Elvetia - Alpii elvetieni - partea a II - a

 

ELVETIA

 ALPII ELVETIENI - PARTEA a II - a

 (TRECATOAREA GRIMSEL SI LACUL MORT)

 


 

In acest articol va prezint Alpii elvetieni, partea a II - a (Trecatoarea Grimsel si Lacul Mort).

 

 

Daca doriti mai multe informatii despre Alpii elvetieni, partea I (Trecatoarea Susten, Ghetarul Stein si Cheile Aarului), le gasiti aici.

 

Dupa ce am vizitat Trecatoarea Susten, Ghetarul Stein si Cheile Aarului, am plecat spre Trecatoarea Grimsel.

 


 

Trecatoarea Grimsel

 

Trecatoarea Grimsel (in gemana Grimselpass) este o trecatoare montana din Elvetia, care traverseaza Alpii Bernezi la o inaltimre de 2.164 metri. Trecatoarea conecteaza Haslita, valea superioara a Raului Aare, cu valea superioara a Ronului. Intrucat Raul Aare este un afluent al Rinului, Trecatoarea Grimsel traverseaza diviziunea continentala dintre Marea Nordului si Marea Mediterana.

 

Trecatoarea Grimsel are un drum pavat de 38 de kilometri, de la Gletsch la Meiringen. Acest drum este in mod normal inchis intre octombrie si mai, datorita caderilor mari de zapada din trecatoare. Deoarece acesta este singurul drum direct de trecere dintre cantoanele Berna si Valais de-a lungul Alpilor Bernezi, se fac eforturi sa-l tina deschis cat mai mult timp posibil, actionandu-se cu pluguri de zapada. Exista un autobuz care circula prin trecatoare de cateva ori pe zi, pe ruta Meiringen - Oberwald.

 

Drumul Trecatorii Grimsel face parte din Ruta Aare, care este Ruta Nationala de Ciclism numarul 8 a Elvetiei. Aceasta ruta a fost folosita cu cateva ocazii in Turul Elvetiei.

 

Scurt istoric al Trecatorii Grimsel

 

Prima folosire documentata complet a Trecatorii Grimsel dateaza din secolul al XIV-lea, cu toate ca s-a sugerat ca trecatoarea  a fost folosita din Timpurile romane si, de asemenea, in anul 1211 de catre trupele lui Berthold al V-lea, Duce de Zahringen. In anul 1397, regiunile Pomat, Goms si Hasli, si orasele Interlaken, Thun and Berna au semnat un agrement in care s-a decis sa se permita comertul liber si sigur pe rutele de catari peste Trecatoarea Grimsel.

 

Trecatoarea Grimsel a format, impreuna cu trecatorile Nufenen si Gries o ruta de comert regionala intre Haslital si Domodossola si Campia Lombardiei. In sud erau trimise branza si bovine in timp ce din nord veneau vin, orez, porumb si ulei de masline. Acest comert a durat pana la deschiderea caii ferate Gotthard, in anul 1882.

 

Ruta peste Trecatoarea Grimsel nu a fost modernizata ca drum asfaltat pana in anul 1894. Intre anii 1920 si 1950, in zona din jurul Trecatorii Kraftwerke Oberhasli (KWO) au fost construite mai multe centrale hidroelectrice, ceea ce a dus la extinderea si devierea drumului de trecere  prin Trecatoarea Grimsel. KWO promoveaza acum trecatoarea si zona inconjuratoare ca atractie pentru turisti, ca parte a marcii sale turistice, Grimselwelt.

 

Trecatoarea Grimsel conecteaza cantoanele Berna, la nord si Valais, la sud, cu varful sau care se intinde la granitele cantonale. Versantii nordici ai trecatorii sunt in municipalitatea berneza Guttannen, in timp ce versantii sudici sunt in cantonul Valais, municipalitatea Obergoms. Limitele Trecatoarii Grimsel din nord incep din micul oras Meiringen (595 metri altitudine), de unde se face accesul in jos, pe Valea Aare, spre Interlaken si Berna si peste Trecatoarea Bruning spre Obwalden si Lucerna.

 

Drumul trece prin satul Innertkirchen (625 metri), unde se divizeaza spre Trecatoarea Susten si continua pe langa Aare, spre Guttannen (1.057 metri). Dupa ce trece de Guttannen, tot de-a lungul Raului Aare, drumul trece printr-o pereche de tuneluri scurte, spre Handegg (1.378 metri), unde se afla statia inferioara a funicularului Gelmerbahn, cel mai abrupt funicular din Elvetia. Dupa Handegg, drumul urca pe cateva serpentine, apoi printr-un tunel de 850 metri lungime, care duce la lacul de acumulare Räterichsbodensee.

 

Continuand urcarea, drumul duce la lacul de acumulare Grimselsee si la Hotelul Hospice Grimsel (1.980 metri). De aici incepe urcarea finala spre varf (2.165 metri), pe mai multe serpentine. In varf sunt cateva hoteluri si o zona extinsa de parcare. In aceasta zona, drumul merge de-a lungul Lacului Totesee (Lacul Mort, aflat la altitudinea de 2.160 metri), un lac natural care a fost largit si transformat in lac de acumulare.

 

La vestul Trecatorii Grimsel si Lacului Totesee se afla varful Sidelhorn (2.764 metri), in timp ce la est este muntele Scafberg (2.481 metri). De la Lacul Totesee, drumul Trecatorii Grimsel coboara abrupt pe serpentine la Gletsch (1.759 metri) in cea mai inferioara vale a Ronului, Obergoms. aici se face conexiunea cu Trecatoarea Furka, conectandu-se cu cantonul Uri, cat si cu ruta inferioara a Vaii Ronului, spre Brig, prin Goms. La distanta scurta, in jos de Goms, se afla Oberwald (1.377 metri) si Ulrichen ((1.346 metri). La Ulrichen se face jonctiunea cu Trecatoarea Nufenen in cantonul Ticino si cu Trecatoarea Gries, care duce spre Domodossola, in Italia.

 

Climatul Trecatorii Grimsel

 

Datorita altitudinii mari a trecatorii si a locatiei sale continentale, climatul este rece de-a lungul anului si cu precipitatii abundente. De obicei ninge de la sfarsitul lunii septembrie pana la sfarsitul lunii iunie, dar poate sa ninga si vara. In multi ani, zapada a ramas permanent in trecatoare. Aceasta zona are un sezon lung de iarna, cu precipitatii mai mult sub forma de zapada si umiditate scazuta. Conform clasificarii climatice Koppen, in Trecatoarea Grimsel climatul a fost clasificat ca subarctic.

 

Pe drumul Trecatoarii Grimsel am vazut peisaje superbe si multe lacuri de acumulare.

 

Grimselsee

 

Grimselsee sau Lacul Grimsel este un lac artificial aflat langa Trecatoarea Grimsel, in cantonul Berna. El este mai mare decat celelalte lacuri de acumulare din regiune, care sunt: Oberaarsee, Räterichsbodensee si Gelmersee. Barajul Lacului Grimsel a fost finalizat in anul 1932 si este operat de Kraftwerke Oberhasli AG (KWO). Lacul Grimsel este localizat in municipalitatea Guttannen.

 

Räterichsbodensee

 

Räterichsbodensee este un lac in Guttannen, Oberhasli. Este un lac de acumulare cu o suprafata de 0,67 kmp si este operat de Kraftwerke Oberhasli AG (KWO). Lacul este conectat cu Raul Aare.

 

Gelmersee

 

Gelmersee sau Lacul Germer, este un lac de acumulare din Bernese Oberland. Lacul de acumulare pentru centrala hidroelectrica a fost finalizat in anul 1932, cam la aceeasi data cu lacul de acumulare Grimsel si ambele sunt operate de Kraftwerke Oberhasli AG (KWO). Volumul lacului este de 13 milioane mc, iar suprafata sa este de 64,5 hectare.

 

Se poate ajunge la Lacul Germer (Gelmersee) cu funicularul de la Gelmerbahn din Handegg, Guttannen, aflat la 1.412 metri altitudine. Funicularul care duce la lac are o lungime de 1.028 de metri si o inclinatie maxima de 106%.

 

Lacurile de acumulare si peisajele superbe ale drumului Trecatoarii Grimsel, in urmatoarele 14 fotografii.

 






Lacul Grimsel si Räterichsbodensee, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Lacul Grimsel si Räterichsbodensee in fundal

 




Am plecat apoi spre varful Trecatorii Grimsel, de unde se vede si Lacul Mort (Totesee).

 


Lacul  Mort (Totesee)

 

Lacul Totesee (in germana Totensee) este un lac natural mic, de 18 hectare, aflat in Trecatoarea Grimsel. Lacul se intinde in imediata apropiere a partii sudice a bazinului hidrografic natural si la granita cantonala a trecatorii. De aceea, lacul se afla in cantonul Valais si este drenat natural in Raul Ron, in valea de dedesubtul sau. Oricum, a fost construit un baraj pentru a permite folosirea sa ca lac de acumulare, crescandu-i volumul si ridicandu-i nivelul cu 16 metri. Tot in aceasta lucrare a fost inclus un apeduct care furnizeaza apa la Grimselsee si care se dreneaza in Raul Aare, facand parte, astfel, din bazinul Rinului.

 

In noiembrie 2006, toata populatia de pastravi a lacului a murit, posibil datorita algelor.

 

Se spune ca numele Totensee (sau Lacul Toten, literar "Lacul Mortii") a derivat de la soldatii Ducelui Berthold al V-lea de Zahringen, care au fost aruncati in lac de catre populatia din Valais, dupa Batalia de la Ulrichen din anul 1211.

 

Lacul Mort (Totesee), in urmatoarele doua fotografii.

 



Varful Trecatorii Grimsel, in urmatoarele 3 fotografii.

 


Lacul  Mort (Totesee) din nou, in urmatoarele doua fotografii.

 

Mini-autocarul cu care am fost in excursie

Vedere a varfului Trecatorii Grimsel vazut din est, cu Gletsch in vale si Furka Pass in partea opusa

 


Am inceput sa coboram apoi spre Ghetarul Ronului, despre care voi vorbi in articolul viitor.

 


Steagul Elvetiei

 


 

 

Va urma...

 

 

 

 

 

 

 

 



Comments

Popular posts from this blog