Croatia-Dubrovnik-Orasul Vechi-partea aII-a
CROATIA - DUBROVNIK - ORASUL VECHI -
PARTEA a II-a
In acest articol va prezint Orasul Vechi Dubrovnik, din Croatia, partea a II-a.
Daca doriti mai multe informatii despre Orasul Vechi Dubrovnik, din Croatia, partea I, le gasiti aici.
Palatul Sponza
In apropiere de Luža, pe partea stanga a pietei este monumentalul palat gotic - renascentist Sponza, unul dintre cele mai frumoase palate din oras, care si-a pastrat forma sa originala. Forma sa sugereaza posibila infatisare a majoritatea palatelor publice si private de dinainte de cutremurul din anu 1667. Numele palatului deriva de la cuvantul pentru locul unde era colectata apa de ploaie (Spongia - aluviuni).
In timpul Republicii, acest palat a gazduit Oficiul Vamal si depozitul delimitat, de aceea palatul este denumit adesea Divona (de la dogana, care inseamna vama). Palatul a gazduit, de asemenea monetaria, banca, trezoreria si armureria. Palatul Sponza a fost locatia unui numar de birouri de stat, importante in viata Republicii, care erau bazate pe comert.
Acest palat - complex a fost proiectat de maestrul in arte Paskoje Miličević. Un pridvor deschis comunica cu piata in fata; alt pridvor se deschide la primul etaj spre curte si exista un alt pridvor umbros la primul etaj in fata.
Cladirea este o combinatie de stiluri gotic si renascentist, tipic pentru toate palatele importante care au fost construite pe coasta de est a Adriaticii la acea vreme. Pridvorul si ornamentele sculpturale ale cladirii au fost facute dupa anul 1516 de fratii Andrijić, mesteri din Korcula si de alti taietori in piatra mai mult sau mai putin cunoscuti. O medalie frumoasa cu monograma lui Iisus si doi ingeri a fost sculptata de sculptorul Beltrand Gallicus pe peretele din spate.
Depozitele individuale personalizate au nume de sfinti inscrise cu litere mari deasupra usilor. Inscriptia principala de pe arcul atriumului de care era suspendata o balanta atragea atentia asupra faptului ca masurile orasului erau corecte: FALLERE NOSTRA VETANT; ET FALLI PONDERA: MEQUE PONDERO CVM MERCES: PONDERAT IPSE DEVS. In traducere: Greutatile noastre nu permit inselarea sau sa fie inselate, Cand masoara marfurile, Domnul masoara cu mine.
Palatul Sponza nu a fost avariat la cutremurul din anul 1667 si acest fapt a salvat probabil Republica. Afacerile de stat au putut continua in pofida distrugerilor majore.
Membrii Academiei dei Concordi, fondta la sfarsitul secolului al XVI-lea de un grup de poeti se intalneau in Sala Mare a palatului de la primul etaj. Aceasta a fost prima intalnire de viata literara a Dubrovnikului.
In zilele noastre, Palatul Sponza este casa celei mai importante institutii culturale a Dubrovnikului: Arhiva. Inainte, in timpul Republicii, arhivele erau tinute in Palatul Rectorului. Aproape toate documentele care acopera perioada dintre secolul al XII-lea si pana la caderea Republicii se pot gasi aici. Documentele mai recente, din secolele XIX si XX sunt tot aici.
Importanta inregistrarilor de tot felul face ca aceasta arhiva sa fie una dintre cele mai importante arhive istorice din lume.
Arhiva contine 7.000 de volume de manuscrise si aproape 100.000 de manuscrise individuale. Cea mai veche carte din Arhive este din anul 1022. Inca din anul 1278, Republica a introdus inregistrarea obligatorie si completarea tuturor documentelor legale publice si private. Limbile oficiale ale documentelor erau latina si italiana, dar multe documente sunt in limbile turca, spaniola, rusa, greaca si araba.
Colectia de carti statutare si juridice are o valoare speciala. Printre aceste carti se afla si Legile Dubrovnikului din anul 1272.
Inregistrarile Cancelariei si Notarilor Republicii sunt pastrate toate, impreuna cu copiile tuturor testamentelor, protocoalelor celor 3 Consilii ale Republicii, corespondenta oficiala, inregistrari ale voiajelor tuturor navelor, cargourilor si listele pasagerilor si multe alte date istorice pretioase cu ajutorul carora a putut fi reconstituita istoria politica, diplomatica si economica a Republicii, cat si bogatia materialelor referitoare la istoria altor tari si natiuni.
Palatul Sponza, in urmatoarea fotografie.
Din pacate nu am vizitat Palatul Sponza, era mereu inchis cand ne propuneam noi sa-l vizitam.
Palatul Rectorului
In apropierea Primariei (Palatul Consiliului Major de altadata) se afla Palatul Rectorului, un monument remarcabil de arhitectura seculara, nu numai in Dubrovnik ci si de pe intreaga coasta a Adriaticii.
Voi descrie pe larg Palatul Rectorului intr-unul din articolele viitoare.
Palatul Rectorului (dreapta), in urmatoarele 7 fotografii.
Catedrala
Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost construita in secolul al XVIII-lea, dupa distrugerea aproape completa in cutremurul din anul 1667 a vechii catedrale romanice din secolele XII - XIV.
Voi descrie pe larg Catedrala intr-unul din articolele viitoare.
Catedrala, in urmatoarele 6 fotografii.
Fatada principala a Catedralei
Piata Gundulić
La vestul Catedralei se afla o piata relativ spatioasa, pitoreasca, Gundulićeva poljana, inconjurata de case vechi din piatra. In zilele noastre este o piata animata, colorata si bogata, iar in serile de vara devine scena in aer liber a festivalului de vara.
Piata este dominata de monumentul lui Ivan Gundulić, cel mai faimos poet al Dubrovnikului, inaltat de cetatenii orasului in anul 1892. Monumentul este lucrarea lui Ivan Rendić, unul dintre primii sculptori croati moderni. Figura facuta total din bronz a poetului sta pe un piedestal; cele 4 fete sunt decorate in relief cu scene din poemul epic Osman, cel mai faimos poem al sau.
Partea de vest il infatiseaza pe batranul Ljubdrag meditand asupra Dubrovnikului, o scena din canto 8. Partea de sud il infatiseaza pe preotul Blaž care binecuvanteaza armata crestina, o scena din canto 11. Partea de est infatiseaza o scena din canto 9 in care Sunčanica, caracterul feminin principal este luata in haremul sultanului si partea de nord il arata pe Regele Vladislav pe un cal, victorios asupra turcilor.
Piata Gundulić, in urmatoarele 3 fotografii.
Monumentul lui Ivan Gundulić
Manastirea Dominicana
In partea de est a orasului, in apropierea zidurilor se afla marele complex arhitectural al Manastirii Dominicane. Aceasta zona este una dintre cele mai importante complexe arhitecturale ale Dubrovnikului si o trezorerie majora a mostenirii culturale si de arta a orasului.
Dominicanii au stabilit manastirea lor in Dubrovnik inca din anul 1225, dar construirea bisericii si manastirii a durat mult timp, asa ca ele au fost finalizate de abia in secolul al XIV-lea. Locul pe care si l-au ales dominicanii pentru manastirea lor a fost strategic, unul dintre cele mai sensibile puncte in apararea orasului, astfel incat pana in secolul al XIV-lea intregul complex a fost inclus in interiorul Zidurilor Orasului, facand parte din ele.
Biserica este una dintre cele mai mari cladiri gotice de pe coasta de est a Adriaticii. Are un design arhitectural simplu: o sala cu o absida gotica pentagonala care este separata de zona centrala de 3 deschideri inalte cu arcuri gotice.
Peretii exteriori inalti ai bisericii sunt lipsiti de ornamente. Portalul partii de sud are elemente clare romanice, dar in anul 1419 Bonino din Milano i-a adaugat o rama care se termina intr-un arc gotic punctat.
Interiorul este bogat in mobilier bisericesc din piatra, un amvon, pietre funerare si nise renascentiste. Complexul manastirii si-a capatat forma finala in secolul al XV-lea, cand au fost adaugate sacristia, sala capitulara si clusterul.
Frumoasele pridvoare ale clusterelor au fost construite intre anii 1456 si 1483 de catre constructorii locali Utisenovic, Grubacevic, Radmanovic si alti arhitecti florentini din Massa di Bartolomeo. Arcurile clusterelor sunt inchise de trifoare gotice si renascentiste frumoase. In mijlocul curtii se afla o coroana cisterna decorata bogat.
Sacristia a fost construita in anul 1485 de faimosul arhitect din Dubrovnik Paskoje Miličević. Turnul clopot (clopotnita) a fost inceput de arhitectul Checo din Monopoli in secolul al XVI-lea, dar a fost terminat in secolul al XVIII-lea.
Cu toate ca acest complex al Manastirii Dominicane are in cateva elemente stiluri diferite caracteristice, de la romanic la baroc, este o unitate arhitecturala armonioasa si logica, dar cu toate acestea predominant gotica si renascentista timpurie.
O comoara speciala a acestei manastiri este biblioteca cu peste 220 incunabule, numeroase manuscrise iluminate si o arhiva bogata cu manuscrise si documente pretioase. Colectia de arta este foarte bogata si cele mai frumoase picturi ale Scolii din Dubrovnik din secolele XV - XVI au un loc special aici, lucrari de Nikola Božidarević, Lovro Dobričević si Mihajlo Hamzić.
Dintre picturile straine merita o atentie speciala crucifixul pictat de un pictor notabil venetian, Paolo Veneziano din secolul al XIV-lea ai retablul Sfintei Magdalena , o lucrare de Titian si asistentii lui, din anul 1550. Dintre picturile mai recente facute de pictorii din Croatia merita de asemenea atentie retablul Miracolul Sfantului Dominic de Vlaho Bukovac si picturile lui Ivo Dulčić.
Manastirea Dominicana, in urmatoarele 10 fotografii.
Portalul partii de sud
Manastirea Dominicana vazuta de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele 3 fotografii.
Portalul partii de sud
Arsenalul
Arsenalul a fost situat in port. Consta din 4 zone separate boltite, unde erau andocate galerele pentru apararea orasului. Acolo au fost construite si reparate navele de razboi pentru apararea imediata a orasului. Republica nu detinea alte nave de razboi, dar navele lor comerciale erau inarmate corespunzator.
Arsenalul a fost modificat adesea de-a lungul secolelor, a fost reconstruit sau au fost adaugate parti noi. Un fapt care demonstreaza prudenta proverbiala a Republicii ar trebui mentionat.
Cand o noua constructie sau o reparatie lunga incepea, deschiderile arcuite se zideau. Zidurile se daramau si se construiau din nou cand se finaliza vaporul, pentru a-l lansa.
Arsenalul serveste in zilele noastre ca si cafenea, iar cele 3 arcuri semi-circulare ale sale sunt spre port.
Portul Vechi, in urmatoarele 10 fotografii.
Portul Vechi vazut de pe mare
Arsenalul, in urmatoarele 6 fotografii.
Recomand vizitarea Orasului Vechi Dubrovnik!
Comments
Post a Comment