Iordania-Betania dincolo de Iordan, unde a fost botezat Iisus
Iordania - Betania dincolo de Iordan, unde a fost botezat Iisus
In acest articol va prezint Betania dincolo de Iordan, din Iordania, locul unde a fost botezat Iisus.
Am vizitat Muntele Nebo, Madaba si Locul botezului intr-o zi. Am plecat la 09.00 dimineata si ne-am intors pe la 09.00 seara. Am mers cu masina cu sofer, inchiriata de la o companie, de catre receptia hotelului. Transportul cu masina pentru aceasta zi a costat 80 JD (1 JD - 6,32 Ron) pentru 4 persoane, deci cam 104 EUR. Noua ni s-a parut foarte convenabil, mai ales ca am facut aranjamentul cu o zi inainte, seara tarziu, cand am ajuns de la aeroport la hotel. Cu cat sunt mai multe persoane, cu atat pretul inchirierii este mai mic.
Daca doriti mai multe informatii despre Muntele Nebo din Iordania, partea I, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Muntele Nebo din Iordania, partea aII-a, le gasiti aici.
Daca doriti mai multe informatii despre Madaba din Iordania, le gasiti aici.
Evanghelia dupa Ioan (1:28 NIV) afirma ca Iisus a fost botezat de catre Ioan in "Betania dincolo de Iordan". Acest loc este considerat a fi orasul Betania, numit si Bethabara in Perea, aflat pe malul estic al raului Iordan, in apropiere de Ierihon.
In secolul al III-lea, savantul crestin Origene, care s-a mutat in zona din Alexandria, a sugerat Bethabara ca locatie a botezului. In secolul al IV-lea, Eusebius (Episcop de Cezareea in Palestina si istoric al Bisericii crestine) a declarat ca locatia se afla pe malul vestic al Iordanului.
Botezul Biblic este legat de izvoare si de un Wadi (al-Kharrar), care se afla aproape de malul estic al raului Iordan si nu de Iordan in sine.
Locurile de pelerinaj, care sunt importante atat pentru crestini cat si pentru evrei, si-au schimbat locul de-a lungul istoriei. Locul Al-Maghtas (care inseamna "botez" sau "scufundare" in araba) de pe partea de est a raului Iordan, din Iordania a fost considerat cel mai vechi lacas de cult. Acest sit a fost descoperit in urma sapaturilor arheologice sponsorizate de UNESCO.
Al-Maghtas a fost vizitat de Papa Ioan Paul al II-lea in martie 2000.
Cucerirea musulmana a pus capat cladirilor bizantine de pe malul estic al Iordanului, iar ritualurile crestine ulterioare au avut loc chiar peste rau, in Cisiordania, la Qasr el Yahud. Valea din jurul Marii Moarte, in care se varsa raul Iordan din nord este, de asemenea, cel mai jos loc de pe planeta Pamant.
Al-Maghtas este locul traditional al botezului lui Iisus Hristos de catre Ioan Botezatorul si venerat ca atare cel putin de la perioada bizantina.
Numele de Al-Maghtas este folosit in prezent in principal pentru partea de est a sitului, cunoscut oficial sub numele de Locul Botezului - Dincolo de Iordan, aflat pe malurile cele mai frumoase ale raului Iordan. Situl arheologic face parte din Patrimoniul Mondial. Partea de vest a sitului antic este cunoscuta in prezent sub numele de Qasr el-Yahud.
Al-Maghtas include doua zone arheologice principale si anume ramasitele unei manastiri de pe o movila, cunoscuta sub numele de Jabal Mar-Elijah sau Dealul lui Ilie si o zona in apropierea raului, cu ramasite de biserici, iazuri de botez si locuinte pentru pelerini si pustnici. Cele doua zone sunt conectate prin paraul Wadi Kharrar.
Dealul lui Ilie este identificat in mod traditional ca locul unde s-a petrecut Inaltarea profetilor lui Ilie la cer. Intreaga zona a fost abandonata dupa Razboiul de sase zile din anul 1967, cand ambele maluri ale Iordanului au devenit parte a frontului. Zona a fost atunci minata puternic.
Dupa semnarea Tratatului Israelo - Iordanian din anul 1994, a avut loc la scurt timp deminarea zonei, la initiativa regalitatii iordaniene, a Printului Ghazi. In sit au avut loc dupa aceea mai multe sapaturi arheologice, patru vizite papale si vizite de stat. Situl atrage turisti si pelerinaje.
In anul 2015, situl a intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO, cu exceptia partii de vest a raului. In anul 2016, situl a fost vizitat de aproximativ 81.000 de turisti, majoritatea europeni, americani si arabi. Pe data de 6 ianuarie a fiecarui an, mii de oameni se inghesuie la fata locului, pentru a sarbatori Boboteaza.
Betania
Sunt doua pasaje in Evanghelia dupa Ioan care indica un loc "dincolo de Iordan" sau "peste Iordan":
1:28 NRSV: Aceste lucruri au avut loc in Betania dincolo de Iordan, unde Ioan a fost botezat. Aceasta este singura mentiune a "Betaniei" din Noul Testament.
10:40 NRSV: El (Iisus) a plecat din nou peste Iordan pana la locul unde Ioan botezase mai devreme si a ramas acolo.
"Betania" poate sa provina beth-ananiah, in ebraica, care inseamna "casa saracilor/napastuitilor". Numele "Betania" il mai are si alt oras, situat pe Muntele Maslinilor, mentionat de multe ori in Noul Testament. Majoritatea versiunilor Noului Testament in limba engleza se refera la "Betania pe malul estic al Raului Iordan".
Bethabara
Origen a observat ca in timpul sau nu exista un loc numit Betania la est de Iordan si a sugerat modificarea numelui in Bethabara, un loc care exista la acea vreme. Aceasta sugestie a fost preluata de unii si a fost folosita in mai multe traduceri.
"Bethabara", care inseamna "casa vadului" sau "locul de trecere" este numele folosit de unele versiuni ale Noului Testament pentru locul "dincolo (adica la est) de Iordan", unde a predicat Ioan Botezatorul si a infaptuit botezul, unde s-a intalnit cu un grup de preoti si trimisi de farisei pentru a investiga slujirea sa si unde l-a botezat pe Iisus (Yeshua) (Ioan 1:28-29). Numele "Bethabara" apare, de asemenea, pe Harat Madaba, in secolul al VI-lea si in Talmud.
Autenticitatea acestui loc este la fel de curata ca si marturiile din Evanghelii, si ale pelerinilor si calatorilor care au vizitat acest loc. In plus, siturile arheologice descoperite arata ramasitele celor 5 biserici construite in secolul al V-lea ca memoriale ale botezului lui Iisus. In cele din urma, toate acestea sunt incununate de scrisorile oficiale trimise Comisiei regale de multi capi ai Bisericii din intreaga lume.
Printre pelerinii care au descris locul se numara urmatorii:
Teodosius (anul 530 D.Hr.) care a scris: "la 5 mile de Marea Moarta .... in locul unde Domnul a fost botezat este un singur stalp si pe stalp o cruce de fier care a fost asamblata, exista de asemenea si Biserica Sfantul Ioan Botezatorul pe care a construit-o Imparatul Anastasius: biserica este foarte impunatoare, fiind construita deasupra camerelor mari, din cauza revarsarii Iordanului".
40 de ani mai tarziu (570 D.Hr.), Sfantul Antoninus din Piacenza a adaugat: "Pe malul Iordanului,.... unde a fost botezat Domnul, in locul unde apa s-a intors din albia ei, trepte din marmura coboara in apa."
100 de ani mai traziu, episcopul francez Arculfus (670 D.Hr.) a lasat marturii importante, spunand: "La marginea raului este o bisericuta patrata, construita, dupa cum se spune pe locul unde se ingrijeau vesmintele Domnului in vremea cand El a fost botezat. Aceasta este ridicata astfel incat sa fie nelocuita, pe 4 bolti de piatra, stand deasupra apelor care curg dedesubt".
(Putem vedea cei doi contraforti de nord, in timp ce numai fundatiile contrafortilor de sud au fost descoperite recent. Asadar, in plan avem o balta uriasa cruciforma de botez, unde pelerinii coborau pe scarile din marmura pentru a fi botezati. De fapt, acesta este singurul baptiseriu cruciform de botez de pe pamant care foloseste apele raului Iordan, "ape curgatoare" pentru botez).
Printre alte ramasite importante care au fost gasite in sit putem sa identificam acum doua bazilici, construite partial pe ramasitele Bisericii Sfantului Ioan Botezatorul si proiectate unic, fiind legate prin trepte de marmura la est, unindu-le cu monumentalul baptiseriu cruciform care folosea ape curgatoare pentru botez, peste care s-a ridicat biserica.
Epifanius (750 - 800 D.Hr.) a mentionat o biserica mare (Biserica Sfintei Treimi), care a fost construita pe malul raului, la o mila vest de Manastirea Sfantul Ioan Boteatorul (pe Dealul lui Ilie), unde a stat peste noapte.
Dupa distrugerea celor 4 biserici mentionate mai sus, a fost construita o capela pe ramasitele contrafortului de nord - vest.
Staretul Daniel (1106 - 1107 D.Hr.) a scris: "Locul unde a fost botezat Hristos este indepartat de raul Iordan, atat de departe cat poate un om sa arunce o piatra mica". Este o capela mica cu un altar. Aceasta marcheaza locul unde Ioan Inaintemergatorul l-a botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos".
Succesiunea de biserici cu design unic de la marginea raului este o marturie a deciziei credinciosilor de a construi monumente memoriale in locul in care credeau ca a fost botezat Iisus.
Trebuie, de asemenea mentionat faptul ca aceste ramasite au fost descrise de pelerini de la inceputul secolului al V-lea pana la inceputul secolului al XII-lea (un semn al tolerantei crestino - musulmane si al coexistentei in zona Iordanului).
In ceea ce priveste Harta din mozaic de la Madaba a Tarii Sfinte este interesant de analizat animalele care sunt infatisate pe ea in zona Betaniei dincolo de Iordan. Sunt infatisati doi pesti, unul se ducea spre Marea Moarta, in timp ce celalalt pleaca. Explicatia logica este aceea ca pestii nu traiesc in Marea Moarta, astfel incat ei se misca la nord, in Iordan.
Dar sa nu uitam ca pestele era folosit cel mai frecvent ca simbol al lui Hristos. Aceasta se datoreaza faptului ca cele 5 litere grecesti care formeaza cuvantul "peste" sunt literele initiale ale celor 5 cuvinte "Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mantuitorul". Pestele este folosit, de asemenea ca un simbol al botezului, pentru faptul ca asa cum pestele nu poate trai decat in apa, adevaratul crestin nu poate trai decat prin apa botezului. Asadar, avand pestele specific in acest punct al raului Iordan, inseamna ca Iisus a fost botezat aici.
In ceea ce priveste caprioara care este urmarita de leu, ar putea fi interpretat ca "raul urmareste binele" sau "puternicul il ameninta pe cel slab" sau, cu alte cuvinte, "Irod il ameninta pe Ioan Botezatorul care a criticat casatoria lui cu nevasta fratelui sau" (MATEI: Capitolul 14).
Eu mi-am dorit foarte mult sa vad Locul botezului din Iordania, inca de anul trecut, cand am fost in Israel si l-am vazut de pe malul celalat al Iordanului.
Un bilet de intrare in sit a costat 12 JD. Vizita se face numai cu tur ghidat, nu este permisa pe cont propriu. De la Centrul pentru vizitatori se merge cu microbuzul, apoi se merge pe jos, insotiti de ghid, pana la raul Iordan. Drumul este splendid. Ghidul este in limba engleza. Am asteptat la Centrul pentru vizitatori cam 15 minute sa vina un microbuz.
Centrul pentru vizitatori si gradina sa, in urmatoarele 5 fotografii.
Interiorul Centrului pentru vizitatori, in urmatoarele 5 fotografii.
O parte din Harta Madaba care arata Bethabara la est de raul Iordan
Imagini de pe drumul cu microbuzul, in urmatoarele 5 fotografii.
Ne-am dat jos din microbuz si am mers pe jos cam 20 de minute, pe un drum foarte frumos, pana la raul Iordan, ca in urmatoarele 23 fotografii.
Muzeul Locului Botezului, Patriarhia Greco-Ortodoxa
Ruinele localitatii Al Maghtas de pe partea iordaniana a raului Iordan, unde a fost locul botezului lui Iisus si al slujirii lui ioan Botezatorul
Vizita Papei Ioan Paul al II-lea din anul 2000
Biserica Sfantul Ioan Botezatorul (greco - ortodoxa)
Inca de timpuriu, pelerinii crestini au vizitat Betania de dincolo de Iordan, urmand drumul care ducea de la Ierusalim la Ierihon. Primele marturii ale pelerinilor, care descriu locul botezului dateaza din anul 333.
Asezamintele religioase de la Wadi Al-Kharrar au fost abandonate treptat, inca din vremea ocupatiei musulmane, adica la mijlocul secolului al VII-lea. Acesta a fost momentul in care pelerinii din Ierusalim nu s-au aventurat sa treaca Iordanul, astfel incat au inceput sa comemoreze Botezul Domnului pe malul vestic al Iordanului, langa Qasr Al-Yehud.
Intreaga regiune a fost multa vreme o zona militara situata in apropierea granitei naturale dintre Iordania si Israel, constituita de raul Iordan. Din aceasta cauza, accesul oamenilor de stiinta si al publicului larg in aceasta regiune a fost restrictionat pentru o perioada mare de timp.
Tratatul de pace dintre Iordania si Israel din anul 1994 a deschis calea accesului arheologilor si a vizitatorilor. In anul 1996, au inceput sapaturile arheologice in regiune si au fost descoperite urmele a mai mult de 20 de asezaminte crestine, fantani baptismale, mozaicuri, toate acestea dateaza din perioadele romana si bizantina.
Autoritatile iordaniene au construit un drum nou, un centru pentru vizitatori si cai de acces.
A inceput si constructia catorva biserici noi, dintre care cea mai importanta este Biserica Sfantul Ioan Botezatorul. Acest locas de cult a fost ridicat in anul 2003 pe ruinele unei biserici din perioada bizantina. Biserica Sfantul Ioan Botezatorul este deschisa pelerinilor, deoarece, din anul 2011 au fost ridicate restrictiile cu privire la accesul publicului larg in intreaga regiune Wadi Al-Kharrar.
Sponsorul pentru constructia bisericii a fost magnatul naval grec Stavros Niarkos. Alti sponsori au adaugat ornamentele, cum ar fi podelele interioare din mozaic si cupola aurita. Interiorul bisericii este acoperit cu fresce colorate, pictate in stil bizantin - grec, iar podelele din mozaic au fost facute in tehnica istorica greceasca si romana "opus tessellatum". Clopotnita separata are ferestre de culoarea albastru cobalt.
Nu departe de acesta biserica se afla alte cateva biserici: o Biserica Crestina Armeneasca si o Biserica Catolica, care au fost construite pe terenul din jurul acestui sit religios sfant.
Exteriorul Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul, in urmatoarele 9 fotografii.
Clopotnita separata
Interiorul Bisericii Sfantul Ioan Botezatorul, in urmatoarele 7 fotografii.
Mozaicuri în stil tessellatum, care decorează podeaua bisericii
Sfantul Ioan Botezatorul
Raul Iordan, in urmatoarele 3 fotografii. In Iordania nu este amenajat nimic pentru botezul pelerinilor sau vizitatorilor. Pe malul celalalt al raului se afla Israelul, unde am fost anul trecut de doua ori.
Recomand vizitarea Betaniei dincolo de Iordan, unde a fost botezat Iisus!
Comments
Post a Comment