Iordania-Madaba, orasul cu cea mai veche harta mozaic din lume
Iordania - Madaba, orasul cu cea mai veche harta mozaic din lume
In acest articol va prezint Madaba, din Iordania.
Madaba este capitala Guvernoratului Madaba din centrul Iordaniei, aflata la 30 de kilometri sud - vest de capitala Amman. Madaba are o populatie de aproximativ 60.000 de locuitori.
Madaba este bine cunoscuta pentru mozaicurile bizantine si Umayyade, in special o harta mare din mozaic a Tarii Sfinte, din epoca bizantina. Harta se afla la Bazilica Ortodoxa Greaca Sfantul Gheorghe din Madaba. Harta Madaba, cunoscuta si sub denumirea de Harta Mozaica Madaba face parte dintr-un etaj de mozaic bizantin din biserica. Ea descrie o parte din Orientul Mijlociu si contine cea mai veche reprezentare originala cartografica care a supravietuit a Tarii Sfinte si in special a Ierusalimului. Harta Madaba dateaza din secolul al VI-lea D.Hr.
Istoricul Hartii Madaba
Harta Madaba infatiseaza Ierusalimul cu Biserica Noua a lui Theotokos, care a fost dedicata pe data de 20 noiembrie 542. Cladirile ridicate in Ierusalim dupa anul 570 lipsesc din reprezentare, intervalul de date al crearii hartii este perioada cuprinsa intre anii 542 si 570. Harta a fost realizata de artisti necunoscuti, probabil pentru Comunitatea crestina din Madaba, care era la acea vreme sediul unui episcop.
Madaba a fost cucerita de Imperiul Sasanid in anul 614. In secolul al VIII-lea, musulmanul conducator al Califatului Omeiad a scos cateva motive figurale din harta. In anul 746, Madaba a fost distrusa in mare parte de un cutremur si abandonata ulterior.
Harta din mozaic a fost redescoperita in anul 1884 in timpul constructiei unei biserici noi, ortotoxa greaca, pe locul predecesoarei sale antice. A fost informat Patriarhul Nicodim I al Ierusalimului despre acesta descoperire, dar nu s-a efectuat nicio cercetare pana in anul 1896.
Descrierea Hartii Madaba
Mozaicul podelei cu Harta Madaba este situat in absida bisericii Sfantul Gheorghe din Madaba. Mozaicul nu este orientat spre nord, asa cum sunt hartile moderne, ci este indreptat spre est, spre altar, intr-un mod atat de mare incat pozitia locurilor de pe harta coincide cu directiile busolei. Initial Harta Madaba a masurat 21/7 metri si a continut peste 2 milioane de "tesserae" (tesserae sunt bucati de mozaic, tessera la singular). Dimensiunile actuale ale Hartii Madaba sunt de 16/5 metri.
Harta Madaba prezinta o zona de la Liban in nord, pana la Delta Nilului in sud si de la Marea Mediterana in vest pana la Desertul Estic. Printre alte caracteristici, Harta Madaba descrie Marea Moarta cu doua barci de pescuit, o varietate de poduri care leaga malurile Iordanului, pesti care innoata in rau si care se retrag din Marea Moarta, un leu care vaneaza, o gazela in Desertul Moab (aproape de nerecunoscut prin introducerea de tesserae aleatorii intr-o perioada de iconoclasm), palmieri inelati, Ierihon, Betleem si alte situri biblice crestine.
Probabil ca Harta Madaba a servit pentru a facilita orientarea pelerinilor in Tara Sfanta. Toate locatiile sunt etichetate cu explicatii in limba greaca. Referirile hartii la triburile lui Israel, la toponimie, cat si utilizarea de citate din pasaje Biblice, indica faptul ca artistul care a facut mozaicul a folosit ca sursa primara Onomasticon din Eusebiu, din secolul al IV-lea D.Hr. Sunt prezentate aproximativ 150 de orase si sate, toate etichetate.
Cel mai mare si mai detaliat element al reprezentarii topografice este Ierusalimul, aflat in centrul hartii. Harta Madaba prezinta in mod clar o serie de structuri semnificative din Orasul Vechi al Ierusalimului, cum ar fi Poarta Damascului, Poarta Leilor, Poarta de Aur, Poarta Sionului, Biserica Sfantul Mormant, Noua Biserica a Teotokosului, Turnul lui David si Cardo Maximus. In partea de sud - vest a Ierusalimului este prezentat Acel Dama ("camp de sange") de la liturghia crestina.
Reprezentarea recunoscuta a topografiei urbane face din harta o sursa cheie a Ierusalimului bizantin. De asemenea, sunt unice repreentarile detaliate ale oraselor, cum ar fi: Neapolis, Askalon, Gaza Pelusium si Charachmoba, toate fiind suficient de detaliate pentru a fi descrise ca harta strazilor.
Alte situri descrise includ: Nicopolis, Beth Zacharias, Betleem, Socho, astazi Kh. Shuweikah (la sud - vest de Hebron), Beth Annaba, Saphitha, Ierihon, Beit-hagla, Archelais, Modi'im, Lydda, Bethoron, Gibeon, Rama, Coreae, Maresha, Azotos Paralos, (Ashdod-Coast), Marea Campie, insemnad literal "Tribul lui Dan" si Zoar, care este vazut pe partea indepartata de sud - est a Marii Moarte.
Semnificatia stiintifica a Hartii Madaba
Harta Madaba este cel mai vechi mozaic geografic cunoscut din istoria artei. Harta este folosita intens pentru localizarea si verificarea siturilor biblice. Studiul Hartii Madaba a jucat un rol major in raspunsul la intrebarea privind locatia topografica a orasului Askalon ("Asqalan", pe harta).
In anul 1967, sapaturile arheologice din Cartierul Evreiesc din Ierusalim au dezvaluit Biserica Nea si Cardo Maximus chiar in locatiile sugerate de Harta Madaba.
In februarie 2010, sapaturile arheologice si-au justificat si mai mult acuratetea prin descoperirea unui drum descris pe harta, care trece prin centrul Ierusalimului. Conform hartii, intrarea principala in oras se facea printr-o poarta mare care se deschidea intr-o strada centrala larga. Pana la descoperire, arheologii nu au reusit sa excaveze acest sit datorita traficului pietonal intens. In urma lucrarilor de infrastructura din apropierea Portii Jaffa, au fost descoperite pietre mari de pavaj, la o adancime de 4 metri sub pamant, care dovedesc ca exista un astfel de drum.
Un bilet de intrare in Bazilica Sfantul Gheorghe din Madaba a costat 1 JD (1 JD - 6,32 Ron), iar casa de bilete se afla langa bazilica.
Eu mi-am dorit foarte mult sa vad Harta Madaba, sunt fascinata de obiectele si siturile antice, mai ales daca sunt inca in stare foarte buna, cum este cazul de fata.
Imagini din Madaba, in urmatoarele doua fotografii.
Fatada Bazilicii Sfantul Gheorghe din Madaba, in urmatoarele 5 fotografii.
Panoul casei de bilete, in urmatoarea fotografie.
Centrul de interpretare din Madaba (din curtea bisericii), in urmatoarea fotografie. Din pacate, era inchis.
Interiorul Bazilicii Sfantul Gheorghe din Madaba, in urmatoarele fotografii.
Altarul Bazilicii Sfantul Gheorghe din Madaba, in urmatoarele 3 fotografii.
Altarul Bazilicii Sfantul Gheorghe din Madaba si Harta Madaba, in urmatoarele 8 fotografii.
Harta Madaba, in urmatoarele 10 fotografii.
Locul botezului lui Ioan Botezatorul la gura Iordanului si un leu (aproape sters) care vaneaza o gazela (in partea superioara a hartii)
Marea Campie (in partea inferioara a hartii)
Ierusalim pe Harta Madaba (toata partea din dreapta jos a hartii)
Imagini din Bazilica Sfantul Gheorghe din Madaba, in urmatoarele 20 fotografii.
Recomand vizitarea Bazilicii Sfantul Gheorghe din Madaba!
Comments
Post a Comment