Ierusalim-Muntele Maslinilor-partea aIII-a
IERUSALIM - MUNTELE MASLINILOR -
PARTEA a III-a
In acest articol va prezint Muntele Maslinilor din Ierusalim, partea a III-a (Gradina Ghetsimani si Biserica Tuturor Natiunilor).
Dupa ce am vizitat Biserica ruseasca Inaltarea Domnului, Biserica Tatal Nostru, Biserica Mariei Magdalena, Biserica Dominus Flevit si Cimitirul Evreiesc de pe Muntele Maslinilor, am continuat drumul pe jos, spre poalele acsetuia. Drumul este abrupt in unele zone. Cand am fost in excursie in martie, ploua foarte tare, dar in mai era foarte cald si uscat. Cu toate acestea, au cazut niste persoane pe acest drum, in ambele escursii. Eu m-am incaltat cu niste adidasi cu talpa groasa, ca sa nu alunec, cu toate ca era fosrte cald afara, in mai.
Daca doriti mai multe informatii despre Biserica ruseasca Inaltarea Domnului, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Biserica Tatal Nostru, Biserica Mariei Magdalena, Biserica Dominus Flevit si Cimitirul Evreiesc de pe Muntele Maslinilor, le gasiti aici.
Drumul pe Muntele Maslinilor, in urmatoarea fotografie.
Gradina (Sanctuarul) Ghetsimani
Ghetsimani vine de la Gat+Shemanine, care inseamna "Presa de ulei", care era legat de abundenta maslinilor din aceasta zona. Este numele grotei naturale de langa Mormantul Mariei si al Adormirii ei. Iisus vizita adesea grota si era acolo cand a fost tradat si arestat. Cu timpul, inreaga zona de la poalele Muntelui Maslinilor a fost denumita Ghetsimani.
Gradina Maslinilor, localizata deasupra si la dreapta Grotei Ghetsimani (la stanga bazilicii, cu fata spre fatada ei) este imprejmuita cu un gard. Aici sunt opt maslini, considerati de traditie ca au fost martori tacuti la rugaciunile lui Iisus si la suferinta din seara dinaintea Rastignirii.
Intrarea in Gradina Ghetsimani, in urmatoarele doua fotografii.
Gradina Ghetsimani, in urmatoarele 11 fotografii.
Biserica Tuturor Natiunilor (sau Bazilica Agoniei)
Bazilica Agoniei a fost construita pentru a aminti cum "Iisus a agonizat pentru noi pana la sange" (Luca 22:44). Actuala biserica este a treia bazilica construita pe acest loc:
Bazilica Bizantina, construita in timpul lui Teodosie (380 D.Hr.) a avut, in centrul absidei "Piatra Agoniei", care este conservata inca. Bazilica Bizantina a fost mai mica decat bazilica actuala, a avut o podea frumoasa cu mozaic si a fost distrusa in anul 614 D.Hr.
Bazilica Cruciatilor, a fost ridicata in secolul al XII-lea. Ramasitele ei sunt inca vizibile in sudul (stanga) bisericii actuale. A fost distrusa in jurul anului 1200 D.Hr.
Noua Bazilica a inceput sa fie construita in anul 1919, dupa proiectul Bazilicii Bizantine si a fost planificata de arhitectul Antonio Barluzzi. A fost finalizata in anul 1924. In anul 1920, in timpul lucrarilor de constructie, a fost drscoperita o coloana, la doi metri sub podeaua Bazilicii Cruciatilor. Au fost scoase la lumina, de asemenea, o serie de mozaicuri deosebite. Arhitectii au inlaturat noua fundatie, care se afla in lucru, pentru a scoate la lumina podeaua originala a bisericii vechi.
Astazi, Biserica Tuturor Natiunilor este in administrarea calugarilor franciscani.
Arhitectura Bisericii Tuturor Natiunilor este foarte interesanta, imbinand linii tipice ale bazilicii crestine (fatada), cu aspecte intalnite la cladirile islamice (in special partile laterale si acoperisul, care are multe domuri).
Fatada, inchisa de un gard din fier forjat foarte elegant, se afla deasupra unor trepte. Mai multe coloane corintice sustin arcurile mari si suple care inconjura atriumul, in timp ce timpanul este decorat cu un mozaic modern in care este reprezentat Iisus ca mijlocitor intre Dumnezeu si oameni. Mozaicurile fatadei au fost facute de Bergellini.
Exteriorul Bisericii Tuturor Natiunilor, in urmatoarele 10 fotografii.
Intrarea in Biserica Tuturor Natiunilor, in urmatoarele 3 fotografii.
Coloane corintice care sustin arcurile mari si suple care inconjura atriumul, in urmatoarele doua fotografii.
Biserica Tuturor Natiunilor si Gradina Ghetsimani, in urmatoarele doua fotografii.
In exteriorul bisericii este o piatra, pe care este sculptat Iisus, rugandu-se, ca in urmatoarele 3 fotografii.
Interiorul Bisericii Tuturor Natiunilor
Lumina naturala filtrata de ferestrele din alabastru creeaza un climat de rugaciune si te invita sa te asezi in genunchi in fata Pietrei Agoniei, care a fost conservata direct in fata altarului. Biserica incearca sa ne dea o senzatie de agonie. Intunericul care domneste aici, inaltimea boltilor, imaginile Agoniei, Tradarii lui Iuda si mustrarii lui Iisus catre Petru, ne fac sa ne amintim ruga lui Iisus catre Tata: "treaca de la mine, Doamne, si paharul asta".
Sase coloane monolite sustin 12 cupole (domuri), iar interiorul fiecareia este decorat cu un mozaic. Biserica are 3 nave, care, la randul lor, sustin cele 12 cupole.
Bazilica este denumita, de asemenea, Biserica Tuturor Natiunilor, datorita contributiei oferite de diferite natiuni pentru mozaicurile absidelor si cupolelor. Ele sunt, in ordine, pentru mozaicuri: Irlanda (Sarutul lui Iuda), Ungaria (Hristos in Agonie), Polonia ("Eu sunt Suma Egoului"). Pentru cupola: Argentina, Brazilia, Chile, Mexic, Italia, Franta, Spania, Anglia, Belgia, Canada, Germania, Statele Unite.
Steagurile natiunilor care au ridicat aceasta biserica sunt reprezentate in interiorul domurilor mici, care, prin forma lor semi-ovoidala, dau intregului edificiu un aer oriental puternic. Stegurile sunt in numar de 12.
Partea bisericii care atrage cel mai mult atentia este, insa, altarul, in fata caruia se afla Piatra Agoniei, pe care Iisus a stat si S-a rugat pentru Sine, pentru Apostoli si pentru intreaga lume. Piatra este inconjurata in intregime de o coroana de spini realizata din fier forjat. Lucrarea din fier forjat din jurul Pietrei Agoniei a fost facuta de Australia.
In absida altarului este un mozaic care reprezinta scene precum "Iisus rugandu-Se consolat de un inger".
Piesele mozaicului podelei originale bizantine se pot vedea sub panouri din sticla.
Interiorul Bisericii Tuturor Natiunilor, in urmatoarele fotografii.
Altarul si Piatra Agoniei, in urmatoarele 4 fotografii.
Nava centrala si navele laterale, in urmatoarea fotografie.
Boltile (domurile) bisericii, in urmatoarea fotografie.
Navele bisericii, cu ferestrele si boltile, in urmatoarele 5 fotografii.
Boltile (domurile) bisericii, in urmatoarele 3 fotografii.
Recomand vizitarea Gradinii Ghetsimani si a Bisericii Tuturor Natiunilor de pe Muntele Maslinilor!
Comments
Post a Comment