tare.

 

Hotelul Piscu Negru in fundal



Va urma...

 

 

 

 

 

 

 



Comments

Popular posts from this blog