Croatia-Dubrovnik-Orasul Vechi-partea I
CROATIA - DUBROVNIK - ORASUL VECHI -
PARTEA I
In acest articol va prezint Orasul Vechi Dubrovnik, din Croatia, partea I.
Fantana Mare a lui Onofrio
In mijlocul unei piete mici si frumoase, in apropierea Portii Pile se afla Fantana Mare a lui Onofrio. A fost construita in anul 1438 de constructorul napolitan Onofrio della Cava, care a fost angajat de Republica sa construiasca un apeduct urban. In timp ce majoritatea oraselor dalmatiene de sub autoritatea Venetiei rezolvasera problema aprovizionarii cu apa prin constructia de cisterne mari pentru apa de ploaie, Dubrovnikul a decis sa aduca apa dintr-o fantana.
Apeductul Dubrovnikului din Evul Mediu Tarziu este un caz de exceptie. Onofrio a sapat fantana numita Šumet la Rijeka Dubrovačka, la 12 kilometri distanta de oras. El a construit doua retele la Konali, deasupra orasului propriu-zis. O retea furniza apa in zona Pile si cealalta se intorcea in oras la nivelul Turnului Minčeta. Onofrio a construit, de asemenea mai multe uzine de apa de-a lungul acestei retele.
Apa adusa astfel in oras era accesibila publicului in doua locuri: intr-o fantana mare poligonala cu un rezervor de apa pe care el l-a construit in apropierea portii de vest si la o fantana mai mica in est, care alimenta piata la Luža. In plus fata de aceste doua fantani principale, mai erau si altele la piata de peste, in port, in atriumul Palatului Rectorului si in Manastirea Franciscana. A fost construita si o fantana mai mica pentru comunitatea evreiasca.
Prin forma si volumul ei, fiind asezata intr-o piata mica patrulatera, Fantana Mare a lui Onofrio seamana cu o replica a vechiului baptiseriu romanic a vechii catedrale din Piata Bunić. Aceasta fantana a fost deteriorata masiv la cutremurul din anul 1667 si ceea ce se vede astazi este un volum arhitectural gol, deoarece ornamentele sculpturale splendide s-au pierdut pentru totdeauna. Cele 16 masti originale in relief exista inca si jeturile de apa tasnesc din gurile lor.
Fantana Mare a lui Onofrio, in urmatoarele doua fotografii.
Fantana Mare a lui Onofrio vazuta de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele 3 fotografii.
Manastirea Franciscana
Complexul mare al Manastirii Franciscane (Ordinul Fratilor Mici) este situat la inceputul strazii Placa, la stanga Portii Pile. Fatada laterala a bisericii - manastire se afla de-a lungul strazii principale din Dubrovnik si manastirea se intinde spre nord, de-a lungul zidurilor, pana la Turnul Minčeta.
Manastirea cea mai veche a fost construita in secolul al XIII-lea, in zona Portii Pile. Cum orasul era amenintat de razboaie, in secolul al XIV -lea calugarii au fost fortati sa se mute in interiorul zidurilor de aparare.
Noua cladire a manastirii a inceput sa fie construita in anul 1377, dar lucrarile au durat foarte mult. Unele parti au fost distruse si reconstruite de cateva ori.
Marea Biserica Franciscana, una dintre cele mai bogate biserici din Dubrovnik de la acea vreme a fost distrusa de cutremurul din anul 1667. Singurul element care s-a pastrat din cladirea veche este portalul de pe peretele de sud. A fost mutat probabil de pe frontul cladirii pe peretele lateral in cursul restaurarii din secolul al XVII-lea.
In conformitate cu contractul din anul 1498, acest portal, cel mai monumental din Dubrovnik de la acea vreme, a fost sculptat in atelierul local patronat de fratii Leonard si Petar Petrovic. Acest portal are toate semnele stilului gotic, dar volumele solide ale figurilor arata spiritul renascentist.
Figurile Sfantului Ieronim si Sfantului Ioan Botezatorul sunt sunt deasupra stalpilor usii, in timp ce figura in relief a lui Petru este reprezentata in luneta gotica centrala. Figura Tatalui Creator este deasupra lunetei.
Asemenea iconografie a portalului si alegerea sfintilor patroni sunt dovezi ale aspiratiilor si doctrinei sociale ale franciscanilor in circumstantele politice ale vremurilor. Sfantul Ioan Botezatorul simbolizeaza constanta crestina in fata avansului turcesc. Sfantul Ieronim simbolizeaza unitatea spirituala cu restul Dalmatiei. Sfantul Petru simbolizeaza compasiunea lor fata de membrii cei mai saraci ai comunitatii urbane, care au cautat mangaiere la franciscani, iar figura Creatorului de la varf simbolizeaza opozitia viziunii umaniste asupra lumii, din acele vremuri.
Biserica a fost reconstruita in stilul baroc. Peretele de nord al bisericii inchide aripa de sud a unuia dintre cele mai frumoase claustre din Dubrovnik. Manastirea a fost construitsa in stilul romanic tarziu de mesterul Mihoje Brajkov din Bar in anul 1360. Ambientul este cel mai armonios, incadrat de o colonada de hexafoare duble, fiecare avand un capitel complet diferit.
Manastirea Franciscana este una dintre cele mai valoroase creatii romanice tarzii de pe tramul croat al Adriaticii.
Manastirea Franciscana are si un alt claustru construit in stil gotic, dar este numai pentru uz privat si nu este accesibil publicului.
In manastire a fost fondata o farmacie in anul 1317, a treia cea mai veche din lume, care a functionat continuu pana in zilele noastre.
Manastirea detine una dintre cele mai bogate biblioteci vechi din Croatia, faimoasa in intreaga lume pentru valoarea inventarului sau. Colectia are peste 20.000 de carti, dintre care peste 1.200 sunt manuscrise vechi de o valoare si importanta inestimabile, 137 incunabile si 7 carti de corale vechi bisericesti.
Colectia de obiecte de arta si liturgice este expusa in sala mare renascentista, care contine inventarul farmaciei franciscane vechi, picturi ai vechilor maestrii, specimene valoroase de lucrari in aur si carti rare.
Manastirea Franciscana (stanga), in urmatoarea fotografie.
Manastirea Franciscana vazuta de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele 5 fotografii.
Placa (Stradun)
Placa este zona urbana principala deschisa din Dubrovnik si locul cel mai favorit de promenada si reuniuni. Este locul de desfasurare al tuturor petrecerilor populare si al procesiunilor, dar este si strada principala de business din centrul Orasului Vechi. Placa, cea mai larga si mai frumoasa strada din Dubrovnik imparte Orasul Vechi in doua jumatati, de nord si de sud. In acelasi timp, constituie comunicatia cea mai scurta dintre portile de vest si de est.
Strada a fost creata la sfarsitul secolului al XI-lea, cand a fost umplut cu pamant canalul de mica adancime care separa insula Lava si asezarea de pe ea de asezarea continentului, pentru a le uni. Placa si-a dobandit functia proprie la sfarsitul secolului al XII-lea, cand ambele asezari au fost incluse intr-un singur zid al orasului si au devenit un intreg urban.
Numele Placa deriva de la grecescul si latinul Platea, care se traduc ca "strada". Celalalt nume, Stradun este o porecla venetiana folosita ironic in sensul de "strada mare". Forma prezenta a strazii a fost dobandita dupa cutremurul din anul 1667, cand Dubrovnikul a fost reconstriuit in mare graba, dupa distrugeri si incendii.
Diversitatea pitoreasca a vechilor palate ale vechii strazi Placa a fost inlocuita de constructii planificate si unificate de case cu doua randuri de piatra in stilul baroc, de inaltime egala, cu fronturi si aranjamente interioare similare.
Senatul Republicii a hotarat ca fiecare casa trebuie sa aibe spatiu pentru cateva magazine la parter, ceea ce arata ca autoritatilor le pasa de mediul de afaceri. In ciuda modestiei sale, noului complex nu i se poate reprosa o anumita armonie sau ritm al volumelor si nici maretia zidurilor curate din piatra.
La capatul de est al strazii Placa, in apropierea Portii Pile, strada se largeste in Piata Paskoje Miličevića, unde sunt localizate doua case monastice, Manastirea Franciscana si Manastirea Calugaritelor din Sfanta Clara. In apropierea zidurilor se afla Biserica renascentista a Salvarii, centrul pietii este impodobit de Fantana Mare a lui Onofrio, construita dupa finalizarea apeductului orasului, in secolul al XV-lea. In partea opusa, capatul estic al strazii Placa se largeste in piata numita Luža.
Piata Paskoje Miličevića, in urmatoarele 10 fotografii.
Poarta Pile
Placa (Stradun), in urmatoarele 6 fotografii.
Garzi pe strada Placa, in urmatoarele 3 fotografii.
Placa vazuta de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele doua fotografii.
Piata Luža
Partea largita de est a strazii Placa, Piata Luža a fost folosita in trecut ca piata de peste. Faimoasa coloana a Roland se inalta in mijlocul pietei si un numar mare dintre cele mai importante cladiri administrative sau sacre sunt situate in jurul pietei, cum ar fi Biserica baroca Sfantul Blasius, Sfantul Patron al orasului Dubrovnik, Palatul Consiliului Major, cladirea Garzii Principale, Fantana Mica a lui Onofrio, Turnul Clopot, Clopotul Luža si Palatul Sponza, aflat in Casa Vamii si Monetaria.
Festivitatile principale au loc in Piata Luza,cum ar fi sarbatoarrea Sfantului Blasius sau ceremonia de deschidere a festivalului de vara.
Turnul Clopot
Turnul Clopot cu ceas a fost construit in anul 1444 chiar pe axa strazii Placa. Are 31 de metri inaltime si impreuna cu Turnul Minčeta si Coloana lui Roland este unul dintre simbolurile orasului - stat liber. Turnul Clopot a fost construit de mesterii locali Grubacevic, Utisenovic si Radoncic. Inainte de constructia acestui turn, ceasul orasului era in Palatul Rectorului.
Fata de alama colorata a noului ceas, cu mana care arata fazele lunii si cele doua figuri umane care bat in clopot anuntand orele au fost realizate de Luka, fiul amiralului Miho Zugrovic.O noua placa cu cifre a fost facuta ceva mai tarziu de pictorul Matko Juncic. Figurile din lemn au fost inlocuite de faimosii cai si in anul 1509 renumitul ctitor de clopot Ivan de Rab a turnat alt clopot cu un epigraf facut de Ilija Lampridije Crijevic. Acesta a fost de asemenea avariat de cutremur, si-a pierdut stabilitatea, s-a inclinat si a fost in pericol de cadere. De aceea, el a fost reconstruit dupa desenele originale, in anul 1929.
Turnul Clopot cu ceas, in urmatoarele 5 fotografii.
Piata Luža, Turnul Clopot cu ceas si Casa Garzii Principale
Turnul Clopot cu ceas vazut de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele doua fotografii.
Palatul Consiliului Major
In spatiul dintre Palatul Rectorului si Turnul Clopot se afla demult Palatul gotic al Consiliului Major.
Referinta cea mai veche a acestei cladiri se afla intr-un document din anul 1303. Palatul a fost reinnoit si marit in anul 1487, ca o cladire gotica si renascentista.
Deoarece frontul cladirii a fost proiectat de mesterul local Paskoje Miličević, acesta arata probabil ca frontul Palatului Sponza, care a fost construit de acelasi mester. Frontul a fost decorat cu statui valoroase.
Multi mesteri straini si locali au lucrat la acest palat public important. Radivoje Bogosalic si Leonard Petrovic au construit cladirea, in timp ce Rade Ivanov si Marin Radetic au decorat interiorul. A existat o conexiune directa cu Palatul Rectorului la nivelul primului etaj. Deasupra usii se afla inscriptia: OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE, care se traduce: Uitati afacerile private, aveti grija de afacerile publice!
In cursul secolului al XVIII-lea, palatul a fost folosit, de asemenea ca teatru public. A fost distrus complet de incendiul din anul 1816 si noua Primarie a fost construita pe acelasi loc in anul 1882, in stil neo-gotic. Noul Teatru a fost construit in interiorul acestui complex si Casa Cafenelei Orasului a fost construita aici in secolul al XX-lea.
Casa Garzii Principale
Casa Garzii Principale a fost construita in stil gotic in apropierea Palatului Consiliului Major. Aceasta cladire a fost de mare importanta pentru siguranta orasului, deoarece a fost rezidenta amiralului, care era comandantul suprem al fortelor armate.
Parterul cladirii a fost reconstruit la inceputul secolului al XVIII-lea si portalul monumental baroc a fost construit intre anii 1706 si 1708. Autorul reconstructiei a fost arhitectul venetian Marino Gropelli, care a proiectat si noua biserica baroca a Sfantului Blasius.
Luža
In zona dintre Turnul Clopot si Palatul Sponza se afla Luža, vechiul clopot. Dupa o explozie cu praf de pusca din Palatul Rectorului, clopotele pentru evocarea Consiliului Major au fost mutate din palat la Luža. Clopotele de la Luža au fost folosite, de asemenea pentru alarmarea cetatenilor orasului in caz de incendiu sau alte pericole.
Luža a fost construita in anul 1463 si reinnoita in general in anul 1952. Sub Luža se afla poarta interioara a orasului, construita in stil gotic, Poarta Vamii, care duce de la Placa spre Poarta Ploče sau direct la Portul Vechi prin Poarta pietei de Peste.
Coloana lui Roland
In mijlocul Pietei Luza se afla o coloana din piatra, inalta si subtire cu catarg de steag, decorata cu figura legendarului cavaler medieval Roland. Coloana a fost inaltata in anul 1418 si steagul Republicii libere cu imaginea Sfantului sau Patron pe fond alb este arborat pe coloana de 4 secole.
Coloana este in stil gotic si a fost sculptata de sculptorul Bonino din Milano cu ajutorul mesterilor locali. Figura mandrului cavaler este un exemplu frumos de sculptura monumentala gotica.
Este un mister cum acest cavaler, simbolul oraselor europene din nord a venit in Adriatica de sud. Desi traditia spune ca acest cavaler a aparat Dubrovnikul de raidurile piratilor sarazini, explicatia misterului are caracter politic.
Dubrovnikul a fost protejat in secolul al XV-lea de Sigismund, Regele Ungariei, Croatiei si Boemiei, care a fost mai tarziu si rege german. Sigismund a fost si Margraf de Brandenburg, o provincie unde astfel de coloane erau comune. Astfel, Roland de Dubrovnik este simbolul loialitatii fata de Sigismund, a carui protectie a fost cruciala in lupta impotriva Venetiei.
Roland se uita inainte spre est, inspre Biroul Vamal, dar a fost adesea mutat. In anul 1825, coloana a fost doborata de o furtuna si a fost tinuta intr-o magazie jumatate de secol, dupa care coloana a fost ridicata din nou si a fost intoarsa, astfel incat Roland sa fie cu fata la nord. Este interesant faptul ca antebratul sau a fost luat pentru a fi masurat si are lungimea de 51,2 centimetri.
Coloana lui Roland era in restaurare cand am fost noi la Dubrovnik.
Fantana Mica a lui Onofrio
In apropierea Casei Garzii se afla Fantana Mica a lui Onofrio. Dupa finalizarea apeductului, constructorul sau, Onofrio della Cava a ridicat doua fantani publice in capetele de vest si de est a strazii Placa. Fantana Mare a lui Onofrio, care este de asemenea un rezervor de apa este la capatul de vest, in apropierea Portii Pile, in timp ce Fantana Mica a fost plasata la capatul de est, pentru a furniza apa la piata, care se afla in Piata Luža.
Fantana Mica a lui Onofrio a fost construita in anul 1438 si este o combinatie magistrala a functiei si decoratiei. Sculpturile au fost facute de Pietro di Martino din Milano.
In Evul Mediu, apa avea o semnificatie religioasa, asa ca aceasta fanatana a fost numai pentru uzul crestinilor. In apropiere era o fantana pentru comunitatea evreiasca a Dubrovnikului - Zudioska cesma. Aceasta a fost mutata mai tarziu la Poarta Pile.
Biserica Sfantul Blasius
Biserica Sfantul Blasius, in urmatoarea fotografie.
Va urma....
Comments
Post a Comment