Croatia-Dubrovnik-Fortificatiile orasului
CROATIA - FORTIFICATIILE ORASULUI DUBROVNIK
In acest articol va prezint Fortificatiile orasului Dubrovnik, din Croatia.
Fortareata Sfantul Ioan si defensiva portului
Fortareata Sfantul Ioan, denumita adesea Turnul Mulo este un complex monumental de cladiri aflat pe partea de sud - est a portului Orasului Vechi, care controla si proteja intrarea orasului.
Primul fort a fost construit la mijlocul secolului al XIV-lea, dar a fost modificat de cateva ori in cursul secolelor XV si XVI, fapt care poate fi vazut in tripticul pictorului Nicola Božidarević din Manastirea Dominicana. Pictura il infatiseaza pe Sfantul Blasius, Sfantul Patron al Dubrovnikului. El tine in maini o macheta a Dubrovnikului, unde se pot vedea clar fortificatiile portului.
Infatisarea prezenta a fortaretei dateaza din secolul al XVI-lea si este in principal lucarea constructorului local Paskoje Miličević, al carui plan de reconstructie a contribuit considerabil la infatisarea prezenta a fortificatiilor Portului Vechi. Partea dinspre mare este rotunda si partea inferioara a peretilor este inclinata, in timp ce partea orientata spre uscat are peretii verticali plani.
Aceasta cladire mare, care a avut multe porturi pentru arme in functia sa primara este astazi un monument cultural. Ea gazduieste Muzeul Maritim, care contine obiecte, picturi si documente legate de cea mai importanta activitate din istoria orasului. Parterul gazduieste faimosul Acvariu. Spatiul monumental al fortaretei creaza o dispozitie buna pentru vizitatori, care pot sa vada specii din fauna Marii Adriatice, in 27 de bazine de marimi diferite.
Partea opusa a Vechiului Port a fost protejata de Fortareata Sfantul Luca, construita in secolul al XIV-lea, iar inginerul orasului, Paskoje Miličević a adaugat un bastion rotund la ea. Inainte de construirea digului, Vechiul Port era inchis noaptea de un lant si grinzi din lemn, care erau intinse intre forturile Sfantul Ioan si Sfantul Luca.
Constructia digului, numit Kasa a inceput in anul 1484 cu proiectul aceluiasi inginer. Digul a oferit protectie portului de vanturile de sud si a adaugat protectie substantiala ancorajului impotriva posibilelor raiduri de pe mare.
Fortareata Sfantul Ioan vazuta de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele 5 fotografii.
Fortareata Sfantul Ioan vazuta din Portul Vechi, in urmatoarele doua fotografii.
Fortareata Sfantul Ioan vazuta de pe plaja, in urmatoarea fotografie.
Fortareata Sfantul Ioan noaptea, in urmatoarele 3 fotografii.
Fortareata Sfantul Ioan, in urmatoarele doua fotografii.
Fortareata Sfantul Ioan vazuta de pe mare, in urmatoarele 18 fotografii.
Fortareata Revelin
In perioada pericolului turcesc si a caderii Bosniei sub conducerea turca a fost construita Fortareata Revelin in estul orasului, in anul 1462, o fortareata detasata care a furnizat protectie aditionala in apropierea terenului de la Poarta Ploče de est. Numele deriva de la rivelino, un termen din arhitectura militara care se refera la lucrarea construita in partea opusa portii orasului pentru a permite o protectie mai buna la atacurile dusmanilor.
Pericolul asaltului venetian a crescut dintr-o data in timpurile Primii Ligi Sfinte si a fost necesar sa se intareasca acest punct vulnerabil al fortificatiilor orasului. Senatul l-a angajat pe Antonio Ferramolino, un constructor experimenttat in fortarete din serviciul Doria administrativ al Spaniei, un prieten de incredere al Republicii.
In anul 1538, Senatul a aprobat proiectul sau pentru noua Fortareata Revelin, mai puternica. A luat 11 ani sa o construiasca, si in acest timp toate celelalte lucrari de constructie din oras au fost oprite, pentru a se putea finaliza aceasta fortareata cat mai curand posibil.
Noua Fortareata Revelin a devenit cea mai puternica fortareata a orasului, securizand terenul din apropierea orasului. Este un patrulater neregulat, cu una dintre parti care coboara spre mare si este protejata de un sant adanc pe celelalte parti. Un pod care trece santul de protectie conecteaza Poarta Ploče si altul o conecteaza de suburbia de est. Lucrarea de constructie a fost executata perfect, astfel incat Revelin nu a fost deteriorata de cutremurul devastator din anul 1667.
Deoarece interiorul este impartit in 3 camere mari, boltite, Revelin a devenit cntrul administrativ al Republicii. Serviciile Consiliilor erau tinute in fortareata si trezoreriile Republicii si ale Catedralei au fost transferate aici, la fel si toata averea care a fost salvata din ruinele si incendiile care au urmat dupa cutremur.
La varful Fortaretei Revelin se afla o terasa imensa din piatra, cea mai mare din Dubrovnik, folosita vara ca scena pentru multe evenimente ale festivalului de vara.
Fortareata Revelin, in urmatoarele doua fotografii.
Fortareata Revelin vazuta de pe Zidurile Orasului Dubrovnik, in urmatoarele 3 fotografii.
Turnul Bokar
Turnul Bokar (Zviezdan) este printre cele mai frumoase exemple de arhitectura de fortificatii armonioase si functionale. A fost construit tot de Michelozzo din Florenta in timpul cand au fost reconstruite Zidurile Orasului (din anul 1461 pana in anul 1463). Turnul a fost conceput ca punct cheie pentru apararea Portii Pile, adica pentru intrarea fortificata de vest din oras.
Turnul Bokar este al doilea punct cheie dupa Turnul Minčeta in apoararea tinutului de vest de langa oras. A fost construit ca o fortareata cazemata cu doua etaje, care statea in fata zidului medieval si iesea din spatiu aproape cu intregul sau volum cilindric.
In zilele noastre, Turnul Bokar este folosit ca scena pentru evenimentele din festivalul de vara al orasului Dubrovnik.
Turnul Bokar, in urmatoarele 3 fotografii.
Turnul Bokar vazut de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele doua fotografii.
Fortareata Lovrijenac
Faimoasa fortareata a fost construita pe o stanca abrupta de 37 de metri inaltime, cu fata la mare. Aceasta fortareata detasata a fost de prima importanta pentru apararea partii de vest a orasului Dubrovnik, atat impotriva atacurilor de pe uscat cat si a amenintariil de pe mare.
Fortareata a fost mentionatsa intr-o legenda din secolul al XI-lea dar datele de incredere sunt din secolul al XIV-lea, cand a fost data forma prezenta. Fortareata Lovrijenac a fost reconstruita de cateva ori in secolele care au urmat. Reconstructia principala a fost facuta odata cu a altor fortarete, in secolele XV si XVI. In acele vremuri, constructorul municipal I.K.Zanchi de Pesaro a reparat parapetii. Deoarece a suferit avarieri la cutremurul din anul 1667, Fortareata Lovrijenac a fost de asemenea reparata in secolul al XVII-lea.
Fortareata Lovrijenac are planul triunghiular si urmareste conturul stancii pe care a fost construita. Este orientata spre suburbiile de vest, cu partea sa cea mai inalta, ingusta si zidul sau cel mai lung deschis spre Turnul Bokar si spre zidul de vest al orasului.
Fortareata Lovrijenac are o curte interioara in forma de patrulater, cu arcade puternice. Intrucat inaltimea fortaretei este neuniforma, ea are trei terase cu parapeti puternici, cel mai larg fiind orientat spre sud, spre mare.
Fortareata Lovrijenac a fost aparata de 10 tunuri mari, cel mai mare si mai faimos fiind Guster (Soparla). Nu s-a tras niciodata nici macar un singur foc cu acest tun. A fost proiectat si turnat in anul 1537 de mesterul Ivan de Rab.
Deoarece Lovrijenac a fost o fortareata dominanta, a carei capturare putea pune in pericol Orasul si Republica, constructia sa dezvaluie toata intelepciunea si precautia administratiei Orasului. Zidurile expuse la focul inamicului sunt de aproape 12 metri grosime, dar suprafata peretelui cel mai mare, cu fata la oras nu depaseste 60 de centimetri.
Prudenta Republicii nu a fost directionata numai impotriva dusmanului strain, ci si impotriva unei posibile revolte a comandantului garnizoanei fortaretei. Prin urmare, viitorul tiran a fost expus permanent amenintarii cu distrugerea celui mai subtire zid al cetatii. Deoarece prudenta nu era niciodata suficienta, comandantul fortaretei, care era ales intotdeauna din randurile nobilimii, era inlocuit in fiecare luna.
Republica si-a aparat libertatea in toate modurile posibile. Martora la acest fapt este faimoasa inscriptie de deasupra intrarii Fortareatei Lovrijenac: "NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO", care inseamna: "Libertatea nu se vinde pentru tot aurul din lume".
In cautarea de spatiu potrivit pentru productiile de teatru din timpul Festivalului de vara din Dubrovnik, s-a observat ca cele trei terase ale Fortareatei Lovrijenac au un mare potential. Este in special potrivit ca scena pentru Hamlet de Shakespeare si productia sa la Lovrijenac a devenit un cult si marca festivalului de vara.
Fortareata Lovrijenac vazuta de pe Zidurile Orasului, in urmatoarele 12 fotografii.
Turnul Bokar si Fortareata Lovrijenac vazute de Zidurile Orasului, in urmatoarele 5 fotografii.
Poarta Pile
Poarta Pile a fost intrarea principala in oras timp de secole si intreaga zona din afara zidurilor a fost denumita asa (de la cuvantul grecesc Pyle, care inseamna "poarta").
Poarta Pile si-a luat forma prezenta in anul 1537, cand a fost construit turnul exterior semicircular cu arc renascentist si statuia Sfantului Blasius, Sfantul Patron al orasului Dubrovnik a fost plasata intr-o nisa decorata bogat. Pentru a ajunge la poarta se trece peste un pod din piatra si peste un pod mobil din lemn, suspendat cu lanturi, care era ridicat in fiecare seara cu o ceremonie mare.
Primul pod din piatra a fost construit in anul 1397 de Giovanni din Sienna, in timp ce podul de mai tarziu, mai lung, cu cateva arcuri a fost construit dupa proiectul faimosului arhitect Paskoje Miličević. Acest pod se intindea peste santul adanc de protectie, care era sapat sistematic de-a lungul Zidurilor Orasului.
Poarta interioara a fost construita in stilul gotic, in anul 1460, in acelasi loc in care se afla poarta cea mai veche.
Poarta Pile, in urmatoarele doua fotografii.
Poarta Ploče
Intrarea de est a orasului este protejata de un complex de ziduri, turnuri si fortificatii. Deoarece fortareata detasata Revelin este de asemenea in fata Zidurilor Orasului, intrarea de est consta dintr-o poarta exterioara si una interioara. Poarta interioara este mai mica, construita in stil romanic; ea se afla in interiorul zonei Zidurilor Orasului si este protejata de turnul inalt Asimon (Kula od Ploča), construit in secolul al XIV-lea.
Poarta exterioara, aflata langa coltul de sud - est al Fortaretei Revelin a fost construita de Simeone della Cava la mijlocul secolului al XV-lea. Aceasta poarta a fost largita in secolul al XIX-lea. Podul din piatra de deasupra santului de aparare a fost construit la mijlocul secolului al XV-lea.
Poarta Ploče, in urmatoarea fotografie.
Recomand vizitarea Fortificatiilor Orasului Dubrovnik!
Comments
Post a Comment