Israel-Biserica Buneivestiri din Nazaret

 

ISRAEL - BISERICA BUNEIVESTIRI DIN NAZARET

 

 


 

In acest articol va prezint Biserica Buneivestiri (catolica) din Nazaret, Israel.

 

 

Am vizitat Biserica Buneivestiri (catolica) din Nazaret in martie 2022. Nu era in program, dar ne-a dus ghidul ca bonus, pentru ca nu am putut sa vizitatam Biserica ortodoxa din Cana Galileii, deoarece era inchisa.

 

Biserica Buneivestiri a fost fondata pe locul in care, conform traditiei romano-catolice a avut loc Bunavestire. Traditia greco - ortodoxa sustine ca acest eveniment a avut loc cand Fecioara Maria lua apa dintr-un izvor local din Nazaret si Bisrica greco - ortodoxa a Buneivestiri  fost ridicata pe acest loc.

 

Biserica Buneivestiri actuala este o cladire cu doua etaje, care a fost construita in anul 1969 peste locul unei biserici anterioare din era bizantina si apoi din era cruciatilor. In interiorul bisericii, nivelul inferior contine  Grota Buneivestiri, despre care multi crestini cred ca ar contine vestigiile caminului original din copilaria Mariei.

 

Primul sanctuar a fost probabil cladit pe la mijlocul secolului al IV-lea si cuprinde un altar in grota in care a trait Fecioara Maria. O structura mai vasta a fost comandata de catre Imparatul Constantin I, care i-a data mamei sale, Sfanta Elena, misiunea de a descoperi biserici care comemoreaza evenimente din viata lui Iisus Hristos. Biserica Buneivestiri a fost descoperita cam in acelasi timp cu Biserica Nasterii Domnului din Betleem si cu Biserica Sfantului Mormant. Prima referire despre un altar s-a facut in anul 384, iar prima biserica de pe acest loc a fost mentionata ca fiind in jurul anului 570 D.Hr.

 

In secolul al V-lea, sub biserica actuala a fost excavata alta biserica. Aceasta avea o absida, 3 intervale si un atrium larg. A fost construita apoi o manastire mica in partea sudica a bisericii. In anul 680, pelerinul Arculf a relatat ca a vazut doua biserici in Nazaret. Aceasta biserica a fost distrusa in secolul al VII-lea, dupa cucerirea Palestinei de catre musulmani.

 

A doua biserica a fost construita peste ruinele bisericii din era bizantina, in timpul Cruciadelor, dupa cucerirea orasului de catre Tancred, in anul 1102. Biserica din era cruciatilor nu a fost terminata niciodata in intregime. Cinci capitolii in stil roman, sculptate de catre artisti din nordul Frantei au fost descoperite in timpul sapaturilor din anul 1909. Ele nu fusesera inca instalate in anul 1187, cand s-au aflat in oras stirile despre victoria lui Salah ad-din in batalia de la Hattin. Salah ad-din a dat permisiunea unor preoti franciscani sa ramana in Nazaret pentru a asigura serviciile religioase in biserica.

 

In anul 1260, Baybars si trupele lui de mameluci au distrus biserica in timpul atacului lor asupra Nazaretului. Un  numar mic de franciscani au reusit sa stea in Nazaret pana la caderea orasului Acco, in anul 1291. In urmatoarele 3 secole, franciscanii au venit si au plecat din Nazaret, depinzand de situatia politica locala, care se schimba in mod constant.

 

Relatarile franciscanilor din aceasta perioada documenteaza expulzarea lor din anul 1363, reintoarcerea lor in anul 1468 si un masacru al catorva dintre membrii lor in anul 1542. Familii crestine locale, cu ajutor din partea franciscanilor, au ingrijit biserica chiar si pe durata acestei perioade.

 

Emirul Fakr ad-Din a acordat franciscanilor permisiunea de a reveni in anul 1620, moment in care ei au construit o structura mica care sa cuprinda Grota Sfanta, venerata ca fiind Casa Mariei. In anul 1730, Dhaher al-Omar a autorizat construirea unei biserici noi, care a devenit locul central de reuniune al comunitatii latine din Nazaret.

 

Biserica a fost marita in anul 1877 si apoi demolata complet in anul 1954, pentru a permite construirea unei bazilici noi, care a fost finalizata in anul 1969. Noua bazilica a fost proiectata de arhitectul italian Giovanni Muzio si construita de firma israeliana de constructii Solel Boneh, in perioada 1960 - 1969.

 

Biserica este folosita de Parohia latina si ramane sub controlul franciscanilor. Este cel mai mare sanctuar crestin din Orientul Mijlociu. Biserica a fost sfintita de Papa Paul al VI-lea in anul 1964. In prezent, aceasta biserica este parohia a peste 7.000 de crestini catolici din Nazaret si este un centru important de pelerinaj pentru credinciosi din lumea intreaga.

 

Biserica moderna a Buneivestiri din Nazaret are o cupola de peste 50 de metri inaltime. A fost construita sub forma de crin, simbolul Fecioarei Maria. Partea de sus a Bisericii Buneivestiri este decorata magnific cu mozaicuri, sculpturi si vitralii, care o reprezinta pe Fecioara Maria. In centru, in spatele altarului, se afla un mozaic care o prezinta pe Maria ca mama bisericii.

 

In biserica sunt vizibile si ruine ale fostei biserici bizantine. Tot la parter se afla si un perete cu geamuri albastre, care este din timpul bisericii Cruciatilor.

 

Biserica este foarte mare, deoarece inainte era loc de cazare, oamenii intrau si dormeau aici, isi faceau mancare. Oamenii intrau si cu animalele si sunt inele pastrate in biserica, incastrate in ziduri, de care isi legau animalele.

 

Programul de vizitare al bisericii, in urmatoarea fotografie. Programul este zilnic, de la 08.00 - 17.00, iar ultima intrare este la 16.45.

 


Fatada principala a bisericii, unde se afla si usa de intare, in urmatoarele 4 fotografii.

 




In curtea bisericii se afla multe icoane cu Fecioara Maria, care au fost donate de diferite tari. Printre ele se afla si icoana donata de Romania.

 

Curtea bisericii, in urmatoarele 3 fotografii.

 


Icoana donata de Romania (cea mare din mijloc)

 

Fatada bisericii vazuta din curte, in urmatoarele doua fotografii.

 



Curtea bisericii, in urmatoarea fotografie.

 


Biserica are doua intrari, cu usi turnate din fier si cu scene sculptate pe ele. Intrarea principala are scene din Noul Testament, iar intrarea din stanga are scene din Vechiul Testament. Ambele usi se dechid numai la sarbatori.

 

Intrarea in biserica, in urmatoarele doua fotografii.

 

Usa de la intrarea in biserica

 


Interiorul bisericii, in urmatoarele 9 fotografii.

 



Grota Buneivestiri

 





La etaj, unde se ajunge dupa ce se urca niste scari sunt cele mai mari icoane din biserica, care au fost donate de multe state. Tot aici se pot vedea reprezentari ale celor 14 opriri de pe Drumului Crucii, din faianta. De la primul etaj se vede si cupola bisericii, care arata ca o floare de crin. La mijloc este un orificiu mare si datorita lui se aude Mesa din orice loc din biserica.

 

Etajul bisericii, in urmatoarele 3 fotografii.

 




Biserica bizantina, cu pietre excavate din podeaua de mozaic (secolele IV-V), in urmatoarele 4 fotografii.

 




Am iesit apoi in alta curte a bisericii, unde este o statuie a Fecioarei Maria.

 



 

 

Recomand vizitarea Bisericii Buneivestiri (catolica) din Nazaret, Israel!

 

 

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog