Israel-Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil din Nazaret

 

ISRAEL - BISERICA SFANTUL ARHANGHEL GAVRIIL DIN NAZARET

 

 


 

Deoarece astazi este sarbatoarea Bunei Vestiri pentru crestinii ortodocsi, va prezint Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil (Biserica Ortodoxa a Bunei Vestiri) din Nazaret, Israel.

 

 

Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil sau Biserica Ortodoxa a Bunei Vestiri, din Nazaret a fost ridicata deasupra izvorului Fecioarei Maria, unde aceasta a primit vestea de la Sfantul Arhanghel Gavriil ca il va naste pe Mantuitorul, cand se afla afara, sa scoata apa de la izvor.

 

Nazaret (Natrat sau Nateret; an-Nasira) este capitala si cel mai mare oras din districtul de nord al Israelului. Fiind "capitala araba a Israelului", populatia este compusa in mod predominant din cetatenii arabi ai Israelului.

 

In Noul Testament, orasul este descris ca fiind locul copilariei lui Iisus, si astfel este un loc de pelerinaj crestin, cu multe sanctuare care comemoreaza evenimente biblice.

 

Nazaret nu este mentionat in texte pre-crestine si apare in Noul Testament in multe si diferite forme in limba greaca. Nu exista un consens in ceea ce priveste originea numelui. Multi savanti s-au intrebat asupra legaturii lingvistice intre "Nazaret" si termenii "Nazarene" si "Nazorean", pe cand altii afirma posibilitatea unei legaturi etimologice "datorita idiosincraziilor in arameica din Galileea".

 

Din cele 12 aparitii ale numelui orasului in Noul Testament, 10 folosesc forma de Nazaret sau Nazareth si doua folosesc forma de Nazara. Apelativul Nazara este considerat in general ca cea mai timpurie forma a numelui in limba greaca, si este gasit in Matei 4:13 si Luca 4:16, ca si in documentul Q, despre care multi savanti isi mentin parerea ca a precedat anul 70 din era noastra si formarea Evangheliilor crestine canonice.

 

Forma de Nazareth apare odata in Evanghelia lui Matei 21:11, de 4 ori in capitolele nasterii din Evanghelia lui Luca la 1:26; 2:4; 2:39; 2:51, si odata in Faptele Apostolilor la 10:38. In Evanghelia lui Marc, numele apare numai o singura data in 1:9 sub forma de Nazaret.

 

Prima referinta non-crestina la Nazaret este o inscriptie pe un fragment de marmura dintr-o sinagoga gasit in Caesarea Maritima in anul 1962. Acest fragment da numele orasului in limba ebraica ca nun-tsade-resh-tav. Inscriptia dateaza de foarte devreme, din jurul anului 300 D.Hr., si da cronica hirotonisirii unor preoti, care a avut loc la ceva timp dupa revolta lui Bar Kokhba, in 132 - 135 D.Hr. O inscriptie ebraica din secolul al VIII-lea din era noastra, care a fost, pana la descoperirea inscriptiei de mai sus, cea mai timpurie referinta la Nazaret, foloseste aceeasi forma.

 

Forma araba pentru Nazaret este an-Nasira, iar Iisus este numit si an-Nasri, care reprezinta traditia araba de a acorda persoanelor o nisba, un nume care denota de unde provine persoana in termeni geografici sau tribali. In Cora, crestinii sunt denumiti ca nasara cu sensul de "adepti ai lui an-Nasiri", sau "cei care il urmeaza pe Iisus".

 

Conform Evangheliei lui Luca, Nazaret a fost casa lui Iosif si a Mariei si locul in care a fost Buna Vestire, cand ingerul Gabriel i-a spus Mariei ca ea il va naste pe Iisus. In Evanghelia lui Matei, Iosif si Maria s-au reasezat in Nazaret dupa ce au fugit din Betleem in Egipt.

 

Diferentele si posibilele contradictii dintre aceste doua relatari ale nasterii lui Iisus fac parte din Problema Sinoptica. Nazaret este si locul in care se pretinde ca Iisus si-a petrecut o parte din copilaria lui. Oricum, anumiti savanti moderni afirma ca Nazaret a fost si locul de nastere a lui Iisus.

 

Dupa ce a murit Irod, un inger al Domnului i-a aparut in vis lui Iosif, in Egipt si i-a spus:"Scoala-te, ia pruncul si pe mama lui si du-te in tara lui Israel, caci cei care au incercat sa ia viata copilului sunt morti". Asa ca el s-a sculat, a luat pruncul si pe mama lui si s-a dus in tara lui Israel. Dar cand a auzit ca Archelaus domnea in Iudeea in locul tatalui sau, Irod, i-a fost frica sa mearga acolo.

 

Fiind avertizat intr-un vis sa se retraga in districtul Galileei, s-a dus si a locuit intr-un oras numit Nazaret. Astfel s-a indeplinit ceea ce a fost spus din gura profetilor:"El va fi numit un Nazaritean".

 

Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil din Nazaret este o biserica crestina greco-ortodoxa din orasul Nazaret.

 

Biserica este cunoscuta in randul credinciosilor arabi din Galileea sub numele arab Keniset el Rum, care inseamna Biserica bizantina, deoarece a fost ctitorita probabil la origine in vremea dominatiei Imperiului Bizantin.

 

Aceasta biserica a fost reconstruita in timpul Cruciadelor si apoi din nou, in timpul lui Daher el-Omar (cca. 1690 - 1775), care a fost domnitor local al Galileei in secolul al XVIII-lea. Cladirea bisericii este situata in Piata Bisericii, la nord de Piata Izvorului. Aceasta biserica se afla deasupra unui izvor subteran care a servit in antichitate aprovizionarii cu apa a localitatii. Conform traditiei crestin - ortodoxe din secolul al II-lea, acest izvor a slujit drept sursa de apa Fecioarei Maria, la vremea Bunei Vestiri.

 

Apa din izvor se poate vedea curgand in absida bisericii si ea alimenteaza si Izvorul Mariei, care este situata la 140 de metri distanta. In Protoevanghelia lui Iacob se spune ca odata cand Maria a venit sa ia apa de la izvor, a aparut in fata ei ingerul Gavriil si a anuntat-o despre faptul ca este insarcinata si ca il va naste pe fiul lui Dumnezeu.

 

Traditia biblica

 

In traditia crestina, Buna Vestire este evenimentul prin care ingerul Gavriil a anuntat-o pe Maria despre intentia lui Dumnezeu de a o face nascatoarea lui Iisus Hristos. Desi in Evanghelia dupa Luca este mentionat orasul Nzaret, nu se dau detalii asupra locului precis al evenimentului.

 

In Protoevanghelia lui Iacob se povesteste ca Maria a auzit o voce cand lua apa cu ulciorul de la izvor. Vocea i-a spus: "Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine, binecuvantată ești între femei”. Maria s-a uitat in jurul ei si nu a vazut pe nimeni. A plecat acasa si a inceput sa coasa, cand Ingerul a reaparut in fata ei si a continuat sa-i vorbeasca.

 

In Nazaret sunt 18 biserici ale Bunei Vestiri, care apartin diferitelor confesiuni si comunitati. Marea Bazilica Catolica a Bunei Vestiri, construita in secolul al XX-lea se afla deasupra pesterii unde se crede ca a fost casa Mariei. Biserica greco - ortodoxa se afla deasupra izvorului unde a auzit Maria prima data vorbele arhanghelului Gavriil. Acelasi izvor este pomenit si in Evanghelia apocrifa dupa Toma, unde se povesteste ca Iisus a fost trimis de mama lui sa ia apa de la izvor, cand avea 6 ani.

 

Locasul a fost intemeiat de catre biserica catolica in vremea Regatului Cruciat al Ierusalimului, la inceputul secolului al XII-lea, probabil pe locul unei foste biserici bizantine. Apele izvorului din apropiere au fost captate la biserica, cu ajutorul unui tunel mic. Biserica a fost distrusa de mamuluci in anul 1263. Dupa multe veacuri, in perioada 1628 - 1634, Ordinul franciscan a intrat in posesia izvorului si a construit un edificiu mic deasupra lui. In anul 1749, domnitorul arab al Galileei, Daher al-Omar a autorizat comunitatea greco - ortodoxa sa construiasca o biserica aici, care a fost finalizata in anul 1769.

 

Cladirea bisericii

 

Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil se afla in centrul unei curti patrate pietruite, inconjurata de un gard scund. La intrarea centrala este o poarta patrata, sprijinita pe patru stalpi, a carei parte superioara ii confera aspectul de fortificatie. Biserica arata ea insasi ca un edificiu fortificat, deoarece este din piatra si are numai doua ferestre, una pe fatada sudica si cealalta pe cea nordica.

 

Interiorul bisericii este situat mai jos decat nivelul strazii si se coboara 4 trepte pentru a ajunge acolo. Deasupra treptelor din afara cladirii se afla o canopee semicirculara, sprijinita pe doua coloane. Deasupra intrarii se afla o clopotnita mica inconjurata de o cupola rosie, iar in varful ei este o cruce latina. Alt clopot acoperit cu un acoperis mic se afla deasupra partii din stanga a fatadei de sud. Intre clopotnita si acest clopot suplimentar se afla un fronton prevazut cu cruce, care tulbura simetria edificiului.

 

Biserica are doua parti principale: cladirea cruciata din secolul al XII-lea, in cripta, care s-a conservat bine si un edificiu mai recent de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

 

In anul 1750, comunitatea ortodoxa de aici a construit biserica care se poate vedea si astazi. Biserica a fost ridicata in absida sudica a capelei, care pastreaza cu grija Izvorul Mariei. Iconostasul din lemn al bisericii a fost adaugat in anul 1767. Acest iconostas este sculptat cu multa finete in lemn si are icoane minunate. In perioada 1977 - 1978, interiorul bisericii a fost pictat de 3 iconari romani, fratii Mihail, Gavriil si Nicolae Morosanu.

 

Din absida nordica a bisericii din secolul al XVIII-lea se coboara 7 trepte pana la capela care se afla sub biserica, unde se afla si astazi izvorul. Aici este o singura absida ingusta, acoperita de un tavan boltit si cu ferestre oarbe. Arcele oarbe sunt impodobite cu marmura colorata si cu mozaic, care dateaza din anul 1750. In capatul absidei nordice curge Izvorul Mariei de sub altarul amplasat aici. In jurul izvorului sunt multe candele si icoane ale Maicii Domnului.

 

Biserica vazuta in martie 2022, in urmatoarele fotografii.

Piata unde se afla Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil, in urmatoarele 7 fotografii.

 





Intrarea in curtea bisericii, in urmatoarea fotografie.

 


Exteriorul Bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil, in urmatoarele doua fotografii.

 



Curtea Bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil, in urmatoarele doua fotografii.

 



 

Interiorul Bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil, in urmatoarele 9 fotografii.

 


Iconostasul bisericii

 


Iconostasul bisericii

 



Tunelul care duce la capela cu izvorul Maicii Domnului, in urmatoarele doua fotografii.

 



Capela cu izvorul Maicii Domnului, in urmatoarele 5 fotografii.

 


Izvorul Maicii Domnului

 


Tunelul

 

Robinet de unde se poate lua apa din izvor

 



Biserica vazuta in mai 2022, in urmatoarele fotografii.

Exteriorul Bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil si curtea bisericii, in urmatoarele doua fotografii.

 



Interiorul Bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil, in urmatoarele 7 fotografii.

 




 

Iconostasul bisericii

 


Tunelul care duce la capela cu izvorul Maicii Domnului, in urmatoarele doua fotografii.

 



Capela cu izvorul Maicii Domnului, in urmatoarele 4 fotografii.

 


Izvorul Maicii Domnului

 



 

 

Recomand vizitarea Bisericii Sfantul Arhanghel Gavriil din Nazaret, Israel!

 

 

 

 

 


Comments

Popular posts from this blog